Περιεχόμενα
Σαββατο βραδυ. Εχουμε βαρεθει στην πολη και θελουμε να κανουμε μια εκδρομουλα τριγυρωτην επομενη, αλλα φοβομαστε οτι εχουμε εξαντλησει ολα τα κοντινα μερη. Στο μυαλο μου ερχεται μια φωτογραφια απο ενα εγκαταλελειμενο χωριο που ανεβασε ενας γνωστος στο Facebook με ονομα Κορεστεια. Ψαχνω στο Ιντερνετ, ανοιγω και ενα βιβλιο με προτεινομενους προορισμους και το βρισκω. Η διαδρομη ειναι αρκετα κοντινη ωστε να γινει ημερησια εκδρομη. Θα ξεκινησουμε απο Εδεσσα, θα περασουμε τα στενα της Κλεισουρας, μετα Δισπηλιο (προιστορικος οικισμος), Καστορια, Αποσκεπος, γεφυρα Ασπροποταμου (η αλλιως Μπιρικι), Κορεστεια, Ανω και Κατω Κρανιωνα, Γαβρος, Αγιος Αντωνιος, Βυσσινια, Οξια, Πολυκερασο, Μελισσοτοπος, επιστοφη. Κατεβαζω οσες περισσοτερες πληροφοριες μπορω, παιρνουμε μαζι και το βιβλιο και ξεκιναμε.
Στο δρομο ο συζυγος προσπαθει να μου εξηγησει την ιστορια του Εμφυλιου. Εχω πληρη μεσανυχτα για το θεμα. Ο ιδιος εχει δει την ταινια "Ψυχη Βαθια" του Παντελη Βουλγαρη και εχει διαβασει αρκετα για το θεμα. Προσπαθω να καταλαβω πως ειναι δυνατον να αλληλοσκοτωνονται οικογενειες, να βομβαρδιζονατι αμαχοι, να εγκαταλειπονται ολοκληρα χωρια. Το ορος Βιτσι και οι οικισμοι του εχουν υποφερει πολυ, οχι απο καποιους ξενους εισβολεις, αλλα απο εμας τους ιδιους. Δεν το χωραει ο νους μου...
Στο δρομο ο συζυγος προσπαθει να μου εξηγησει την ιστορια του Εμφυλιου. Εχω πληρη μεσανυχτα για το θεμα. Ο ιδιος εχει δει την ταινια "Ψυχη Βαθια" του Παντελη Βουλγαρη και εχει διαβασει αρκετα για το θεμα. Προσπαθω να καταλαβω πως ειναι δυνατον να αλληλοσκοτωνονται οικογενειες, να βομβαρδιζονατι αμαχοι, να εγκαταλειπονται ολοκληρα χωρια. Το ορος Βιτσι και οι οικισμοι του εχουν υποφερει πολυ, οχι απο καποιους ξενους εισβολεις, αλλα απο εμας τους ιδιους. Δεν το χωραει ο νους μου...