Krazykat
Member
Όντως, αν αυτό εννοούσε ο φίλος, δεν το 'πιασα. Αλλά και τώρα που το ...πιάνω, δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο. Καταρχήν το αν κάποιος λαός ή φυλή θεωρείται αυτόχθων, κρίνεται πάντα σε συνάρτηση με τη χρονική στιγμή για την οποία μιλάμε (γιατό όντως όλοι από κάπου ήρθαν κάποτε). Σήμερα, λοιπόν, οι Παπουανοί είναι αυτόχθονες, ενώ οι Έλληνες δεν είναι. Δεν είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης, αλλά ιστορικής ακρίβειας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ήδη από τον 19ο αιώνα έχει καταδειχτεί ότι αυτό που σήμερα ονομάζουμε "Έλληνες" ουδεμία σχέση έχει με τα ελληνικά φύλα που εποίκησαν τον ελλαδικό χώρο σε βάρος των Πελασγών (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, τότε ήταν αυτόχθονες). Και για να μιλήσω και με παραδείγματα, εγώ είμαι αναμφισβήτητα Ελληνίδα, με πρωτότυπο (και όχι παράγωγο) τρόπο κτήσεως της ελληνικής ιθαγένειας. Και είμαι.. αυτόχθων μέχρι τη γιαγιά μου... γιατί η προγιαγιά μου, δε μιλούσε ελληνικά, αλλά αρβανίτικα. Συνεπώς ή δεν είμαι Ελληνίδα ή δεν είμαι αυτόχθων. Η απάντηση στην κρίση σας.Δε το πιασες μάλλον το σχόλιο του φίλου....όσο αυτόχθονες είναι οι Έλληνες είναι και οι Παπουανοί και οι Μογγόλοι κτλ. Όλοι από κάπου ήρθαν, κάποτε...
Και για να επανέλθουμε στον τίτλο του τόπικ, όντως υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για τους αυτόχθονες λαούς, άλλα μπορεί να λέει ο Φυτράκης, άλλα ο Μπαμπινιώτης. Αλλά το κρίσιμο εδώ είναι ο νομικός χαρακτηρισμός των αυτοχθόνων λαών όπως αποτυπώνεται σε διεθνείς συμβάσεις, και ο οποίος λίγο-πολύ συμπίπτει με αυτόν των ιθαγενών, που ίσως είναι πιο κοντά στο γλωσσικό αισθητήριό μας. Οπότε, ο τίτλος του θέματος μάλλον είναι σωστός.