Δανία Ισλανδία Πλήρης γύρος Ισλανδίας, κεντρική έρημος, Δυτικά Φιορδ και μια τζούρα από Γροιλανδία

LULLU

Member
Μηνύματα
3.625
Likes
8.336
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Kαλο ταξίδι και ματιά ανοικτά για να μας ταξιδευεις όταν επιστρεψεις!!!!!!!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
υπέροχες φωτογραφίες μιας ιδιαιτερης γωνιάς του πλανήτη
σ ευχαριστούμε.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Καλο ταξιδι Ζεζεμπελ ..να περασεις ομορφα .
Μην μας ανακοινωνεις ομως νεα ταξιδια γιατι βγαζεις τα ματια σου μονη σου καλη μου.
Εδω ειμαστε μετα ...αδηφαγα ,απαιτητικα πλασματα και περιμενουμε και αλλη ιστορια απο το νεο σου προορισμο .:D
 

Spyros-007

Member
Μηνύματα
756
Likes
1.815
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
Καλό ταξίδι !!!
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.813
Likes
7.920
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
καλο ταξιδι , να περασετε πολυ όμορφα !!
 

isabelle

Member
Μηνύματα
906
Likes
4.203
ΚΟΧΛΑΖΟΥΣΑ ΓΗ

Κάλλιο αργά παρά … αργότερα! Έτσι λοιπόν, μετά από ένα παρατεταμένο ταξίδι στο Σιντζάνγκ στη δυτική Κίνα και δυο εκλογικές αναμετρήσεις στα πάτρια, να’μαι λοιπόν και πάλι, συνεπέστατη στους χρόνους μου ως άλλη DimKyr :p, για να συνεχίσω τις ημιτελείς αφηγήσεις, αντιστεκόμενη συνάμα σθεναρά απέναντι στον επίμονο πειρασμό ν’ ανοίξω και τρίτο (σινικό) μέτωπο δίπλα στα ήδη χάσκοντα ορύγματα της Ισλανδίας και της Κεντρικής Ασίας. (Ε όχι! Σε περίπτωση παρέκκλισης παρακαλώ μαζέψτε με!)

Που είχαμε μείνει; Α ναι, στα ζεστά χαλαρωτικά λουτρά του Μυβατν. Ε, αφού τα απολαύσατε για κάνα … τετράμηνο, καιρός να πάμε παρακάτω.

Να σημειώσω εδώ ότι όσο απολαυστική κι αν ήταν η περιγραφείσα βόλτα της πρώτης μέρας στο Μύβατν, δεν ήταν παρά μια απλή εισαγωγή, κάτι σαν προθέρμανση (κυριολεκτικά) στην κοχλάζουσα γη της βόρειας Ισλανδίας.

Η Ισλανδία ως γνωστόν είναι συνώνυμη με την γεωθερμία. Το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα είναι γεωθερμικής προέλευσης, ενώ η θέρμανση στο 85% των σπιτιών και σε όλα σχεδόν τα δημόσια κτίρια είναι γεωθερμική. Για να μην μιλήσουμε για τα θερμοκήπια, ή ακόμα και για ορισμένες πλατείες και πεζοδρόμια των πόλεων που κι αυτά θερμαίνονται με τον ίδιο τρόπο. Θερμές - ακόμα και καυτές - πηγές, γκέιζερ, ατμοπήδακες, αναβράζουσες λιμνούλες, θειούχες ατμίδες, όλα αυτά συνοδευόμενα συχνά από την χαρακτηριστική μυρουδιά κλούβιου αυγού, συνθέτουν μερικά από τα πολλά αξιοπερίεργα και μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του ανάδελφου νησιού.

Τρεις λέξεις που εμφανίζονται συχνά ως συνθετικά τοπωνυμίων σηματοδοτούν την ύπαρξη γεωθερμικής δραστηριότητας σε μια περιοχή: Reyk, δηλαδή ατμίδες, Hver, ήτοι θερμή πηγή, Laugar, χλιαρό ή ζεστό μπάνιο. Τα βασικά γεωθερμικά πεδία της Ισλανδίας απαντώνται σ’ ένα άξονα που ακολουθεί μια πορεία από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και αντιστοιχεί χοντρικά στο ρήγμα μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικάνικης πλάκας που τέμνει τη χώρα. Στα νοτιοδυτικά του νησιού συναντάμε την χερσόνησο Reykjanes, την τοποθεσία Geysir όπου και ο πλέον γνωστός (και τουριστικός) υδατοπήδακας Stokkur, την κοιλάδα Reykholt, και το Landmannalaugar με τα πολύχρωμα βουνά από ρυολίτη. Στο κέντρο, Kjolur, Hveravellir, Kerlingarfjollσυνθέτουν το πλέον δυσπρόσιτο και γι αυτό άκρως γοητευτικό γεωθερμικό τρίπτυχο. Όσο για το βορειοανατολικό τμήμα, όλη η περιοχή στα πέριξ της λίμνης Myvatnδεν είναι παρά μια τεράστια χύτρα σε μόνιμη κατάσταση βρασμού: Bjarnarflag, Namaskard, Hverir, Krafla. Από πού ν’ αρχίσεις κι από πού να τελειώσεις…

Εμείς πάντως, συνεχίζοντας στην ήπια γραμμή των σταδιακών αποκαλύψεων, αποφασίζουμε να μην πέσουμε με τα μούτρα κατ ευθείαν στο ψητό αλλά να ξεκινήσουμε τη μέρα μας από τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής. Και πιο συγκεκριμένα από μια ανάβαση στον θεαματικό κρατήρα Hverfell. Ανενεργός σήμερα (γιατί αύριο ποτέ δεν ξέρεις!), ο εν λόγω κρατήρας έκανε την εκρηκτική του εμφάνιση πριν 2500 χρόνια, όταν το ηφαίστειο έσκασε γεννώντας έναν εντυπωσιακό κώνο κοντά μισό χιλιόμετρο ύψος και πάνω από ένα χιλιόμετρο διάμετρο. Ένα μισαωράκι περπάτημα από το χαραγμένο ανηφορικό μονοπάτι και νάμαστε:

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_007_3.preview.JPG

Από τη δραστηριότητα του ίδιου ηφαιστείου (ή μάλλον ολόκληρου ηφαιστειακού συμπλέγματος της περιοχής) ξεπήδησε το γειτονικό πεδίο λάβας Dimmuborgir, εκεί όπου η βροχή και οι αέρηδες, με σύμμαχο το χρόνο, σμίλεψαν υπομονετικά τα μαύρα σουρεαλιστικά γλυπτά που προσφέρονται τώρα στα έκθαμβα μάτια μας.


awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_012_4.preview.JPG


awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_013_4.preview.JPG

Μετά από μια δίωρη χορταστική βόλτα, είναι πλέον καιρός να μεταβούμε στην κυρίως … θερμή ζώνη. Προσπερνάμε με το αυτοκίνητο το εργοστάσιο επεξεργασίας διατομίτη, καβαλάμε τον αυχένα του Namaskard και, έξι μόλις χιλιόμετρα από το Μύβατν, ιδού: το άλιεν τοπίο του Hverirξεπηδάει μπροστά μας, καπνίζον, ατμίζον, σφυρίζον και κοχλάζον, αλλά και εξόχως οσμηρό! (μποχερό θα ήταν ακριβέστερο).

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_022_3.preview.JPG

Με φόντο την παστέλ πορτοκαλί πλαγιά του Namasfjall, διάτρητη κι αυτή από σποραδικές θειούχες ατμίδες που κατατρώνε και αποσυνθέτουν σιγά σιγά το χώμα της, η πεδιάδα από κάτω τελεί σε μόνιμη κατάσταση βρασμού, διάσπαρτη από φυσικά καζάνια γαλαζωπής λάσπης, που θερμαίνει ασταμάτητα η καυτερή ανάσα της Γης, βγαλμένη από τα έγκατά της – ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια, η θερμοκρασία υπολογίζεται στους διακόσιους βαθμούς κελσίου.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_031_4.preview.JPG

Σαν σε μακέτα αναπαράστασης της εποχής δημιουργίας του πλανήτη μας, που φτιάχτηκε θαρρείς ειδικά σε μια βολική για τους ανθρώπους κλίμακα, περιφερόμαστε εκστατικοί ανάμεσα σε μίνι ηφαιστειακούς κώνους και καλδέρες μινιατούρες νοιώθοντας συχνά το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια μας από το μάγμα που κοχλάζει από κάτω.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_032_4.preview.JPG

Να σημειώσουμε εδώ ότι η πρόσβαση στο Hverir (όπως εξάλλου σε όλα τα φυσικά αξιοθέατα της Ισλανδίας) είναι απολύτως ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο και χωρίς μέτρα φύλαξης, με μερικές μονάχα επισημάνσεις ασφαλείας, όπως δυο-τρεις προειδοποιητικές πινακίδες και μια υποτυπώδης περίφραξη με σκοινί γύρω από ορισμένες «χύτρες» οι καυτές μπουρμπουλήθρες των οποίων ενίοτε σκάνε απρόβλεπτα μακριά με ότι αυτό συνεπάγεται σε πιθανά εγκαύματα για τους εξυπνάκηδες που θα παραβιάσουν τα όρια.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_029_4.preview.JPG

Αν στο Hverir πήραμε μια γεύση ηφαιστειακής δραστηριότητας σε (αναλογικά) ανθρώπινη κλίμακα, στην Krafla μπορούμε να δούμε τ’ αποτελέσματά της στα αληθινά συντριπτικά τους μεγέθη.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_046_3.preview.JPG

Μέχρι όπου φτάνει το μάτι, μπροστά μας εκτείνεται ένα απόλυτα μαύρο, απανθρακωμένο, καρβουνιασμένο τοπίο, σαν από πυρκαγιά που έσβησε μόλις πριν λίγο και γι αυτό ακόμα καπνίζει. Μα στην πραγματικότητα, αυτοί οι «καπνοί» δεν είναι ο επίλογος μιας καταστροφής που τελείωσε, παρά το προοίμιο μιας επόμενης που μπορεί να ξεσπάσει οποτεδήποτε.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_047_3.preview.JPG

Το ηφαίστειο Krafla είναι, μαζί με τη Hekla, την Askja και το Grimsvotn, ένα από τα πιο ενεργά της Ισλανδίας αφού στους ιστορικούς χρόνους έχουν καταγραφεί πάνω από είκοσι εννιά εκρήξεις. Η πιο σημαντική και παρατεταμένη ξεκίνησε στις 17 Μάη 1724 και κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ μια πενταετία! Η λάβα που εκτοξεύτηκε μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα κάλυψε περί τα τριάντα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ δημιουργήθηκαν ρήγματα συνολικού μήκους έντεκα χιλιομέτρων.

Το τελευταίο ξέσπασμα σημειώθηκε το 1984 και διήρκησε «μόνο» δεκαπέντε μέρες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Krafla πρόλαβε να ξεράσει εκατόν δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας, ποσότητα, λέει, κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη παραγωγή της Αίτνα το 1983 (ενενήντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε εκατόν τριάντα μέρες). Οκ, το πιστεύω χωρίς δεύτερη συζήτηση, γι αυτό και δεν χρειάζεται να το επαναλάβει εδώ και τώρα για να πεισθώ, τουλάχιστον όχι όσο περπατάμε πάνω στην καρβουνιασμένη ράχη της!
awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_048_4.preview.JPG

Σώοι κι αβλαβείς το βράδυ στη φάρμα Στονγκ μηρυκάζουμε τις εντυπώσεις της ημέρας. Ο μπακαλιάρος ψήνεται στο φουρνάκι, η σαλάτα περιμένει έτοιμη πάνω στο τραπέζι, κι ο Κώστας έχει ανοίξει το καθιερωμένο πια μπουκάλι κόκκινο κρασί. Μετά τη σημερινή περιήγηση στους δρόμους της φωτιάς, η αυριανή μέρα θα είναι αφιερωμένη στο νερό: καταρράκτες Detifossεν όψει!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
4.006
Likes
16.156
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Ξέρω ότι σου είναι δύσκολο αλλά θα ήμουν απαιτητική να ζητήσω τη συνεχεια αύριο ; :)

Οι φωτογραφίες είναι απίστευτες, τα τοπία δε παραπέμπουν στον πλανήτη γη
αλλά και το κλείσιμο της μέρας σου είναι πάντα θερμό και δελεαστικό.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.241
Ισαβέλλα μου έλειψες!!!
Να'σαι καλά που με βοήθησες να ξεκινήσω λίγο καλύτερα την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, ύστερα απο 16 μέρες διαλείμματος.
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Γιούύύύπιιι!!!:clap: Ήρθε η συνέχεια!
Σ'ευχαριστούμε, Ισαβέλλα, που δε μας ξεχνάς!
Είναι μαγεία όσα μας περιγράφεις!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.751
Likes
15.197
Πραγματικά απίστευτες φωτογραφίες(όχι οτι το κείμενο υστερεί..).

Ευχαριστούμε.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
906
Likes
4.203
Παιδιά καλώς σας (ξανα)βρίσκω κι ευχαριστώ που δεν μου τρίψατε στα μούτρα την ασυνέπειά μου.
Φένια, έκανα το κορόϊδο και δεν απάντησα στο δίκαιο αίτημά σου για να μην δώσω άλλη μια προεκλογική υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα. Ελπίζω ωστόσο βάσιμα ότι αύριο θα καταφέρω να συνεχίσω.
Hasta la vista λοιπόν!
 

isabelle

Member
Μηνύματα
906
Likes
4.203
Ισαβέλλα μου έλειψες!!!
Να'σαι καλά που με βοήθησες να ξεκινήσω λίγο καλύτερα την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, ύστερα απο 16 μέρες διαλείμματος.
Αντώνη μου δική μου η χαρά!
"Διάλειμμα 16 ημερών" ??? Για πες, για πες!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.818
Μηνύματα
914.606
Μέλη
39.557
Νεότερο μέλος
tsakrikas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom