LorenzoTheGreek
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Κεντρική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού
Σε καραβάκι από αυτά που κάνουν τις κρουαζιέρες στο Βόσπορο βλέπω τυπάκο ο οποίο σηκώνεται ανοίγει το χαλάκι του και πέφτει για προσευχή.....Δεν σταμάτησα να τον κοιτάω μεχρί που σηκώθηκε...Ο ανθρωπος εν τω μεταξύ στη χώρα του εξασκούσε η θρησκεία του αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν "ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ...ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ...."Έχω νιώσει ακριβώς αυτό και σε καταλαβαίνω απόλυτα, έχω νιώσει ενοχή γιατί ψιλό συνειδητά ψιλό υποσυνείδητα έχω παρατήρησει κάποιες προκαταλήψεις σε ανάλογες φάσεις με τη δική σου αλλά πολύ λιγότερο τρομακτικές, όμως δεν είναι μισαλλοδοξία. Είναι κάτι σαν bias confirmation που άθελα μας, και δεν είναι κακό, μας συμβαίνει ακριβώς επειδή έχουν υπάρχει πολλά περιστατικά τρομοκρατίας που κολλούσαν στο προφίλ του φανατισμένου ισλαμιστή και όπως και να το κάνεις, η τόση κατάνυξη/προσευχή πάνω σε αεροπλάνο (ή σε μετρό και ταξί όταν το είχα νιώσει εγώ) σε κάνει να υποπτεύεσαι.
Και θα έπρεπε νομίζω να γίνει παρατήρηση, αναρωτιέμαι τώρα τι κανονισμοί/οδηγίες δίνονται στο πλήρωμα καμπίνας όταν κάποιος προκαλέι αναστάτωση μέσω θορύβου.
Ούτε καν μόνο ελληνικό φαινόμενο, υπάρχουν και αλλού φελλοί.Ελληνικό φαινόμενο. Χειροκροτημα στον πιλότο. Μιλάμε για φελλούς όχι αστεία
Να σου πω την αλήθεια αυτό είναι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν έχεις ταξιδέψει εκτενώς σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά το να στρώνουν το χαλάκι τους να προσευχηθούν εν ώρα επίσημης προσευχής όχι απλά δεν είναι παράνομο, αλλά υποτίθεται ότι είναι και υποχρέωση του σωστού μουσουλμάνου (άσχετα που οι περισσότεροι δεν το κάνουν καν πια, ή και να το κάνουν επιλέγουν να πάνε στο τζαμί ή σε ιδιωτικούς χώρους).Σε καραβάκι από αυτά που κάνουν τις κρουαζιέρες στο Βόσπορο βλέπω τυπάκο ο οποίο σηκώνεται ανοίγει το χαλάκι του και πέφτει για προσευχή.....Δεν σταμάτησα να τον κοιτάω μεχρί που σηκώθηκε...Ο ανθρωπος εν τω μεταξύ στη χώρα του εξασκούσε η θρησκεία του αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν "ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ...ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ...."
Εγώ δεν το θέτω καν στο κομμάτι του θορύβου, αλλά και στο κομμάτι της έκφρασης της θρησκευτικής πίστης.Και θα έπρεπε νομίζω να γίνει παρατήρηση, αναρωτιέμαι τώρα τι κανονισμοί/οδηγίες δίνονται στο πλήρωμα καμπίνας όταν κάποιος προκαλέι αναστάτωση μέσω θορύβου.
Θυμάμαι και άλλη μία καθυστέρηση σε πτήση (ή Agean ή Sky ήταν) λόγω μεταφοράς μιας εικόνες...Να σου πω την αλήθεια αυτό είναι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν έχεις ταξιδέψει εκτενώς σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά το να στρώνουν το χαλάκι τους να προσευχηθούν εν ώρα επίσημης προσευχής όχι απλά δεν είναι παράνομο, αλλά υποτίθεται ότι είναι και υποχρέωση του σωστού μουσουλμάνου (άσχετα που οι περισσότεροι δεν το κάνουν καν πια, ή και να το κάνουν επιλέγουν να πάνε στο τζαμί ή σε ιδιωτικούς χώρους).
Αλλά καταλαβαίνω ότι αν κάποιος δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια σκηνικά ίσως και να αγριευτεί.
Εγώ δεν το θέτω καν στο κομμάτι του θορύβου, αλλά και στο κομμάτι της έκφρασης της θρησκευτικής πίστης.
Στην Ελλάδα πχ από όσο ξέρω (αν κάποιος γνωρίζει το Νόμο και κάνω λάθος ας με διορθώσει) οι ψαλμωδίες κλπ επιτρέπονται είτε στην εκκλησία, είτε σε χώρους που έχουν οριστεί για αυτό το σκοπό. Δηλ ακόμα και τα δυνατά μεγάφωνα που έχουν κάποιες εκκλησίες (κατά βάση σε επαρχιακές περιοχές) είναι επί της ουσίας παράνομα κι απλά λαμβάνουν χώρα λόγω σιωπηρης ανοχής.
Και σκέφτομαι οτι αν μπουν σε ένα αεροπλάνο της aegean πχ ένας ορθόδοξος ιερέας και δύο ψαλταδες κι αρχίσουν τα δικά τους και πάλι αυτό δεν είναι εντάξει, ακόμα κι αν η Ορθοδοξία δεν έχει συνδεθεί με τρομοκρατικά χτυπήματα. Αφενος επιβάλλουν σε κόσμο που δεν το έχει επιλέξει να γίνει κοινωνός θρησκευτικών πρακτικών εκτός χώρου λατρείας, αφετέρου ίσως άνθρωποι από άλλες χώρες/αλλόθρησκοι να αγριευτουν/φοβηθούν.
Θεωρώ ότι το πλήρωμα οφείλει να είναι πολύ αυστηρό σε τέτοια σκηνικά, από την άλλη η αδερφή μου το περασμένο Μ. Σάββατο είχε μια ώρα καθυστέρηση (ενώ είχαν ήδη επιβιβαστεί) σε πτήση Αθήνα-Ηράκλειο επειδή το αεροπλάνο περίμενε να έρθει το Άγιο Φως για να το κατεβάσει Κρητη, οπότε δε θα μου έκανε να υπάρξει κι εδώ ανοχή αντίστοιχη με εκείνη που έδειξε το πλήρωμα στην πτήση μου στο Κιργισταν.
... τι μου θύμισες, 20 χρόνια πριν με κάποιο χαισπινττζετ κάτι δεν θυμάμαι, είχε όντως παλιόκαιρο, για Νάξο, 7χρονο 8χρονο δεν ξέρω απλά υπολογίζω, ανάμεσα σε κόσμο που ξέρναγε, έκανε τον σταυρό του κλπ κλπ, τρέχοντας να τραγουδάει τύπου, Η ΒΑΡΚΑ ΒΟΥΛΙΑΑΑΖΖΖΕΕΕΙΙΙΙ Η ΒΑΡΚΑ ΒΟΥΛΙΑΑΑΑΖΖΖΕΕΕΙΙΙΙ.....και φυσικά τα απίθανα σχόλιο ότι το παιδάκι κάτι ξέρει, έχει προαίσθημα ! απ' το γνωμικό, Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια...Καλέ μια μια τις θυμαμαι...πτήση απο Μάλτα για Αθηνα με πολλές αναταράξεις...παιδακι ετών 10 να φωνάζει "ΘΑ ΠΕΘΑΑΑΑΝΟΥΜΕΕΕΕΕ"....Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω!
Επιβεβαιώνω και εγώ. Απλά πολλές φορές συμβαίνει και λίγο ασυναίσθητα ανάλογα τη περίσταση. Όταν πχ υπάρχουν έντονες αναταράξεις στο short final, λίγο πριν την Π/Γ δλδ , ασυναίσθητα ο κόσμος θεωρεί ένα επίτευγμα την ασφαλή προσεδάφιση.Ούτε καν μόνο ελληνικό φαινόμενο, υπάρχουν και αλλού φελλοί.
Προσωπικά πια σπάνια βλέπω Έλληνες να χειροκροτούν.Ούτε καν μόνο ελληνικό φαινόμενο, υπάρχουν και αλλού φελλοί.
Αργεντινή πέρυσι συνέβη σε όλες τις 4 εσωτερικές πτήσεις.Προσωπικά πια σπάνια βλέπω Έλληνες να χειροκροτούν.
Το βλέπω όμως σχεδόν πάντα από τους Ιταλούς.