• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
(εντελώς (παντελώς) offtopic απλά θεώρησα ότι σαν πληροφορία αξίζει να ειπωθεί:)

Go West: Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε. Στάση.

Υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι στο Freetown που πουλάνε σε λευκούς διαμάντια σε εξευτελιστικές τιμές. Στην συνέχεια σε αναφέρουν στην αστυνομία η οποία σου ρίχνει βαρύ χαράτσι για τα διαμάντια που κατέχεις χωρίς πιστοποιητικό. Interesting!

Επίσης για να πας από το αεροδρόμιο στo Freetown πρέπει να διαλέξει μεταξύ ελικοπτέρου (που πέφτουν σχεδόν κάθε μήνα), hovercraft ή καράβιου καθώς ανάμεσά τους βρίσκεται ο ποταμός Sierra Leone.

(είπαμε, παντελώς offtopic!)

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Αυτή είναι η τρίτη φορά που Αφρικανική ομάδα προκρίνεται στους 8 σε Μουντιάλ. Όλος ο κόσμος είναι έξω, μικρά παιδιά τρέχουν μπροστά από το σπίτι. Με το που ανοίγεις την καγκελόπορτα και ζητωκραυγάζεις, έρχονται και σε αγκαλιάζουν ενθουσιασμένα. Μακριά από το σπίτι, στο βάθος όλοι οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένα και αυτοκίνητα κορνάρουν. Μερικές λάμψεις στον ουρανό από φωτοβολίδες και παντού βουβουζέλες. Όλη η Γκάνα στους δρόμους, μια ήπειρος υποστηρίζει μια χώρα
Μπράβο Γκάνα, καλή τύχη και στα επόμενα...
(απάντηση σε pm: Gooooooooooooooooaal!!!!!!!!!!!)

Last edited by a moderator:

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Η παρουσία σου τους έφερε τύχη...αλλά που να το ξέρουν.
μπράβο που αποκλείσατε τους δουλέμπορους...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
μπράβο που αποκλείσατε τους δουλέμπορους...
Υπενθυμίζω ότι και οι 2 χώρες έχουν σήμερα Μαύρο πρόεδρο... Κατά τα άλλα, την αναφορά ειδικά στους Αμερικανούς όταν μιλάμε για δουλεμπόρους δεν την πιάνω.

(Μάλλον είμαι ο μόνο Έλληνας που υποστήριζε τις ΗΠΑ, ε? Συμπαθέστατη χώρα η Γκάνα, αλλά η ομάδα τους, πως να το κάνουμε, πολύ κλαδευτήρια...)

fitziano

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Κι εγώ με τους Αμερικάνους ήμουν ;)

Evmenis

Member
Επόμενο Ταξίδι
london baby
αυτο με τους κακους αμερικανους εχει γινει ανεκδοτο στο ελλαντα τεσπα

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Υπενθυμίζω ότι και οι 2 χώρες έχουν σήμερα Μαύρο πρόεδρο... Κατά τα άλλα, την αναφορά ειδικά στους Αμερικανούς όταν μιλάμε για δουλεμπόρους δεν την πιάνω.

(Μάλλον είμαι ο μόνο Έλληνας που υποστήριζε τις ΗΠΑ, ε? Συμπαθέστατη χώρα η Γκάνα, αλλά η ομάδα τους, πως να το κάνουμε, πολύ κλαδευτήρια...)
Για να εξηγήσω λίγο την αναφορά σε δουλέμπορους: Σήμερα ναι και οι δύο χώρες έχουν μαύρους στο χρώμα της επιδερμίδας προέδρους. Μόνο που ο αμερικάνος πρόεδρος έχει λευκή ανατροφή: είχε μητέρα λευκή, μεγάλωσε με τους λευκούς παπούδες του, μετά τον θάνατο της μητέρα του, δεν προήλθε δηλαδή από τα μαυρα γκετο ο σημερινός προεδρος, δεν πρόκειται δηλαδή για κανένα "αμερικανικό όνειρο" που έγινε πράξη στην προκειμένη περίπτωση. Η λευκή μητέρα του για παράδειγμα τις είχε τις ακαδημαικές περγαμηνές της και ο μαύρος πατέρας του χάθηκε πολύ σύντομα από το προσκήνιο της ζωής του. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιαίτερη περίπτωση που πολύ λίγη σχέση έχει με τη ζωή των υπολοίπων μαύρων των ΗΠΑ. Αν μάλιστα προσθέσεις οτι μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Ινδονησία, όπου δε φαντάζομαι οτι ήρθε σε επαφή με τον ρατσισμό, έτσι όπως τουλάχιστον τον συναντά κανείς στις ΗΠΑ, και τα υπόλοιπα παιδικά του χρόνια στην Χαβάη, πολιτεία της οποίας ο συμπαγής πληθυσμός της είναι διαφορετικής φυλής από τους WASP, ο ενδεχόμενος ρατσισμός που συνάντησε δε θα είχε σχέση με αυτόν που θα συναντούσε υπό άλλες συνθήκες: και οι δύο γονείς μαύροι, αμόρφωτοι, κάτοικοι φτωχοσυνοικιών των μεγάλων πόλεων κλπ. Αυτό δηλαδή που ακόμη και σήμερα είναι ο γενικός πληθυσμός των μαύρων των ΗΠΑ. Συμορίες, εγυμοσύνες ανηλίκων κοριτσιών, εγκατάλειψη σχολικού περιβάλλοντος, λειτουργικός αναλφαβητισμός, παραβατικές συμπεριφορές κλπ. Σε τέτοιο περιβάλον γεννήθηκε και μεγάλωσε, για παράδειγμα η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε από δημοσιογραφους πώς κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφία σε ενα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια , ενω το κοινωνικό της υπόβαθρο ήταν πολύ χαμηλό, αντί να απαντήσει τη γνωστή αμερικάνικη ρετσέτα περί σκληρής δουλειάς και στοχοπροσήλωσης απάντησε "έχετε δίκιο. Κανονικά δε θα έπρεπε να σπουδάσω. Η περίπτωσή μου αφορά στατιστικό σφάλμα".

Συμπερασματικά: Πράγματι η δουλεία ναι μεν καταργήθηκε με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, αλλά ρατσισμός και διακρίσεις ακόμη καλά κρατούν. Οπότε και η συλλογική μνήμη δεν ατονεί ακόμη. Βλέπεις δεν είναι και τόσο μακρυνή πια η εποχή του Μαρτιν Λούθερ Κινγκ. Ούτε έχει ξεχαστεί ακόμη το γεγονός οτι χρειάστηκε ο Κενεντι να επιβάλει την εγγραφή των μαύρων φοιτητών σε Πανεπιστήμιο νοτίων πολιτειων (νομίζω οτι η ιστορία αφορούσε τα Πανεπιστήμια της Αλαμπάμα και του Μισισίπη). Οι νεαροί αυτοί φοιτητές που το 1962 και 1963 ήταν δεκαοκτώ χρονών ακόμη θα είναι εν ζωή, περίπου 65 χρονών υπολογίζω οτι θα είναι, και θα έχουν να διηγηθούν πολλές ακόμη ιστορίες ρατσισμού και διακρίσεων. Οπότε ακόμη και σήμερα για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για πολλούς άλλους δυστυχώς, ο ρατσισμός δεν είναι κάτι παρελθοντικό, αλλά κάτι υπαρκτό και παρόν, το οποίο παράγει και συμπεροφορές την σήμερον ακόμη. Εφόσον λοιπόν σε μια κοινωνία όπως είναι η αμερικάνικη η οποία καμαρώνει και θέλει να διαδίδει το "american way of life" μια μερίδα πολιτών δεν απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο ζωής με την κυρίαρχη ομάδα, επειδή διαφέρει το χρώμα της επιδερμίδα της και αυτό ενώ έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από το Civil Rights Act του 1964, και αυτό είναι αποδεκτό, εξ ου και εξακολουθεί να συμβαίνουν αυτά που περιέγραψα πάρα πάνω, νομίζω οτι η αναφορά του soudianou στα πλαίσια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα -που εκ φύσεως ενέχει το στοιχείο της υπερβολής- ούτε άτοπη, ούτε εκτός θέματος είναι.
Τώρα για τα "κλαδέματα" δεν έχω ιδέα. Ας μιλήσει κανένας άλλος γνώστης.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά:
- Αν δε μας αρέσει ο Obama, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα διαπρεπών μαύρων στην Αμερικάνικο πολιτικό, οικονομικό, καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
- Ο όρος "δουλέμποροι" σε ιστορικό context δύσκολα μπορεί να αποδοθεί στους Αμερικανούς. Και σε context αρπαγών από την Αφρική, καθόλου. Να πει κανείς δουλέμπορους τους Πορτογάλους, Ισπανούς, Ολλανδούς, Βρετανούς και λοιπούς αποικιοκράτες, να το καταλάβω.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, δουλεμπόριο υπάρχει ακόμη και σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου, π.χ. στη Μαυριτανία και στο Αφγανιστάν, ακόμα και στη σημερινή Γκάνα:
History of slavery - Wikipedia, the free encyclopedia

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Αν και οι γνώσεις μου περί ποδοσφαίρου είναι πενιχρές, παρατήρησα κάποια πράγματα στον χθεσινό αγώνα τα οποία, εν συνέχεια, επιβεβαιώνονταν από τον περίγυρο: η Γκάνα χθες είχε ένα πάρα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο. Θες λόγω του γκολ στο 5, θες λόγω του vibe που διέθεταν από την προηγούμενη αναμέτρησή τους με την Αμερική, ότι κι αν είναι, οι πάσες τους ήταν σχεδιασμένες με διαβήτη. Στο δεύτερο όντως επικράτησε η σφαγή του Δράμαλη. Κυρίως από Γκάνα αλλά και από Αμερική.
Τώρα Κώστα, διάβασα τα όσα μας βρήκες στην wikipedia για τους σκλάβους. Κρατησα κάποιες σημειώσεις και θα κάνω την έρευνά μου με τους ντόπιους να μαζεψω πληροφορίες

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Βέβαια ξέχασα να βάλω και το σπουδαιότερο : το ρατσισμό. όπως υπενθύμισε η Έρση

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Κι εγώ με τους Αμερικάνους ήμουν, συμπαθέστατη ομάδα που παίζει με την μπάλα κάτω κι έχει 3-4 πολύ ενδιαφέροντα παιχτάκια.

Μπράβο Σπύρο για την ιστορία, τώρα κατάφερα να τη διαβάσω, πολύ χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές. Δυστυχώς τα πμ μου είναι γεμάτα και δε θα αδειάσουν πολύ σύντομα, αλλά ναι, τελικώς η Γκάνα θα μείνει εκτός itinerary λόγω... υπερβολικής ευκολίας (μα ούτε μια απαγωγή; ), πλούτου και το ότι δε βολεύει για τις υπόλοιπες χώρες που είναι στο σχέδιο.

Δε μου λες, με δεδομένο πως είναι από τις πιο πλούσιες χώρες της περιοχής, τι μετανάστες έχει εκεί από γύρω χώρες;

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
τελικώς η Γκάνα θα μείνει εκτός itinerary λόγω... υπερβολικής ευκολίας (μα ούτε μια απαγωγή; ), πλούτου και το ότι δε βολεύει για τις υπόλοιπες χώρες που είναι στο σχέδιο.
Η πληροφορία που έγραψα παραπάνω για την Sierra Leone ήρθε από το πουθενά. Όλη η δυτική Αφρική γνωρίζει αρκετά πράγματα για τις χώρες της. Αν θες πες μου το πλάνο σου να συλλέξω επιπλέον πληροφορίες. Οι πόλεις είναι ακριβές. Η Ακκρά έχει πολλούς λευκούς άρα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οι τιμές είναι στον θεό. Η διαμονή όμως σε κάποιο μεγάλο χωριό της Γκάνας, θα είναι μια φθηνή, ασφαλής, εμπειρία άνευ προηγουμένου (... άσε, αυτά σας τα φυλάω για τον επίλογο σε μια βδομάδα...)

Δε μου λες, με δεδομένο πως είναι από τις πιο πλούσιες χώρες της περιοχής, τι μετανάστες έχει εκεί από γύρω χώρες;
Κυρίως Νιγηριανούς τους οποίους τους αναγνωρίζεις από το ανάστημα (πολύ πιο ψηλοί και μυώδεις). Έχουν την φήμη και την χάρη ιδιαίτερα οξύθυμου λαού. Οι Γκανέζοι τους αποφεύγουν και αυτό συστήνουν και στους λευκούς. Επίσης έχω πετύχει κάποιες από Ακτή, Σενεγάλη και Τόγκο (κυρίως στα πέριξ της Βόλτα). Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για τον πλούτο που αναφέρεις κι εσύ αλλά και λόγω της σταθερότητας της χώρας. Η Ακτή π.χ. είναι πιο εξευρωπαϊσμένη και ακριβή από την Γκάνα αλλά τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρει ασφάλεια. Για Μπουρκίνα Φάσο δεν ξέρω καθώς μοιράζεται με την Γκάνα τα πιο απόμακρα σύνορα από την πρωτεύουσα. Άλλωστε το Tamale της Γκάνας είναι ένα μεγάλο χωρίο που μάλλον δεν προσφέρει κάτι παραπάνω για να αποτελέσει λόγο μετανάστευσης.

Τέλος, από λευκούς, υπάρχει μεγάλη κοινότητα Λιβανέζων, κάποιοι Γερμανοί, Άγγλοι και Ιταλοί. Μέχρι και Νορβηγοί.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom