psilos3
Member
- Μηνύματα
- 6.756
- Likes
- 52.237
- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Αξίωμα 1ο. Αυτές οι κουβέντες καλό είναι να γίνονται, ιδιαίτερα καταμεσής του χειμώνα.
Αξίωμα 2ο. Κατά την άποψη μου, όταν κάνουμε κουβέντα για νησιά η Κρήτη πρέπει να μένει απ' έξω για προφανείς λόγους. Ξεχωριστή κατηγορία, ολόκληρο κεφάλαιο, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια χώρα μόνη της, οπότε δεν είναι δίκαιο για όλα τα υπόλοιπα.
Αξίωμα 3ο. Η συζήτηση και η όποια σύγκριση αφορά φυσιολογικά οικονομικά μεγέθη και καταστήματα που είναι προσιτά στους περισσότερους επισκέπτες, αλλιώς δεν έχει νόημα, πετάς ένα «Μύκονος» και ξεμπερδεύεις. Επίσης έχει να κάνει με αρκετές δοκιμές κι όχι μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ας στήσω τη δική μου κορυφαία πεντάδα λοιπόν, συν κάποια ακόμη νησιά που μου έκαναν εντύπωση κι οφείλω να επισημάνω.
5. Φούρνοι Κορσέων: Το λεγόμενο «αουτσάιντερ» στη θέση νούμερο 5 για μένα, μιας και πρόκειται για ένα τόσο μικρό νησί με εξαιρετικό όμως φαγητό, κρέατα, ψάρια κτλ. Βασικά νησί που ακόμα και μια μπύρα να παραγγείλεις συνοδεύεται με μεζέ, δε πρέπει να λείπει από την πεντάδα. Χώρια που εφοδιάζεται από τη γειτονική Ικαρία.
4. Νάξος: Αν πρέπει να μπει μία εκ των Κυκλάδων στη συζήτηση για μένα είναι με ευκολία η Νάξος, αν και οι περισσότεροι έχουν να λένε για τη Σίφνο. Ένας τόπος αρκετών συνδέσεων με την Κρητική γαστρονομία, ένα μέρος με φημισμένη αυτάρκεια υλικών που δε θα απογοητεύσει κανέναν στα περισσότερα γνωστά στέκια του νησιού που μπορεί (αν είναι τυχερός και βρει τραπέζι) να δοκιμάσει τα πάντα.
3. Σαμοθράκη: Ξεκινάνε τα βαριά χαρτιά του βορρά, ένα εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο νησάκι-διαμάντι. Να μιλήσω για τα περίφημα πιάτα του με κατσικάκι που αυτά και μόνο αρκούν για να το εντάξουν στην πεντάδα; Θα χρειαστούν τρεις σελίδες και βάλε. Ακόμα ένας καταπληκτικός προορισμός, με μία από τις καλύτερες ταβέρνες (Καρυδιές) που έχω πάει στη ζωή μου, μεσα στα νερά και τη σκιά.
2. Λήμνος: Εξίσου εύκολη επιλογή κι εδώ, δεδομένη για μένα μιας και ξεχωρίζει σίγουρα από τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου που είναι κι αυτά σε υψηλό επίπεδο. Ένα νησί που ανεβαίνει αρκετά τουριστικά τα τελευταία χρόνια και διαθέτει εκτός από σπουδαία πρώτη ύλη κι ένα ευρύ γαστρονομικό φάσμα. Είναι αδύνατον να μη φας καλά στη Λήμνο, όπως εξίσου αδύναντον να φύγεις χωρίς αρκετές σακούλες ψώνια.
1. Σκύρος. Δε το περιμένατε ίσως, όμως στη δική μου καρδιά αυτό το νησάκι κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την κουζίνα που έχω συναντήσει στη νησιωτική Ελλάδα. Δε ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ. Τα εκπληκτικά πιάτα στο καφενείο του νησιού; Την ταβέρνα στις Μουριές και τη γίδα βραστή με μακαρόνια; Τις αστακομακαρονάδες που τρώνε όλοι σαν τρελοί στη Λιναριά σε μισή τιμή απ' την υπόλοιπη Ελλάδα; Το γιουβέτσι θαλασσινών στις «Ιστορίες του μπάρμπα»; Ακόμα και τα σάντουιτς στο γυράδικο της χώρας ήταν ξεχωριστά και ποιοτικά. Δεκάρι σε όλα και μπράβο στην τοπική κοινότητα που προσπαθεί να κρατάει τόσο ψηλά την ποιότητα.
Από κοντά:
Γαύδος. Τα καλά της Κρήτης χωρίς τα στραβά της στο μικρό αυτό γειτονικό νησί. Ε, ένα από αυτά είναι και η Κρητική κουζίνα
Ανάφη. Κυρίως για την εξαιρετική ψαροφαγία της και τα μαγειρευτά της με τοπικά λαχανικά. Θα μπορούσε να είναι στην πεντάδα.
Λειψοί. Όχι για την κουζίνα του και τα κυρίως, αλλά για τους μαγικούς μεζέδες και την απίστευτη ποικιλία στα ουζερί της Χώρας, εκεί όπου τα χταπόδια δε σταματάνε να ψήνονται...
Αμοργός. Κι εδώ έχουμε την περίπτωση με κάποιες πολύ δυνατές ταβέρνες. Το νησί δεν απογοητεύει κανέναν στο θέμα του φαγητού.
Σχοινούσα. Έχω πει κατά καιρούς ότι ο τόπος αυτός είναι γαστρονομικός προορισμός στις μικρές Κυκλάδες και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα διαπιστώσει κάποιος βλέποντας τους ημερήσιους επισκέπτες που πηγαίνουν μόνο γι' αυτό το λόγο.
Οι απογοητεύσεις:
Κάρπαθος. Πολυδιαφημισμένη στο φόρουμ για το φαγητό της, προσωπικά δε βρήκα σε καμία περίπτωση το λόγο. Ότι κι αν δοκίμασα κάτω του μετρίου.
Νότια Δωδεκάνησα: Τύπου Σύμη, Χάλκη, Καστελλόριζο κυρίως βέβαια για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές τους για μια απλή κι όχι ιδιαίτερη κουζίνα.
Ιόνιο: Ναι, συνολικά. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, θυμάμαι μία στην Κέρκυρα με τοπικά πιάτα που με πήγαν όμως άνθρωποι που ζούσαν εκεί, ωστόσο η γενική εικόνα απ΄ όλα τα νησιά ήταν απ' τη βάση και κάτω της βαθμολογίας.
Άνδρος: Καθαρά για λόγους αξίας/πληρωμή. Κατά τα άλλα δεν είναι άσχημη.
Το άχαστο:
Βόρειο Αιγαίο. Ε δε θέλει και ρώτημα, αν έξαιρέσεις τα μικρά νησιά τύπου Ψαρά και Οινούσες, στα υπόλοιπα από τη Σάμο και την Ικαρία στο Νότο μέχρι και τη Θάσο θα βάλω για ευκολία στο Βορρά, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να μη φύγεις ικανοποιημένος από το φαγητό.
Αυτά τα ολίγα σε πρώτη φάση, αναμένω να διαβάσω τις διαφωνίες σας.
Αξίωμα 2ο. Κατά την άποψη μου, όταν κάνουμε κουβέντα για νησιά η Κρήτη πρέπει να μένει απ' έξω για προφανείς λόγους. Ξεχωριστή κατηγορία, ολόκληρο κεφάλαιο, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια χώρα μόνη της, οπότε δεν είναι δίκαιο για όλα τα υπόλοιπα.
Αξίωμα 3ο. Η συζήτηση και η όποια σύγκριση αφορά φυσιολογικά οικονομικά μεγέθη και καταστήματα που είναι προσιτά στους περισσότερους επισκέπτες, αλλιώς δεν έχει νόημα, πετάς ένα «Μύκονος» και ξεμπερδεύεις. Επίσης έχει να κάνει με αρκετές δοκιμές κι όχι μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ας στήσω τη δική μου κορυφαία πεντάδα λοιπόν, συν κάποια ακόμη νησιά που μου έκαναν εντύπωση κι οφείλω να επισημάνω.
5. Φούρνοι Κορσέων: Το λεγόμενο «αουτσάιντερ» στη θέση νούμερο 5 για μένα, μιας και πρόκειται για ένα τόσο μικρό νησί με εξαιρετικό όμως φαγητό, κρέατα, ψάρια κτλ. Βασικά νησί που ακόμα και μια μπύρα να παραγγείλεις συνοδεύεται με μεζέ, δε πρέπει να λείπει από την πεντάδα. Χώρια που εφοδιάζεται από τη γειτονική Ικαρία.
4. Νάξος: Αν πρέπει να μπει μία εκ των Κυκλάδων στη συζήτηση για μένα είναι με ευκολία η Νάξος, αν και οι περισσότεροι έχουν να λένε για τη Σίφνο. Ένας τόπος αρκετών συνδέσεων με την Κρητική γαστρονομία, ένα μέρος με φημισμένη αυτάρκεια υλικών που δε θα απογοητεύσει κανέναν στα περισσότερα γνωστά στέκια του νησιού που μπορεί (αν είναι τυχερός και βρει τραπέζι) να δοκιμάσει τα πάντα.
3. Σαμοθράκη: Ξεκινάνε τα βαριά χαρτιά του βορρά, ένα εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο νησάκι-διαμάντι. Να μιλήσω για τα περίφημα πιάτα του με κατσικάκι που αυτά και μόνο αρκούν για να το εντάξουν στην πεντάδα; Θα χρειαστούν τρεις σελίδες και βάλε. Ακόμα ένας καταπληκτικός προορισμός, με μία από τις καλύτερες ταβέρνες (Καρυδιές) που έχω πάει στη ζωή μου, μεσα στα νερά και τη σκιά.
2. Λήμνος: Εξίσου εύκολη επιλογή κι εδώ, δεδομένη για μένα μιας και ξεχωρίζει σίγουρα από τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου που είναι κι αυτά σε υψηλό επίπεδο. Ένα νησί που ανεβαίνει αρκετά τουριστικά τα τελευταία χρόνια και διαθέτει εκτός από σπουδαία πρώτη ύλη κι ένα ευρύ γαστρονομικό φάσμα. Είναι αδύνατον να μη φας καλά στη Λήμνο, όπως εξίσου αδύναντον να φύγεις χωρίς αρκετές σακούλες ψώνια.
1. Σκύρος. Δε το περιμένατε ίσως, όμως στη δική μου καρδιά αυτό το νησάκι κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την κουζίνα που έχω συναντήσει στη νησιωτική Ελλάδα. Δε ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ. Τα εκπληκτικά πιάτα στο καφενείο του νησιού; Την ταβέρνα στις Μουριές και τη γίδα βραστή με μακαρόνια; Τις αστακομακαρονάδες που τρώνε όλοι σαν τρελοί στη Λιναριά σε μισή τιμή απ' την υπόλοιπη Ελλάδα; Το γιουβέτσι θαλασσινών στις «Ιστορίες του μπάρμπα»; Ακόμα και τα σάντουιτς στο γυράδικο της χώρας ήταν ξεχωριστά και ποιοτικά. Δεκάρι σε όλα και μπράβο στην τοπική κοινότητα που προσπαθεί να κρατάει τόσο ψηλά την ποιότητα.
Από κοντά:
Γαύδος. Τα καλά της Κρήτης χωρίς τα στραβά της στο μικρό αυτό γειτονικό νησί. Ε, ένα από αυτά είναι και η Κρητική κουζίνα
Ανάφη. Κυρίως για την εξαιρετική ψαροφαγία της και τα μαγειρευτά της με τοπικά λαχανικά. Θα μπορούσε να είναι στην πεντάδα.
Λειψοί. Όχι για την κουζίνα του και τα κυρίως, αλλά για τους μαγικούς μεζέδες και την απίστευτη ποικιλία στα ουζερί της Χώρας, εκεί όπου τα χταπόδια δε σταματάνε να ψήνονται...
Αμοργός. Κι εδώ έχουμε την περίπτωση με κάποιες πολύ δυνατές ταβέρνες. Το νησί δεν απογοητεύει κανέναν στο θέμα του φαγητού.
Σχοινούσα. Έχω πει κατά καιρούς ότι ο τόπος αυτός είναι γαστρονομικός προορισμός στις μικρές Κυκλάδες και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα διαπιστώσει κάποιος βλέποντας τους ημερήσιους επισκέπτες που πηγαίνουν μόνο γι' αυτό το λόγο.
Οι απογοητεύσεις:
Κάρπαθος. Πολυδιαφημισμένη στο φόρουμ για το φαγητό της, προσωπικά δε βρήκα σε καμία περίπτωση το λόγο. Ότι κι αν δοκίμασα κάτω του μετρίου.
Νότια Δωδεκάνησα: Τύπου Σύμη, Χάλκη, Καστελλόριζο κυρίως βέβαια για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές τους για μια απλή κι όχι ιδιαίτερη κουζίνα.
Ιόνιο: Ναι, συνολικά. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, θυμάμαι μία στην Κέρκυρα με τοπικά πιάτα που με πήγαν όμως άνθρωποι που ζούσαν εκεί, ωστόσο η γενική εικόνα απ΄ όλα τα νησιά ήταν απ' τη βάση και κάτω της βαθμολογίας.
Άνδρος: Καθαρά για λόγους αξίας/πληρωμή. Κατά τα άλλα δεν είναι άσχημη.
Το άχαστο:
Βόρειο Αιγαίο. Ε δε θέλει και ρώτημα, αν έξαιρέσεις τα μικρά νησιά τύπου Ψαρά και Οινούσες, στα υπόλοιπα από τη Σάμο και την Ικαρία στο Νότο μέχρι και τη Θάσο θα βάλω για ευκολία στο Βορρά, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να μη φύγεις ικανοποιημένος από το φαγητό.
Αυτά τα ολίγα σε πρώτη φάση, αναμένω να διαβάσω τις διαφωνίες σας.