Αίγυπτος Πνίγοντας το παρελθόν για να σωθεί το μέλλον

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική

Ταξίδεψα στην Αίγυπτο με την προσμονή να δω πως ο άνθρωπος κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν τόσο ανεπτυγμένο πολιτισμό 5.000 χρόνια πριν από την εποχή μας. Και γύρισα γεμάτος θαυμασμό για τον πολιτισμό αυτό και με πλήρη ταπεινότητα, που προκύπτει από τη συνειδητοποίηση ότι όταν κατασκευάζονταν ο δικός μας Παρθενώνας, οι πυραμίδες της Γκίζας και πολλά άλλα Φαραωνικά μνημεία υπήρχαν ήδη 2 με 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν δηλαδή ήδη τόσο παλιά, όσο για μας σήμερα ο Παρθενώνας.

Όμως σήμερα εδώ δεν σκοπεύω να σας μιλήσω γι’αυτά που ήδη είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους, γι’αυτά που έχετε ήδη επισκεφτεί και θαυμάσει. Δεν θα μιλήσω για πυραμίδες και ναούς, για την έρημο, τους βεδουίνους και τις καμήλες. Δεν θα μιλήσω για τον Νείλο και τις κρουαζιέρες, ούτε για ανατολίτικες γεύσεις, παζάρια και μπαξίσια.

Αυτό, που θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω είναι εικόνες και εντυπώσεις από ορισμένα πράγματα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον δίπλα και πέρα από τα βασικά και μεγάλα στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Και θα ξεκινήσω από τον νότο, όπως ξεκίνησα και το ταξίδι μου.

Πνίγοντας το παρελθόν για να σωθεί το μέλλον


Ο Νείλος υπήρξε πάντοτε για την Αίγυπτο η πηγή της ζωής. Η Αίγυπτος δεν είναι παρά μια τεράστια έρημος, που διασχίζεται από ένα ποτάμι, που μόνο σε αυτό οφείλεται κάθε ζωή, που υπάρχει σε αυτή. Από την αρχαιότητα λοιπόν τα νερά του Νείλου ήταν ευλογία, αλλά και κατάρα συγχρόνως, με τις περιόδους ξηρασίας ή πλημμύρας.

Λίγο έξω από το Ασουάν, 850 χλμ από τις εκβολές του Νείλου συναντάει κανείς τον πρώτο καταρράκτη. Εδώ χωρίζονταν πάντα και το βόρειο από το νότιο βασίλειο, το βασίλειο των Αιγυπτίων από αυτό των Νουβίων. Δύο βασίλεια που πολέμησαν πολλές φορές μεταξύ τους, αλλά που και αρκετές περιόδους πορεύτηκαν μαζί δημιουργώντας τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

Στο σημείο αυτό, στον πρώτο καταρράκτη δηλαδή, έγινε η πρώτη προσπάθεια να τιθασευτούν τα νερά του Νείλου. Το 1902 οι Εγγλέζοι κατασκευάζουν το πρώτο φράγμα του Ασουάν με σκοπό να συγκρατήσουν τα νερά του Νείλου, να τα αποθηκεύσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για άρδευση, γλυτώνοντας συγχρόνως από τις απρόβλεπτες πλημμύρες, αλλά και από τις ξηρασίες. Για την ακρίβεια μία πρώτη διερεύνηση κατασκευής ενός φράγματος είχε γίνει και στον 11ο αιώνα, χωρίς όμως μπροστά στις δυσκολίες να προχωρήσει σε φάση κατασκευής. Το 1ο αυτό φράγμα του Ασουάν, ενισχύθηκε και ανυψώθηκε από τους Εγγλέζους δύο φορές το 1912 και το 1932.

Η περιοχή νότια του φράγματος του Ασουάν είναι η χώρα των Νουβίων. Οι Νούβιοι είναι ένας ξεχωριστός λαός, με την δική του στο παρελθόν «κουσιτική» γλώσσα, τα δικά του έθιμα, την δική του ξεχωριστή μέχρι και σήμερα αρχιτεκτονική και πολιτισμό. Συμπορευόμενοι με τους Αιγυπτίους από το 3100 π.χ., από την εποχή του 1ου βασιλείου, στην περιοχή των Νουβίων αναπτύχθηκε ένας πλούσιος φαραωνικός πολιτισμός, πλούσιος σε ευρήματα.

Με την κατασκευή από τους Εγγλέζους του 1ου φράγματος του Ασουάν τα νερά στα ανάντι του φράγματος (νότια δηλαδή) ανυψώθηκαν, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα περιοχές των Νουβίων να πλημμυρίσουν από τα νερά της λίμνης, που άρχισε να σχηματίζεται. Όσο το ύψος του φράγματος δεν ήταν πολύ μεγάλο τα χωριά των Νουβίων , άρχισαν μεν να καλύπτονται από τα νερά, όμως το μέγεθος της δημιουργηθείσας λίμνης δεν ήταν μεγάλο και οι επιπτώσεις για τους Νούβιους ήταν ακόμη περιορισμένες. Όμως μαζί με τα Νουβικά χωριά άρχισαν να βυθίζονται και τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού των Νουβίων. Δίπλα στο φράγμα του Ασουάν υπήρχε ο πολύ ονομαστός ναός των Φιλών, ο οποίος αμέσως μετά την κατασκευή του φράγματος πλημμύρισε μέχρι περίπου το μισό του ύψους του, είναι δε πολύ χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες των τουριστών των αρχών του 20ου αιώνα, που επισκέπτονταν τον μισοβυθισμένο ναό με βάρκες.


Ο ναός των Φιλών τον 19ο αιώνα, πριν πλημμυρίσει από τα νερά




Ο ναός των Φιλών στις αρχές του 20ου αιώνα, πλημμυρισμένος από τα νερά


awww.touregypt.net_images_touregypt_philae2.jpg


aascendingpassage.com_philae_flood.jpg


Όμως οι δύο ανυψώσεις του 1ου φράγματος του Ασουάν από τους Εγγλέζους, δεν απέδωσαν τόσο σημαντικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό ο Νάσερ ανήγγειλε το 1954 την κατασκευή ενός νέου φράγματος λίγο πιο νότια από το πρώτο. Με το νέο φράγμα υπολογίζονταν να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Αίγυπτο κατά 2.000.000 εκτάρια και στο Σουδάν η καλλιεργούμενη γη να αυξηθεί κατά 25%. Γύρω από την κατασκευή του νέου φράγματος του Ασουάν διεξήχθη μία από τις πρώτες μάχες του ψυχρού πολέμου μεταξύ Αμερικάνων και Σοβιετικών. Οι πρώτοι είχαν υποσχεθεί στον Νάσερ την χρηματοδότηση του, όμως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ απείλησαν την διακοπή της χρηματοδότησής του. Σε μία κίνηση, που εκείνη την εποχή φαντάζονταν απίθανη, ο Νάσερ στράφηκε στους Σοβιετικούς, οι οποίοι με την σειρά τους ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση της κατασκευής του φράγματος με 1,12 δις. δολάρια με το πολύ ευνοϊκό επιτόκιο του 2%.

Όμως η κατασκευή του νέου φράγματος σήμαινε την ολοκληρωτική βύθιση όλου του πολιτισμού των Νουβίων κάτω από τα νερά. Η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική, γιατί ολόκληρος ο πολιτισμός των Νουβίων εκτείνονταν αποκλειστικά στις όχθες του Νείλου από το Ασουάν μέχρι και τα σύνορα του Σουδάν, δεδομένου ότι αμέσως μετά από την εύφορη λουρίδα γης δίπλα από τον Νείλο άρχιζε η έρημος.

Την ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή ο Νάσερ προσπάθησε να την δικαιολογήσει στους Αιγύπτιους, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο με το πολύ παραπλανητικό σύνθημα : «Θα πνιγεί το παρελθόν για να σωθεί το μέλλον».

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος της καταστροφής αυτής σήμανε συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και την UNESCO. Μία πρωτοφανούς έκτασης παγκόσμια εκστρατεία για την διάσωση των αρχαίων μνημείων του πολιτισμού των Νουβίων ξεκίνησε και διογκώθηκε σε πολύ σύντομο διάστημα.

nG_abu simbel.jpg
 
Last edited by a moderator:

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.273
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Τα όσα μας γράφεις είναι πολύ ενδιαφέροντα!
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.717
Θα σε έχουμε από κοντά Galat στη συνέχεια... οι φωτογραφίες είναι από το νάσιοναλ τζεογκράφικ?
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Θα σε έχουμε από κοντά Galat στη συνέχεια... οι φωτογραφίες είναι από το νάσιοναλ τζεογκράφικ?
Το σήμα του τόπικ είναι από το εξώφυλλο του τεύχους του Μαϊου του 1969 του National Geografic, που ήταν αφιερωμένο στην μεταφορά του Abu Simbel.
Οι δυο πρώτες φωτογραφίες με την ένδειξη "imagestate" είναι από το πολύ ωραίο site με ιστορικές φωτογραφίες Heritage Images : the premier source of cultural, historical and fine art images
Οι υπόλοιπες επαναλαμβάνονται σε πολλά site στο internet.
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Είκοσι δύο γιγαντιαία παζλ

Η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν, ύψους 111 μέτρων και μήκους 3,26 χλμ, ξεκίνησε το 1960 και η λειτουργία του εγκαινιάστηκε το 1970. Από την κατασκευή του δημιουργήθηκε η λίμνη Νάσερ, με μήκος που φτάνει περίπου τα 550 χλμ και πλάτος που κυμαίνεται από 5 μέχρι 35 χλμ.

Στο ίδιο όμως διάστημα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με την UNESCO και την ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ) έδινε μία μάχη με το χρόνο για να περισώσει ό,τι μπορούσε και προλάβαινε από τον αρχαίο πολιτισμό των Νουβίων. Με επικεφαλής τους αιγύπτιους αρχαιολόγους, που καίγονταν άμεσα για τον τόπο τους και τον πολιτισμό του και δίπλα τους πολλές εκατοντάδες επιφανείς αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που είχαν ήδη δουλέψει στις πολλές και πολυάριθμες ξένες αρχαιολογικές αποστολές στην Αίγυπτο, ξεκίνησε μία παγκόσμια εκστρατεία για να πεισθούν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν με τεχνικά και άλλα μέσα την προσπάθεια αυτή. Πράγματι με την αιγίδα της UNESCO και την συμμετοχή 40 χωρών πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοφανές στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού έργο κόστους άνω των 87 εκ. δολαρίων (Shepard Krech - Encyclopedia of World Environmental History).Από το ποσό αυτό η διεθνής συμμετοχή ανήλθε σε 40 εκ.δολάρια (Victoire en Nubie, Torgny Save-Soderbergh, UNESCO). Το ποσό αυτό ήταν πράγματι πολύ μεγάλο για την εποχή, αλλά μόλις το 1/13 του κόστους κατασκευής του φράγματος του Ασουάν!. Στο ποσό αυτό συνεισέφερε και η Ελλάδα με 30.000 δολάρια. Ένα έργο πρωτοφανές για την έκτασή του, την ιδιομορφία του αντικειμένου του, τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που καλείτο να επιλύσει και την εφευρετικότητα που χρειάστηκε να επιστρατευτεί για να δωθούν λύσεις σε αυτά. Και όλα αυτά με την απίστευτη πίεση του χρόνου, γιατί μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα, όσο η κατασκευή του φράγματος προχωρούσε, η στάθμη του νερού ανέβαινε.

Πολλές ανασκαφικές εργασίες, με γρήγορους ρυθμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται, έφεραν στην επιφάνεια μεγάλο αριθμό κινητών αρχαιολογικών αντικειμένων, που μεταφέρθηκαν αμέσως στα μουσεία. Συγχρόνως αποφασίστηκε η μεταφορά των πιο σημαντικών Νουβικών μνημείων σε νέες ασφαλείς θέσεις.

Αλλά είναι δυνατόν να μεταφερθεί ένα κτίριο και μάλιστα ένα ογκώδες μνημείο, όπως οι αρχαίοι ναοί;

Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με πολλά προβλήματα, όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί αδύνατο. Για την ακρίβεια ακόμα και στην χώρα μας έχουν μεταφερθεί ορισμένα κτίρια. Η πιο γνωστή ίσως περίπτωση είναι η μεταφορά σε μία απόσταση 340 μ. του βυζαντινού ναϊσκου του Αγίου Πέτρου στα Σπάτα κατά την κατασκευή του αεροδρομίου. Καθώς επίσης και η μεταφορά του κτιρίου της πρώην ιερατικής μουσουλμανικής σχολής στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη, διωρόφου κτιρίου 500 μ2, που μετακινήθηκε κατά 25 μέτρα για τις ανάγκες διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα κτίρια μεταφέρονται ολόκληρα, υποστηρίζοντας τα θεμέλια των κτιρίων και μετακινώντας στην συνέχεια το κτίριο πάνω σε ράγες. Στην περίπτωση της Νουβίας η μεταφορά των ναών έγινε με αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση κομμάτι-κομμάτι, πέτρα την πέτρα στο νέο μέρος.

Για παράδειγμα ο ναός των Φιλών αφού αποτυπώθηκε λεπτομερώς σε σχέδια σε κάθε του πλευρά και λεπτομέρεια, με την μέθοδο της φωτογραμμετρίας, αποσυναρμολογήθηκε στην συνέχεια σε 45.000 κομμάτια, τα οποία αριθμήθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά σε μια έκταση στις ακτές της λίμνης του Νάσερ και στη συνέχεια ξανασυναρμολογήθηκαν σε ένα κοντινό νησάκι την Αγκιλκία (500 μέτρα μακριά και 15 μέτρα ψηλότερα), το οποίο επιπεδώθηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μοιάζει με το νησί των Φιλών. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε 3,5 χρόνια, από τον Νοέμβριο του 1976 μέχρι τον Μάρτη του 1980 και στοίχισε 9 εκ δολάρια. Επικεφαλής της ομάδας, που πραγματοποίησε την μεταφορά ήταν Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Πράγματι η δουλειά, που έχει γίνει είναι εκπληκτική. Εάν δεν έχεις ξανακούσει την ιστορία της μεταφοράς των μνημείων της Νουβίας και επισκεφτείς τον ναό των Φιλών στην νέα του θέση πλέον στο νησί της Αγκιλκίας, όλα φαίνονται τόσο τέλεια, που εάν κάποιος σου μιλήσει για την ιστορία αυτή επί τόπου, θα δυσκολευτείς να τον πιστέψεις. Πρέπει να δεις τις φωτογραφίες από τις εργασίες της μεταφοράς, για να βεβαιωθείς ότι δεν σε δουλεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το εντυπωσιακό της ιστορίας, η μεταφορά με αποσυναρμολόγηση είναι σχετικά πιο απλή, ειδικά στην περίπτωση των αρχαίων ναών, που αποτελούνται από μεγάλα δομικά στοιχεία (δόμους), που δεν συνδέονται μεταξύ τους με κονίαμα, αλλά απλά έχουν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο και συνδέονται μεταξύ τους με το βάρος τους. Κρίσιμο βέβαια στοιχείο είναι η καλή οργάνωση, η σωστή και πλήρης αποτύπωση και αρίθμηση κάθε μεμονωμένου στοιχείου. Βέβαια όταν πρόκειται για ένα γιγαντιαίο παζλ 45.000 κομματιών η καλή οργάνωση είναι απαραίτητη για να μην βρεθείς στο τέλος με μερικά περισσευούμενα κομμάτια…

Εν τέλει μέσα από το πρόγραμμα διάσωσης των μνημείων της Νουβίας από την UNESCO μετακινήθηκαν 22 αρχαία μνημεία στην Αίγυπτο και στο Σουδάν. Βέβαια κάτω από τα νερά της λίμνης του Νάσερ θαφτήκαν πάρα πολλά στοιχεία του Νουβικού πολιτισμού. Μνημεία, που δεν επιλέγηκαν ή δεν μπορούσαν να μεταφερθούν, όπως το φρούριο Buhen του 19ου αιώνα π.χ. Και βέβαια όσα δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί και ανασκαφεί. Μαζί με αυτά και όλοι οι οικισμοί των Νουβίων, με την ωραία αρχιτεκτονική τους. Ότι έχει απομείνει από τον πολιτισμό τους, πέρα από τους ναούς που μεταφέρθηκαν, θα το βρείτε στο συμπαθητικό μουσείο για τον Νουβικό πολιτισμό, που φτιάχτηκε στο Ασουάν και βέβαια μια εικόνα για το πώς ζούσαν θα την δείτε στα πολλά χωριά, στα οποία μεταφέρθηκαν οι Νούβιοι στις όχθες του Νείλου πάνω από το φράγμα του Ασουάν.

Στην όλη αυτή εκστρατεία όλες οι μεγάλες αρχαιολογικές σχολές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και η χρηματοδότηση, που εξασφάλισαν, έκαναν δυνατή την πραγματοποίηση του πρωτοφανούς αυτού επιτεύγματος. Όχι με το αζημίωτο βέβαια. Όλες αυτές οι αρχαιολογικές σχολές γύρισαν πίσω στον τόπο τους με γεμάτες τις βαλίτσες τους. Οι Ισπανοί γύρισαν πίσω στην Μαδρίτη με τον ναό του Debod στις αποσκευές τους, που τοποθετήθηκε στην πλατεία Rosales. Οι Αμερικάνοι με τον ναό του Dendour, τον οποίο και τοποθέτησαν σε ειδική αίθουσα στο Μετροπόλιταν Μουσείο της Νέας Υόρκης. Οι Ιταλοί με τον ναό της Ellesiya, που τοποθετήθηκε στο μουσείο Egizio στο Τουρίνο. Οι Ολλανδοί με τον ναό του Taffeh, που τοποθέτησαν στο Leiden. Μικρότερα εκθέματα πήραν και η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Τουρκία κλπ. Μπορείτε να το δείτε σαν αποζημίωση για ότι προσέφεραν, μπορείτε αν θέλετε να πιστέψετε την εκδοχή ότι οι ναοί παραχωρήθηκαν στις ξένες αποστολές από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Σουδάν από ευγνωμοσύνη για το έργο τους, μπορείτε να το δείτε και σαν απλή μπίζνα. Διαλέγετε και παίρνετε.

Η κορωνίδα όμως στην ιστορία της μεταφοράς των μνημείων της Νουβίας είναι το Abu Simbel. Αν είναι θαυμαστή η αποσυναρμολόγηση και μεταφορά των 22 ναών, μπορεί όμως να γίνει κατανοητή και πιστευτή. Πως όμως μεταφέρεται ένα λαξευμένο βουνό, όπως στην περίπτωση του Abu Simbel;


Α. Ο ναός των Φιλών
(φωτογραφίες από το βιβλίο "Abu Simbel, Aswan and the Nubian Temples του The American University in Cairo)

Ο ναός των Φιλών, ενώ επανασυναρμολογείται στο νησί της Αγκιλκίας

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_Egypt_11.jpg_b4885b2a89c2f83a686798f088fedcb3.jpg


ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_Egypt_12.jpg_b4885b2a89c2f83a686798f088fedcb3.jpg


Σκαρίφημα τομής με την παλαιά και την νέα θέση του ναού των Φιλών, ανάμεσα στο 1ο και το 2ο φράγμα του Ασουάν

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_Egypt_14.jpg_b4885b2a89c2f83a686798f088fedcb3.jpg


Ο ναός των Φιλών αποθηκευμένος σε 45.000 κομμάτια. Κάθε μπλοκ αντιστοιχεί σε ξεχωριστό μνημείο του συγκροτηματος του ναού. Οργάνωση απόλυτη.

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_Egypt_13.jpg_b4885b2a89c2f83a686798f088fedcb3.jpg



Β. Τα δώρα των ξένων

(φωτογραφίες από το πολύ ενδιαφέρον κείμενο στο internet : εδώ)

Η ανακοίνωση της απόφασης παραχώρησης (από πρακτικά της UNESCO)

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_Egypt_unesco_repo7878dfc4a6cad9f8afd5c676cdd74d72.jpg


Ο ναός του Debod από την Νουβία στην Μαδρίτη

ai172.photobucket.com_albums_w18_CuriousJM_posts_debod_temple_1846_nypl_id_1263809.jpg


afarm1.static.flickr.com_54_107140944_de214213dc.jpg



Ο ναός του Dendour από την Νουβία στο Μετροπόλιταν Μουσείο της Νέας Υόρκης

ai172.photobucket.com_albums_w18_CuriousJM_posts_dendur_temple_1846_nypl_id_1263799.jpg


afarm3.static.flickr.com_2417_2393232906_999e4101f8.jpg



Ο ναός της Ellesiya από την Νουβία στο Τουρίνο

ai172.photobucket.com_albums_w18_CuriousJM_posts_ellesiya_temple_museo_egizio_id_249.jpg


afarm3.static.flickr.com_2320_2273739133_da98d192c7.jpg



Ο ναός του Taffeh από την Νουβία στο Leiden της Ολλανδίας

ai172.photobucket.com_albums_w18_CuriousJM_posts_tafah_temple_1852_nypl_id_74755.jpg


afarm1.static.flickr.com_52_127063637_55c64fe66a.jpg




Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται για μεταφορές κτιρίων : εδώ

Και από μεταφορές κτιρίων στην Ελλάδα

Ο ναός του Αγίου Πέτρου στα Σπάτα

awww.agelioforos.gr_files_FOTO_ENTYPON_2009_11_13_resized_2009111300270_preview_425x.jpg


Το κτίριο της πρώην ιερατικής μουσουλμανικής σχολής στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη

 
Last edited by a moderator:

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
348
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Πιθανοτατα το πιο ενδιαφερον κειμενο που εχω διαβασει εδω και καιρο. Ευχαριστουμε για τις φωτογραφιες και για την ερευνα που προφανως χρειαστηκε! Περιμενω αντιστοιχα στοιχεια και για το Abu Simbel..!
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.048
Likes
1.831
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Εξαιρετικό το κείμενο σου, galat :clap:

Αυτή κι αν είναι οργάνωση με puzzle 45.000 κομματιών!

Και όντως "σοκάρει" η σκέψη του πόσα μνημεία ή πολιτισμοί θάφτηκαν στον υγρό τάφο των νερών του Νείλου, προς χάρην της "ευζωίας" του Αιγυπτιακού λαού ......
και από την άλλη, χιλιάδες τα αρχαιολογικά ευρήματα, που είναι στιβαγμένα και παρατημένα στις αποθήκες του Μουσείου του Καϊρου ... :(
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
900
Άλλη μια ιστορία αντάξια του galat-style που σε χαρακτηρίζει και στις προηγούμενές σου.Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από αυτό το εξαίσιο κείμενο.Go on...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Να προσθεσω επισης οτι η μεταφορα κτιριων δεν ηταν αγνωστη στην αρχαιοτητα. Ο Ναος του Αρεως στην Αρχαια Αγορα των Αθηνων μεταφερθηκε εκει απο αλλο σημειο της Αττικης-μαλλον απο τα Μεσογεια- στα χρονια του Αυγουστου: FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD - Αρχαία Αγορά της Αθήνας
 

rumi

Member
Μηνύματα
76
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΙΝΑ
Υπεροχη περιγραφη,απιθανες φωτογραφιες,σ`ευχαριστω πολυ για την τοσο ενδιαφερουσα ενημερωση,μπραβο!!!!!!!!!!!!
 

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ
καταπληκτική δουλειά. Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω στο σχολείο μου και να τη δείξω σε μαθητές;;;;;;;;;;;; by galat βεβαίως
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.804
Μηνύματα
913.597
Μέλη
39.536
Νεότερο μέλος
jogdj

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom