taver
Member
- Μηνύματα
- 12.646
- Likes
- 30.060
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Της επιστρεπτέας προκαταβολής.Σε ποια λεφτά αναφερόσουν?
Της επιστρεπτέας προκαταβολής.Σε ποια λεφτά αναφερόσουν?
+1 αν και εγώ θα πρόσθετα και ότι και τα "warrants" αν κρίνω από το παρελθόν μπορεί να έχουν μεγάλο loss.Της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Δεν ειμαι σιγουρος πως καταλαβα τι εννοεις! Αν παει πανω η τιμη μετοχης θα παει για ολους και αν παει κατω θα παει για ολους. Προφανως αν μπεις στις αμκ το οφελος θα ειναι ποσοστιαια μεγαλυτερο γιατι τις κανουν με ευνοικους ορους για να προσελκυσουν επενδυτες. Αν δεν μπεις θα εχεις μικροτερο κερδος ποσοστιαια. Αλλα πως γινεται να εχει οφελος ο μεγαλομετοχος και ζημια ο μικρομετοχος? Η πορεια της μετοχης ειναι κοινη για ολους. Αν ειναι ανοδικη θα κερδισουν ολοι αν ειναι πτωτικη θα χασουν ολοι. Επισης στις αμκ δεν μπαινουν μονο μεγαλομετοχοι, μπαινουν και μικρομετοχοι, τουλαχιστον στις πετυχημενες απ' οσο ξερω ετσι συνηθιζεται! Εκτος αν εννοεις του κερδοσκοπους τυπου funds που αν μυριστουν κερδος θα μπουν βιαστικα θα φουσκωσουν τις τιμες και θα φυγουν, αν προλαβει κι ο μικρομετοχος μαζι τους εχει καλως. Αλλα αυτοι δεν ειναι αυτη τη στιγμη ουτε μεγαλομετοχοι ουτε μικρομετοχοι δεν ειναι βασικα καν μετοχοι απ' οσο γνωριζω. Μου διαφευγει κατι ?@Nikos86 αυτό εννοώ ότι το μεγάλο όφελος το έχουν οι μεγαλομέτοχοι συνήθως. Οι μικροί θα καούν.
Τα warrants είναι σα δάνειο με εγγύηση, που μάλλον το καταλαβαίνουν περισσότεροι. Χωρίς να ξέρουμε όλους τους όρους δανεισμού, ξέρουμε ότι στο τέλος είτε η επιχορηγούμενη εταιρία αποπληρώνει το δάνειο (με όρους που δεν ξέρουμε), είτε χορηγεί μετοχές της στο δανειστή (σε κάποια τιμή που δεν ξέρουμε). Είναι λίγο ανώριμο να τα χαρακτηρίζουμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα.+1 αν και εγώ θα πρόσθετα και ότι και τα "warrants" αν κρίνω από το παρελθόν μπορεί να έχουν μεγάλο loss.
Καλα τα λες εγκυκλοπαιδικα, στην πραξη ομως αν πηγαινει καλα η μετοχη της εταιρειας μεχρι την μετατροπη των warrants που μαλλον θα πηγαινει, το κρατος θα βγει ζημιωμενο που δεν του δωσαν μετοχες στην σημερινη αξια αν δεν πηγαινει καλα τοτε το Κρατος θα βγει κερδισμενο. Εγω αυτο ψιλοκαταλαβαινω που κοιταξα ψιλοδιαγωνια την συμφωνια. Φυσικα μπορει να κανω και λαθος μην παρω και κανεναν παικτη στον λαιμο μου! Απ'οτι διαβασα τα warrant θα δινουν το δικαιωμα στο κρατος να παρει μετοχες σε χαμηλοτερη απο την τιμη της μετοχης την ημερα της μετατροπης. Αν το κρατος εχει δικαιωμα να παρει π.χ. 10% φθηνοτερα αλλα η τιμη εχει τσιμπησει 30% μεχρι τοτε, το κρατος θα εχει πιαστει μαλακας. Πονταρω πως εχει πιο πολλες πιθανοτητες το κρατος να εκανε μαλακια απ' οτι ο Βασιλακης! Βεβαια ακομα ειναι νωρις!Τα warrants είναι σα δάνειο με εγγύηση, που μάλλον το καταλαβαίνουν περισσότεροι. Χωρίς να ξέρουμε όλους τους όρους δανεισμού, ξέρουμε ότι στο τέλος είτε η επιχορηγούμενη εταιρία αποπληρώνει το δάνειο (με όρους που δεν ξέρουμε), είτε χορηγεί μετοχές της στο δανειστή (σε κάποια τιμή που δεν ξέρουμε). Είναι λίγο ανώριμο να τα χαρακτηρίζουμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα.
Και βέβαια δεν είναι ίδιος ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα (με τα προβλήματα του) και οι αερομεταφορές. Στις αερομεταφορές (ως industry παγκοσμίως) αναμένεται, σε βάθος χρόνου 2-3 ετών, πλήρης ανάκαμψη του κλάδου, οπότε και αν η συγκεκριμένη εταιρία δεν τα σκ..ώσει, θα ανακάμψει κι αυτή.
Δεν υπάρχει πουθενά ότι οτι το warrant είναι "σα δάνειο με εγγύηση", ο γενικός κανόνας είναι "Έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον".σα δάνειο με εγγύηση, που μάλλον το καταλαβαίνουν περισσότεροι.
Δεν πάει έτσι, θα σου δώσω απλό παράδειγμα:Αν το κρατος εχει δικαιωμα να παρει π.χ. 10% φθηνοτερα αλλα η τιμη εχει τσιμπησει 30% μεχρι τοτε, το κρατος θα εχει πιαστει μαλακας.
Ναι δικιο εχεις. Μαλακιες ελεγα... Μπερδεψα την ημερομηνια εξασκησης με την ημερομηνια που θα οριστει ως ημερομηνια μετατροπης!Δεν πάει έτσι, θα σου δώσω απλό παράδειγμα:
Π.χ. έχεις 100 warrant προς 1 μετοχή το καθένα (μπορεί να πάει και 1 warrant με πολλές μετοχές για, λόγους παραδείγματος το βάζω 1 προς 1)
και έρχεται η ημερομηνία εξάσκησης και είχαν αρχική τιμή 50 ευρώ και τώρα είναι στα 100 ευρώ.
Εξασκείς τα 100 warrants και παίρνεις 100 μετοχές στην αξία των 50 ευρώ η μία --> τις πουλάς στα 100 ευρώ την μία (τιμή ταμπλό) και έχεις βγάλει κέρδος.
Είτε η μετοχή κάνει 100% είτε 1000% είτε 10% αν είναι πάνω από την αρχική τιμή που ξεκίνησες τα warrant ίδιο κέρδος με τους μετόχους θα έχεις (θεωρητικά πάντα αν υποθέσουμε ότι ένας μέτοχος αγόρασε στην ίδια αρχική τιμή που εσύ είχες τα warrants).
Το πρόβλημα είναι αν έχεις π.χ. warrant με αρχική τιμή στα 40 ευρώ και την ημερομηνία εξάσκησης η τιμή είναι 1 ευρώ (υπαρκτό παράδειγμα).
Άρα αν εξακήσεις το δικαίωμα σου, θα μπεις με αρχική τιμή 40 ευρώ και με τιμή στο ταμπλό 1 ευρώ. Μιλάμε για άμεση χασούρα 95%+ των χρημάτων σου.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα warrants έχουν obligation από την εταιρεία και όχι από τους άλλους μετόχους, άρα αυτόματα θα υπάρχει "μάχη" μεγαλομετόχων Aegean vs Κράτος.
Εγώ ρίχνω +1 στον Βασιλάκη ότι θα νικήσει.
Δεν ειναι εξασφαλιση ειναι αυτο ακριβως που λεει ο Νττ αν ειναι πιο πανω θα τα εξασκησει και θα μειωσει τα 120 εκ που εδωσε ως ενισχυση αν ειναι πιο κατω θα παρει τα τετοια του. Ενω αν επαιρνε μετοχες που θα ηταν και το πιο σωστο δεν θα ηταν λεφτα δωρο οπως τωρα που υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα! Αλλα θα επαιρνε ενα ανταλλαγμα, δεν υπαρχει καμμια εγγυηση ή εξασφαλιση οπως θες πες το. Ολοσωστος ο Νττ!Ρε παιδιά το κράτος ΔΕ ΘΕΛΕΙ να μπει μέτοχος στην Aegean, τα warrants είναι απλά μια κάποιου είδους εξασφάλιση για τα λεφτά που θα δώσει... Μη διυλίζουμε τον κώνωπα...
Ψάχνω να βρω ένα αντιλιπτό ανάλογο για να μη μιλάμε μόνοι μας. Λυπήσου με. Προφανώς και δεν είναι ακριβώς ίδιο με ένα δάνειο, αλλιώς δε θα μιλάγαμε για warrants αλλά για δάνειο. Προσπάθησα να βρω κάτι για να το εξηγήσω. Προφανώς και δεν στέκεται 100% η αναλογία...@Nikos86
Oι μεγαλομέτοχοι πάντα μπαίνουν στις ΑΜΚ, ενώ το ποσοστό των μικρών που συμμετέχουν είναι πολύ μικρότερο. Εννοώ ότι οι μικροί που δεν θα μπουν σε αυτή την ΑΜΚ που ανακοινώθηκε, θα καούν. Φυσικά όσοι μπουν θα διατηρήσουν την θέση τους.
Δεν υπάρχει πουθενά ότι οτι το warrant είναι "σα δάνειο με εγγύηση", ο γενικός κανόνας είναι "Έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον".
Αν δεν εξασκηθεί το δικαίωμα χάνεις, αν εξασκηθεί σε χειρότερη τιμή χάνεις, αν εξασκηθεί σε καλύτερη τιμή κέρδισες.
Ποτέ δεν έχω ακούσει το "ξέρουμε ότι στο τέλος είτε η επιχορηγούμενη εταιρία αποπληρώνει το δάνειο είτε χορηγεί μετοχές της στο δανειστή " που αναφέρεις στο μήνυμα σου.
Πάντως στα warrant με την πραγματική έννοια του όρου δεν υπάρχει "αποπληρωμή δανείου", μπορούν να πάνε άκλαφτα χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ.
Νομίζω κάπου πήρε το μάτι μου θα έχει ορίζοντα 5ετίας, anyway @taver θα δούμε.