Νησιά που γεμίζουν την κοιλιά - Σε ποιο ελληνικό νησί φάγατε καλύτερα;

Extra muros

Member
Μηνύματα
194
Likes
1.436
Ορμώμενη από μια πρόταση του @psilos3 σε άλλο νήμα, άδραξα το κ(λ)όπι ράιτ και σας καλώ να απαντήσετε χωρίς φόβο, αλλά με πολύ - γαστριμαργικό - πάθος:

Σε ποιο νησί της πατρίδος μας επληρώθησαν οι γευστικοί σας κάλυκες της μεγίστης απολαύσεως;
Ποια ήτο η κορυφαία σας νησιωτική βρώσις ή/και πόσις;

Ξεκινώ πρώτη, με την επισήμανση βέβαια, ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα που έχω γυρίσει - και περιδρομιάσει - σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, η χαρτογράφηση της νησιωτικής χώρας από μέρους μου βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Παρόλα αυτά, θα τολμήσω να πω ότι στα χρόνια παραμονής μου στην Κρήτη, την οποία είχα την τύχη να γνωρίσω από τη Ζάκρο ως τη Σούγια (με κενά φυσικά), κατέληξα ότι έχει ίσως και το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια να μην είσαι από αυτούς που έχουν εγγενή αντιπάθεια σε πολύ χαρακτηριστικά συστατικά ή/και πιάτα της κουζίνας τους (πολυποίκιλη παρουσία μυζήθρας, χοχλιοί, χόρτα, ξινόχοντρος, απάκι, ξιδάτο λουκάνικο, μάραθος κλπ), όπου και πάλι βέβαια υπάρχουν τόσες εναλλακτικές που κι ο πιο "περίεργος" κάτι θα βρει πιστεύω. Στην Κρήτη έζησα και τη μεγαλύτερη γαστριμαργική κραιπάλη στην ως τώρα ζωή μου, κάπου γύρω στα Χριστούγεννα του '13 ή '14, στην ταβέρνα Αροδαμός στα Ανώγεια. Με τον τότε σύζυγο και λιγοστούς εκείνη την ώρα άλλους επισκέπτες, περιμέναμε με τις ώρες να γίνει ένα αντικρυστό (ή οφτό όπως συνήθως άκουγα να το λένε οι ντόπιοι τότε) στο τζάκι του καταστήματος, έχοντας στο ενδιάμεσο ήδη καταναλώσει ικανές ποσότητες ορεκτικών, σαλάτες κλπ, ανάμεσά τους μια γαβάθα σιουφιχτά μακαρόνια με "αθότυρο" (ξηρή μυζήθρα) κι εκείνο το ζωμό, που τώρα θυμάμαι και το στομάχι μου συσπάται από συγκίνηση. Αλλά όταν έφτασε η ώρα του αντικρυστού, αν κι εγώ κάθε άλλο παρά φίλη των αμνοεριφίων είμαι συνήθως, πραγματικά παίζει να κατανάλωσα και 5 και 6 χιλιάδες θερμίδες μόνο από την αδιανόητα τραγανή πετσούλα και το τρυφερό κρεατάκι που είχε ποτίσει από το λιπάκι που είχε λιώσει ολόκληρο. Ο πρώην είχε να το λέει χρόνια μετά ότι δεν πίστευε στα μάτια του με τις ποσότητες που κατανάλωσα εκείνη τη μέρα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι δε βαρυστομάχιασα καν, ούτε είχε οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες πέρα από μια εύλογη όσο και πρόσκαιρη άνοδο στη ζυγαριά. Να σημειωθεί ότι στον Αροδαμό πήγαμε έκτοτε αρκετές φορές, αλλά συνήθως είναι αρκετά γεμάτο λόγω μεγάλης φήμης και τα αντικρυστά σουβλίζονται σε περίπου "βιομηχανικό" στιλ στην κουζίνα, οπότε το αποτέλεσμα, αν και φυσικά πολύ καλό, δε συγκρίνεται με εκείνη την πολύ ιδιαίτερη συνθήκη, ίσως μόνο όσοι είχαν την ευκαιρία να φάνε αντικρυστά με την παραδοσιακή υπαίθρια τεχνική να έχουν γευτεί κάτι ανώτερο.

Από τα άλλα νησιά που έχω πάει, θα βάλω σε υψηλό επίπεδο τη Σύρο, που με εξέπληξε θετικά εκεί που δεν το περίμενα με την ποιότητα και την ποικιλία ακόμα και σε μπραντς.

Ρόδο και Κέρκυρα δεν έφαγα πολύ καλά, αλλά ήταν κατά βάση επαγγελματικά ταξίδια όπου μας πήγαν στα μαγαζιά που πάνε γκρουπ, άρα σίγουρα δεν μπορώ να κρίνω αντιπροσωπευτικά τη γαστρονομική σκηνή δύο τόσο μεγάλων νησιών.

Αίγινα δεν έχω βρει κάτι τοπ, ούτε κάτι χάλια.

Αγκίστρι θυμάμαι μια συμπαθή ψαροταβέρνα, αλλά δεν έχω πάει κι αλλού στις έτσι κι αλλιώς σχετικά περιορισμένες επιλογές που διαθέτει.

Θάσος έχει αρκετά δυνατά μέρη - με έμφαση στην κρεατοφαγία, αν και έχουν βελτιωθεί κι οι ψαροταβέρνες της - και βέβαια κορυφαίο σαραγλί για όποιον αρέσκεται στο είδος, με θλίψη διαπιστώνω βέβαια ότι οι τιμές ελέω βαλκανικής κυρίως τουριστικής επέλασης κινούνται σε αθηναϊκά επίπεδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Την Εύβοια δε θα την πιάσω για νησί για ευνόητους λόγους, γενικά θα πω ότι έχει αρκετά τίμια ως πολύ τίμια μέρη.

Η Σαντορίνη ξεπέρασε τις χαμηλές λόγω υπερτουρισμού προσδοκίες μου, να πω βέβαια ότι πηγαίναμε συστημένοι κι επίσης δεν πλήρωσα ποτέ εγώ (σ.σ. δεν είναι αυτό που νομίζετε), δυστυχώς δε θυμάμαι πια κανένα όνομα, ήταν πάντως γενικά σε συγκριτικά "απόμερα" ή λιγότερο πολυσύχναστα μέρη του νησιού.
Έδιτ: Δεν αναφέρθηκα στη Θηρασιά, γιατί ήταν ολιγόωρη ημερήσια εκδρομή κι επίσης δε θυμάμαι αν υπήρχε έστω καν κάτι ανοιχτό εκείνη τη μέρα, φαντάζομαι έτσι κι αλλιώς πως ακόμα και σήμερα οι επιλογές θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Η Μύκονος ήταν πραγματικά τραυματική γαστρονομικά εμπειρία, αλλά λογικό από μια άποψη γιατί χρήματα για εστίαση της προκοπής δεν έπαιζαν, γνωριμίες με ντόπιους για insider tips ούτε, τίποτε όμως δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για τα ντολμαδάκια κονσέρβας και το μουσακά από τα έτοιμα γεύματα του Σκλαβενίτη σε τιμές γύρω στα 30 ευρώ το άτομο και μιλάμε για 5ετία και βάλε πριν. Την επόμενη φορά θα έρθω πιο διαβασμένη, ει μη και πιο ματσωμένη, αν και - φευ - το δεύτερο εξαρτάται λιγότερο από τη θέλησή μου από το πρώτο.

Αυτά τα ολίγα από μένα, οι βετεράνοι του Αιγαίου και του Ιονίου ας πάρουν τώρα τη σκυτάλη- και την κουτάλα- κι ας μοιραστούν μαζί μας τον απόλυτο foodie προορισμό.
 
Last edited:

STKF

Member
Μηνύματα
1.226
Likes
6.285
Σε ποιο νησί της πατρίδος μας επληρώθησαν οι γευστικοί σας κάλυκες της μεγίστης απολαύσεως;
Ποια ήτο η κορυφαία σας νησιωτική βρώσις ή/και πόσις;
Αφού αναφέρω πρώτα ότι δεν είμαι ο πλέον πεπειραμένος στα νησιωτικά ταξίδια θα πώ ότι η κορυφαία δική μου γαστρονομική εμπειρία ήταν η Λήμνος.
Όπου και αν έφαγα το φαγητό ήταν από πολύ καλό μέχρι κορυφαίο. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το νησί.
Δεύτερη πολύ θετική εμπειρία η Αστυπάλαια πριν πολλά χρόνια.
Τρίτη κατά σειρά τα ουζερί και τα καφενεία της Μυτιλήνης. Θαλασσινά και όχι μόνο, νόστιμα, σε καλές μερίδες και προσιτές τιμές.
Καλά έφαγα στην Αμοργό και στην Μύκονο.
Χειρότερο φαγητό μακράν στις Σίφνο και Φολέγανδρο.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.549
Likes
8.431
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Το τοπ-3 μου είναι:

Λέσβος

Κορυφαίο φαγητό στην Ελλάδα, συνολικά για μένα κι όχι μόνο ανάμεσα στα νησιά. Συνδυάζει την κλασική ελληνική κουζίνα με την μικρασιατική, τα κορυφαία υλικά σε κρεατικά, θαλασσινά, τυροκομικά και ούζα, καταλήγοντας με ένα μεγάλο εύρος συνταγών που οι περισσότερες είναι εξαιρετικές. Τα μόνα αρνητικά η μέτρια ποιότητα του ελαιόλαδου τους (για τα δικά μου γούστα) και η έλλειψη καλού τοπικού κρασιού (που αναπληρώνεται όμως εύκολα από την γειτονική Λήμνο). Μπόνους οι συνήθως χαμηλές τιμές (τουλάχιστον μέχρι πριν 2-3 χρόνια).

Λήμνος

Ποιοτικά υλικά, κορυφαία σιτηρά (ίσως το καλύτερο ψωμί που έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά και τα εξαιρετικά παραδοσιακά φλωμάρια), κρασί από την λατρεμένη ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, κρεατικά κυρίως κι όχι τόσο θαλασσινά, αλλά και τυροκομικά (καλαθάκι, μελίχλωρο κλπ) φτιάχνουν μια πολύ καλή κουζίνα αν και όχι με τόσο μεγάλη ποικιλία.

Κρήτη

Μοναδικές συνταγές, πρώτες ύλες και τρόποι μαγειρέματος που μόνο εκεί συναντάς καθώς και μια τεράστια γκάμα παραδοσιακών συνταγών κατατάσσουν το νησί συνολικά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με εξαίρεση τα κρεατικά τους, στα οποία δεν φέρονται με τον πρέποντα σεβασμό, η υπόλοιπη κουζίνα τους με ενθουσιάζει.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.749
Likes
52.157
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ορμώμενη από μια πρόταση του @psilos3 σε άλλο νήμα, άδραξα το κ(λ)όπι ράιτ και σας καλώ να απαντήσετε χωρίς φόβο, αλλά με πολύ - γαστριμαργικό - πάθος:
Ήταν δίκαιο - έγινε πράξη, επιτέλους, το χρειαζόμασταν αυτό το νήμα. :clap:

Αυτό το αφήνουμε κατά μέρος, χρειάζεται ανάπτυξη που θα πάρει μέρες..:haha:

Σε ποιο νησί της πατρίδος μας επληρώθησαν οι γευστικοί σας κάλυκες της μεγίστης απολαύσεως;
Επανέρχομαι με το δικό μου top-5 οσονούπω, έχω να πω πολλά.


Προσωπική μου άποψη -όπως σε κάθε τέτοιου είδους συζήτηση για νησιά- είναι πως η Κρήτη πρέπει να μένει απ' έξω. Είναι η εύκολη απάντηση, το ξέρω, το δέχομαι και συμφωνώ απεριόριστα, ωστόσο αδικεί τις υπόλοιπες συγκρίσεις με τα σαφώς μικρότερα νησιά λόγω μεγέθους, ποικιλίας, πολυμορφίας κ.τ.λ.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.740
Μηνύματα
910.555
Μέλη
39.474
Νεότερο μέλος
Dio1985

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom