FILBO
Member
Στην τελευταία μου επίσκεψη στη Nίσυρο, το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος έμεινα για πρώτη φορά στον Εμπορειό(συνήθως μένω στους Πάλλους) , σ' ένα κατάλυμα που λέγεται Μελανόπετρα. Πρόκειται για 2 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν,το καθένα, το πολύ ένα ζευγάρι με ένα παιδί (που θα κοιμηθεί στον καναπέ). Ήταν ένα χάλασμα που το αγόρασε μια αρχιτεκτόνισσα από την Αθήνα και το αναπαλέωσε με μαγικό τρόπο, σεβόμενη πλήρως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το περιβάλλον και έφτιαξε ένα στολίδι για το χωριό. Η θέα από τη βεράντα του είναι μοναδική( δεν ξεκολλάς με τίποτα), το εσωτερικό του εξαιρετικό, με όλες τις ανέσεις,το δε μπάνιο, τι να πω γι' αυτό; Απλά δεν παίζεται... Τη δε νύχτα φωτισμένο είναι μια κούκλα.. Η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη (το αξίζει όμως) αλλά εγώ έτυχε να γνωρίζω την ιδιοκτήτρια (την είχα ασθενή) οπότε μου έκανε μια γενναία έκπτωση και έτσι δε μου φάνηκε.Εμπορειός
Ο σεισμός του 1933 είχε σαν αποτέλεσμα το χωριό να εγκαταλειφθεί και να ερημώσει. Σήμερα τα σπίτια ξαναχτίζονται είτε από τους απογόνους των παλιών ιδιοκτητών, είτε από ξένους (κυρίως Γάλλους).
Μια γιαγιά που σταμάτησε το άπλωμα της μπουγάδας της για να μας χαιρετήσει, μας είπε πως Γάλλοι έχουν αγοράσει τουλάχιστον ακόμα 10 από τα παλιά σπίτια αλλά δεν έχουν ξεκινήσει να τα επισκευάζουν. Στην ερώτησή μας αν οι ιδιοκτήτες αυτοί έρχονται μόνο για το καλοκαίρι, η γιαγιά απάντησε με φυσικότητα: ‘‘Το βλέπεις εκείνο το σπίτι; Ε, ο Πάτρικ έρχεται και φεύγει κάθε ένα-δυό μήνες’’
Στη κορυφή του λόφου, δίπλα στην εκκλησία του Ταξιάρχη του 13ου αιώνα, δεσπόζει ένα καστρόσπιτο, το οποίο αγοράστηκε και ανακαινίστηκε πρόσφατα από κάποιον Έλληνα.
Μετά από τη βόλτα μας καθίσαμε στη ταβέρνα της Κατίνας (το Μπαλκόνι του Εμπορειού) και φάγαμε με θέα τον κρατήρα. Δυστυχώς όμως ο ήλιος είχε δύσει και δεν σας έχω φωτογραφίες.
View attachment 213274
View attachment 213270
View attachment 213271
View attachment 213272
View attachment 213273
Ένας φωτογράφος είμαι βέβαιη πως θα βρει πολύ υλικό σ’ αυτά τα σπίτια, που η ακμή και η εγκατάλειψη, το παλιό και το νέο στέκουν δίπλα-δίπλα.
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω διαφήμιση αλλά πιστεύω ότι το καλό πρέπει να λέγεται και οι αξιόλογες προσπάθειες να επαινούνται.
Τελειώνοντας (είμαι και πολυλογού) θέλω να συμπληρώσω στα ταβερνάκια κι αυτό του συνονόματου μου του Τριαντάφυλλου που βρίσκεται απέναντι από το Μπαλκόνι. Μπορεί να μην έχει θέα στο ηφαίστειο, αλλά τα βράδια του καλοκαιριού όταν βγάζει τα τραπεζάκια στα στενάκια, δίπλα στη εκκλησία και με τις καμάρες στο βάθος είναι σαν σκηνικό. Το φαγητό του όμως το έχει λίγο χαλάσει τα τελευταία χρόνια (να τα λέμε όλα...).
Last edited: