battered_suitcase
Member
- Μηνύματα
- 1.619
- Likes
- 783
- Επόμενο Ταξίδι
- Χονγκ Κονγκ
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γύρος του κόσμου
Τώρα που τα έχω φρέσκα φρέσκα μετά την πρόσφατη άφιξή μου από το Βενιαμίν του Ιονίου, σας γράφω εδώ μερικές πληροφορίες για τους Παξούς.. Είναι μερικές πληροφορίες που χρειάστηκα κι εγώ πριν επισκεφθώ το νησί και πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν και άλλους.
Για το ίδιο το νησί δε θα γράψω πολλά, μόνο κάποια γενικά tips. Εν γένει είναι ένα νησί το οποίο ενδείκνυται για ζευγάρια και οικογένειες που θέλουν ήρεμες διακοπές. Πολύ όμορφο, με αρκετά καλές παραλίες και καλό φαγητό, λίγα και ήσυχα μπαράκια και ευγενικούς κατοίκους. Έχει τρία χωριά, το Γάιο που είναι η πρωτεύουσα, τη Λάκκα και το Λόγγο. Οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι αστείες, οπότε μη χολοσκάτε και πολύ για το που θα κλείσετε ξενοδοχείο αν έχετε αυτοκίνητο. Φανταστείτε ότι η απόσταση από τη Λάκκα (βόρειο άκρο) μέχρι το Γάιο (σχεδόν νότιο άκρο) είναι περίπου 10 λεπτά σε καλής ποιότητας οδόστρωμα.
Μην περιμένετε ιδιαίτερη dolcevita και μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις πολλές ιστορίες για τον κοσμοπολιτισμό των Παξών. Έχει πολλά σκάφη και κότερα και ατελείωτους Ιταλούς, αλλά όλα σε lowprofileεπίπεδο.
Συμβουλή μου να φουλάρετε το αυτοκίνητο με βενζίνη από την Ηγουμενίτσα γιατί στους Παξούς υπάρχει ένα και μοναδικό βενζινάδικο με εξωπραγματικές τιμές (Αύγουστος 2011- 1,89 το λίτρο απλής αμόλυβδης).
Επίσης, δεν είναι κακό να πάρετε περιοδικά/βιβλία από το σπίτι σας… Βρήκα ένα βιβλιοχαρτοπωλείο με περιορισμένους τίτλους, ενώ το μοναδικό πρακτορείου τύπου είχε περιορισμένη ποικιλία περιοδικών και οι εφημερίδες φτάνουν καθημερινά στις 15.30.
Τέλος, σχεδόν παντού στους Παξούς πιάνει wifiαπό το Δήμο Παξών
Φαγητό:
1. Βασίλης, Λόγγος: Κατ’εμέ η καλύτερη ταβέρνα του νησιού. Ακούγονται πολλά γι’αυτήν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και αφιερώματα, και είναι όλα έγκυρα. Φανταστική ελληνική κουζίνα λίγο «πειραγμένη», καλή λίστα κρασιών, φιλικό προσωπικό. Αν πρέπει να βρω μείον θα πω τη σχετική καθυστέρηση εξυπηρέτησης όταν έχει πολύ κόσμο (όχι τίποτα τραγικό πάντως). Τιμές περίπου 15 -20 ευρώ τα κυρίως πιάτα, 8-10 ευρώ τα ορεκτικά. Υπολογίστε 35 ευρώ το άτομο με κρασί. Αξίζει τα λεφτά του.
2. Γιος, Λόγγος: Λίγο παρακάτω από το Βασίλη, πιο κλασικές γεύσεις. Καλές τιμές, τίμιες μερίδες. Θα ξαναπήγαινα και εκεί σίγουρα. Κυρίως πιάτα περίπου 10 ευρώ, ορεκτικά περίπου 6 ευρώ. Τεραστίων διαστάσεων ταλιατέλες θαλασσινών (2 άτομα+) με 30 ευρώ.
3. Larosadipaxos, Λάκκα: Το συστήνουν online, το προτείνουν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.. Δε ξέρω γιατί. Χαριτωμένη τοποθεσία, στο λιμάνι της Λάκκας. Κατά τα άλλα δε βρήκα απολύτως τίποτα να με εντυπωσιάσει. Απλώς ικανοποιητικό φαγητό, άλλες μερίδες μικρές άλλες οκ, ορεκτικά αδιάφορα. Το σέρβις ήταν ευγενικό. Πάντως τα περίπου 30 ευρώ το άτομο δεν τα άξιζε. Σημείωση: φάγαμε θαλασσινά, κρεατικά και φιλέτο ψαριού. Επιφυλάσσομαι για τα ολόκληρα ψάρια, μπορεί να είναι εκπληκτικά και να οφείλεται εκεί η φήμη του μέρους.
4. Μποέμισσα, Μαγαζιά (δρόμος από Γάιο προς Λόγγο): Μια αυλή πάνω στο δρόμο, με ωραίο ντεκόρ. Το φαγητό ήταν συμπαθητικό αλλά δυστυχώς ήταν μια τυπική ταβέρνα που μπορείς να βρεις οπουδήποτε στην Ελλάδα, χωρίς καμία τοπική σπεσιαλιτέ. Τιμές περίπου 15-18 το άτομο. Οι ντόπιοι μας είπαν ότι τρώνε και οι ίδιοι εκεί πάντως. Το σέρβις ήταν πάρα πολύ καλό.
5. Μάμπο, Γάιος: Αν μείνετε στο Γάιο για φαγητό μπορείτε να το προτιμήσετε – δε θα πάθετε και την πλάκα σας αλλά έχει καλό σέρβις, τοπικές σπεσιαλιτέ και νορμάλ τιμές (περίπου 25 ευρώ το άτομο).
6. …… Λάκκα: Απλή ταβέρνα, δείχνει για οικογενειακή επιχείρηση. Βρεθήκαμε εκεί κατά τύχη, επειδή είχαν κλείσει οι κουζίνες στα υπόλοιπα, αλλά ξαφνιάστηκα ευχάριστα από το μπιφτέκι που έφαγα.
7. Giappy, Λάκκα: Κρεπερί με πολύ ωραίο παγωτό και γλυκά! Και οι κρέπες μας φάνηκαν λαχταριστές, αλλά η λεμονόπιτα δεν παιζόταν. Πολύ όμορφο περιβάλλον.
8. Mediterraneo, Γάιος: Δε φάγαμε αλλά το αναφέρω γιατί οι ντόπιοι μας το σύστησαν ως καλό αν και ακριβό. Το περιλαμβάνουν στα mustτους μαζί με το Βασίλη, τον Ερημίτη και το RosadiPaxos.
Ποτό (το βαρόμετρό μας εδώ θα είναι τα cocktails και το περιβάλλον. Μετράμε σε βαθμούς mojito) :
1. Καλημέρα, Γάιος: Το inμπαράκι του Γάιου, μαζεύει πολύ κόσμο στα τραπεζάκια και τα πεζουλάκια του. Σε σημείο λίγο αποπνικτικό, δεδομένης της υπόλοιπης ηρεμίας στο Γάιο. Αν θέλετε να τα πιείτε αυτό είναι το μέρος toseeandtobeseen, αλλά υπ’όψιν ότι από νωρίς όλα τα τραπεζάκια είναι είτε με κόσμο είτε reserved. Μετριότατα cocktails(νερουλά, μικρά ποτήρια) αν και μας τα είχαν παινέψει. Mojito grade: 4/10
2. Γάιος, δίπλα στο Mediterraneo (δε θυμάμαι όνομα..): Ωραία τραπεζάκια κατά μήκος της μαρίνας, απέναντι βλέπεις το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Μουσική κυρίως loungeεκδόσεις διαφόρων τραγουδιών. Τέλη Αυγούστου δε μάζευε ιδιαίτερο κόσμο, υπήρξε βραδιά που ήμασταν μόνοι μας. Συμπαθητικά cocktail. Mojitograde: 6/10.
3. Λόγγος, Rokibarκαι Ταξίδι: Δύο μπαράκια που έχουν πίσω «αυλή» και τα τραπεζάκια είναι δίπλα στη θάλασσα. Πολύ ρομαντικό περιβάλλον, χαλαρές παρέες (κυρίως από τα κότερα), ωραία μουσική. Τρομερά cocktail, καλοφτιαγμένα, σωστές ποσότητες. Mojito grade: 9/10.
4. Akisbar, Λάκκα: Ωραίο μπαράκι με τραπέζια και κούνιες σε αυλή πίσω, δίπλα στη θάλασσα. Πολύ ωραίο περιβάλλον, καταπληκτικό παγωτό και ωραία κρασιά. Εδώ δεν ήπιε κανείς cocktailγια να το κρίνω, αλλά λαμβάνοντας υπ’όψιν πόσο προσεγμένα και καλοφτιαγμένα ήταν τα υπόλοιπα, πιστεύω θα ήταν ωραία και αυτά. Είναι και εστιατόριο, τα πιάτα φάνηκαν πολύ ωραία αλλά δυστυχώς δε μπορώ να ξέρω παραπάνω..Ένα μείον: παραγγέλνεις στα αγγλικά γιατί το προσωπικό με το ζόρι μιλούσε ελληνικά.
5. Erimitisbar, Ερημίτης: Καταπληκτικό περιβάλλον και θέα, πάνε όλοι για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Το καλό είναι ότι έχει πολύ ωραία cocktail που ταιριάζουν με το ειδυλλιακό περιβάλλον, το κακό είναι ότι όταν δύει ο ήλιος μαζεύονται 100 τουρίστες και χώνονται μπροστά σου για να βγάλουν φωτογραφίες, χειροκροτώντας (!) μόλις δύσει (τα κατάφερε και πάλι, ο μπαγάσας). Το φαγητό μας είπαν ότι είναι πολύ ωραίο, τιμές απ’όσο είδαμε 15-20 κυρίως και 10-13 ορεκτικά. Mojito grade: 9/10.
6. Μπουέλος, Μαγαζιά: Πολύ συμπαθητικό καφενείο, το είχε προτείνει συμφορουμίτης και το επισκεφθήκαμε. Είναι πάνω στο δρόμο, μένει ανοιχτό μέχρι αργά (2.00 μ.μ.) και μαζεύει και κάποιο νέο κόσμο. Αν μένετε εκεί κοντά και θέλετε να χαλαρώσετε, ειδικά για απογευματινό καφέ, είναι μια χαρά.
Παραλίες:
Γενικά οι παραλίες στους Παξούς είναι όμορφες, με κρυστάλλινα νερά. Το τονίζω, από τα ωραιότερα νερά που έχω συναντήσει στην Ελλάδα. Δυστυχώς για μένα καμία δεν είναι αμμώδης, αντίθετα έχουν χοντρό βότσαλο και μέσα και έξω από τη θάλασσα. Οι μόνες παραλίες που δεν έχουν βότσαλα ΜΕΣΑ στη θάλασσα είναι στους Αντιπαξούς. Μην ακούσετε τους κατοίκους που αναφέρουν αμμώδεις παραλίες, κατέληξα ότι δε ξέρουν τι σημαίνει η λέξη… Το μόνο καλό με τα βότσαλα είναι ότι δεν παίζουν πουθενά ρακέτες.
Οι προσβάσιμες με αυτοκίνητο παραλίες είναι αυτές της ανατολικής πλευράς των Παξών. Για να πάτε στις περισσότερες της δυτικής χρειάζεται καραβάκι ή να νοικιάσετε δικό σας σκάφος. Προσωπική άποψη: από τις προσβάσιμες της ανατολικής πλευράς όλες μου φάνηκαν πολύ παρόμοιες, οπότε μη σκοτώνεστε να ψάχνετε το διαφορετικό από παραλία σε παραλία.
Σχετικά με τα σκαφάκια: μπορείτε να νοικιάσετε χωρίς δίπλωμα δικό σας σκάφος από 40-90 ευρώ, στο Λόγγο και τη Λάκκα. Κάντε μια έρευνα αγοράς, μη ρωτήσετε μόνο σε έναν! Μπορείτε να πάρετε το σκάφος από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για να κάνετε το γύρο και να πάτε Αντιπαξούς. Υπολογίστε στο κόστος και τη βενζίνη που θα καταναλώσετε, έως 30 λίτρα (=60 ευρώ).
Αν δε θέλετε να νοικιάσετε σκαφάκι, μπορείτε να πάρετε τα τακτικά δρομολόγια μεγαλύτερων σκαφών. Από το Γάιο κάθε περίπου μισή ώρα φεύγει σκάφος που μεταφέρει 20-25 άτομα στους Αντιπαξούς με κόστος 10 ευρώ/άτομο. Πληρώνετε μπαίνοντας στο σκάφος και για να γυρίσετε από εκεί μπαίνετε απλώς σε οποιοδήποτε σκάφος σταματήσει με τελευταία ώρα επιστροφής τις 18.00.
Υπάρχει και μεγαλύτερο σκάφος χωρητικότητας 30-40 ατόμων με το οποίο μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού αντί 22 ευρώ το άτομο (αναχώρηση από Γάιο 11 πμ). Σας γυρνάει σε όλη τη δυτική πλευρά, κάνετε μπάνιο για 20 λεπτά στις σπηλιές και μετά συνεχίζετε για Αντιπαξούς όπου φτάνετε στις 12.30 περίπου και μένετε όσο θέλετε (τελευταία αναχώρηση 18.00 όπως είπαμε).
1. Μαναδένδρι: Η μοναδική οργανωμένη, πολύ όμορφη παραλία με δύο beachbar- εστιατόρια. Αν και έχει πολύ κόσμο είναι ήσυχη, αραιές ξαπλώστρες και καλή μουσική. Δεν πληρώνεις για τις ξαπλώστρες, μόνο για ό,τι παραγγέλνεις. Κατεβαίνοντας προς Μαναδένδρι στα αριστερά είναι το Ben’sBar και στα δεξιά το ManadendriBeach. Έχουν δικό τους πάρκινγκ. Κατ’ εμέ το αριστερό beachbarήταν πολύ πιο όμορφο και lounge, με αιώρες κλπ. Και στα δύο μπορούσες να πάρεις δωρεάν σανίδες, θαλάσσια ποδήλατα, μάσκες κλπ αλλά σαφώς περισσότερα είχε στο Ben’sBar. Στο ManadendriBeachφάγαμε και πίτσα στον ξυλόφουρνο, νόστιμη αλλά μικροσκοπική. Mojito grade για Manadendri beach: 7/10.
2. Βουτούμι: Η μεγαλύτερη παραλία των Αντιπαξών, με τα πιο τυρκουάζ νερά που υπάρχουν. Μέσα στη θάλασσα υπάρχει άμμος και μπορείτε να παίξετε ρακέτες. Στα 100 μέτρα πίσω από την παραλία υπάρχει ταβέρνα από όπου μπορείτε να πάρετε καφέ και τοστ. Η ταβέρνα βγάζει και ξαπλώστρες/ομπρέλες επί πληρωμή (3 ευρώ/ξαπλώστρα). Έχει αρκετά κότερα και σκάφη, αλλά δεν ενοχληθήκαμε από την παρουσία τους. Γενικά ειδυλλιακή παραλία λόγω νερών. Κατά τα άλλα το φυσικό περιβάλλον ίδιο με το Μαναδένδρι.
3. Βρίκα: Η δεύτερη παραλία των Αντιπαξών, δεν κάναμε μπάνιο αλλά τα νερά φάνηκαν εξίσου υπέροχα. Πιο μικρή παραλία, μας φάνηκε ότι είχε πιο πολλές ξαπλώστρες και δύο ταβέρνες πολύ πιο κοντά στην παραλία. Το καραβάκι από Παξούς σταματάει πρώτα Βρίκα και μετά Βουτούμι, οπότε διαλέγετε και παίρνετε. Προσωπικά στη Βρίκα μου μύριζε μπάρμπεκιου λόγω των ταβερνών, οπότε δε ξετρελάθηκα.
4. Κηπιάδι: Πάλι στην ανατολική πλευρά των Παξών, μια μεγάλη παραλία με αρκετούς θαυμαστές. Είναι εντελώς ανοργάνωτη. Το αυτοκίνητο φτάνει αρκετά κοντά και μετά συνεχίζετε για 5-10 λεπτά από ένα μικρό μονοπατάκι το οποίο θέλει λίγη προσοχή. Δε συστήνεται για άτομα με κινητικά προβλήματα. Προσωπικά μου φάνηκε αναίτια ταλαιπωρία για να φτάσω σε μια παραλία ίδια με τις άλλες.
5. Χαραμί: Δίπλα ακριβώς στη Λάκκα, πας περνώντας δίπλα από το AkisBarκαι ανεβαίνοντας τα σκαλάκια. Την περιγράφουν ως αμμώδη, εννοείται δεν είναι J Έχει κάποιες ξαπλώστρες στο δεύτερο κολπίσκο, οι οποίες κοστίζουν 3 ευρώ έκαστη νομίζω.
6. Αγία Μαρίνα, Οτζιάς: Παραλίες στο νότιο άκρο του νησιού, δίπλα στο Μογγονήσι. Ανοργάνωτες, ωραία νερά, κατά τα άλλα δε μ’άρεσαν.
7. Λεβρεχιό: Δίπλα στο Λόγγο, να μην επαναλαμβάνομαι, ανοργάνωτη, ωραία νερά και κατά τα άλλα τίποτα ιδιαίτερο. Από πίσω έχει μια ταβέρνα η οποία φαίνεται πολύ ωραία.
8. Δυτική ακτή: Με το σκάφος είδαμε πολύ ωραίες παραλίες (βοτσαλωτές) τα ονόματα των οποίων δε θυμάμαι. Στις σπηλιές μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να αράξετε λίγο, έχει μικροσκοπικές παραλίες για ξεκούραση – το αρνητικό είναι ότι συνέχεια θα περνάνε τουρίστες που θα κάνουν την τουριστική στάση και την τουριστική βουτιά. Ωραία και η παραλία του Ερημίτη – αυτή είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο (άσχετα με το τι λένε πολλοί κάτοικοι). Οδηγείτε προς το μπαρ του Ερημίτη, βλέπετε στα δεξιά σας μια πινακίδα προς Παραλία Ερημίτης και ένα χωματόδρομο. Το αυτοκίνητο κατεβαίνει άνετα μέχρι ένα σημείο, μετά θέλει περπάτημα για 5 λεπτά και φτάσατε. Βαθιά νερά και λίγος κόσμος, να είστε προσεκτικοί μη σας ψάχνουμε στο βυθό!
Για το ίδιο το νησί δε θα γράψω πολλά, μόνο κάποια γενικά tips. Εν γένει είναι ένα νησί το οποίο ενδείκνυται για ζευγάρια και οικογένειες που θέλουν ήρεμες διακοπές. Πολύ όμορφο, με αρκετά καλές παραλίες και καλό φαγητό, λίγα και ήσυχα μπαράκια και ευγενικούς κατοίκους. Έχει τρία χωριά, το Γάιο που είναι η πρωτεύουσα, τη Λάκκα και το Λόγγο. Οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι αστείες, οπότε μη χολοσκάτε και πολύ για το που θα κλείσετε ξενοδοχείο αν έχετε αυτοκίνητο. Φανταστείτε ότι η απόσταση από τη Λάκκα (βόρειο άκρο) μέχρι το Γάιο (σχεδόν νότιο άκρο) είναι περίπου 10 λεπτά σε καλής ποιότητας οδόστρωμα.
Μην περιμένετε ιδιαίτερη dolcevita και μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις πολλές ιστορίες για τον κοσμοπολιτισμό των Παξών. Έχει πολλά σκάφη και κότερα και ατελείωτους Ιταλούς, αλλά όλα σε lowprofileεπίπεδο.
Συμβουλή μου να φουλάρετε το αυτοκίνητο με βενζίνη από την Ηγουμενίτσα γιατί στους Παξούς υπάρχει ένα και μοναδικό βενζινάδικο με εξωπραγματικές τιμές (Αύγουστος 2011- 1,89 το λίτρο απλής αμόλυβδης).
Επίσης, δεν είναι κακό να πάρετε περιοδικά/βιβλία από το σπίτι σας… Βρήκα ένα βιβλιοχαρτοπωλείο με περιορισμένους τίτλους, ενώ το μοναδικό πρακτορείου τύπου είχε περιορισμένη ποικιλία περιοδικών και οι εφημερίδες φτάνουν καθημερινά στις 15.30.
Τέλος, σχεδόν παντού στους Παξούς πιάνει wifiαπό το Δήμο Παξών
Φαγητό:
1. Βασίλης, Λόγγος: Κατ’εμέ η καλύτερη ταβέρνα του νησιού. Ακούγονται πολλά γι’αυτήν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και αφιερώματα, και είναι όλα έγκυρα. Φανταστική ελληνική κουζίνα λίγο «πειραγμένη», καλή λίστα κρασιών, φιλικό προσωπικό. Αν πρέπει να βρω μείον θα πω τη σχετική καθυστέρηση εξυπηρέτησης όταν έχει πολύ κόσμο (όχι τίποτα τραγικό πάντως). Τιμές περίπου 15 -20 ευρώ τα κυρίως πιάτα, 8-10 ευρώ τα ορεκτικά. Υπολογίστε 35 ευρώ το άτομο με κρασί. Αξίζει τα λεφτά του.
2. Γιος, Λόγγος: Λίγο παρακάτω από το Βασίλη, πιο κλασικές γεύσεις. Καλές τιμές, τίμιες μερίδες. Θα ξαναπήγαινα και εκεί σίγουρα. Κυρίως πιάτα περίπου 10 ευρώ, ορεκτικά περίπου 6 ευρώ. Τεραστίων διαστάσεων ταλιατέλες θαλασσινών (2 άτομα+) με 30 ευρώ.
3. Larosadipaxos, Λάκκα: Το συστήνουν online, το προτείνουν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.. Δε ξέρω γιατί. Χαριτωμένη τοποθεσία, στο λιμάνι της Λάκκας. Κατά τα άλλα δε βρήκα απολύτως τίποτα να με εντυπωσιάσει. Απλώς ικανοποιητικό φαγητό, άλλες μερίδες μικρές άλλες οκ, ορεκτικά αδιάφορα. Το σέρβις ήταν ευγενικό. Πάντως τα περίπου 30 ευρώ το άτομο δεν τα άξιζε. Σημείωση: φάγαμε θαλασσινά, κρεατικά και φιλέτο ψαριού. Επιφυλάσσομαι για τα ολόκληρα ψάρια, μπορεί να είναι εκπληκτικά και να οφείλεται εκεί η φήμη του μέρους.
4. Μποέμισσα, Μαγαζιά (δρόμος από Γάιο προς Λόγγο): Μια αυλή πάνω στο δρόμο, με ωραίο ντεκόρ. Το φαγητό ήταν συμπαθητικό αλλά δυστυχώς ήταν μια τυπική ταβέρνα που μπορείς να βρεις οπουδήποτε στην Ελλάδα, χωρίς καμία τοπική σπεσιαλιτέ. Τιμές περίπου 15-18 το άτομο. Οι ντόπιοι μας είπαν ότι τρώνε και οι ίδιοι εκεί πάντως. Το σέρβις ήταν πάρα πολύ καλό.
5. Μάμπο, Γάιος: Αν μείνετε στο Γάιο για φαγητό μπορείτε να το προτιμήσετε – δε θα πάθετε και την πλάκα σας αλλά έχει καλό σέρβις, τοπικές σπεσιαλιτέ και νορμάλ τιμές (περίπου 25 ευρώ το άτομο).
6. …… Λάκκα: Απλή ταβέρνα, δείχνει για οικογενειακή επιχείρηση. Βρεθήκαμε εκεί κατά τύχη, επειδή είχαν κλείσει οι κουζίνες στα υπόλοιπα, αλλά ξαφνιάστηκα ευχάριστα από το μπιφτέκι που έφαγα.
7. Giappy, Λάκκα: Κρεπερί με πολύ ωραίο παγωτό και γλυκά! Και οι κρέπες μας φάνηκαν λαχταριστές, αλλά η λεμονόπιτα δεν παιζόταν. Πολύ όμορφο περιβάλλον.
8. Mediterraneo, Γάιος: Δε φάγαμε αλλά το αναφέρω γιατί οι ντόπιοι μας το σύστησαν ως καλό αν και ακριβό. Το περιλαμβάνουν στα mustτους μαζί με το Βασίλη, τον Ερημίτη και το RosadiPaxos.
Ποτό (το βαρόμετρό μας εδώ θα είναι τα cocktails και το περιβάλλον. Μετράμε σε βαθμούς mojito) :
1. Καλημέρα, Γάιος: Το inμπαράκι του Γάιου, μαζεύει πολύ κόσμο στα τραπεζάκια και τα πεζουλάκια του. Σε σημείο λίγο αποπνικτικό, δεδομένης της υπόλοιπης ηρεμίας στο Γάιο. Αν θέλετε να τα πιείτε αυτό είναι το μέρος toseeandtobeseen, αλλά υπ’όψιν ότι από νωρίς όλα τα τραπεζάκια είναι είτε με κόσμο είτε reserved. Μετριότατα cocktails(νερουλά, μικρά ποτήρια) αν και μας τα είχαν παινέψει. Mojito grade: 4/10
2. Γάιος, δίπλα στο Mediterraneo (δε θυμάμαι όνομα..): Ωραία τραπεζάκια κατά μήκος της μαρίνας, απέναντι βλέπεις το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Μουσική κυρίως loungeεκδόσεις διαφόρων τραγουδιών. Τέλη Αυγούστου δε μάζευε ιδιαίτερο κόσμο, υπήρξε βραδιά που ήμασταν μόνοι μας. Συμπαθητικά cocktail. Mojitograde: 6/10.
3. Λόγγος, Rokibarκαι Ταξίδι: Δύο μπαράκια που έχουν πίσω «αυλή» και τα τραπεζάκια είναι δίπλα στη θάλασσα. Πολύ ρομαντικό περιβάλλον, χαλαρές παρέες (κυρίως από τα κότερα), ωραία μουσική. Τρομερά cocktail, καλοφτιαγμένα, σωστές ποσότητες. Mojito grade: 9/10.
4. Akisbar, Λάκκα: Ωραίο μπαράκι με τραπέζια και κούνιες σε αυλή πίσω, δίπλα στη θάλασσα. Πολύ ωραίο περιβάλλον, καταπληκτικό παγωτό και ωραία κρασιά. Εδώ δεν ήπιε κανείς cocktailγια να το κρίνω, αλλά λαμβάνοντας υπ’όψιν πόσο προσεγμένα και καλοφτιαγμένα ήταν τα υπόλοιπα, πιστεύω θα ήταν ωραία και αυτά. Είναι και εστιατόριο, τα πιάτα φάνηκαν πολύ ωραία αλλά δυστυχώς δε μπορώ να ξέρω παραπάνω..Ένα μείον: παραγγέλνεις στα αγγλικά γιατί το προσωπικό με το ζόρι μιλούσε ελληνικά.
5. Erimitisbar, Ερημίτης: Καταπληκτικό περιβάλλον και θέα, πάνε όλοι για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Το καλό είναι ότι έχει πολύ ωραία cocktail που ταιριάζουν με το ειδυλλιακό περιβάλλον, το κακό είναι ότι όταν δύει ο ήλιος μαζεύονται 100 τουρίστες και χώνονται μπροστά σου για να βγάλουν φωτογραφίες, χειροκροτώντας (!) μόλις δύσει (τα κατάφερε και πάλι, ο μπαγάσας). Το φαγητό μας είπαν ότι είναι πολύ ωραίο, τιμές απ’όσο είδαμε 15-20 κυρίως και 10-13 ορεκτικά. Mojito grade: 9/10.
6. Μπουέλος, Μαγαζιά: Πολύ συμπαθητικό καφενείο, το είχε προτείνει συμφορουμίτης και το επισκεφθήκαμε. Είναι πάνω στο δρόμο, μένει ανοιχτό μέχρι αργά (2.00 μ.μ.) και μαζεύει και κάποιο νέο κόσμο. Αν μένετε εκεί κοντά και θέλετε να χαλαρώσετε, ειδικά για απογευματινό καφέ, είναι μια χαρά.
Παραλίες:
Γενικά οι παραλίες στους Παξούς είναι όμορφες, με κρυστάλλινα νερά. Το τονίζω, από τα ωραιότερα νερά που έχω συναντήσει στην Ελλάδα. Δυστυχώς για μένα καμία δεν είναι αμμώδης, αντίθετα έχουν χοντρό βότσαλο και μέσα και έξω από τη θάλασσα. Οι μόνες παραλίες που δεν έχουν βότσαλα ΜΕΣΑ στη θάλασσα είναι στους Αντιπαξούς. Μην ακούσετε τους κατοίκους που αναφέρουν αμμώδεις παραλίες, κατέληξα ότι δε ξέρουν τι σημαίνει η λέξη… Το μόνο καλό με τα βότσαλα είναι ότι δεν παίζουν πουθενά ρακέτες.
Οι προσβάσιμες με αυτοκίνητο παραλίες είναι αυτές της ανατολικής πλευράς των Παξών. Για να πάτε στις περισσότερες της δυτικής χρειάζεται καραβάκι ή να νοικιάσετε δικό σας σκάφος. Προσωπική άποψη: από τις προσβάσιμες της ανατολικής πλευράς όλες μου φάνηκαν πολύ παρόμοιες, οπότε μη σκοτώνεστε να ψάχνετε το διαφορετικό από παραλία σε παραλία.
Σχετικά με τα σκαφάκια: μπορείτε να νοικιάσετε χωρίς δίπλωμα δικό σας σκάφος από 40-90 ευρώ, στο Λόγγο και τη Λάκκα. Κάντε μια έρευνα αγοράς, μη ρωτήσετε μόνο σε έναν! Μπορείτε να πάρετε το σκάφος από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για να κάνετε το γύρο και να πάτε Αντιπαξούς. Υπολογίστε στο κόστος και τη βενζίνη που θα καταναλώσετε, έως 30 λίτρα (=60 ευρώ).
Αν δε θέλετε να νοικιάσετε σκαφάκι, μπορείτε να πάρετε τα τακτικά δρομολόγια μεγαλύτερων σκαφών. Από το Γάιο κάθε περίπου μισή ώρα φεύγει σκάφος που μεταφέρει 20-25 άτομα στους Αντιπαξούς με κόστος 10 ευρώ/άτομο. Πληρώνετε μπαίνοντας στο σκάφος και για να γυρίσετε από εκεί μπαίνετε απλώς σε οποιοδήποτε σκάφος σταματήσει με τελευταία ώρα επιστροφής τις 18.00.
Υπάρχει και μεγαλύτερο σκάφος χωρητικότητας 30-40 ατόμων με το οποίο μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού αντί 22 ευρώ το άτομο (αναχώρηση από Γάιο 11 πμ). Σας γυρνάει σε όλη τη δυτική πλευρά, κάνετε μπάνιο για 20 λεπτά στις σπηλιές και μετά συνεχίζετε για Αντιπαξούς όπου φτάνετε στις 12.30 περίπου και μένετε όσο θέλετε (τελευταία αναχώρηση 18.00 όπως είπαμε).
1. Μαναδένδρι: Η μοναδική οργανωμένη, πολύ όμορφη παραλία με δύο beachbar- εστιατόρια. Αν και έχει πολύ κόσμο είναι ήσυχη, αραιές ξαπλώστρες και καλή μουσική. Δεν πληρώνεις για τις ξαπλώστρες, μόνο για ό,τι παραγγέλνεις. Κατεβαίνοντας προς Μαναδένδρι στα αριστερά είναι το Ben’sBar και στα δεξιά το ManadendriBeach. Έχουν δικό τους πάρκινγκ. Κατ’ εμέ το αριστερό beachbarήταν πολύ πιο όμορφο και lounge, με αιώρες κλπ. Και στα δύο μπορούσες να πάρεις δωρεάν σανίδες, θαλάσσια ποδήλατα, μάσκες κλπ αλλά σαφώς περισσότερα είχε στο Ben’sBar. Στο ManadendriBeachφάγαμε και πίτσα στον ξυλόφουρνο, νόστιμη αλλά μικροσκοπική. Mojito grade για Manadendri beach: 7/10.
2. Βουτούμι: Η μεγαλύτερη παραλία των Αντιπαξών, με τα πιο τυρκουάζ νερά που υπάρχουν. Μέσα στη θάλασσα υπάρχει άμμος και μπορείτε να παίξετε ρακέτες. Στα 100 μέτρα πίσω από την παραλία υπάρχει ταβέρνα από όπου μπορείτε να πάρετε καφέ και τοστ. Η ταβέρνα βγάζει και ξαπλώστρες/ομπρέλες επί πληρωμή (3 ευρώ/ξαπλώστρα). Έχει αρκετά κότερα και σκάφη, αλλά δεν ενοχληθήκαμε από την παρουσία τους. Γενικά ειδυλλιακή παραλία λόγω νερών. Κατά τα άλλα το φυσικό περιβάλλον ίδιο με το Μαναδένδρι.
3. Βρίκα: Η δεύτερη παραλία των Αντιπαξών, δεν κάναμε μπάνιο αλλά τα νερά φάνηκαν εξίσου υπέροχα. Πιο μικρή παραλία, μας φάνηκε ότι είχε πιο πολλές ξαπλώστρες και δύο ταβέρνες πολύ πιο κοντά στην παραλία. Το καραβάκι από Παξούς σταματάει πρώτα Βρίκα και μετά Βουτούμι, οπότε διαλέγετε και παίρνετε. Προσωπικά στη Βρίκα μου μύριζε μπάρμπεκιου λόγω των ταβερνών, οπότε δε ξετρελάθηκα.
4. Κηπιάδι: Πάλι στην ανατολική πλευρά των Παξών, μια μεγάλη παραλία με αρκετούς θαυμαστές. Είναι εντελώς ανοργάνωτη. Το αυτοκίνητο φτάνει αρκετά κοντά και μετά συνεχίζετε για 5-10 λεπτά από ένα μικρό μονοπατάκι το οποίο θέλει λίγη προσοχή. Δε συστήνεται για άτομα με κινητικά προβλήματα. Προσωπικά μου φάνηκε αναίτια ταλαιπωρία για να φτάσω σε μια παραλία ίδια με τις άλλες.
5. Χαραμί: Δίπλα ακριβώς στη Λάκκα, πας περνώντας δίπλα από το AkisBarκαι ανεβαίνοντας τα σκαλάκια. Την περιγράφουν ως αμμώδη, εννοείται δεν είναι J Έχει κάποιες ξαπλώστρες στο δεύτερο κολπίσκο, οι οποίες κοστίζουν 3 ευρώ έκαστη νομίζω.
6. Αγία Μαρίνα, Οτζιάς: Παραλίες στο νότιο άκρο του νησιού, δίπλα στο Μογγονήσι. Ανοργάνωτες, ωραία νερά, κατά τα άλλα δε μ’άρεσαν.
7. Λεβρεχιό: Δίπλα στο Λόγγο, να μην επαναλαμβάνομαι, ανοργάνωτη, ωραία νερά και κατά τα άλλα τίποτα ιδιαίτερο. Από πίσω έχει μια ταβέρνα η οποία φαίνεται πολύ ωραία.
8. Δυτική ακτή: Με το σκάφος είδαμε πολύ ωραίες παραλίες (βοτσαλωτές) τα ονόματα των οποίων δε θυμάμαι. Στις σπηλιές μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να αράξετε λίγο, έχει μικροσκοπικές παραλίες για ξεκούραση – το αρνητικό είναι ότι συνέχεια θα περνάνε τουρίστες που θα κάνουν την τουριστική στάση και την τουριστική βουτιά. Ωραία και η παραλία του Ερημίτη – αυτή είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο (άσχετα με το τι λένε πολλοί κάτοικοι). Οδηγείτε προς το μπαρ του Ερημίτη, βλέπετε στα δεξιά σας μια πινακίδα προς Παραλία Ερημίτης και ένα χωματόδρομο. Το αυτοκίνητο κατεβαίνει άνετα μέχρι ένα σημείο, μετά θέλει περπάτημα για 5 λεπτά και φτάσατε. Βαθιά νερά και λίγος κόσμος, να είστε προσεκτικοί μη σας ψάχνουμε στο βυθό!