• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Μακεδονομαχίες.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Και γιατί να θιγόταν έτσι και μιλούσε την σλάβικη γλώσσα των Σκοπίων; Κάθε γλώσσα κέρδος είναι!
Eίχε κάποιο πρόβλημα με το νευρικό του σύστημα όταν άκουσε την παρατήρησή μου για την ψευδογλώσσα της ΠΓΔΜ αν πρόσεξες στο ποστ #29.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Eίχε κάποιο πρόβλημα με το νευρικό του σύστημα όταν άκουσε την παρατήρησή μου για την ψευδογλώσσα της ΠΓΔΜ αν πρόσεξες στο ποστ #29.
Μα δεν αναφερόταν στη δική σου παρατήρηση στο ποστ #29, αλλά στην παρατήρηση του/της sfakhania http://www.travelstories.gr/349320-post29.html

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
"Φτωχή"... έστω.
Ψευδογλώσσα ... γιατί;

Borealis

Member
Αν μπορεί κάποιος διαχειριστής ας σπάσει το θέμα από εκεί που ξεκίνησε για τη γλώσσα για να μην ενοχλούμε τον τόπικ στάρτερ.

North66, ξέρεις πολύ καλά ότι η αντίδρασή μου ήταν για το τι μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες και όχι για το τι μιλάνε οι σημερινοί ''Μακεδόνες''.
Επίσης ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα συνείδησης να διεστραβλώνεις και να θολώνεις τα πάντα για να μπορείς να ψαρεύεις. Για πιο λόγο? μάλλον εσύ ξέρεις καλύτερα...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Προς τον Σπύρο
Γιατί την χρησιμοποιούν όταν πρόκειται να πουν ψέματα!
Πέρα όμως από την πλάκα, θεωρείται (και από τους βούλγαρους) οτι πρόκειται στην ουσία για διάλεκτο- παρακλάδι της βουλγαρικής γλώσσας η οποία "εκσερβίστηκε" μετά από προσπάθειες γλωσσολόγων κατά την εποχή του Τίτο και με διαταγή του!

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Προς τον Σπύρο
Γιατί την χρησιμοποιούν όταν πρόκειται να πουν ψέματα!
Πέρα όμως από την πλάκα, θεωρείται (και από τους βούλγαρους) οτι πρόκειται στην ουσία για διάλεκτο- παρακλάδι της βουλγαρικής γλώσσας η οποία "εκσερβίστηκε" μετά από προσπάθειες γλωσσολόγων κατά την εποχή του Τίτο και με διαταγή του!
Κάπως έτσι είναι.
Σήμερα, όμως, αυτό το "δημιούργημα" είναι η επίσημη γλώσσα(?) ενός ανεξάρτητου κράτους και δε μπορεί να λέγεται Πγδσ...@.

sfakhania

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ινδια , ρωσσια
ασχολιαστο το υφος και ο τροπος εκφρασης ...και το ναι
γραμμενο λαθος.....ευτυχως που δεν πηγες στην αγ σοφια θα επεφτε να σε πλακωσει.....

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σήμερα, όμως, αυτό το "δημιούργημα" είναι η επίσημη γλώσσα(;) ενός ανεξάρτητου κράτους και δε μπορεί να λέγεται Πγδσ...@.
Υπάρχουν όμως αρκετές χώρες που έχουν την ίδια επίσημη γλώσσα και δεν γεννάται θέμα: πχ Αυστρία- Γερμανία και οι δύο χώρες μιλούν γερμανικά, γεγονός το οποίο το αναγνωρίζουν και οι δύο χώρες. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε και τα πράγματα είναι πιο πολύ πιο ευαίσθητα. Συν των χρόνω φυσικά τα διαφοροποιητικά στοιχεία θα ενταθούν, ακριβώς επειδή αυτό επιδιώνουν οι κυβερνώντες και όντως κάποια στιγμή θα πρόκειται για δύο διαφορετικές γλώσσες: το πότε όμως μια διάλεκτος παύει να είναι διάλεκτος και γίνεται ξεχωριστή γλώσσα, είναι γλωσσσολογικό θέμα και δεν το γνωρίζω. Μπορεί άλλωστε να έχει ήδη συμβεί!

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Υπάρχουν όμως αρκετές χώρες που έχουν την ίδια επίσημη γλώσσα και δεν γεννάται θέμα: πχ Αυστρία- Γερμανία και οι δύο χώρες μιλούν γερμανικά, γεγονός το οποίο το αναγνωρίζουν και οι δύο χώρες. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε και τα πράγματα είναι πιο πολύ πιο ευαίσθητα. Συν των χρόνω φυσικά τα διαφοροποιητικά στοιχεία θα ενταθούν, ακριβώς επειδή αυτό επιδιώνουν οι κυβερνώντες και όντως κάποια στιγμή θα πρόκειται για δύο διαφορετικές γλώσσες: το πότε όμως μια διάλεκτος παύει να είναι διάλεκτος και γίνεται ξεχωριστή γλώσσα, είναι γλωσσσολογικό θέμα και δεν το γνωρίζω.
Ούτε εγώ!
Αλλά ακριβώς επειδή εδώ είναι Βαλκάνια και η Σερβοκρατική γλώσσα έχει γίνει Σερβικα, Κροατικα, Βοσνιακά, Μαυροβουνικά (ίσως) κ.λ.π. κάπως πρέπει να ονομάσουμε και αυτό το "πράμα" επιτέλους.
Γιατί κανείς δε λέει ότι στη Γερμανία μιλούν Γερμανικά και στην Αυστρία Αυστριακά! Και δε λένε (όλους) τους Αυστριακούς Βιενέζους!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σπύρο μου εμείς δεν ονομάζουμε τίποτε! Ιδίωμα το αποκαλούμε χωρίς περαιτέρω επιθετικό προσδιορισμό. Συνεκδοχικά το κρατίδιο έχει λάβει από εμάς την ονομασία της πρωτεύουσάς του. Ο υπόλοιπος κόσμος (μαζί και οι ενδιαφερόμενοι φυσικά ) ονομάζουν την γλώσσα- διάλεκτο και την χώρα, όπως κρίνει καλύτερα! Άλλο ένα θαύμα της άκρως επιτυχημένης εξωτερικής μας πολιτικής!

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
φοβάναι ότι αυτό δεν ισχύει
Που να ξερεις κι εσυ... Μητρικη σου γλωσσα ειναι μηπως;

Κάπως έτσι είναι.
Σήμερα, όμως, αυτό το "δημιούργημα" είναι η επίσημη γλώσσα(?) ενός ανεξάρτητου κράτους και δε μπορεί να λέγεται Πγδσ...@.
Δηλαδη περα απο το μακεδονικα δεν υπαρχει αλλη λεξη;

Γιατί κανείς δε λέει ότι στη Γερμανία μιλούν Γερμανικά και στην Αυστρία Αυστριακά! Και δε λένε (όλους) τους Αυστριακούς Βιενέζους!
Γιατι προκειται για την ιδια γλωσσα... Τι σχεση εχουν τα σκοπιανικα με τα ελληνικα;
Και να 'σαι σιγουρος πως αμα οι Αυστριακοι ονομαζαν τη χωρα τους Βαυαρια, Βιενεζους θα τους ελεγαν.

Τελος παντων ο ανθρωπος εγραψε μια ιστορια και του την καναμε μπουρδελο. Ο φιλος που γουσταρει να τρεχει σε εκκλησιες και μοναστηρια ας το κανει. Με γεια του και χαρα του.
Εμας που δεν τρελλενομαστε για τετοια ας μας αποκαλει οπως θελει. Με γεια του και χαρα του.
Προσωπικα να παω ενα τριημερο να ξεσκασω καπου και να παρω σβαρνα τις εκκλησιες και τα μουσεια, δεν υπαρχει περιπτωση να το κανω, το θεωρω μονοτονο καταθλιπτικο και ανουσιο.

Απο τις ιστοριες που αρεσαν πολυ ακριβως γι αυτο το λογο. Κι αν παω στην Οχριδα ή Αχριδα ή Ακριδα καπως ετσι θελω να ειναι το 3μερο μου.

Αντε γιατι με την κουλτουρα σας μας εχει ζαλισει ορισμενοι... κι αν μας τιμα ή δεν μας τιμα ο τροπος που γραφουμε, κι αν ξεφτιλιζομαστε ή οχι απο το πως συμπεριφερομαστε, κι αν ειναι απαραδεκτο να παμε εδω ή εκει... Αντε κοιταχτε τα μουτρα σας, να βρειτε τι σας φταιει.

ΥΓ Σορι για το παραληρημα αλλα οπως καταλαβατε ξυπνησα απο πολυ ασχημο ονειρο... κι εχω νευρα, νευρα, πολλα νευρα...

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic