• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Π.Γ.Δ.Μ. Μακεδονική Σαλάτα

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.376
Likes
4.402
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Macedonia, σε ιταλια και αλλες κουζινες ειναι η φρουτοσαλατα, το μπερδεμα φρουτων δηλαδη οπως ακριβως ειναι και η Μακεδονια, ενα μπερδεμα λαών. Ενα τουρλουμπουκι!
Καλή μου φίλη, η ταξιδιωτική ιστορία ομως δεν αφορά την Ιταλία.
Άνοιξα το θέμα υποθέτωντας ότι θα διαβάσω οδοιπορικό στην Ελλάδα και βλέπω φωτογραφίες από την γειτονική χώρα , που τα τελευταία 60 χρόνια επιδίωξή της υπήρξε η απόσπαση της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ Μακεδονίας.
Θεωρώ πως όταν αγγίζουμε τόσο ευαίσθητα εθνικά θέματα - ιδιαίτερα δημοσίως - δεν χωρούν "λογοπαίγνια" και συνταγές μαγειρικής.
Λυπάμαι και αποχωρώ.
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
1.051
Likes
2.270
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
ένα από τα πιο ωραία λογοπαίγνια θα έλεγα.
αυτή ήταν η πιο παράξενη λέξη που έμαθα στην Ιταλία και συσχετιζόταν με επιδόρπιο
η ίδια η λέξη (για τη σαλάτα μιλάμε) Μακεδονία (macedonia) προέρχεται από τη γαλλική macedoine που σημαίνει ανακάτεμα διάφορων (αχταρμάς όπως είπε η αγαπητή φενια) πραγμάτων που με τη σειρά της πρέπει να έχει βάση στη ευρύτερη Μακεδονία που μετά τον μέγα Αλέξανδρο κατοικήθηκε από πολλούς και διάφορους λαούς,
αλλά υπάρχει και η άλλη εκδοχή να προέρχεται από το φυτό macerone με γεύση σέλινου που το χρησιμοποιούσαν για τη επεξεργασία των φρούτων.
η λέξη έχει ρίζες στη μακεδονικό σέλινο macedonicum petroselinum.
η ίδια η σαλάτα είναι νοστιμότατη και δροσιστική.
κόβουμε μικρά κομμάτια από ότι φρούτα θέλουμε μπανάνες ακτινίδια μήλα αχλάδια πορτοκάλια... τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα καλύπτουμε με χυμό πορτοκάλι και στύβουμε ένα η δυο λεμόνια, και ζάχαρη σε όποιον θέλει. οι πότες μπορούν να προσθέσουν και λίγο (λίγο όμως) λευκό κρασί..... η οτιδήποτε άλλο.
ο δυόσμος η η μέντα, ότι σας είναι πρόχειρο δίνει δροσιά.
μέχρι και ο Αστερίξ την αναφέρει, στο Γύρο της Γαλατίας!!! ;)
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.993
Likes
15.889
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Ο φίλος μου ο Χασάν από τα Πομακοχώρια, διάβασε την ιστορία και θέλησε να μας δώσει μερικές πληροφορίες για τη Σέχτα των Αλεβιτών, τους τεκέδες και την κατάσταση στην Ελλάδα :
« Η σέχτα των Αλεβιτών υπήρχε και υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Απαντάτε σπάνια σε αραβικές χώρες, ενώ και μέσα στην Τουρκία ο αριθμός τους μειώνεται αισθητά. Κυρίως αφομοιώνονται συνήθως με μη δημοκρατικό τρόπο από την θρησκεία της πλειονότητα. Στην περιοχή της Θράκης σήμερα ζουν στον Έβρο ένας ικανός αριθμός Αλεβιτών, μάλιστα πρόσφατα η πολιτεία ανακαίνισε και προσέφερε στον πλυθησμό έναν ιστορικό τεκέ φέροντας την δυσφορία της Τουρκίας.

Υπάρχουν αρκετοί τεκέδες στην Θράκη. Οι τεκέδες είναι τόποι λατρείας αξιόλογων θρησκευτικών λειτουργών της κάθε κοινότητας, επί οθωμανικής κυριαρχίας οι μουσουλμανικές κοινότητες χωρίζονταν σε σέχτες, ενώ η σέχτα των Αλεβιτών χωρίζονταν σε δόγματα αναλόγως της πεποιθήσεις της θρησκευτικής αρχική του του του.
Ακόμα και σήμερα ακούμε κυρίως στον Έβρο, αλλά και στην Ξάνθη να μιλάνε για την χουσεινιτικη σέχτα, ή την σέχτα του Αλή. Δεν είναι άλλο από τα ονόματα που ηγήθηκαν θρησκευτικά σε τόπους Αλεβιτών όπου αργότερα κατασκευάστηκαν τεκέδες εις την μνήμη τους.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό της Θράκης είναι πως και οι μη Αλεβίτες κάνουνε τάματα σε αλεβιτικους τεκέδες, όπως στον τεκέ Ευμοιρου Ξάνθης, από τους πιο ξακουστούς της περιοχής αλλά και αυτού του Μπουνταλα χοντζα ( τρόμου Χότζα ) στις θερμές Ξάνθης.

Οι πλυθησμοι φυσικά αν και μουσουλμάνοι έχουν διαφορές ( τουρκόφωνοι, Ρομά, Πομάκοι) , η ίδια σύνθεση υπάρχει σε μεγάλος μέρος των Βαλκανίων έχοντας μάλιστα υποομάδες. Οπως οι Τσιτακ της Ξάνθης που εντοπίζονται στην περιοχή του Πιλιματος και της Χρύσας Ξάνθης. Πρόκειται για ομάδα τουρκόφωνη με χαρακτηριστικά Στέπας- ενώ και οι Πομάκοι απαντώνται με διάφορες ονομασίες όπως Αρτμανοι στην περιοχή Κειμεριων Ξάνθης. Τόρμπανοι στης περιοχές Αλβανίας, Κοσόβου, Σκοπίων.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι αυτή των Βογγομιλων. Μελετητές αναφέρουν πως υπάρχουν αποδείξεις πως πολιτιστικά χαρακτηριστικά λαών της Βαλκανικής μοιάζουν με αυτές των Βογγομιλων. Μάλιστα μερικοί Άραβες μελετητές βρίσκουν στην αλεβιτικη, αρκετες ομοιότητες με την βογγομιλικη. Όπως η πίστη μόνο στον Θεό, στο ότι δεν υπάρχουν προφήτες και ιερά κείμενα . Και στην μη αναγνώριση ηγετών ούτε στην θρησκεία ούτε στην κοινότητα.»
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.993
Likes
15.889
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Αφήσαμε τα ψέματα και το χρονοντούλαπο του τεκέ και κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο της μικρής πόλης που μας φιλοξενούσε για λίγες μέρες. Το Τέτοβο σήμερα είναι μια πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό της να είναι μουσουλμάνοι και ακολουθούν οι Σλάβοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το μπεκτασικό αλεβιτικό παρελθόν οδεύει προς τη λήθη και ο χρόνος είναι αμείλικτος εχθρός.
Κι ενώ η μαμά - Αλβανία αποτελεί μια χώρα- πρότυπο αφομοίωσης και αποδοχής πολιτισμών και θρησκειών, στο μειονοτικό Τέτοβο κυριαρχεί ο συντηρητισμός. Σε κάθε γωνιά βλέπεις μαγαζιά που πωλούν θρησκευτικά βιβλία, οι άντρες φορούν στο κεφάλι φέσι ή εκείνα τα πλεκτά λευκά καπέλα που έχω δει στην Τουρκία ενώ οι γυναίκες είναι εντελώς καλυμμένες, επίσης όπως έχω δει στην Ανατολική Τουρκία που επιμένει να είναι άκρως συντηρητική. Η Τουρκία έχει αφήσει το στοιχείο της το οποίο έχει εδραιωθεί και καθιερωθεί. Η Αλβανία του Χότζα καθώς και άλλο κράτος που άφησε πίσω του τον απολυταρχισμό, κουβαλά για χρόνια τα κατάλοιπά του. Ένα από αυτά για την Αλβανία είναι οι χαλαρές σχέσεις με τη θρησκεία, που προέκυψαν από την κομμουνιστική αθεΐα. Για τον αλβανικό πληθυσμό του Τετόβου όμως, κάτι τέτοιο απέχει πολύ, καθώς η αλβανική μειονότητα έχει απόλυτη ανάγκη τη θρησκεία της έτσι ώστε να αυτοπροσδιορίζεται, να διαφοροποιείται και να νιώθει πως κάπου υπάγεται. Οι Σλαβομακεδόνες που γνωρίζουν εξ ιδίων αυτή την ανάγκη, αντί να δείξουν κατανόηση αντιδρούν εχθρικά, στερώντας στον αλβανόφωνο πληθυσμό την υπόστασή του.
Κι ενώ το Τέτοβο ανά τους αιώνες συνδέθηκε στενά με το απανταχού αλβανικό στοιχείο, γνωριζοντας χάρη σε αυτό μεγάλη άνθιση, στη νέα πραγματικότητα της ίδρυσης του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, στερείται βασικών δικαιωμάτων. Το 1990 οι γειτονιές διχοτομήθηκαν και ο κόσμος διχάστηκε.
Η κατάσταση ήταν έκρυθμη για αρκετά χρόνια και οι εντάσεις κορυφώθηκαν το 2001, όταν οι Αλβανοί πήραν τα όπλα, σχηματίζοντας πολεμική σύρραξη. Η εξέγερση ξεκίνησε από το Τέτοβο και επεκτάθηκε στο γειτονικό Κουμάνοβο όπου κι εκεί κατοικεί ένας σημαντικός αριθμός αλβανόφωνων. Μετά από εκατοντάδες απώλειες εκατερωθεν, οι Αλβανοί κατάφεραν να βάλουν τη γλώσσα τους στο κοινοβούλιο, στα σχολεία και στις πινακίδες.
Για εμάς, σειρά είχε η επίσκεψη σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τζαμιά που θα βλέπαμε, το χρωματιστό τζαμί.
B2EBE8AD-11E9-4392-BEBB-2320F29F7E79.jpeg
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.993
Likes
15.889
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Το Τζαμί Σαρένα-χρωματιστό τζαμί, μπορεί να λέγεται και Πασά-Τζαμί, όμως η ιστορία που το συνοδεύει είναι αρκετά πρωτότυπη : η ανέγερση του ξεκίνησε το 1438 με αρχιτέκτονα τον Ισάκ Μπέη. Εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες τα διάφορα Οθωμανικά μνημεία να χτίζονται με χορηγίες μπέηδων σουλτάνων και πασάδων. Το εν λόγω μνημείο όμως χτίστηκε με τη χορηγεία δυο αδερφών, της Χουρσιντά και της Μενσουρέ.


Το 1833 το τέμενος επεκτείνεται από τον Αμπντουραχμάν Πασά, από τον οποίο αντλεί πλέον το νέο του όνομα. Το Τζαμί αυτό ξεχωρίζει αφού δεν έχει τα χαρακτηριστικά οθωμανικά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι ζωγραφισμένο με περίτεχνα λουλούδια και εμπνευσμένο από το ιταλικό μπαρόκ όπως μας ενημερώνει η ταμπέλα -γραμμένη σε έξι γλώσσες- έξω από την είσοδο. Στην αυλή του τεμένους υπάρχει ένας πολύ προσεγμένος κήπος με λουλούδια και το μαυσωλείο στο οποίο είναι θαμμένες οι δυο αδερφές- χορηγοί. Στην είσοδο, όπως σε όλα τα τζαμιά δεσπόζει μια βρύση για να πλένονται οι πιστοί πριν την προσευχή τους.

Όλα, ακόμα και οι πετσέτες, είναι πεντακάθαρα και προσεγμένα- σίγουρα λαμβάνουν πολλές επιχορηγήσεις. Μας προσεγγίζει ο κλειδοκράτωρ του τζαμιού και μας προτείνει ανορεκτα να μας ανοίξει. Το εσωτερικό του τζαμιού είναι εξίσου εντυπωσιακό και πρωτότυπο. Για να ζωγραφιστεί ολόγυρα χρησιμοποιήθηκαν 30.000 αυγά!
Στο τέλος ο ανόρεκτος κυριος κάνει πως μας μετρά και ζητάει 5€ (1,25 το κεφάλι; ) Δεν έχουμε το ποσό που ζητάει, του δίνουμε κάποια δηνάρια και τον ακούμε να μουρμουράει.
Ακριβώς απέναντι από το Τζαμί Σαρένα υπάρχει το οθωμανικό χαμάμ που άλλοτε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης. Εμείς το βρήκαμε ερμητικά κλειστό, μας χάρισε όμως φωτογενείς όμορφες εικόνες!
Έξω από το χαμάμ έχουν στηθεί 4-5 μαρσρούτκες που περιμένουν να γεμίσουν. Η ζωή στο μοντέρνο Τέτοβο συνεχίζεται.
«Μαζούρκες» φώναξε ο ο Γ. «Με αυτά κυκλοφορούσαμε στην Ουκρανία» .
Τι ωραίο με τον άνθρωπό σου να ταιριάζετε στις παραξενίες! Ποιος άλλος θα ερχόταν με τόση προθυμία στο Τέτοβο;

ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ
9C324E7B-C0B3-4C7A-BA9F-7123D116FECE.jpeg

15DBE065-76A5-4F03-96E3-B6E93250F1D8.jpeg
1DA1D875-5DD7-4052-9E13-22A5ED7245B1.jpeg

1100373F-6777-48FE-A22B-15D4B5736C73.jpeg
5EB02B50-53F5-47F7-BD0D-8D539C29756D.jpeg

1082753A-ABC0-45B6-951D-CFD58B38124B.jpeg
733DEAF2-DEBA-4401-8C18-8BBA0263136A.jpeg
433DAB36-E6A6-4210-B936-70502E2195FB.jpeg
305C3D8F-F67B-4683-9BDC-04B7CDF4E2B9.jpeg
C51BBE1E-5354-4001-BEF6-5B89E4A4F2F4.jpeg
4117815D-C8E9-429D-879D-51F341C91C7C.jpeg
B09CD6B4-1899-4994-8779-D419F15BDC09.jpeg
50F9280B-F4D2-420A-B5E6-564929A9A044.jpeg
 

adiaforos

Member
Μηνύματα
1.172
Likes
1.828
Πολύ όμορφη η ιστορία σου, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πολλά δεν ξέρουμε για τους γείτονές μας αλλά πολλά δεν ξέρουμε ούτε για την ίδια μας την χώρα, όπως ο αποκλεισμός των πομακοχωριών από τον στρατό ή την αστυνομία επί δεκαετίες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 σε κάποιες περιοχές, και τα εδικά δελτία ταυτότητας για τους κατοίκους.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.752
Μηνύματα
911.186
Μέλη
39.491
Νεότερο μέλος
kmkostas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom