Ξεκινάω την βόλτα μας από την Oxford Street έναν από τους διασημότερους εμπορικούς δρόμους όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και παγκοσμίως.
Η Oxford Street είναι ένας μακρύς, ευθύς δρόμος με δεκάδες διπλά κόκκινα λεωφορεία να την διασχίζουν πάνω κάτω συνεχώς και χιλιάδες ανθρώπους να περπατάνε στα τεράστια πεζοδρόμιά της καθημερινά.
Όταν βρεθείς στην Oxford Street για πρώτη φορά ίσως τα χάσεις από τον απίστευτο θόρυβο που προκαλεί όλο αυτό το ανθρώπινο πλήθος και εύλογα να αναρωτηθείς που πάνε όλοι αυτοί!
Αν σκεφτείς όμως ότι στα περίπου 2,5 χιλιόμετρα της Oxford Street καθώς και στις παρακείμενες οδούς αναπτύσσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες περισσότερα από 300 καταστήματα και δεκάδες εστιατόρια και μπαρ θα καταλάβεις γιατί όλοι έρχονται εδώ.
Γιατί στην Oxford Street μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Οτιδήποτε ποθήσει η ψυχή σου όσον αφορά ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, είδη δώρων, κτλ.
Τα περισσότερα καταστήματα είναι ανοικτά από τις 9:30 με 10 το πρωί έως τις 7 ή 8 το βράδυ τις καθημερινές ενώ το Σάββατο κλείνουν κατά μία ώρα νωρίτερα.
Βέβαια τα γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα όπως είναι τα Selfridges, Debenhams, Fraser, John Lewis, Marks and Spencers, Top Shop που βρίσκονται σχεδόν όλα ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Marble Arch και Oxford Circus, μπορεί να παραμένουν ανοικτά κατά μια ώρα παραπάνω μερικές μέρες την εβδομάδα και φυσικά να ανοίγουν και την Κυριακή για κάποιες ώρες.
Στην Oxford Street μπορεί να φτάσει κανείς από οποιοδήποτε μέρος του Λονδίνου είτε με τα κόκκινα λεωφορεία είτε με το μετρό (tube). Οι στάσεις του μετρό που εξυπηρετούν είναι: Bond Street:Central Line/Jubilee Line, Marble Arch:Central Line, Oxford Circus:Bakerloo Line/Central Line/Victoria Line, Piccadilly Circus:Bakerloo Line/Piccadilly Line και Tottenham Court Road:Central Line/Northern Line.
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Oxford Street (π.χ. σε ποια μαγαζιά θα φτάσετε την πιστωτική σας στα όριά της, που θα φάτε κάτι πρόχειρο για να πάρετε δυνάμεις, που θα πιείτε κάτι για να ξεδιψάσετε, πως θα φτάσετε εκεί γλιτώνοντας όσο περισσότερο περπάτημα γίνεται, κ.α.) θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.oxfordstreet.co.uk και www.streetsensation.co.uk/oxford/os_intro (με εικονική παρουσίαση της όψης των καταστημάτων σε ολόκληρη την Oxford Street!).
Σας αφήνω να απολαύσετε την βόλτα σας και τρέχω να δοκιμάσω παπούτσια στα Russel and Bromley και Clarks (στη φαντασία μου πάντα!!!).
Κάθε χρόνο το Αβαείο Γουέστμινστερ καλοσωρίζει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες οι οποίοι επιθυμούν να εξερευνήσουν αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο το οποίο είναι 700 ετών. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου και είναι η ψηλότερη γοτθική εκκλησία της χώρας. Είναι πολύ πλούσιο σε μνημεία και πρέπει ο επισκέπτης να ακολουθήσει μία ομάδα ξενάγησης. Υπάρχει η δυνατότητα μαγνητοφωνημένων οδηγών σε οκτώ γλώσσες. Το σημερινό αβαείο είναι αποτέλεσμα του οικοδομικού εγχειρήματος του Ερρίκου που ξεκίνησε το 1245. Το ύψος του ναού, η πλούσια διακόσμηση και η πολυγωνική αψίδα με τα ακτινωτά παρεκκλήσια αποτελούν Γαλλικές επιρροές. Ο αρχιτέκτονας το Ερρίκου, Ερρίκος της Ρενς πιθανότατα ήταν Γάλλος. Το κεντρικό κλίτος είναι γεμάτο με αγάλματα και ανάγλυφα. Το πιό εντυπωσιακό κτίριο ύστερου νεογοτθικού ρυθμού στο Λονδίνο είναι το παρεκκλήσι του Ερρίκου του Ζ'. Πολλά εντυπωσιακά μηνμεία αντικρύζει ο επισκέπτης στους βασιλικούς τάφους. Ανάμεσα τους η αρχαία λειψανοθήκη του Εδουάρδου του Eξομολογητή. Στο νότιο κλίτος βρίσκεται η Γωνιά των Ποιητών με τάφους γνωστών ποιητών και συγραφέων. Το περιστύλιο του Αβαείου, το Πίξ Τσέιμπερ και το Μουσείο της Κρύπτης είναι μόνο μερικά ακόμη αξιοθέατα του Αβαείου.
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι η έδρα της Βρετανικής μοναρχίας.
Βρίσκονται κοντά στο Σαιντ Τζέιμς Παρκ στο Λονδίνο. Κατασκευάστηκαν το 1703 για λογαριασμό του Σέφιλντ, δούκα του Μπάκιγχαμ, και αγοράστηκαν το 1761 από τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Γ΄. Επι Γεωργίου Δ΄ το κτίριο δέχθηκε αρκετές αλλαγές αφού προστέθηκαν νέες πτέρυγες έτσι ωστε να διοργανώνει εκεί ο Βασιλιάς τις επίσημες δεξιώσεις του. Την επέκταση ανέλαβε ο Τζόν Νάς ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1847, προστέθηκε νέα πτέρυγα στην ανατολική πλευρά των ανακτόρων απο τον Έντουαρντ Μπλόρ.
Τα ανάκτορα διαθέτουν 600 δωμάτια, εκ των οποίων 19 είναι αίθουσες τελετών, 52 βασιλικά δωμάτια και δωμάτια προσκεκλημένων, 188 δωμάτια προσωπικού και 78 μπάνια. Η Βασίλισσα Ελισάβετ για τον εαυτό της έχει κρατήσει 12 δωμάτια και έτσι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο μεγαλύτερο μέρος των ανακτόρων. Τα δωμάτια και οι αίθουσες κοσμούνται με έργα τέχνης των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Βατώ, Βαν Ντάικ κ.α. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό το 1993.
Είναι το πιο διάσημο ρολόι του κόσμου. Δε νοείται να βρεθεί κανείς στο Λονδίνο και να μη φωτογραφηθεί σε αυτό. Το Big Ben γιορτάζει τα 150 του χρόνια.
Ο κόσμος που επισκέπτεται το Big Ben στέκεται εκστασιασμένος μπροστά από τον ύψους 106 μέτρων πύργο στη γέφυρα του Westminster, που βρίσκεται στη βορειοδυτική κατάληξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, στο παλάτι του Westminster. Η καμπάνα του Big Ben ζυγίζει περισσότερους από 13 τόνους και τοποθετήθηκε στον πύργο στις 10 Απριλίου 1858. Από τις 31 Μαΐου του ίδιου έτους - οπότε και πρωτολειτούργησε - το ρολόι λειτουργεί χωρίς να έχει σταματήσει ούτε λεπτό.
Στην αρχή επρόκειτο να ονομαστεί "Victoria", προς τιμήν της Βασίλισσας. Ωστόσο, το "Big Ben" ήταν το όνομα του τελικά αποφασίστηκε να δοθεί, όχι στο ρολόι, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στην καμπάνα του ρολογιού. Τον καιρό που κατασκευαζόταν, υπήρχαν δύο διάσημοι και δημοφιλείς άνδρες με το επώνυμο Ben. Ο ένας ήταν πρωταθλητής του μποξ. Ο δεύτερος ήταν ο Sir Benjamin Hall, μέλος του Κοινοβουλίου, ο οποίος ως υπεύθυνος Δημοσίων Έργων, ήταν και ο επικεφαλής των εργασιών, τόσο του πύργου, όσο και του ρολογιού και της καμπάνας. Μέχρι σήμερα, και οι δύο διεκδικούν (θεωρητικά) τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος "Big Ben".
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν δεκάδες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Big Ben, που έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει τη δική του ιστορία, τόσο στη Βρετανική πρωτεύουσα, όσο και παγκοσμίως. Μεγάλοι, αλλά και παιδιά, θα απολαύσουν ξεχωριστά προνόμια στο κτίριο όπου βρίσκεται το ιστορικό ρολόι, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή Kourtney Harper, ανακηρύχθηκε ως το πλέον αγαπητό μνημείο των Βρετανών.
Ο Alan Hughes, διευθυντής της εταιρείας Whitechapel Bell Foundry, η οποία κατασκεύασε το ρολόι στο Big Ben, αλλά και αυτό του Αγάλματος της Ελευθερίας στις ΗΠΑ και άλλων σπουδαίων ναών ανά τον κόσμο, εκφράζει την βεβαιότητά του ότι χιλιάδες κόσμου θα έλθουν για μια ακόμη χρονιά στο Λονδίνο για να το δουν, να το ακούσουν και να το φωτογραφήσουν. ''Είναι σίγουρα το πιο διάσημο ρολόι στον κόσμο. Όταν ακούς το Big Ben να χτυπά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθείς ότι πρόκειται συγκεκριμένα για το Big Ben. Δεν είναι απλώς μια οποιαδήποτε μεγάλη καμπάνα. Είναι αυτή του Big Ben. Ο ήχος της είναι μοναδικός''. Εκτός από σπουδαία ιστορία, το Big Ben έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές και μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Αν και πρόσφατα η καμπάνα είχε σταματήσει να χτυπά, λόγω εργασιών συντήρησης, το ρολόι λειτουργούσε κανονικά.
Η αγορά του Πορτομπέλο είναι μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές του Λονδίνου και είναι γνωστή για τα εξαιρετικά καταστήματα με αντίκες. Με μότο το "Πότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα βρεις να αγοράσεις" οι λάτρεις των αντικών και οι κυνηγοί των ευκαιριών στα χρησιμοποιημένα είδη, καταφθάνουν εδώ από κάθε γωνιά του Λονδίνου και ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να παραβρεθούν στο παζάρι που στήνεται κάθε Σάββατο από νωρίς το πρωί.
Νωρίς το πρωί είναι και η καλύτερη ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, να επισκεφτεί κάποιος το παζάρι ώστε να κάνει την αναζήτησή του σχετικά άνετα. Κι αυτό γιατί προς το μεσημέρι η αγορά γίνεται μια τεράστια πολυεθνική κοινότητα, πολύ ζωντανή που όμως ο καθένας αναζητά λίγο χώρο για τον εαυτό του με φυσική συνέπεια το συνωστισμό που κάνει τη βόλτα στα μαγαζιά εφιάλτη.
Η αγορά οφείλει το όνομά της στον ομώνυμο δρόμο Portobello κατά μήκος του οποίου λαμβάνει μέρος. Ο δρόμος έχει μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο και κάτι και είναι πολύ εύκολα να τον βρείτε καθώς είναι λίγα βήματα από το σταθμό του μετρό "Notting Hill" (αν τον επισκεφτείτε Σάββατο θα δείτε τον κόσμο να κατευθύνεται προς εκεί). Η αγορά αρχίζει εκεί που τελειώνουν τα κόκκινα- κίτρινα- μπλε σπίτια (καλά έχει πολύ περισσότερα χρώματα), που παραπέμπουν σε εξωτικό περιβάλλον. Εξάλλου, η Portobello Market είναι στο Δυτικό Λονδίνο, στην περιοχή που ονομάζεται Notting Hill γνωστή για τους μετανάστες της από Λατινική Αμερική μεριά (εδώ γίνεται κάθε Αύγουστο και όχι μόνο το Μεγάλο Καρναβάλι των Πορτορικανών μεταναστών του Λονδίνου). Και ναι -καλά υποθέσατε ότι κάτι σας θυμίζει το όνομα-, είναι η αγορά που πρωταγωνιστεί στην Χολιγουντιανή ταινία "Μια βραδιά στο Νότινγκ Χίλ" με τον Χιού Γκράντ και τη Τζούλια Ρόμπερτς.
Ας μεταφερθούμε ευθύς αμέσως στο ξεχωριστό περιβάλλον της αγοράς και ας χαθούμε για λίγα λεπτά παρέα με τον Χιού Γκράντ ανάμεσα στους πάγκους με τα λογής λογής καλούδια.
Όπως καταλαβαίνετε η ταινία έκανε ακόμα περισσότερο γνωστή την αγορά και ίσως είναι λίγο υπεύθυνη για την τουριστικοποίησή της που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια γιατί για να λέμε και την αλήθεια αν δεν σε ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα οι αντίκες και δεν είσαι φαν των υπαίθριων αγορών δεν υπάρχει και κανένας ιδιαίτερος λόγος να την επισκεφτείς.
Τα μαγαζιά με τις αντίκες, πάντως, είναι στην αρχή του δρόμου του Portobello ενώ το παζάρι συνεχίζεται με πάγκους από τρόφιμα και ρούχα. Ειδικά οι πάγκοι με τα τρόφιμα και τα ρούχα έχουν γίνει μόνιμοι στην Portobello market και θα τους βρείτε οποιαδήποτε ημέρα και αν την πάτε.
Όσον αφορά τις αντίκες και τα παλιά πράγματα η αγορά είναι λίγο τσιμπημένη στις τιμές αλλά υπάρχουν εκεί τριγύρω εκπληκτικά πράγματα τόσο από έπιπλα και πορσελάνινα κομμάτια όσο και από μοναδικά αποσπάσματα ποιημάτων και μικρών έργων τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής.
Αν τώρα είστε τουρίστας και βρεθείτε στην αγορά μπορείτε με καλό ψάξιμο και λίγες λίρες να βρείτε να αγοράσετε κάτι πολύ ιδιαίτερο και πέρα των συνηθισμένων τουριστικών σουβενίρ, που να σας θυμίζει την επίσκεψή σας στην αγορά και γενικότερα στην πόλη.
Τερματίζοντας τη βόλτα μας στη Portobello Market, να σημειώσω ότι κάπου στην αρχή της αγοράς, εκεί που βρίσκονται και τα μικρά καφέ, υπάρχουν μερικά καταπληκτικά βιβλιοπωλεία που θα ξετρελάνουν τους λάτρεις των βιβλίων. Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο "Books for Cooks", που έχει μόνο βιβλία μαγειρικής και ταξιδιών. Χιλιάδες τόμοι συνταγών από όλες τις κουζίνες του κόσμου και αμέτρητα μέρη του πλανήτη μας που μπορεί να ταξιδέψει κάποιος είναι φωλιασμένα στις σελίδες των βιβλίων του, κάποια από τα οποία είναι πολλών πολλών χρόνων. Το βιβλιοπωλείο είναι πραγματικά θησαυρός ενώ στο βάθος διαθέτει και κουζίνα όπου οι πελάτες μπορούν να δοκιμάσουν τις λιχουδιές που φτιάχνονται καθημερινά από τις συνταγές των βιβλίων.
Να πω την αλήθεια το είχα ξεχάσει το συγκεκριμένο θέμα και είναι κρίμα γιατί μπορεί να καλύψει τα αξιοθέατα διαφορετικά από τον τρόπο που παρουσιάζονται στις ταξιδιωτικές ιστορίες.
Ελπίζω μόνο να συνεχίσει να γράφει και η Narcissa και όσοι άλλοι έχουν διάθεση ώστε να συνεχίσουμε δυναμικά τις βόλτες μας στο Λονδίνο που φυσικά τόσο από αξιοθέατα όσο και από αγορές είναι ανεξάντλητο.
Ώρες Λειτουργίας καταστημάτων :
Τα καταστήματα στη Βρετανία είναι κατά κανόνα ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. Πολλά πολυκαταστήματα είναι ανοικτά έως τις 6 μ.μ. και μένουν ανοικτά ως αργά την Τετάρτη ή την Πέμπτη, έως τις 7 ή τις 8 μ.μ. Τα μεγαλύτερα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις ανοίγουν για έξι ώρες την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., αλλά οι ώρες λειτουργίας ποικίλουν.
Σε μικρές πόλεις και τα χωριά, τα καταστήματα συνήθως κλείνουν ένα απόγευμα την εβδομάδα (συνήθως την Τετάρτη) και κάποια κλείνουν για μία ώρα το μεσημέρι. Σε πολλές πόλεις, επιλεγμένα μεγάλα σουπερμάρκετ (όπως τα Tesco και Sainsburys) λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εκπτώσεις
Όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα κεντρικά καταστήματα ξεκινούν τις εκπτώσεις αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και για όλο τον Ιανουάριο. Από τις πιο φημισμένες εκπτώσεις είναι αυτές του Harrods στις αρχές Ιανουαρίου, όπου συνήθως σχηματίζονται ουρές, μέρες πριν αρχίσουν οι εκπτώσεις. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι συνήθως τον Ιούλιο, αλλά οι ημερομηνίες διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Πολλά μαγαζιά έχουν προσφορές όλο το χρόνο.
Αγορές από Πρατήρια και Στοκ Σχεδιαστών
Τα εμπορικά συγκροτήματα, τα πρατήρια, τα εμπορικά κέντρα και τα στοκ σχεδιαστών, έχουν πολλούς οπαδούς στη Βρετανία. Τα εμπορικά συγκροτήματα περιλαμβάνουν δεκάδες γνωστά ονόματα σε ένα «χωριό» φτιαγμένο γιʼ αυτό το σκοπό. Θα βρείτε πορσελάνες, κρύσταλλα, ρούχα της μόδας, ρούχα σχεδιαστών, είδη οικιακής χρήσης, παπούτσια και άλλα. Τα αποθέματα είναι τέλους εποχής ή υπόλοιπα. Εξοικονομείτε 25 έως 50% ή και παραπάνω στην τιμή.
Στο Bicester Village θα βρείτε 60 καταστήματα που διαθέτουν εμπόρευμα προηγούμενης σεζόν και σπασμένα κομμάτια με έκπτωση έως και 60%. Στην καρδιά του Οξφορντσίαρ, μόνο 60 λεπτά από το κέντρο του Λονδίνου.
To McArthurGlen Cheshire Oaks είναι από τα μεγαλύτερα πρατήρια λιανικής πώλησης της Ευρώπης, με περισσότερα από 65 γνωστά ονόματα για να διαλέξετε, όπως η Nike. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Τσέστερ.
Πενήντα χιλιόμετρα από το Μπαθ, το Clarks Village διαθέτει μεγάλη γκάμα των παπουτσιών Clarks και προσφέρει έκπτωση ως 50%. Το Great Western Designer Outlet Centre βρίσκεται στο Σουίντον. Γνωστές μάρκες που θα βρείτε σε προσφορά είναι τα Gap, French Connection, Ecco, Dartington Crystal και Royal Doulton.
Στο Κένταλ στην Περιοχή των Λιμνών βρίσκεται το K Village που περιλαμβάνει το κατάστημα του εργοστασίου παπουτσιών K και προσφέρει έκπτωση έως 50%.
Αγορές εκτός πόλης
Τα εμπορικά κέντρα «εκτός πόλης» προσφέρουν καταστήματα υψηλής ποιότητας συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, και συχνά περιλαμβάνουν εστιατόρια, κινηματογράφους και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το Metro Centre στη βορειοανατολική Αγγλία στεγάζει περισσότερα από 360 καταστήματα, πάνω από 50 εστιατόρια, μπαρ και καφέ, έντεκα κινηματογραφικές αίθουσες, παιδότοπο και το Megabowl Entertainment Centre, για να παίξετε μπόουλινγκ. www.metro-centre.co.uk
Το Brent Cross στο βορειοδυτικό Λονδίνο φιλοξενεί πάνω από 100 κορυφαία ονόματα της μόδας στη Βρετανία, όπως της Nike και της Planet. www.brentcross-london.com
Στα ανατολικά του Λονδίνου, κοντά στο Ντάρτφορντ του Κεντ, το Bluewater φιλοξενεί 320 και πλέον καταστήματα και μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως τοίχο αναρρίχησης ύψους 11 μέτρων και ενοικίαση σκάφους. www.bluewater.co.uk
Επίσης στα ανατολικά του Λονδίνου, το εμπορικό κέντρο Lakeside υπερηφανεύεται για τα 320 καταστήματα, τα 4 μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα 30 καφέ και εστιατόρια, τις 7 κινηματογραφικές αίθουσες, το παρεκκλήσι και τη λίμνη 100 τ.μ. με συγκρότημα σχολής καταδύσεων, αναγνωρισμένης από την Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων. www.lakeside.uk.com
Το εμπορικό κέντρο Merry Hill, που βρίσκεται δυτικά του Μπέρμιγχαμ, διαθέτει 200 και πλέον καταστήματα, κινηματογράφους, εστιατόρια δίπλα στο νερό, μπαρ και το δικό του ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. www.birminghamuk.com/merryhill.htm
Στα βόρεια της Αγγλίας, κοντά στο Εθνικό Πάρκο της Περιοχής Πικ, το εμπορικό κέντρο Meadowhall έχει 270 καταστήματα και εστιατόρια, με ονόματα όπως Laura Ashley, La Senza και Eisenegger. www.meadowhall.co.uk
Σε μικρότερη κλίμακα, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχουν πρατήρια, όπου μπορείτε να βρείτε μεγάλα καταστήματα, όπως τα Habitat, TK Maxx και Toys ʽRʼ Us.
Εισιτήρια Θεάτρου
Οι τιμές των εισιτηρίων θεάτρου ποικίλουν, από 10 λίρες σε μικρό θέατρο έως πάνω από 50 λίρες για την καλύτερη θέση σε κορυφαίο έργο του Ουέστ Εντ. Μάθετε αν υπάρχουν εισιτήρια με ειδική έκπτωση. Μειωμένες τιμές ή τιμές με έκπτωση από λίστα αναμονής δικαιούνται κυρίως ηλικιωμένοι (άνω των 60), φοιτητές, άνεργοι ή άτομα με αναπηρίες. Πάντα απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία.
Αν κινηθείτε μέσω πρακτορείου εισιτηρίων, επιλέξτε κάποιο που διαφημίζεται στις εφημερίδες ή σε περιοδικά όπως το «Time Out », ή αναζητήστε μέλη της Ένωσης Πρακτόρων και Πωλητών Εισιτηρίων (STAR). Μέλη της είναι μεγάλα πρακτορεία, όπως τα Global Tickets, Really Useful Theatres και Ticketmaster. Τηλεφωνήστε στη γραμμή βοήθειας του STAR στο +44 (0)870 603 9011 για περισσότερες πληροφορίες.
Για κράτηση εισιτηρίων την ημέρα της παράστασης, πηγαίνετε απευθείας στο θέατρο για εισιτήρια με μειωμένη τιμή σε λίστα αναμονής ή από ακυρώσεις, ή στο καλύτερο μέρος για φθηνά εισιτήρια της τελευταίας στιγμής στο Λονδίνο, το ταμείο ʽtktsʼ στην Πλατεία Λέστερ. Κάθε πελάτης μπορεί να αγοράσει έως και τέσσερα εισιτήρια και υπάρχει πρόσθετο διοικητικό τέλος έως και 2.5 λίρες. Τα εισιτήρια πωλούνται τοις μετρητοίς (λίρες ή ευρώ). Πιστωτικές κάρτες, επιταγές Switch και ταξιδιωτικές επιταγές δεν γίνονται δεκτές. Το tkts είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Σάββατο, 10 π.μ. έως 7 μ.μ., για απογευματινές και βραδινές παραστάσεις και την Κυριακή από τις 12 έως τις 3 μ.μ., μόνο για απογευματινές. Ετοιμαστείτε να στηθείτε στην ουρά!
Όταν αγοράζετε εισιτήρια, πάντα:
ζητάτε να δείτε την «ονομαστική αξία» του εισιτηρίου (οι πράκτορες χρεώνουν τέλος κράτησης που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% της ονομαστικής αξίας του εισιτηρίου),
ζητάτε να δείτε το σχεδιάγραμμα των θέσεων
ρωτάτε αν η θέση έχει περιορισμένο οπτικό πεδίο (αυτές οι θέσεις πρέπει να είναι φθηνότερες)
αποφύγετε να υπογράψετε έντυπα – υπάρχει κίνδυνος με αυτόν τον τρόπο να παραιτείστε των νόμιμων δικαιωμάτων σας
Συνιστάται να μην αγοράζετε εισιτήρια από κράχτες έξω από τα θέατρα: τα εισιτήρια αυτά πολλές φορές είναι πλαστά.
Αν θέλετε να παραπονεθείτε για εισιτήρια που σας πωλήθηκαν, επικοινωνήστε με:
Development Office
The Society of London Theatre
32 Rose Street
London WC2E 9ET
E-mail: [email protected]