Μια βόλτα στα νησιά μαζί σου, μια βόλτα στην άγονη γραμμή

psilos3

Member
Μηνύματα
6.371
Likes
49.347
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
2023: (Λειψοί πράξη τρίτη)



Η αγάπη μου για τους Λειψούς είναι πλέον δεδομένη. Αρκεί μόνο μια ματιά στις προηγούμενες δύο εξιστορήσεις για να καταλάβετε τον λόγο, ίσως πάλι από την άλλη να αρκεί και αυτή που ετοιμάζομαι να κάνω για την τρίτη φορά μου στο νησί.

Ένα νησί που εμμένω στην άποψη μου να το θεωρώ το πιο φιλόξενο απ’ τα περισσότερα απ’ όσα έχω πάει. Ένα νησί που σηματοδότησε πολλές αλλαγές στη ζωή μου, με συγκυρίες που μ’ έκαναν να σκεφτώ και ν’ αναθεωρήσω αρκετά πράγματα. Είναι τυχαία γεγονότα, είναι οι άνθρωποι, ή μήπως η αύρα του νησιού, δε ξέρω να σας απαντήσω με βεβαιότητα.

Το μόνο που ναι σίγουρο είναι πως όταν βρίσκω την ευκαιρία θέλω πάντα να επιστρέφω σ’ αυτό το υπέροχο μέρος, έστω κι αν είναι για λίγο όπως στη παρούσα φάση που δε γινόταν περισσότερο.

Γιατί κάθε φορά στους Λειψούς είναι μια άλλη, ακόμα πιο ωραία ίσως φορά!


Ημέρα πρώτη


Η πολύ πρωινή άφιξη μας ήταν σε συνδυασμό με την πολύ πρωινή αναχώρηση μας από τη Λέρο. Άφησα τα παιδιά και πήγα τα πράγματα ως το δωμάτιο που όπως είναι λογικό δε γινόταν να παραλάβω, και χωρίς άλλη σκέψη κατέβηκα προς το φούρνο για καφέ και φαγητό που ήταν παραπάνω από επείγον:

DSC_0256.JPG
DSC_0257.JPG


Αφού βρεθήκαμε και σκοτώσαμε 2 ώρες τρώγοντας τα πάντα, σηκωθήκαμε προκειμένου να συνεχίσουμε την ημέρα με βουτιές, αφού πρώτα κάναμε μια βόλτα στα παραλιακά του οικισμού:

DSC_0260.JPG
DSC_0261.JPG


Όλα ίδια, όλα γνώριμα κι ευτυχώς όλα αναλλοίωτα, με τον χαρακτήρα του νησιού να κερδίζει κι όσους το βλέπανε για πρώτη φορά:

DSC_0262.JPG


Το ταξί μας κατέβασε κανένα 5λεπτο αργότερα στην παραλία της «Κατσαδιάς», τη μία εκ των δύο που διαθέτουν εστιατόριο/αναψυκτήριο. Μόνο αυτό κι όχι άλλη οργάνωση, όχι ομπρελοξαπλώστρες και μπαουλοντίβανα, αυτές οι κιτσαριές και οι ασχήμιες της χώρας απαγορεύονται ρητώς στους Λειψούς, δίνοντας μας ακόμα ένα λόγο ν’ αγαπάμε το νησί. Αρκεί η φυσική σκιά των δέντρων και τα κρυστάλλινα νερά:

DSC_0270.JPG

DSC_0274.JPG


Απολαύσαμε το πρωινό μπανάκι αρκετά, κι ανεβήκαμε στο επίσης σκιερό Ντιλαΐλα που κάθε φορά που το βλέπω δείχνει και καλύτερο, αρχικά για να πιούμε τον καφέ μας κι έπειτα τις παγωμένες μας μπυρίτσες:

DSC_0272.JPG

DSC_0280.JPG


Έπρεπε βλέπετε να μεσημεριάσει, προκειμένου να πάρουμε τηλέφωνο το ταξί για να συνεχίσουμε το -στάνταρντ το παραδέχομαι- πρόγραμμα μας. Για πρώτη φορά περάσαμε τον δρόμο που κινείται περιφερειακά του νησιού, μ’ εμένα να δίνω το κλασσικό σήμα στπν οδηγό πλησιάζοντας.
– Άσε μας εδώ, θα συνεχίσουμε με τα πόδια για τις φωτογραφίες:

DSC_0284.JPG


Δε θέλει και πολλή ανάλυση βέβαια για να καταλάβει κανείς ότι φτάναμε στο μαγικό κολπάκι που ονομάζεται «Πλατύς Γιαλός», σήμα κατατεθέν και αυτό των Λειψών:

DSC_0303.JPG

DSC_0304.JPG


Λέγεται ότι εδώ βρίσκεται μια από τις καλύτερες συνολικά παραλίες της χώρας μας, γεγονός που επιβεβαιώνω κι εγώ:

DSC_0308.JPG


Ειδικότερα βέβαια όταν πήρα τον εξοπλισμό και περπάτησα προς τα μέσα, θαυμάζοντας ξανά στη ζωή μου αυτά τα υπέροχα χρώματα της ρηχής για αρκετά μέτρα παραλίας:

DSC_0331.JPG

DSC_0328.JPG


Αν όμως κάτι μου έχει μείνει από την πρώτη μου επίσκεψη στους Λειψούς, είναι εκείνες οι πολλές ώρες στην αγαπημένη ταβέρνα πάνω απ’ τον Πλατύ Γιαλό, ένα μέρος που επισκεπτόμαστε βεβαίως κάθε φορά και το βρίσκουμε καλύτερο:

DSC_0343c (2).jpg

DSC_0343c (1).jpg


Ήπιαμε από δύο στο μπαρ και μετά καθίσαμε σ’ ένα τραπεζάκι προκειμένου να παραγγείλουμε τα πρώτα. Διακοπές χωρίς θαλασσινά γίνεται; Δε νομίζω:

DSC_0343c (3).jpg

DSC_0343c (5).jpg


Στις έξι το απόγευμα ήμασταν και πάλι στον οικισμό, μιας και ο χρόνος με κυνηγούσε πλέον ανελέητα. – Πάτε εσείς δωμάτιο, εγώ έχω μια συζήτηση με τον Σοφοκλή, είπα με ευκολία στα παιδιά, μιας και ήταν ώρα για απογευματινές μπυρίτσες:

DSC_0344b.jpg


Ήταν όμως σειρά μου να ετοιμαστώ για να βγω προς τα έξω, αφού κάνω βέβαια την καθιερωμένη βόλτα στο χωριό πρώτα, περνώντας μεταξύ άλλων κι απ’ τον φούρνο:

DSC_0350.JPG
DSC_0351.JPG


Η ομορφιά καμιά φορά των νησιών έχει να κάνει με την απλότητα, γεγονός αναμφισβήτητο στους Λειψούς:

DSC_0352.JPG
DSC_0357.JPG


Κατηφόρισα γύρω στις εννιά το βράδυ αμέριμνος και ήσυχος, με βερμούδα και παντόφλα, απολαμβάνοντας την ησυχία μιας και ο κεντρικός δρόμος που έτσι κι αλλιώς δεν έχει οχήματα είχε μετατραπεί σε πεζόδρομο:

DSC_0358b (2).jpg


Πέρασμα από τον Σοφοκλή και πάλι και κατόπιν από την παραλιακή, όπου συναντηθήκαμε με την παρέα αποφασίζοντας για το επόμενο τραπέζι μας:

DSC_0358b (4).jpg


Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού μας έδωσε τελικά τη λύση, πιάνοντας ένα τραπέζι στον Ασπράκη (Ούζου και μεζέ γωνία), συνοδεύοντας το με τους εκλεκτούς μεζέδες του καταστήματος και με εξαιρετικό ροζέ τοπικό κρασί!

DSC_0358b (9).jpg


Μια βραδιά στους Λειψούς, μαγική βραδιά:

DSC_0358b (6).jpg


Τι κι αν έπρεπε να ξυπνήσω χαράματα πάλι, η νύχτα με βρήκε στο μπαράκι του «Βράχου» πίνοντας μπυρίτσες κι ακούγοντας εξαιρετικές μουσικές.

- Πόσες φορές το ‘χουμε δει το ίδιο σκηνικό με το συγκεκριμένο δρομολόγιο του πλοίου φίλε, είτε καλή ώρα απ’ έξω, είτε από μέσα, ρώτησα το Νίκο;

- Λίγες φίλε, δε μου αρκεί, και τι δε θα ‘δινα να ήμασταν μέσα με προορισμό κάποιο επόμενο λιμάνι, όπως την άλλη φορά στους Φούρνους.

- Ναι όμως κι εδώ καλά είναι, ας το δούμε να φεύγει, πάρε άλλες δυο μπύρες.


DSC_0358b (10).jpg


Καθίσαμε ως αργά συζητώντας με τον ιδιοκτήτη για τα προβλήματα του νησιού, τις δουλειές κι όσα άφησε πίσω της η πανδημία, όπως και για τον χειμώνα στο νησί, με τις ιδέες να μην αργούν να μας μπουν για τα καλά…

Αυτοί ήταν οι Λεψοί, σύντομοι και περιεκτικοί αυτή τη φορά, για λίγο χρονικό διάστημα, τόσο ώστε να μου κοστίσει που τους αποχωριζόμουν κιόλας.

Τέτοιες σκέψεις έκανα μπαίνοντας στο πλοίο Leros express που μας περίμενε στο λιμάνι μετά τις οκτώ με προορισμό τη Λέρο, την Κάλυμνο και τέλος την Κω, απ’ όπου θα πετούσα για Θεσσαλονίκη.

DSC_0359a (1).jpg


Μαζί σκεφτόμουν και την επιστροφή μου.
Του χρόνου το καλοκαίρι ή μήπως νωρίτερα; :cool:
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.460
Likes
3.790
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Πόσο ανακουφιστικο που κάποια μέρη εξακολουθούν να έχουν τις παραλίες τους στη φυσική τους μορφή, χωρίς ξαπλώστρες και άλλα "παρελκόμενα"! Αυτή την ανακούφιση ένιωσα φέτος κ εγώ τον Ιούλιο στην Ανάφη. Μάλιστα βλέπω κ μπόλικη φυσική σκιά στις παραλίες των Λειψων😉🤞
Ωραίοι φαίνονται και οι ψαρομεζεδες σας, αν και οι πιο mouth-watering φωτος σου ήταν αυτές με τους μεζέδες σας στη Γαύδο 😝☺
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.371
Likes
49.347
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ωραίοι φαίνονται και οι ψαρομεζεδες σας,
Είχα τρεις μέρες να φάω οτιδήποτε άλλο πέρα από θαλασσινά, πολύ το ευχαριστήθηκα!
οι πιο mouth-watering φωτος σου ήταν αυτές με τους μεζέδες σας στη Γαύδο 😝☺
Εκεί παίζεις με Κρητική κουζίνα, είναι εκτός συναγωνισμού. :cool:

Πόσο ανακουφιστικο που κάποια μέρη εξακολουθούν να έχουν τις παραλίες τους στη φυσική τους μορφή, χωρίς ξαπλώστρες και άλλα "παρελκόμενα"! Αυτή την ανακούφιση ένιωσα φέτος κ εγώ τον Ιούλιο στην Ανάφη. Μάλιστα βλέπω κ μπόλικη φυσική σκιά στις παραλίες των Λειψων😉🤞
Είναι από τα νησιά που το κρατάνε κι επιμένουν σταθερά σ' αυτή τους την άποψη. Νομίζω ότι είναι κι αποδεκτό από την πλειονότητα των επισκεπτών στο νησί που σίγουρα θα πηγαίνουν εκεί πιο συνειδητά απ' ότι σε άλλα μέρη.
Φυσική σκιά έχουν σίγουρα οι δύο παραλίες που αναφέρω στην αφήγηση, για τις άλλες δε θυμάμαι να σου πω την αλήθεια, θα κάνω έρευνα.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.371
Likes
49.347
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Παξοί

Επίσκεψη : Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2023

Διάρκεια: 2 ημέρες



Ήταν να μη γίνει το ντεμπούτο του Ιονίου σ’ αυτή την ιστορία… Μόλις λίγα κεφάλαια πιο πριν κατά την εξιστόρηση της εκδρομής στο Μεγανήσι, έγραφα πως ελπίζω στο άμεσο μέλλον οι ενότητες του Ιονίου να πολλαπλασιαστούν. Και να που στο παρά ένα, στο «σχεδόν» καλοκαίρι του 2023 ήρθε να προστεθεί άλλη μία, για μια πολύ ξεχωριστή, διάσημη και ιδιαίτερη συστάδα νήσων όπως οι Παξοί.

Δε σας κρύβω ότι ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος -σε περίπτωση πάντα που θέλεις να τη βγάλεις οικονομικά- μιας και όπως είναι γνωστό αυτός ο προορισμός κατατάσσεται στους ιδιαίτερα ακριβούς της χώρας μας. Αυτομάτως το μέρος αυτό λοιπόν είχε μπει στην αντίστοιχη λίστα (Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο και άλλα διασημότερα) που ως επί το πλείστον ενδείκνυνται για επίσκεψη μετά τις 15 του Σεπτέμβρη. Βέβαια εδώ δε μιλάμε για νότο αλλά για Ιόνιο, που ο καιρός ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην αποδειχτεί σύμμαχος τέτοια εποχή αλλά και το ρίσκο είναι στο πρόγραμμα, πόσο μάλλον όταν ακουμπάς στο ταξίδι σου και τον Οκτώβρη.

Επρόκειτο όμως γι’ ακόμα ένα νησιώτικο απωθημένο που μπήκε επιτέλους στον μακροσκελέστατο κατάλογο όσων έχω δει, νιώθοντας τυχερός που το κατάφερα ειδικότερα τώρα που οι Παξοί είναι ακόμη περισσότερο στα πάνω τους λόγω της γνωστής πολύ ωραίας σειράς του Παπακαλιάτη. Χάρηκα επίσης διπλά μιας και όλες οι συνθήκες ευνόησαν ώστε να δούμε το μέρος όπως πρέπει, χωρίς υπερβολικό κόσμο και τουρισμό, κάτι που μας βοήθησε να αντιληφθούμε την υψηλή του ποιότητα.

Για πάμε να δούμε πως.


Ημέρα πρώτη


Σάββατο πρωί με καφέ στο χέρι και hangover, τι πιο σύνηθες θα πει κανείς πόσο μάλλον μετά από διανυκτέρευση στα Γιάννινα, αγναντεύοντας από το κατάστρωμα του πλοίου την Ηγουμενίτσα και την απέναντι νότια πλευρά της Κέρκυρας:

DSC_0005.JPG
DSC_0006.JPG


Η θάλασσα; Λάδι, να την πιείς στο ποτήρι, σ’ ένα υπέροχο νησιωτικό δρομολόγιο με ωραίες εικόνες:

DSC_0014.JPG

DSC_0028.JPG


Μιάμιση μόνο ώρα μας χώριζε από το νησί που πέρασε νεράκι, δένοντας στο λιμάνι των Παξών που βρίσκεται λίγο έξω απ’ το Γαΐο (πρωτεύουσα) κι απέναντι από την νησίδα Παναγιά, με την ομώνυμη εκκλησία:

DSC_0031.JPG

DSC_0035.JPG


Παίζει να μη πρόλαβα να βάλω καν την τρίτη ταχύτητα οδηγώντας λίγα μέτρα, όταν αναγκαστικά έβγαλα δεξί φλας για να κάνω στάση. Όχι πείτε μου, χάνεται τέτοια φωτογραφία; Το γνωστό σημείο θέασης του Γαΐου και πλάι η άλλη κατάφυτη νησίδα του Αγίου Νικολάου:

DSC_0041.JPG


Δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε το διαμέρισμα που θα μέναμε, έπρεπε να παρκάρουμε και λίγα μέτρα πιο μακριά, ωστόσο παρόλη την κούραση και την αυπνία βγήκαμε για την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πολύ όμορφη Χώρα των Παξών. Εξάλλου χρόνος για χάσιμο δεν υπήρχε, με τις πρώτες κιόλας εικόνες να μας κάνουν καλή εντύπωση:

DSC_0046.JPG
DSC_0048.JPG


Προσπεράσαμε την κεντρική εκκλησία της Αναλήψεως και βγήκαμε στον παραλιακό δρόμο, στον οποίο ευτυχώς απαγορεύονται τα αυτοκίνητα για πολλές ώρες της ημέρας:

DSC_0049.JPG
DSC_0053.JPG


Αφού ψαχτήκαμε λίγο για τις εκδρομές που τυχόν θα κάναμε την επομένη, βολτάραμε παραλιακά, πίνοντας παράλληλα και μια μπυρίτσα για να πατήσουμε κι επισήμως στο νησί:

DSC_0054.JPG
DSC_0062.JPG


Ο καιρός θαυμάσιος, σχεδόν 30 βαθμοί την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη με τα εκδρομικά από τις απέναντι πολυσύχναστες πόλεις και τα νησιά να πηγαινοέρχονται συνεχώς:

DSC_0064.JPG

DSC_0073.JPG


Μια μικρή παράκαμψη στα στενάκια με τα τουριστικά είδη ήταν απαραίτητη, πριν ξαναβγούμε και πάλι στον παραλιακό δρόμο:

DSC_0066.JPG

DSC_0068.JPG


Εκεί είδαμε το μνημείο πεσόντων,

DSC_0069.JPG


αλλά και το γνωστό άγαλμα του Παξινού εθνομάρτυρα του 1821 Γεώργιου Ανεμογιάννη:

DSC_0074.JPG


Μπορεί οι Παξοί να μη πέρασαν υπό Οθωμανική κατοχή, ωστόσο οι κάτοικοι του Ιονίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση. Αντίστοιχο άγαλμα του Ανεμογιάννη θα βρείτε και στη Ναύπακτο, μιας κι εκεί θυσιάστηκε στην προσπάθεια του να πυρπολήσει τον Οθωμανικό στόλο.


DSC_0077.JPG



Με αυτά και μ’ εκείνα πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το αυτοκίνητο προκειμένου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της ημέρας, περνώντας και πάλι μέσα από τα όμορφα και ιδιαίτερα στενάκια του Γαΐου,

DSC_0086.JPG


Αλλά και την εκκλησία της Αγίας τριάδας, στρυμωγμένη ανάμεσα σε άλλα οικήματα:

DSC_0092.JPG


Λέω και ξαναλέω για αμάξι, κι ευκαιρία να πω κάπου εδώ ότι είναι άκρως απαραίτητο ακόμα και σε ένα μικρό φαινομενικά νησί όπως οι Παξοί, λόγω αποστάσεων αλλά και μορφολογίας.
Οι διαδρομές ανάμεσα σε δέντρα και κατάφυτα χωράφια με ελιές (κληρονομιά των Ενετών) μου θύμισαν τις αντίστοιχες στο Μεγανήσι πριν λίγους μήνες:

DSC_0096b.jpg


Πρώτη μας στάση στο άκρο του νησιού και το «Μογκονήσι» όπου και καλά θα βρίσκαμε παραλία… Αυτό το τεχνητό δημιούργημα είναι μόνο για να το πουλάνε σε κάτι Εγγλεζάρες που δεν είδαν παραλία στη ζωή τους όπως είπε σοφά ο Νίκος. Δύο καφεδάκια στο μισάωρο για ανασύνταξη δυνάμεων και συνέχεια του προγράμματος μας:

DSC_0102.JPG


Ένα πρόγραμμα που θα διορθώνονταν παρκάροντας στην αρχή του μικρού μονοπατιού για την «Κακή Λαγκάδα» λίγα λεπτά αργότερα:

DSC_0103.JPG


Τώρα μάλιστα, βοτσαλωτή παραλία όπως οι περισσότερες στο νησί, πράσινο, και χαρακτηριστικό χρώμα νερών του Ιονίου. Ένα απολαυστικό μπάνιο που δε θέλαμε να τελειώσει.

DSC_0106.JPG

DSC_0108.JPG

  • Από τους Λειψούς είχα να βουτήξω ρε φίλε, δε το πιστεύω ότι ξανακάνω μπάνιο την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη
  • Πέρασε κιόλας ένας μήνας να φανταστείς
  • Πότε πέρασε κιόλας ένας μήνας; Ας πιούμε μια μπύρα σ’ αυτό, άσε, ξέρω το κατάλληλο μέρος.
Και το ήξερα, δεν αστειευόμουν. Στεγνώσαμε και μισή ώρα μετά ήμασταν στον κεντρικό δρόμο του νησιού με κατεύθυνση τη Λάκκα, όταν περίπου στο μέσο της διαδρομής συναντήσαμε αυτό το βγαλμένο από όνειρο μέρος με το όνομα «Καφενείο ο Μπουρνάος», το οποίο είχα σταμπάρει από καιρό:

DSC_0118.JPG


Το τραπέζι μας περίμενε, οι παγωμένες Νύμφες κατέφθασαν γρήγορα κι ακολούθησε ο απαραίτητος μεζές, την ώρα που τα ηχεία από μέσα έπαιζαν δυνατά μουσική του Μάρκου:

DSC_0119c.jpg
DSC_0120.JPG


Χρειάζεται κάτι άλλο για να νιώσεις την απόλυτη ευτυχία; Όπως καταλαβαίνετε πιάσαμε νύχτα..

DSC_0120b.jpg


Επιστρέψαμε στο σπίτι και ετοιμαστήκαμε με την ησυχία μας πίνοντας ποτάκια, προκειμένου να βγούμε και μια βόλτα στην πρωτεύουσα:

DSC_0120c (3).jpg


Οι εκδρομείς είχαν αναχωρήσει εδώ και ώρα βέβαια, δίνοντας τη θέση τους κυρίως στους ντόπιους και τους λιγοστούς τουρίστες του νησιού:

DSC_0120c (5).jpg


Δεν αργήσαμε να βρούμε το μόνο μπαράκι που συγκέντρωνε την κίνηση, του οποίου τη μπάρα τιμήσαμε δεόντως…

DSC_0120c (2).jpg
DSC_0120c (6).jpg




Ημέρα δεύτερη


Πρωινό σχετικά ξύπνημα και χωρίς χρονοτριβές κατέβασμα στο Γαΐο προκειμένου να οργανωθούμε, να πιούμε το καφεδάκι μας και να φάμε κάτι. Δε ξέρω πως σας φαίνονται εσάς οι φθινοπωρινές εικόνες του νησιού την Κυριακή 1η του Οκτώβρη, εμένα πάντως μ’ ενθουσίασαν:

DSC_0122.JPG
DSC_0123.JPG


Ψωνίσαμε τις προμήθειες μας, εκδώσαμε το εισιτήριο κόστους 20€ κατ’ άτομο και ένα τέταρτο πριν τις 12 ήμασταν πάνω στη βάρκα που σε λίγα λεπτά θα ξεκινούσε το καθιερωμένο δρομολόγιο της:

DSC_0127.JPG
DSC_0128.JPG


Προσπαθώντας με λίγη δυσκολία να ισορροπήσω υπό τις συνθήκες πλεύσης κατάφερα να πάρω ορισμένες πολύ όμορφες λήψεις αναχωρώντας απ’ το Γαΐο:

DSC_0132.JPG
DSC_0138.JPG


Η πορεία μας ήταν παράλληλη με το νησί των Παξών, περνώντας μπροστά από τις βραχώδεις παραλίες του νησιού ιδιωτικές και μη, αλλά και από το στενό πέρασμα μεταξύ της βραχονησίδας που οδηγεί σε πιο ανοικτή θάλασσα:

DSC_0145.JPG
DSC_0153.JPG


Μέσα σε 20 λεπτά είχαμε προσεγγίσει την νήσο του Αντίπαξου, που ήταν άλλωστε και ο μεγάλος στόχος για το πρώτο μισό της ημέρας. Η βάρκα σταμάτησε αρχικά στην οργανωμένη παραλία «Βρίκα» με τα πρασινωπά νερά, στην οποία κατέβηκε κάποιος κόσμος αλλά όχι εμείς:

DSC_0156.JPG

DSC_0161.JPG


Λίγος ακόμα χρόνος πλεύσης δίπλα από τις βραχώδεις ακτές μας χώριζε άλλωστε από τη μεγαλύτερη διασημότητα των Αντίπαξων που άρχισε δειλά να φαίνεται στο βάθος:

DSC_0169.JPG
DSC_0172.JPG


Παραλία «Βουτούμι», γνωστή και μη εξαιρετέα, με τις συζητήσεις και τις αναφορές γύρω απ’ το όνομα της να είναι πάμπολλες όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Μπλουμ:

DSC_0176.JPG
DSC_0180.JPG


Κατεβήκαμε από τη μικρή προβλήτα και αφού σιγουρευτήκαμε για το πρόγραμμα της επιστροφής, πιάσαμε ένα ωραίο σημείο στην παραλία:

DSC_0186.JPG
DSC_0184.JPG


Οι 30 βαθμοί παρόλο που βαδίζαμε ήδη στο φθινόπωρο μας έδωσαν την αφορμή (άλλο που δε θέλαμε) ν’ ανοίξουμε την πρώτη γύρα με μπύρες από το φορητό μας ψυγείο, παράλληλα με τις πρώτες βουτιές, την ίδια ώρα που εγώ προσπαθούσα ν’ αποτυπώσω φωτογραφικά αυτό το μεγαλείο:

DSC_0187b.jpg
DSC_0194.JPG


Μεγάλες κουβέντες τύπου «η καλύτερη παραλία» δε χρειάζεται να λέμε για μια χώρα σαν τη δική μας, ωστόσο η συγκεκριμένη μπήκε στη δική μου κορυφαία 20αδα, αν και πάλι το νούμερο είναι μικρό για να τις χωρέσει όλες όσες βάζω στην ίδια τάξη.


Ευχαριστηθήκαμε όσο προλαβαίναμε και συνεχίσαμε εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας κι από τις άλλες πλευρές:

DSC_0197.JPG


Καταλήξαμε ότι δε περίσσευε χρόνος για το υπόλοιπο νησί –δεν είχε και νόημα- μιας και το πρόγραμμα μας ήταν περιορισμένο. Έτσι κινήσαμε προς τη γνωστή ταβέρνα πάνω από την παραλία για τη θέα, διαπιστώνοντας πως ήταν κλειστή, καταλήγοντας νομοτελειακά στο bar – restaurant πίσω ακριβώς για μια παγωμένη:

DSC_0210.JPG


Μια τελευταία βουτιά ήταν αρκετή για να πάρουμε κουράγιο για τη συνέχεια, μιας και είχαμε αποφασίσει να επιστρέψουμε με το μεσημεριανό δρομολόγιο προς τους Παξούς, όπου είχαμε πολλά ακόμη να δούμε:

DSC_0214.JPG
DSC_0217.JPG


Η επιστροφή βέβαια οφείλω να πω ότι ήταν ακόμη καλύτερη, κάνοντας μικρές στάσεις σε σημεία με καταγάλανα νερά αλλά και μία από τις πολλές και περίφημες σπηλιές του νησιού που βρίσκονται στο δυτικό του μέρος και είναι επισκέψιμες μόνο από θαλάσσης:

DSC_0226.JPG

DSC_0229.JPG


Εξίσου ωραίο ήταν και το πέρασμα από την ιδιωτική νησίδα «Καλτσονήσι», υπό τη σκιά των ιδιωτικών βιλών, μία εκ των οποίων ανήκει στον μεγαλομέτοχο της Γιουβέντους απ’ ότι μας πληροφόρησε ο καπετάνιος:

DSC_0234.JPG
DSC_0235.JPG


Γύρω στις τρεις ήμασταν και πάλι στον Γαΐο, με τις καιρικές συνθήκες να εξακολουθούν να είναι θαυμάσιες. Ήπιαμε μια σύντομη μπύρα παραλιακά και σχεδιάσαμε άμεσα τη συνέχεια:

DSC_0240.JPG
DSC_0250.JPG


Αυτό όμως που δεν είχαμε υπολογίσει καλά ήταν η φορά του ήλιου στο νησί, που σε σχέση με την διαθέσιμη ηλιοφάνεια του Οκτώβρη, καθιστούσε ανώφελη την επίσκεψη σε κάποιες παραλίες.

Κάναμε την προσπάθεια μας, ακολουθήσαμε δύσκολους δρόμους και τελικά βάσει λογικής καταλήξαμε στο «Μονοδένδρι» για την τελευταία βουτιά του 2023 αλλά σίγουρα όχι την τελευταία μπύρα την οποία ήπιαμε στο μπαρ άνωθεν:

DSC_0254.JPG
DSC_0256.JPG


Με τον ήλιο να ‘χει πάρει την κάτω βόλτα, μπήκαμε βιαστικά στο αυτοκίνητο προκειμένου να συνεχίσουμε. Είχαμε πολλά να κάνουμε ακόμη, όχι όμως αρκετό χρόνο πλέον μπροστά μας, με τον οικισμό της Λάκκας στα βόρεια του νησιού να αποτελεί την επόμενη μας επίσκεψη:

DSC_0264.JPG
DSC_0265.JPG


Όμορφος οικισμός και αυτός, με πλατείες, πεζόδρομο και πάρα πολλά σκάφη δεμένα στην προβλήτα του:

DSC_0266.JPG
DSC_0271.JPG


Για όσους έχουν παρακολουθήσει το «Μαέστρο» για το οποίο γίνεται και πολύς λόγος, εδώ θα βρουν το κτήριο που φιλοξενεί το μουσικό εργαστήρι της σειράς:

DSC_0269.JPG


Ήμασταν σε διαδικασία βόλτας στα στενάκια, όταν από κάπου η θεσπέσια μελωδία του «Dust in the wind» των Kansas πλημμύρησε το όμορφο αυτό απόγευμα.

DSC_0283.JPG


  • Από κείνη τη μπάρα ακούγεται φίλε, τι το σκεφτόμαστε, πάμε για ένα τίμιο.
Και πήγαμε, για μια ωραία Κερκυραϊκή βαρελίσια:

DSC_0284.JPG


Περπατούσαμε ήδη το δρόμο της επιστροφής όταν διαπιστώσαμε ότι η ώρα είναι έξι.

– Άνοιξε ρε φίλε το καφενείο, δε γίνεται να μη πιούμε ένα σε τέτοια μαγαζάρα!

Ακόμα ένα υπέροχο κατάστημα στο νησί από κείνα που μας αρέσει να βρίσκουμε. Μπήκα να το φωτογραφίσω και να παραγγείλω 2 παγωμένες ως όφειλα:

DSC_0288b.jpg
DSC_0288.JPG


Οριακά σχεδόν όσον αφορά το φως της ημέρας βρεθήκαμε λίγο μετά στον οικισμό του Λόγγου, όπου για να λέμε την αλήθεια δεν ήταν και πολύ μακριά. Παρκάραμε παραλιακά και ξεκινήσαμε τις βόλτες για να δούμε κι αυτό το χωριό:

DSC_0290b.jpg
DSC_0296.JPG


Όμορφο μέρος και σίγουρα πιο ήσυχο από τα υπόλοιπα, βγάζοντας μας αμέσως μια ιδιαίτερη ποιότητα, κάτι που ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς:

DSC_0301.JPG

DSC_0303.JPG


Μια παγωμένη μπυρίτσα δε θα μπορούσε να μας γλιτώσει ούτε σ’ αυτό το μέρος, περιμένοντας λίγο αργότερα το φαγητό να ετοιμαστεί συζητώντας παράλληλα για τους Παξούς και τη σεζόν με την ιδιοκτήτρια του σουβλατζίδικου, με το σκοτάδι να έρχεται αναπόφευκτα:

DSC_0307.JPG
DSC_0311.JPG


Τι κρίμα που ο δρόμος της επιστροφής μας περνούσε πάλι από τον οικισμό των «Μαγαζιών», πολύ στεναχωρέθηκα. Έβγαλα φλας χωρίς να ρωτήσω λίγα μέτρα πριν τον «Μπουρνάο» στον οποίο μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ χαμένη. Ήπιαμε τις μπυρίτσες (και τις μαστίχες μας) μέσα αυτή τη φορά, με τον Λευτέρη να γίνεται φίλος μας και να αποτελεί σίγουρα τη μασκότ του καφενέ:

DSC_0312c (3).jpg


Η μεγάλη αυτή μέρα έκλεισε με ένα πολύ ωραίο βράδυ, με ποτάκια στο μπαλκόνι μας αρχικά και στη συνέχεια στο «καλημέρα», δοκιμάζοντας την σπεσιαλιτέ του μπάρμαν που δεν ήταν άλλη από τα υποβρύχια.


DSC_0312c (4).jpg


Ωραία πράγματα, ωραίες νύχτες στο Ιόνιο. ;)



Ημέρα Τρίτη – αναχώρηση


Η πολύ χρήσιμη καθημερινή, η μέρα της άδειας είχε έρθει. Μια μέρα που ούτε αυτή θύμιζε σε κάτι πως δεν ήταν καλοκαίρι.

Με διάφορες τέτοιες σκέψεις κοιτούσα απ’ το μπαλκόνι τον Γαΐο, λίγο πριν αφήσουμε το διαμέρισμα. Αφήσαμε τα πράγματα στ’ αμάξι και ξεχυθήκαμε στους δρόμους για μερικές ακόμη βόλτες και πρωινό, κατεβαίνοντας από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που πριν λίγες στιγμές έβλεπα από ψηλά:

DSC_0317.JPG


Είχα επιλέξει ορθά να κατέβουμε προς το κέντρο του Γαΐου από αυτή τη διαδρομή, εξερευνώντας κι αυτές τις όμορφες γειτονιές της πρωτεύουσας του νησιού:

DSC_0319.JPG
DSC_0320.JPG


Ηλιόλουστη μέρα με αμιγώς Επτανησιακές εικόνες, στενάκια κι απλωμένες μπουγάδες:

DSC_0327.JPG


Όλοι περιμένουν να πάρουν το πρωινό τους, το ίδιο κι εμείς στον κλασσικό φούρνο της πλατείας:

DSC_0330c.jpg


Περιπλανηθήκαμε για λίγο στα στενάκια αναζητώντας παράλληλα και κάποιο αναμνηστικό απ’ το νησί. Ακόμα και οι παρακμιακές εικόνες έχουν την ομορφιά τους εδώ:

DSC_0334.JPG


Βγαίνοντας για μια τελευταία βόλτα και στην παραλιακή, την ώρα που τα πλοιάρια άρχισαν να ξεφορτώνουν τους τουρίστες από τα διπλανά μέρη:

DSC_0337.JPG
DSC_0339.JPG


Ένα παγωμένο καφεδάκι στο αγαπημένο μας μαγαζί ήταν άκρως απαραίτητο πριν αναχωρήσουμε, μιας και η ώρα πλησίαζε:

DSC_0331.JPG


Το πλοίο ήταν κιόλας δεμένο στο λιμάνι και μας περίμενε, προκειμένου να πλεύσει σε μια θάλασσα – λάδι όπως τη μέρα που ερχόμασταν, αρχικά για τις απέναντι ακτές της Ηγουμενίτσας και κατόπιν για την Κέρκυρα:

DSC_0349.JPG


Άφηνα πίσω μου τους Παξούς με μια γλυκιά αίσθηση αλλά και ικανοποίηση που είχα καταφέρει επιτέλους να τους δω:

DSC_0359.JPG


Αν έφτασαν οι δύο μέρες για το νησί;
Δε νομίζω, και με τις εκκρεμότητες σ’ αυτό να είναι αρκετές, θα περιμένω απλά την κατάλληλη ευκαιρία…
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
1.018
Likes
4.678
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Κάσος

Επίσκεψη : Αύγουστος 2021

Διάρκεια: 4 ημέρες


Η εκδρομή στη Κάσο το καλοκαίρι του ’21 ήταν σχεδόν νομοτελειακή. Παίρνοντας τα Δωδεκάνησα «στη σειρά» τα τελευταία χρόνια, αυτό που εκκρεμούσε ήταν απλά να έρθει η σειρά της, κάτι που έγινε μετά από ένα χρόνο αναβολή.

Η πληροφόρηση μου γι’ αυτό το νησάκι ήταν ελλιπής, μιας και όσα λίγα είχα ακούσει δεν ήταν και τα καλύτερα, η εμπειρία μου όμως μου ‘χει δείξει να μη βασίζομαι σε φήμες αλλά μόνο στη προσωπική μου άποψη.

Χάρηκα πολύ λοιπόν που κατάφερα και την είδα, χωρίς να το μετανιώσω ούτε στιγμή. Απορώ πραγματικά με όσους λένε για τα μικρά νησιά ότι «δεν έχουν τίποτα» ή ότι «δεν είναι για παραπάνω από μια μέρα», καθώς τα δικά μου βιώματα είναι εντελώς έξω απ’ αυτή τη λογική…

Σχεδόν δεδομένος είναι ο συνδυασμός της και με τη γειτονική Κάρπαθο πολλές φορές, κάτι που προκύπτει και από τη γεωγραφική τους θέση, αλλά ίσως και με τη Κρήτη και το νομό Λασιθίου, που μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ το δύσκολο ταξίδι ως εκεί. Αυτό τον τρόπο αξιοποίησα κι εγώ, σαν πιο εφικτό οικονομικά, σε σχέση με την απευθείας ή μέσω Καρπάθου πρόσβαση αεροπορικώς που ήταν ιδιαίτερα ακριβή. Η περίπτωση του πλοίου από Πειραιά είχε ακυρωθεί ακόμα και σαν σκέψη.


Ημέρα πρώτη - Άφιξη

Το πλοίο της χειρότερης εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ελληνικές θάλασσες αναχώρησε στις 8 το πρωί από το λιμάνι της Σητείας, πόλη που πέρασα το προηγούμενο βράδυ. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος να μη καθυστερεί το ΠΑΝΤΑ καθυστερημένο και πανάκριβο πλοίο, να το παραλαμβάνεις δηλαδή από την αφετηρία του, αν και αυτό είναι ικανό να καθυστερήσει και δεμένο…

View attachment 369969

Μία ώρα και είκοσι λεπτά μετά δέναμε στο λιμάνι της Κάσου κι εγώ ήμουν απολύτως έτοιμος για μια ακόμα πρόκληση, ένα ακόμα νησί:

View attachment 369970

Το Φρυ (ή Φρύδι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) ξεδιπλώθηκε αμέσως μπροστά μου:

View attachment 369971

Φόρτωσα την αποσκευή στο όχημα που με περίμενε και ξεκίνησα για το σπίτι που είχα νοικιάσει μέσω booking, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα μιας και ο σπιτονοικοκύρης είχε άλλα σχέδια και με άρχισε σε ένα πρόλογο και κάτι τζιριτζάντζουλες τύπου «δε μου βγήκε το πρόγραμμα, έκανα λάθος, θα σας βολέψω αλλού κτλ» κάτι που ομολογουμένως με ξένισε, αν και παραείμαι βολικός άνθρωπος για να τσακωθώ σε διακοπές. Το δωμάτιο που εν τέλει μας παραχώρησε το συμπάθησα από τη πρώτη στιγμή, καθώς παρόλο που δεν ήταν τίποτε το ιδιαίτερο είχε το μπαλκόνι ακριβώς μπροστά στη θάλασσα:

View attachment 369972

Οφείλω να πω ότι τρεις μέρες καταευχαριστηθήκαμε ύπνο, χωρίς κλιματιστικά και αηδίες, ακούγοντας μόνο το κύμα!

Δεν άργησα καθόλου να κάνω τη πρώτη μου αναγνωριστική βόλτα. Το δωμάτιο ήταν απέναντι από το πολύ όμορφο κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης:

View attachment 369973

Κι εγώ πήρα τη κατεύθυνση προς τα ανατολικά του Φρυδιού,

View attachment 369974

ακολουθώντας το δρόμο που λίγο μετά σε οδηγεί στη γειτονική παραλία του Εμπορειού:

View attachment 369975

Τα χρώματα και τα νερά της ήταν συμπαθέστατα, ότι έπρεπε για μια πρώτη σύντομη βουτιά, μιας και δεν είχα σκοπό να καθίσω πολύ.
Πήρα το δρόμο της επιστροφής βλέποντας πολύ απλές αλλά παράλληλα όμορφες εικόνες:

View attachment 369976
View attachment 369977

Δίπλα σχεδόν στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία «Κοφτερή» η οποία είναι ουσιαστικά εντός του οικισμού. Ακριβώς επάνω της είναι και το καφέ μπαρ Free (ωραίο λογοπαίγνιο) που κρατάει μέχρι αργά το βράδυ

View attachment 369978

Και ακόμα ένα καφέ, το Μουράγιο που εξυπηρετεί τη παραλία:

View attachment 369979

Προχώρησα προς τα ενδότερα του οικισμού, φτάνοντας μπροστά στη μικρή πλατεία και διαπιστώνοντας ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες (μετά τα Ψαρά) βρισκόμουν σε ένα εξίσου ιστορικό νησί, το οποίο μάλιστα καταστράφηκε και αυτό το ίδιο έτος, το 1824:

View attachment 369980

Στις 27 Μαΐου 1824 ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό τα οποία έκαναν απόβαση σε απόκρημνο μέρος και κυρίευσαν το νησί. Στις 30 Μαΐου ακολούθησε καταστροφή του νησιού, φόνος των νησιωτών, αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών. Όσοι μπόρεσαν κατέφυγαν στο βουνό, ενώ άλλοι προσκύνησαν:

View attachment 369981


Αφού αποφάσισα να διαβάσω καλύτερα την ιστορία του νησιού που δε γνώριζα, προχώρησα στο κατηφορικό δρομάκι που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα:

View attachment 369982
View attachment 369983

Κάνοντας βόλτες στα στενά φτάνοντας ως το δημαρχείο:

View attachment 369984

Επιστρέφοντας εν τέλει στο πολύ γνωστό αξιοθέατο και σημείο αναφοράς στο Φρυ και στο νησί ολόκληρο φυσικά, τη ξακουστή Μπούκα, με τις εικόνες της Δωδεκανήσου να με κατακλύζουν:

View attachment 369985

Έκανα μια εξερεύνηση της γύρω περιοχής, διαπιστώνοντας ότι με λίγη καλή θέληση το Φρυ θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ωραίο, όπως για παράδειγμα το Μανδράκι της «κοντινής» Νισύρου:

View attachment 369986 View attachment 369987

Επέστρεψα προς τη Κοφτερή για το καφέ μου και το μεσημεριανό μου μπανάκι. Τίποτα το τρομερό σαν θάλασσα, απλά μια καλή κοντινή λύση:

View attachment 369988

Γύρω στις 6 ψώνισα κάποιες προμήθειες επιστρέφοντας προς το δωμάτιο περιμένοντας να περάσει η ώρα για να υποδεχτώ το Νίκο, ο οποίος ερχόταν με το αντίθετο δρομολόγιο και είχε αργήσει σχεδόν ένα δίωρο, μιας και το πιο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ πλοίο του Αιγαίου είχε κάνει ΠΑΛΙ το θαύμα του:

View attachment 369989

Αφού τακτοποιηθήκαμε βγήκαμε μια βόλτα στο Φρυ, σούρουπο πλέον, για μερικές ακόμη προμήθειες:

View attachment 369990
View attachment 369991 View attachment 369994

Η πρωτεύουσα της Κάσου άρχισε να «φοράει τα καλά της» και η πανσέληνος του Αυγούστου πάνω απ’ το υπέροχο λιμανάκι βοηθούσε σ’ αυτό.

View attachment 369992

Ήπιαμε μια μπύρα κι επιστρέψαμε στο δωμάτιο να ετοιμαστούμε:

View attachment 369993

Εκεί είχαμε και μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη, από ένα συνάδελφο και φίλο του Νίκου τον Μ, ο οποίος είναι από τη Κάσο κι έτυχε να βρίσκεται στο νησί, γεγονός που μας χαροποίησε καθώς θα μαθαίναμε τι παίζει από πρώτο χέρι και θα αποκτούσαμε προσβάσεις.

Ήπιαμε μερικά παγωμένα ωραία ποτάκια στο μπαλκόνι και βγήκαμε για βόλτα και φαγητό στο Φρυ, ξεκινώντας από το Μουράγιο για μπυρίτσα και μεζέ και συνεχίζοντας στη Μπούκα:

View attachment 369995

Η φωταγώγηση του σημείου μέσα απ’ το νερό, έδινε καταπληκτικές εικόνες:

View attachment 369996

Εικόνες που κρατήσαμε μέχρι να κοιμηθούμε, κάνοντας πρώτα ένα πέρασμα ως οφείλαμε από τα μπαράκια, όντας όμως πολύ κουρασμένοι δε το κάψαμε. Ένα τελευταίο ποτό στο μπαλκόνι και ο ήχος των κυμάτων ήταν το ιδανικό κλείσιμο της βραδιάς!



Ημέρα Δεύτερη

Είχαμε ήδη συμφωνήσει από το προηγούμενο βράδυ με τον Μ να κάνουμε μαζί την εκδρομή στ’ Αρμάθια, γι’ αυτό και ξεχυθήκαμε στους δρόμους λίγο μετά τις 11 ξεκούραστοι πλέον, ώστε να έχουμε χρόνο να φάμε κάτι και να πιούμε το καφεδάκι μας:

View attachment 369997

Η εκδρομή ξεκινάει στη μία το μεσημέρι και διεξάγεται με ακόμα ένα θρυλικό πλοίο του αιγαίου, το «Kasos Princes» που μας περίμενε δεμένο στο λιμάνι.

View attachment 369998

Ένα λιμάνι από το οποίο μπορεί να δει κανείς και τη μπούκα εξωτερικά από τη μία πλευρά και τα υπόλοιπα χωριά της Κάσου από την άλλη:

View attachment 370000
View attachment 370001

Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά καλές και μπορούσε να διεξαχθεί η εκδρομή. Το πλοίο ξεκίνησε λίγα λεπτά αργότερα, μιας και ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα πολύς και της τελευταίας στιγμής ως συνήθως:

View attachment 370002

Ο άνεμος έδινε μια ιδιαίτερη τσαχπινιά στη πλεύση μας :

View attachment 370003

Μισή περίπου ώρα μετά αντικρύζαμε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες απ’ το ακατοίκητο αυτό νησάκι:

View attachment 370004

Νομίζω ότι δε χρειάζεται να περιγράψω κάτι καθώς η εικόνα τα λέει όλα:

View attachment 370005
View attachment 370006

Η αποβίβαση στο νησί γινόταν με ένα μικρό βαρκάκι, ωστόσο κάποιοι θεώρησαν προτιμότερο να επισπεύσουν τη διαδικασία και πολύ καλά έκαναν:

View attachment 370008
View attachment 370009

Τα Αρμάθια δεν ήταν πάντα ακατοίκητο νησί, καθώς αν γυρίσει κάποιος περισσότερο από 70 χρόνια πίσω θα συναντήσει πληθυσμό 100 περίπου κατοίκων που ζούσε εκεί εκμεταλλευόμενος την εξόρυξη γύψου που γινόταν στο νησί.
Η περίφημη παραλία «Μάρμαρα» όπου θα βρισκόμασταν, έχει χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες της Μεσογείου.
Από τα μέσα του 2000 υπάρχει στο νησί παρατηρητήριο για να μπορούν οι φυσιολάτρες και τα μέλη οικολογικών οργανώσεων να μελετούν την πανίδα της περιοχής.


Πιάσαμε μια από τις ομπρέλες που διατίθενται για σκιά μιας και ο ήλιος εκείνες τις ώρες στις συνθήκες του νησιού ήταν απάλευτος. Σε περίπτωση που κάποιος δε προλάβει ή δεν έχει δική του ομπρέλα, το πλήρωμα του πλοίου φροντίζει γι’ αυτό:

View attachment 370007

Πριν βουτήξω για δεύτερη φορά, ξεκίνησα την εξερεύνηση στη πανέμορφη παραλία.

View attachment 370010
View attachment 370011

Ο Μ το πήρε πιο ζεστά και ανηφόρισε το λόφο, κάτι που δεν έκανα γιατί δεν είχα φροντίσει να πάρω μαζί μου παπούτσια και παραδόξως δεν είχα το κουράγιο μες το καυτό ήλιο:

View attachment 370012
View attachment 370013

Αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν τη φυσική σκιά ανάμεσα στους βράχους και τις μικρές σπηλιές που σχηματιζόντουσαν στη διπλανή παραλία:

View attachment 370014

Οι προμήθειες σε μια τέτοια εκδρομή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, έτσι η μητέρα του Μ φρόντισε να μας στείλει ότι καλύτερο βγάζει το νησί για κολατσιό, δηλαδή αυγουλάκια, ξυλάγγουρο, τις πολύ νόστιμες ξερές κουλούρες με το αρωματικό και τη γνωστή σκληρή γραβιέρα, όλα ντόπια! Εμείς είχαμε φροντίσει για τα καύσιμα, με αρκετές παγωμένες μπύρες. Έκαστος στο είδος του:

View attachment 370015

Απολαύσαμε τις βουτιές μας στα καταπληκτικά νερά και γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι επιστρέψαμε στο Princes με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατεβήκαμε. Με το βαρκάκι:

View attachment 370017
View attachment 370016

Αναχωρήσαμε για το Φρυ με λίγο πιο ήρεμη θάλασσα αυτή τη φορά:

View attachment 370018

Πλέοντας παράλληλα με το αεροδρόμιο και τα πρώτα σπίτια του οικισμού:

View attachment 370019

Φτάσαμε στο λιμάνι και αφού δώσαμε ραντεβού με τον Μ λίγη ώρα μετά προκειμένου να βολτάρουμε, κάναμε μια σύντομη περαντζάδα στον οικισμό:

View attachment 370020
View attachment 370021

Την ώρα που ο «Πρέβελης» προσέγγιζε το νησί:

View attachment 370022

Λίγο μετά τις έξι φορτωθήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε ν’ ανηφορίζουμε τους στενούς στριφογυριστούς δρόμους της Κάσου, ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά:

View attachment 370023

Φτάσαμε στο παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής, όμορφο και σκαρφαλωμένο στη κορυφή σχεδόν του βουνού:

View attachment 370024

Η θέα από κείνο το σημείο προς τη Κάρπαθο ήταν υπέροχη και ανεμπόδιστη:

View attachment 370025
View attachment 370026

Δεν ίσχυε όμως το ίδιο προς το Φρυ, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν κάπως βαριά και θολή, την ώρα που ο Πρέβελης ξεκινούσε και πάλι το ταξίδι του:

View attachment 370027

Συνεχίσαμε επιστρέφοντας προς το Φρυ και περνώντας στ’ αριστερά του οικισμού, πάνω ακριβώς από τ’ αεροδρόμιο:

View attachment 370028

Κάνοντας στάση στο «Κατάρτι» για τη φωτογραφία, μια όμορφη σκηνή ουσιαστικά φτιαγμένη από καλάμια, που απ’ ότι μάθαμε μπορεί να πάει όποιος θέλει ν’ αράξει, να ψήσει, να περάσει μερικές ώρες, σεβόμενος πάντα το κόπο των ντόπιων και το φυσικό περιβάλλον:

View attachment 370029
View attachment 370030

Καταλήξαμε λίγο μετά στη παραλία της Αμμούας και τη γνωστή καντίνα:

View attachment 370031

Ο καιρός και ο αέρας δυστυχώς στο σημείο εκείνο δεν ευνοούσε το απογευματινό μπάνιο αν και πολύ θα το ήθελα:

View attachment 370032

Αρκέστηκα έτσι στην εξερεύνηση της περιοχής φτάνοντας μέχρι το εκκλησάκι

View attachment 370033

Και στις παγωμένες μπύρες της καντίνας – ταβέρνας, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα:

View attachment 370034

Είναι ένα μέρος που συγκέντρωνε αρκετό κόσμο γι’ αυτό το λόγο, ιδιαίτερα ντόπιους, που αρκετοί μάλιστα φρόντισαν να στρωθούν και για φαγητό αμέσως μετά:

View attachment 370035

Εμείς θα κάναμε κάτι αντίστοιχο, προτιμώντας ωστόσο το χωριό, γι’ αυτό κι επιστρέψαμε σ’ αυτό βράδυ πλέον:

View attachment 370036

Ξέραμε ότι ένα από τα καλύτερα ουζερί – εστιατόρια ήταν το «Μελτέμι» και ότι αν αργούσαμε να πάμε όπως το χθεσινό βράδυ δε θα βρίσκαμε τίποτα καθώς πάντα γίνεται χαμός. Λίγο η τύχη μας φτάνοντας νωρίς, πολύ περισσότερο οι γνωριμίες του Μ, μας έστρωσαν στο πρώτο τραπέζι του μαγαζιού, στο οποίο κατέφθανε συνεχώς κόσμος.

Το φαγητό ήταν εξαιρετικό και δεν έμεινε λέπι. Φάβα, ντολμαδάκια, σαλάτα χόρτα, αθερίνα, χταπόδι, γαύρος μαρινάτος και φυσικά το παραδοσιακό πιάτο και αυτού του νησιού, μακαρούνες δηλαδή με σιτάκα, όπως το λένε και οι ντόπιοι:

View attachment 370037

Το επίσης τοπικό βιολογικό κρασί που τιμήσαμε δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, καθώς ίσως ήταν περισσότερο για χειμωνιάτικες μέρες. Στο σύνολο όμως όλα ήταν εξαιρετικά:

View attachment 370038

Γυρίσαμε προς το Φρυ για να πιούμε ένα ποτό στο μπαράκι πάνω απ’ τη μπούκα, στο οποίο μέσα γινόταν ο κακός χαμός από κόσμο και ορθίους, εικόνα που μου φαίνεται τόσο μακρινή με όλα όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια…

Μετά τις 12 κινηθήκαμε στο δρόμο για τον Εμπορειό φτάνοντας στο After του νησιού, το οποίο δεν είχα καταλάβει τη προηγούμενη μέρα αν λειτουργεί ή αν είναι κλειστό καμιά δεκαετία τώρα, μιας και η παλιακή είσοδος, η σκουριά και η παραμέληση έδειχναν εικόνα εγκατάλειψης. Έκανα λάθος:

View attachment 370039

Προς το παρόν δεν είχε ψυχή, οπότε καταλήξαμε για μερικές μπύρες στο Free, αρχικά σε σταντάκι μπροστά στη παραλία και για τη συνέχεια μέσα, απολαμβάνοντας μετά από πολύ καιρό τα «προνόμια» του εμβολιασμού.

View attachment 370040

Αφού χαιρετηθήκαμε με τον Μ που αναχωρούσε την άλλη μέρα για Αθήνα ανανεώνοντας το ραντεβού μας στην Αττική πρωτεύουσα, επιστρέψαμε στο «Εν Πλω» που εκείνη την ώρα είχε φισκάρει, δοκιμάζοντας τις αντοχές μας στην παραδοσιακή αιλυνική τραπ και στο Νίκο Βέρτη, κλείνοντας τελικά τη βραδιά μας όπως έπρεπε, πίνοντας κουβανέζικο ρούμι και ακούγοντας σωστές μουσικές στο μπαλκόνι μας. Ωραία πράγματα…



Ημέρα Τρίτη

Η Κυριακή στη Κάσο ξεκίνησε ράθυμα και νωχελικά μετά το ξενύχτι της προηγουμένης, πίνοντας καφέ στο πολύ ωραίο καφενείο άνωθεν της μπούκας, καταστρώνοντας σχέδια για το υπόλοιπο της ημέρας:

View attachment 370071

Βολτάραμε για λίγο στο Φρυ, ανακαλύπτοντας κι άλλα ωραία στενάκια:

View attachment 370072
View attachment 370073

Καταλήγοντας στη κοφτερή για βουτιά, μαζί με τις μεσημεριανές μας μπύρες. Θέλαμε να γίνει αυτό στη Χέλατρο, μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού (καιρικών συνθηκών επιτρέποντος), ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανέφικτο αν δε διαθέτεις όχημα…

View attachment 370074

Περιμέναμε να πέσει κάπως ο ήλιος και η ζέστη προκειμένου να ξεκινήσουμε τη περιήγηση μας, κάτι που περιλάμβανε αρκετή πεζοπορία, έτσι λίγο πριν τις έξι πήραμε το δρόμο για το όμορφο χωριό της Παναγιάς που βρίσκεται αρκετά κοντά στο Φρυ:

View attachment 370075
View attachment 370076

Ανεβήκαμε το στριφογυριστό δρόμο ανάμεσα από τα όμορφα σπίτια και καταλήξαμε στην πολύ όμορφη εκκλησία του χωριού:

View attachment 370077
View attachment 370078

Το αξιοθέατο βέβαια που θέλαμε να δούμε και μας έφερε ως εκεί, δεν ήταν άλλο από τις πολύ γνωστές «έξι εκκλησίες» που συναντήσαμε αμέσως μετά:

View attachment 370079
View attachment 370080 View attachment 370082

Οι έξι εκκλησίες της Κάσου βρίσκονται στην απάνω γειτονιά που είναι και το ψηλότερο σημείο του χωριού, μιας και πιστεύεται σύμφωνα με την παράδοση ότι στη θέση που σήμερα βρίσκονται οι έξι εκκλησίες, κατοικούσαν έξι νεράιδες.

View attachment 370081


Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες συνεχίσαμε στον ανηφορικό δρόμο:

View attachment 370083

Έχοντας θέα σε κείνη τη πλευρά προς το Φρυ:

View attachment 370084

Κι αφού βγήκαμε στο κεντρικό:

View attachment 370085

Κάναμε μια στάση προκειμένου να ξεκουραστούμε και να ξεδιψάσουμε μιας και είχαμε αρκετή συνέχεια:

View attachment 370086

Ο δρόμος προς το Αρβανιτοχώρι που ήταν ο επόμενος στόχος μας ήταν σε ανεκτά επίπεδα ανηφορικός, όμως αρκετά μακρινός:

View attachment 370087

Το τοπίο ήταν υπέροχο καθώς υπήρχε σχετική βλάστηση. Είδαμε κι ένα μελισσοκόμο επί το έργον, μιας και το θυμαρίσιο μέλι είναι από τα εκλεκτά παράγωγα του νησιού.

View attachment 370088

Γενικώς η Κάσος φημίζεται για τα μυρωδικά της που χρησιμοποιούνται σε πολλές παραλλαγές στη κουζίνα, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από τις πρώτες ώρες του στο νησί, μιας και η ωραία μυρωδιά στον αέρα εκτός οικισμών είναι διάχυτη!

View attachment 370089

Το χωριό δεν άργησε μεν να φανεί, ωστόσο εμείς κινούμασταν περιφερειακά, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε:

View attachment 370090
View attachment 370091

Τουλάχιστον πλησιάζαμε όλο και περισσότερο, αναγκαζόμενοι για κάμποσα μέτρα να περάσουμε και χωματόδρομο:

View attachment 370092

Μπήκαμε θαυμάζοντας το όμορφο χωριό:

View attachment 370093

Ώσπου λίγα μέτρα μετά η επιμονή του περιπατητή δικαιώθηκε πανηγυρικά. Στη «Μαρούκλα»:

View attachment 370094

Ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά ταβερνοκαφενεία της Κάσου και γενικώς της Δωδεκανήσου βρέθηκε στο δρόμο μας, κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν βέβαια καθώς είχαμε από αρκετούς μήνες πριν τη σχετική πληροφόρηση:

View attachment 370095

Πιάσαμε ένα τραπεζάκι και παραγγείλαμε δύο ΒΑΠ, πάντα μαζί με τον απαραίτητο παραδοσιακό μεζέ, όση ώρα περιμέναμε τη κουζίνα να ξεκινήσει. Οι δύο βέβαια δεν άργησαν να γίνουν τέσσερις και πάει λέγοντας…

View attachment 370096

Κάπου εκεί και μέχρι να ετοιμαστεί η παραγγελία πήρα τη μηχανή στα χέρια μου κι έκανα μια βόλτα στο χωριό πριν πέσει ο ήλιος:

View attachment 370107

Είδα την εκκλησία του, όμορφα σπίτια και στενάκια, μέχρι να επιστρέψω στο τραπέζι μου:

View attachment 370108

Εκεί τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, μιας και τα παραδοσιακά χόρτα θαλάσσης με κρεμμύδι, τα επίσης παραδοσιακά ντολμαδάκια (με κιμά παρακαλώ) και το ψητό ψωμί είχαν καταφτάσει, περιμένοντας τα κρεατικά:

View attachment 370098

Περασμένες εννιά και πάνω που η Μαρούκλα άρχισε να γεμίζει μιας και τα περισσότερα τραπέζια ήταν με κράτηση, πήραμε τον ευτυχώς κατηφορικό δρόμο της επιστροφής, με το φεγγάρι να 'ναι σύμμαχος μας στη βραδινή πεζοπορία :

View attachment 370099

Μ’ ένα ποτάκι στο χέρι και πανέμορφες νησιώτικες εικόνες, αυτές που αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν κινείσαι πεζός φτάσαμε λίγα λεπτά μετά στο Φρυ:

View attachment 370100

Δεν υπήρχε πολύς χρόνος διαθέσιμος, έτσι ετοιμαστήκαμε αρκετά γρήγορα και βγήκαμε προς τη Μπούκα:

View attachment 370101

Η Κάσος εκείνο το βράδυ φορούσε τα καλά της και το γραφικό λιμανάκι είχε γεμίσει κόσμο, προκειμένου να υποδεχτεί το Θανάση Πολυκανδριώτη και την ορχήστρα του, που γέμισε πενιές το Δωδεκανήσιο ουρανό:


View attachment 370102

Πήραμε δυο μπύρες και καθίσαμε στα σκαλάκια να δούμε τη συναυλία, που τελείωσε δυστυχώς στην ώρα της λίγο μετά τις 12:

View attachment 370103

Χωρίς ιδιαίτερη πίεση μεταφερθήκαμε στο διπλανό μπαράκι προτού σκάσει ο πολύς ο κόσμος για να συνεχίσουμε

View attachment 370104

Και με την ακριβώς ίδια λογική καμιά ώρα μετά στο Εν Πλω:

View attachment 370105

Μας είχε λείψει τόσο με όλα αυτά ο κλειστός χώρος και το μπαρ, όντας πολύ χαρούμενοι που το ζήσαμε ξανά, πόσο μάλλον σε διακοπές. Ο ιδιοκτήτης μας έπιασε αμέσως τη κουβέντα, ρωτώντας μας μάλιστα ευγενικά αν επιθυμούμε ν’ ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο πριν πλακώσει η πιτσιρικαρία, συνεχίζοντας με μια πολύ ωραία συζήτηση για τη ζωή στη Κάσο, παρέα με μερικές ακόμα μπυρίτσες:

View attachment 370106

Γεμάτοι από τις εικόνες και τις τρίτης μας ημέρας επιστρέψαμε στο δωμάτιο, όπου το άχαστο τρίπτυχο μουσικής – ποτού και καλής παρέας έκλεισε τη νύχτα σε αρκετά προχωρημένη και πάλι ώρα…


Ημέρα τέταρτη - Αναχώρηση

Η τελευταία ημέρα στο νησί είχε φτάσει. Ο ιδιοκτήτης μας είχε ενημερώσει ότι μπορούσαμε να κρατήσουμε το δωμάτιο μέχρι τις 4 χωρίς κανένα πρόβλημα, οπότε αφού τον ευχαριστήσαμε κατεβήκαμε στο Φρυ για αναμνηστικά και ψώνια, επιλέγοντας τις ξερές κουλούρες Κάσου που αποτελούν εξαιρετική περίπτωση:

View attachment 370109

Επιστρέψαμε στο δωμάτιο με την υπέροχη θέα και τον ήχο από τα κύματα διαπιστώνοντας πόσο πολύ μας είχε ξεκουράσει όλο αυτό:

View attachment 370110

Ξαναβγήκαμε στο γνωστό δρόμο με κατεύθυνση τη παραλία του Εμπορειού:

View attachment 370111

Στην οποία βρεθήκαμε μετά από λίγα μέτρα. Η ομώνυμη ταβέρνα ήταν πάντα γεμάτη κόσμο και πάντα δελεαστική, οι ντόπιοι όμως μας απέτρεψαν να πάμε σε προηγούμενες συζητήσεις μας, χωρίς να καταλάβω ακριβώς το λόγο:

View attachment 370112

Τα νερά φαινόντουσαν υπέροχα και θα τα δοκιμάζαμε αφού πρώτα κάνουμε στάση στο διπλανό καφέ:

View attachment 370113
View attachment 370114

Η ζέστη ήταν υπέρ αρκετή, ο καφές ζεστάθηκε, έτσι πριν ανοίξει η πρώτη μπύρα κινήθηκα προς τη θάλασσα που με προκαλούσε:

View attachment 370115

Το μπανάκι ήταν όντως απολαυστικό:

View attachment 370116

Ο χρόνος όμως μετρούσε αντίστροφα, έτσι αφού χαιρετήσαμε τον Γ που είχαμε γνωρίσει από το πρώτο βράδυ στο νησί και ήπιε μαζί μας μια μπύρα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για να φορτώσουμε τα πράγματα:

View attachment 370117

Κατεβήκαμε στο λιμάνι:

View attachment 370118

Το Kasos Princess θα αναχωρούσε στις 5 το απόγευμα, για τον επόμενο νησιωτικό προορισμό μας, τη γειτονική Κάρπαθο, μιας και διεξάγει και αυτό το συγκεκριμένο -επιδοτούμενο μάλιστα- δρομολόγιο:

View attachment 370119

Στην ώρα μας και αφού τελείωσαν τα διαδικαστικά το πλοίο αναχώρησε:

View attachment 370120

Με μένα να παίρνω κάποιες τελευταίες εικόνες του νησιού:

View attachment 370121

Καθώς η πλεύση συνεχιζόταν παράλληλα με τις ακτές του, πριν κάνει τη στροφή για να συναντήσει τη Κάρπαθο:

View attachment 370122

Αφήναμε πίσω μας τη Κάσο με ένα μεγάλο χαμόγελο, μιας και το νησί υπερέβη τελικά τις προσδοκίες μας, περνώντας ευχάριστα, φιλόξενα και γεμίζοντας εικόνες από ακόμα ένα τόπο της άγονης γραμμής. Μην ακούω υπερβολές και άλλες τέτοιες εξυπνάδες ότι δε χρήζει επίσκεψής! Όλα τα νησάκια τέτοιου τύπου χρήζουν επίσκεψης καθώς αυτό που εν τέλει θα σου δώσουν δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού. Τολμήστε το και δε θα απογοητευτείτε!

Μακάρι να ήταν σε πιο «βολικό» σημείο και να κατάφερνα να τη ξαναδώ. Πολύ θα το ήθελα. :)

Από την Κρήτη που θα πάμε φέτος, βλέπω ότι υπάρχει η δυνατότητα για να αφιερώσουμε μία πλήρη ημέρα για εκδρομή στην Κάσο, κάτι που το ήθελα χρόνια τώρα. Σκέφτομαι την εκδρομή στα Αρμάθια, που πριν την ιστορία σου δεν τα ήξερα καν. :clap:

Το πλοιαράκι που πήγατε το πήρατε από το Φρυ, που απ'ότι έχω καταλάβει δένουν και τα μεγάλα πλοία από τα γειτονικά "μεγάλα" νησιά; Εισιτήρια κλείσατε επί τόπου;
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.371
Likes
49.347
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Από την Κρήτη που θα πάμε φέτος, βλέπω ότι υπάρχει η δυνατότητα για να αφιερώσουμε μία πλήρη ημέρα για εκδρομή στην Κάσο, κάτι που το ήθελα χρόνια τώρα.
Τέλεια, προλαβαίνετε να κάνετε πραγματάκια σε μια μέρα, αρκεί βεβαίως να περιλαμβάνεται και διανυκτέρευση που αξίζει.
Σκέφτομαι την εκδρομή στα Αρμάθια, που πριν την ιστορία σου δεν τα ήξερα καν. :clap:
Φανταστικά νερά, όπως τα βλέπεις κι ακόμα καλύτερα. Αξίζει να την κάνεις την εκδρομή.
Το πλοιαράκι που πήγατε το πήρατε από το Φρυ, που απ'ότι έχω καταλάβει δένουν και τα μεγάλα πλοία από τα γειτονικά "μεγάλα" νησιά; Εισιτήρια κλείσατε επί τόπου;
Έτσι ακριβώς, είναι το kasos princess που κάνει και το δρομολόγιο για την Κάρπαθο, διεξάγει και την ημερήσια εκδρομή στην Αρμαθιά. Θα τα βρεις όλα στη σελίδα τους:

Kasos Princess Routes
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
1.018
Likes
4.678
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Τέλεια, προλαβαίνετε να κάνετε πραγματάκια σε μια μέρα, αρκεί βεβαίως να περιλαμβάνεται και διανυκτέρευση που αξίζει.
Τις κρατήσεις για διαμονή τις έχουμε κάνει εδώ στην Κρήτη, όποτε δεν θα έχω διανυκτέρευση εκεί. Αν θυμάμαι καλά από προχθές που το κοίταζα, είχε δρομολόγιο η Blue Star από Σητεία με καθαρό 14ωρο στην Κάσο πριν επιστρέψει τα μεσάνυχτα. Όποτε σκεφτόμουν αν άξιζε να αφιερώσω κάποιες ώρες από αυτές στο tour που κάνατε και εσείς, ή απλά να πάρω και το αμάξι για να γυρίσω 2-3 μέρη στην ίδια την Κάσο.

Έτσι ακριβώς, είναι το kasos princess που κάνει και το δρομολόγιο για την Κάρπαθο, διεξάγει και την ημερήσια εκδρομή στην Αρμαθιά. Θα τα βρεις όλα στη σελίδα τους:

Kasos Princess Routes
Σε ευχαριστώ, θα μιλήσω μαζί τους αύριο ή τη Δευτέρα για να δω τι παίζει με ωράρια. Αν και νομίζω φτάνουμε 8 το πρωί, ποσό νωρίς να ξεκινούν; :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.371
Likes
49.347
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Όποτε σκεφτόμουν αν άξιζε να αφιερώσω κάποιες ώρες από αυτές στο tour που κάνατε και εσείς, ή απλά να πάρω και το αμάξι για να γυρίσω 2-3 μέρη στην ίδια την Κάσο.
Θεωρητικά και με λίγη καλή θέληση τα προλαβαίνεις και τα δύο. Η εκδρομή στο νησάκι είναι ένα τετράωρο αν δε κάνω λάθος.
Αν και νομίζω φτάνουμε 8 το πρωί, ποσό νωρίς να ξεκινούν; :)
Τουλάχιστον το 2021 δε ξεκινούσαν πολύ νωρίς, κάτι τύπου 11 το πρωί αν θυμάμαι καλά
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.512
Μηνύματα
897.835
Μέλη
39.217
Νεότερο μέλος
Vaggelis19

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom