• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Οικονομικά Ελλήνων (και ταξίδια)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν νομιζω οτι το φορουμ εκπροσωπειται απο αυτους, που κανουν πολλα η πανακριβα ταξιδια (μολος 9%, απο οτι ειδα) η τελικα ενα τριημερο η μονο ενα γαμηλιο.
Το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζω...
Ποσοι απο το 9% που κανουν πολλα ταξιδια ειναι στην κλιμακα κατω απο 1000 ευρω (αρα κρυβουν εισοδηματα);
Λογικά κανένας ή ελάχιστοι. Άλλο είναι το ερώτημα... Από αυτούς που πάνε 2-3 ταξίδια στο εξωτερικό και μερικά στο εσωτερικό πόσοι πραγματικά έχουν μισθό 327€;
Στο συλλογισμο σουυπαρχει ενα λαθος. Ο ΜΕΣΟΣ μισθος ειναι πανω απο 1000. Ενας 50ρης με 25 χρονια στο δημοσιο θα πιασει τα 1500 και σε ΔΕΚΟ πολυ παραπανω. Δεν νομιζω οτι το φορουμ εκπροσωπειται απο αυτους, που κανουν πολλα η πανακριβα ταξιδια (μολος 9%, απο οτι ειδα) η τελικα ενα τριημερο η μονο ενα γαμηλιο.
Δε νομίζω ότι γενικά τα πανάκριβα ταξίδια τα κάνουν αυτοί που βγάζουν 1500 από μια ΔΕΚΟ. Νομίζω ότι ή έχουν εισοδήματα ή -ως επί το πολείστον- είναι επιχειρηαμτίες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κλπ. Γενικώς επειδή οι πολύ υψηλοί μισθοί είναι λίγοι στην Ελλάδα, δεν ανεβαζουν πολύ το μέσο όρο των μισθωτών. Επιπλέον μιλάμε συνεχώς για μισθούς παραγνωρίζοντας ότι μισθωτοί είναι όλοι κι όλοι 2,1 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Δεν είναι μισθωτοί όλοι οι αποφοιτήσαντες πανεπιστημίου, είναι κι ο κύριος που μου νοίκιασε προχτές το μηχανάκι στη Μύκονο, ο ιδιοκτήτης του μπουγατσαδικου της γειτονιάς μου (την Καλών Τεχνών έχει βγάλει) και ο μηχανικός του συνεργειου που πήγα σήμερα (αυτοαπασχολούμενος μηχανικός). Ένας απόφοιτος ΑΕΙ και ΙΕΚ δε θα γίνει σώνει και καλά υπάλληλος.

ΝΑ προτείνω να μεταφέρουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα οικονομικά κάπου αλλού; Όπου θέλουν οι mod για να διαφωνήσουμε με την ησυχία μας, χωρίς να πάθει εγκεφαλικό ο Δευκαλίωνας. Κι ας κρατήσουμε εδώ το καθαρά ταξιδιωτικό κομμάτι της έρευνας.

Και για θέμα του ποστ προτείνω ακριβώς το ερώτημα αυτό:
Το θέμα είναι αν παίρνουμε τα 1000 ή όχι, αν έχουμε δουλειά ή όχι. :)
Τι εισόδημα έχει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στην Ελλάδα και τι στοιχεία μπορούμε να βρούμε επ' αυτού.

Στο ότι υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει δε νομίζω ότι έχει νόημα να το αναφέρουμε, προφανώς και υπάρχει, και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και στην Αγγλία. Επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του μπολνταρισμένου σχολίου έχει πιο πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση.

Επί του οποίου συνεχίζω, όποιος θέλει να γράψει τι τον παραξένεψε επί του οικονομικύ αςα γνοήσει τον εκτροχιασμό που εγινε με δική μου υπαιτιότητα.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Οι νέες προσλήψεις πάντως είναι σε αισθητά χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που λαμβάνουν όσοι βρίσκονται στην ίδια δουλειά από προ κρίσης. Οι νέες θέσεις αμοίβονται αισθητά χαμηλότερα. Πολύ δύσκολα π.χ. θα βρεθεί σήμερα μια δουλειά με 2000 ευρώ μικτά, θέλει μεταπτυχιακά και υψηλή εξειδίκευση.

jimp

Member
Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς γι' αυτό εκπλήσσομαι κάθε φορά που έρχομαι από τη μίρλα που υπάρχει για ένα κράτος με τόσο μα τόσο χρήμα, ακόμη και τώρα εν μέσω κρίσης. Είναι απίστευτο το τι ποσοστό των Ελλήνων πιστεύουν ότι ζουν σε φτωχή χώρα, ότι οι μισθοί τους είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με τον υόλοιπο πλανήτη κλπ. Όταν κυκλοφορείς σε φτωχές ή έστω χώρες του μέσου όρου όλο το χρόνο, ο πλούτος της Ελλάδας σε αντίθεση με την αίσθηση του Έλληνα για τη "φτώχεια του" είναι σοκαριστικά. Δεν είναι μόνο δική μου παρατήρηση, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω και μένουν σε χώρες που το να φας ένα πιάτο κρέας είναι κατόρθωμα, εκπλήσσονται από την κατανάλωση στην Ελλάδα γενικώς και ειδικώς σε σχέση με την άποψη που έχουν οι Έλληνες για το πόσο φτωχοί ή πλούσιοι είναι. Τώρα που το σκέφτομαι την ίδια αίσθηση έχουν και οι άνθρωποι από πλούσιες χώρες που έρχοντια στην Ελλάδα.
Καλά και αν κυκλοφορήσεις σε χώρες που δεν έχουν νερό θα πεις γιατί σε καφετέριες αλλάζουν τα νερά δέκα δέκα. Τι να κάνουμε να μην πίνουμε νερό για να μην δείξουμε πλούσιοι προς τα έξω;
Έρχονται πλουσιότεροι στην Ελλάδα και εκπλήσσονται από την κατανάλωση που πας στο Westfield στο Λονδίνο και από τα ψώνια δεν περνάς στους διαδρόμους.

Στην έρευνα βλέπεις επίσης πως το 1/3 των μισθωτών αμείβεται με 389 ευρώ!
Τα περιστατικά με τα δώρα που έμπαιναν στο λογαριασμό και έβγαιναν την ίδια ώρα και επιστρέφονταν στον εργοδότη τα έχεις ακούσει;

Προσωπικά γνωρίζω 4 με μεταπτυχιακό,οι δύο και με διδακτορικό και όταν έψαχναν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα τους έδιναν λιγότερα από 800 ευρώ. Τους ένοιαζε νομίζεις αν είχαν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό;

Να μιλήσουμε για ωρομίσθιους καθηγητές με μεταπτυχιακό με αμοιβή 9 ευρώ;

paefstra

Member
.1)
Νομίζω ότι ή έχουν εισοδήματα ή -ως επί το πολείστον- είναι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κλπ. Γενικώς επειδή οι πολύ υψηλοί μισθοί είναι λίγοι στην Ελλάδα, δεν ανεβαζουν πολύ το μέσο όρο των μισθωτών.
2) Επιπλέον μιλάμε συνεχώς για μισθούς παραγνωρίζοντας ότι μισθωτοί είναι όλοι κι όλοι 2,1 εκατομμύρια στην Ελλάδα.
1) Ζωντας εκτος Ελλαδας εχει μαλλον εσφαλμενη εικονα για το πως παει η επιχειρηματικοτητα και οι επιχειρησεις στην Ελλαδα (του 1 ατομου συνηθως, μεχρι να κλεισει το μαγαζι). Επιμενω οτι αν δεν ηταν οι συνταξεις και κανενα ενοικιακι, θα κλαιγανε μανουλες.
2) 2,1 εκατομμυρια απο τους ποσους εργαζομενους συνολικα στα 10.εκ; Ορθως μιλαμε για μισθωτους, εκπροσωπουν τεραστιο ποσοστο εργαζομενων.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλά και αν κυκλοφορήσεις σε χώρες που δεν έχουν νερό θα πεις γιατί σε καφετέριες αλλάζουν τα νερά δέκα δέκα. Τι να κάνουμε να μην πίνουμε νερό για να μην δείξουμε πλούσιοι προς τα έξω;
Δε θυμάμαι να πρότεινα να μην πείνουμε νερό.Να μην κάνουμε υπερβολικά σχόλια στην καθημερινότητά μας λες και ζούμε σε χώρα χωρίς νερό λέω. Η χώρα είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Το οποίο είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με την άποψη των κατοίκων της γι' αυτήν και το βιοτικό τους επίπεδο, επειδή όντως επήλθε μια κάμψη στο βιοτικό της επίπεδο. Αλλά η υπερβολή για το πόσο άσχημα ζουν είναι εκτός ορίων λογικής κατά τη γνώμη μου. Είναι μια πολύ πλουσια χώρα με πολύ πλούσιους ανθρώπους, όπως κι αν το μετρήσεις.
Έρχονται πλουσιότεροι στην Ελλάδα και εκπλήσσονται από την κατανάλωση που πας στο Westfield στο Λονδίνο και από τα ψώνια δεν περνάς στους διαδρόμους.
Ναι, αλλά αυτό το περιμένεις στο Λονδίνο. Αυτό που δεν περιμένει ο ταξιδιώτης είναι να μη βρίσκει καρέκλα σε εστιατόριο Κυριακή μεσημέρι σε χώρα που ο κόσμος περιγράφει ως λιμοκτονούσα.
Στην έρευνα βλέπεις επίσης πως το 1/3 των μισθωτών αμείβεται με 389 ευρώ!
Βλέπω πως δηλωνει 389 ευρώ. Το 1/3 των μισθωτών. Που είναι το 19% του πληθυσμού οι μισθωτοί, άρα μιλάμε για το 6% των Ελλήνων.
Τα περιστατικά με τα δώρα που έμπαιναν στο λογαριασμό και έβγαιναν την ίδια ώρα και επιστρέφονταν στον εργοδότη τα έχεις ακούσει;
Δεν έχει νόημα να κάνουμε ανεκδοτικές αναφορές φίλε jimp. Θες να αρχίσουμε τα περιστατικά ανθρώπων που δηλώνουν άστεγοι και είναι ιδιοκτήτες ΠΑΕ, ή πελατών μας που παίρνουν επίδομα ανεργίας και μας κάνουν παραγγελίες τετραψήφιες; Δε θα βγάλουμε έτσι άκρη.
Προσωπικά γνωρίζω 4 με μεταπτυχιακό,οι δύο και με διδακτορικό και όταν έψαχναν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα τους έδιναν λιγότερα από 800 ευρώ. Τους ένοιαζε νομίζεις αν είχαν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό;
Προσωπικά ξέρω πάρα πολλούς στον κύκλο μου που δεν έχουν καν πτυχίο πανεπιστημίου και πληρώνονται άνω των 1500, από ναυτιλιακές και σερβιτόρο μέχρι υδραυλικό και καθηγήτρια ρέικι. Ξέρω και επιστήμονα που πληρωνόταν 900 και πήγε στη Βραζιλία και πληρώνεται τα τετραπλάσια, πάλι δεν έχει νόημα η αναφορά παραδειγμάτων.
Να μιλήσουμε για ωρομίσθιους καθηγητές με μεταπτυχιακό με αμοιβή 9 ευρώ;
Για όλα μπορούμε να μιλήσουμε, για το γιατρό που παίρνει το βασικό και για τον άλλον που τα παιρνει κάτω από το τραπέζι και δηώνει το βασικό, για τις τουριστικές επιχειρήσεις, για τη νύχτα.... Έχω συμμαθητή μουσικό που πλέον είναι γορίλας ανθρώπου "τηε νύχτας" και πληρώνεται απίθανα λεφτά. Παίρνει επίδομα ανεργίας κανονικότατα, γράφεται και ξεγράφεται κάθε λίγους μήνες σε επιχειρήσεις του αφεντικού. Δε θα βγάλουμε έτσι άκρη. ΝΑ βάλουμε κάτω τι στοιχεία βρίσκουμε και να τα παραθετουμε.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
1) Ζωντας εκτος Ελλαδας εχει μαλλον εσφαλμενη εικονα για το πως παει η επιχειρηματικοτητα και οι επιχειρησεις στην Ελλαδα (του 1 ατομου συνηθως, μεχρι να κλεισει το μαγαζι). Επιμενω οτι αν δεν ηταν οι συνταξεις και κανενα ενοικιακι, θα κλαιγανε μανουλες.
Ζωντας εκτός Ελλάδας όλες μου οι συζητήσεις είναι με ανθρώπους που έχουν επιχειρήσεις εντός Ελλάδας, όχι εκτός. Δεν έχει νόημα σε κάθε παράθεση να γράφει ο καθένας το πού ζει ο άλλος, ούτε παίζει ρόλο το ποιος λέει κάτι αλλά το τι λέει. Ακριβώς σε αυτό που ανφέρεις, οοι συντάξεις και τα ενοικιάκια είναι εισόδημα.

2,1 εκατομμυρια απο τους ποσους εργαζομενους συνολικα στα 10.εκ; Ορθως μιλαμε για μισθωτους, εκπροσωπουν τεραστιο ποσοστο εργαζομενων.
Μα εισόδημα δεν έχουν μόνο οι μισθωτοι. Και δυνητικά ταξίδια πάνε όλοι: και οι άνεργοι και οι επιχειρηματίες και οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες. Ομοιως στο φόρουμ δε συμμετέχουν μόνο μισθωτοί.

fotast

Member
Ο @Yorgos και άλλοι παραπάνω μάλλον αναφέρονται και στην εντύπωση που έχει κάποιος ξένος η κάποιος που λείπει αρκετό διάστημα.Και η εικόνα(κατανάλωση κτλ) μετά από 7 χρόνια κρίσης δεν είναι αυτή μιας φτωχής χώρας.Αυτό είναι σίγουρο και πέρα από στατιστικές.Από ποια εισοδήματα προέρχεται μάλλον δεν θα το βρούμε.

paefstra

Member
Ο @Yorgos και άλλοι παραπάνω μάλλον αναφέρονται και στην εντύπωση που έχει κάποιος ξένος η κάποιος που λείπει αρκετό διάστημα.Και η εικόνα(κατανάλωση κτλ) μετά από 7 χρόνια κρίσης δεν είναι αυτή μιας φτωχής χώρας.Αυτό είναι σίγουρο και πέρα από στατιστικές.Από ποια εισοδήματα προέρχεται μάλλον δεν θα το βρούμε.
Αυτο που γενικευετε, δεν το κατανοω. Οι γεματες καφετεριες και οι μπουτικ στην Ερμου και στο Μοναστηρακι, στη Σαντορινη και τη Μυκονο, δεν εκπροσωπουν την επικρατεια. Ειναι η εικονα αυτου που ερχεται για λιγο στην Αθηνα, τη Σαντορινη και τη Μυκονο, οχι στο Περαμα, τα χωρια της Θρακης και της Ηπειρου.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αυτο που γενικευετε, δεν το κατανοω. Οι γεματες καφετεριες στην Ερμου και στο Μοναστηρακι, στη Σαντορινη και τη Μυκονο, δεν εκπροσωπουν την επικρατεια. Ειναι η εικονα αυτπου που ερχεται για λιγο στην Αθηνα, τη Σαντορινη και τη Μυκονο, οχι στο Περαμα, τα χωρια της Θρακης και της Ηπειρου.
Η εικόνα των γεμάτων εστιατορίων στο Νέο Ηράκλειο, τα γεμάτα αεροπλάνα στις πτήσεις για εξωτερικό, η άνοδος των πωλήσεων των πρακτορείων και το να μη βρίσκω θέση σε καφετέρια το ΣΚ στην Αργυρούπολη, είναι. Το να έχω φίλους που διαχειρίζονται γκρουπ ξενοδοχείων και να σου μιλάνε για διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις κρατήσεις Ελλήνων στις μονάδες τους, το ότι η τιμή του εισιτηρίου αγώνων μπάσκετ αυξήθηκε και οι πωλήσεις των εισιτηρίων ομοίως (!) ο συγγενής που είναι στρατιωτικός σε μονάδα νεοσύλλεκτων και έχει βαρεθεί να μαζεύει iphone.

ΝΑ στο πω χαριτολογώντας: αυτό που γενικεύεις, δεν το κατανοώ. Εσύ υπέθεσες ότι τα συμπεράσματα των άλλων είναι από τη Σαντορινη (δεν πήγα ακόμη! κάτσε ντε), την Ερμού (δεν πήγα) ή το Μοναστηράκι (πήγα, ωραία ήταν, ακρίβυναν τα πράγματα...). Οι φαντάροι, όσοι πάνε γήπεδο και πάνε στο αεροδρόμιο δεν είναι κάποιο επίλεκτο δείγμα, κομμάτι της μάζας είναι. Προφανώς και δεν είναι η Ελλάδα του 2008 αλλά η εικόνα μιας χώρας που ο κόσμος δεν έχει να φάει δεν είναι αυτή που δείχνουν όποια στοιχεία κι αν πάρεις. Μια χώρα νορμάλ της επίλεκτης ελίτ που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, ένα από τα πλουσιότερα κλαμπ χωρών στον κόσμο.

paefstra

Member
Η εικόνα των γεμάτων εστιατορίων στο Νέο Ηράκλειο, τα γεμάτα αεροπλάνα στις πτήσεις για εξωτερικό, η άνοδος των πωλήσεων των πρακτορείων και το να μη βρίσκω θέση σε καφετέρια το ΣΚ στην Αργυρούπολη, είναι. Το να έχω φίλους που διαχειρίζονται γκρουπ ξενοδοχείων και να σου μιλάνε για διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις κρατήσεις Ελλήνων στις μονάδες τους, το ότι η τιμή του εισιτηρίου αγώνων μπάσκετ αυξήθηκε και οι πωλήσεις των εισιτηρίων ομοίως (!)ο συγγενής που είναι στρατιωτικός σε μονάδα νεοσύλλεκτων και έχει βαρεθεί να μαζεύει iphone. Εσύ υπέθεσες ότι τα συμπεράσματα των άλλων είναι από τη Σαντορινη (δεν πήγα ακόμη! κάτσε ντε) την Ερμού (δεν πήγα) ή το Μοναστηράκι. Οι φαντάροι, όσοι πάνε γήπεδο και πάνε στο αεροδρόμιο δεν είναι κάποιο επίλεκτο δείγμα. Προφανώς και δεν είναι η Ελλάδα του 2008 αλλά η εικόνα μιας χώρας που ο κόσμος δεν έχει να φάει δεν είναι αυτή που δείχνουν όποια στοιχεία κι αν πάρεις. Μια χώρα νορμάλ της επίλεκτης ελίτ που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, ένα από τα πλουσιότερα κλαμπ χωρών στον κόσμο.
Καλα τα γεματα αεροπλανα γεμιζουν κι απο τους συγγγενεις και φιλους των μεταναστων η των ιδιων των μεταναστων εξω λογω διαρροης εργατικου επιστημονικου δυναμικου η λογω εισιτηριων των 20 ευρω, παω κι εγω κι ας μην ειμαι πλουσια. Δεν πανε ολοι διακοπες.
Περι iphone ας μη μιλησω, κι εγω ξερω ανθρωπους που αφηνουν απληρωτη ΔΕΗ για να παρουν γκατζετ.
Και αυτο θα ηταν ενα αριστο κριτηριο πως γεμιζουν οι καφετεριες τα εστιατορια και τα ξενοδοχεια. Ξερω ΠΟΛΥ κοσμο που αφηνει απληρωτους λογαριασμους, πιστολια σε ενοικια κλπ. για κανει οσα λες Ειναι κι αυτος ενας τροπος να δειχνεις οτι καταναλωνεις, ενω δεν εισαι συνεπης στις υποχρεωσεις σου.
Μην συμπληρωσω για επιχειρηματιες που αφηνουν απληρωτους υπαλληλους, εχει γινει κανονας πια οτι πληρωνουν με εναντι οι μικρες επιχειρησεις. Γιατι να μην βγει το βραδυ ο επιχειρηματιας;

Last edited:

fotast

Member
Αυτο που γενικευετε, δεν το κατανοω. Οι γεματες καφετεριες και οι μπουτικ στην Ερμου και στο Μοναστηρακι, στη Σαντορινη και τη Μυκονο, δεν εκπροσωπουν την επικρατεια. Ειναι η εικονα αυτου που ερχεται για λιγο στην Αθηνα, τη Σαντορινη και τη Μυκονο, οχι στο Περαμα, τα χωρια της Θρακης και της Ηπειρου.
Δεν γενικεύω με βάση αυτές τις τέσσερις περιοχές ή άλλες τέσσερις ή 34.Η εικόνα είναι ίδια παντού.Τέλος πάντων ίσως το συζητήσουμε όταν το θέμα μεταφερθεί αλλού.Αν και πιάσαμε την κατανάλωση με αφορμή τα ταξίδια.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Περι iphone ας μη μιλησω, κι εγω ξερω ανθρωπους που αφηνουν απληρωτη ΔΕΗ για να παρουν γκατζετ.
Και αυτο θα ηταν ενα αριστο κριτηριο πως γεμιζουν οι καφετεριες τα εστιατορια και τα ξενοδοχεια. Ξερω ΠΟΛΥ κοσμο που αφηνει απληρωτους λογαριασμους, πιστολια σε ενοικια κλπ. για κανει οσα λες Ειναι κι αυτος ενας τροπος να δειχνεις οτι καταναλωνεις, ενω δεν εισαι συνεπης στις υποχρεωσεις σου.
ΚΑμί διαφωνία επ' αυτού. Αλλά να μη βρίσκεις φαντάρο που να μην έχει iphone δεν το λες και "πεινάει ο λαός".
Καλα τα γεματα αεροπλανα γεμιζουν κι απο τους συγγγενεις και φιλους των μεταναστων η των ιδιων των μεταναστων εξω λογω διαρροης η λογω εισιτηριων των 20 ευρω, παω κι εγω κι ας μην ειμαι πλουσια. Δεν πανε ολοι διακοπες.
Κι αυτό σωστό είναι, αλλά ακόμη κι έτσι όλοι κοιτιόμαστε στο αεροπλάνο και ακούμε τους διπλανούς μας να μιλάνε για ψώνια, για συναυλίες, να κρατάνε οδηγούς, να μιλάνε στο τηλέφωνο για το πώς τα πέρασαν στο Λούβρο κλπ.

Και τα λεφτά που στέλνουν οι μετανάστες στη χώρα, κι αυτά εισόδημα είναι. Κι εμένα η μητέρα μου θα πάει στη Βαρκελώνη με χρήματα που της έστειλε η μετανάστρια αδερφή μου από το εξωτερικό. Εισόδημα είναι κι αυτό και ως ταξιδιωτική δαπάνη θα καταχωριστεί κι η μητέρα μου μέτρησε στα στατιστικά του Δευκαλίωνα όταν συμπλήρωσε την έρευνα. Χρήμα που μπήκε στην Ελλάδα είναι και θα είχε δαπανηθεί αλλιώς αν οι αναγκες ήταν βασικότερες ή τραγικότερες. Κι αυτος που πληρώνει 20€ εισιτήριο, κάτι θα ξοδέψει εκεί που θα πάει, αν πεινούσε ή είχε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης θα αγόραζε προϊόν πρώτης ανάγκης.

Δεν έγραψε κανείς ότι στο Πέραμα δεν έχει άνεργους ή ότι δεν πάει κόσμος στο συσίτια του Δήμου.Το ότι η χώρα έχει περισσότερους φτωχούς άνεργους ακι μετανάστες από προ δεκαετίας είναι σαφές. Η διαφωνία είναι στο κατά πόσο η χώρα είναι ή δεν είναι μια χώρα με πλούσιους ανθρώπους, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατασρτοφλογίας. Εγώ λοιπόν λέω ότι είναι στα (πολύ υψηλά) στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάπου στη μέση αυτής. Σαφώς πιο χαμηλά απ' ό,τι προ κρίσης (όπου γινόταν τη μουρλής με δανεικό χρήμα, το ζήσαμε όλοι) αλλα έχω και την αίσθηση ότι είναι καλύτερα από πρόπερσι και περυσι. Από φίλους με εταιρείες πώλησης εξοπλισμού για το σπίτι μέχρι ενοικίασης επαγγλματικών χώρων, φαίνεται πως κάτι κινείται κι αυτό έχει αντίκτυπο και στο ταξίδι.

Για να εγκληθούμε λοιπόν όλοι ον τόπικ, να μας πει ο Δεφ αν σε σχέση με την περσινή έρευνα έχουμε εικόνα ανάκαμψης σε ταξίδια, σε ταξιδιωτική δαπάνη, σε σχέδια για επικείμενα ταξίδια.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος