Καλημέρα σε όλους. Ανοίγω αυτό το θέμα διότι θα ήθελα και τις απόψεις σας πάνω σε αυτό. Λίγο έως πολύ έχω ταξιδέψει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Επίσης λίγο έως πολύ έχω συναντήσει προβλήματα επικοινωνίας με τους διάφορους ευρωπαικούς λαούς. Η κυριότερη γλώσσα που μπορεί κάποιος να συννενοηθεί είναι τα αγγλικά. Είμαι σίγουρος πως εμείς οι Έλληνες κατά πλειοψηφία γνωρίζουμε αυτή τη γλώσσα (αν και πλέον νομίζω πως ο μέσος (νεαρός) Έλληνας γνωρίζει 2 ξένες γλώσσες). Λένε για τους Γάλλους πως είναι κομματάκι σωβινιστές και κατ' επέκταση δεν συνηθίζουν να μιλάνε άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής τους. Δεν το κατακρίνω απόλυτα αυτό. Έχω πάει σε Παρίσι, Νίκαια και Σαμονί (Μον Μπλαν) και έχω αντιμετωπίσει 2 διαφορετικές κατηγορίες Γάλλων. Στο Παρίσι και στη Νίκαια οι άνθρωποι μου φάνηκαν πρόθυμοι να με βοηθήσουν και να μιλήσουν στα αγγλικά (όποιοι γνώριζαν τουλάχιστον). Στο Σαμονί πάλι όχι μόνο δεν γνώριζαν αλλά επέμεναν και μου μιλούσαν γαλλικά παρόλο που έβλεπαν πως δεν μιλούσα γαλλικά. Ας πιάσουμε και την Ισπανία ή μάλλον για να ακριβολογώ την Βαρκελώνη και την περιοχή της Καταλονίας. Οι άνθρωποι ΔΕΝ γνωρίζουν άλλη γλώσσα πέραν της ισπανικής. Το χειρότερο όλων όμως είναι πως σε καίρια σημεία (αεροδρόμιο,τουριστικά μέρη και περιοχές) έχουν τοποθετήσει άχρηστους να τους πω, περιορισμένης νοημοσύνης να τους πω. Είναι ποτέ δυνατόν σε αεροδρόμιο να μην μιλάει κανείς τους αγγλικά ή οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα? Θα μου πει κάποιος πως ίσως να έτυχε. Θα συμφωνούσα εάν είχα πάει μόνο μία φορά. Στο αεροδρόμιο στης Βαρκελώνης έχω βρεθεί 3 φορές και τις 3 φορές η κατασταση ήταν δραματική. Είναι ποτέ δυνατόν στον έλεγχο με τον ανιχνευτή να σου μιλάει ισπανικά, να μην καταλαβαίνεις και να σου εκνευρίζεται κιόλας ο κάθε τυχάρπαστος ισπανός? Φανταστείτε να υπήρχαν στο Ελ. Βενιζέλος Έλληνες που να μην μιλούσαν ξένες γλώσσες(δεν μιλάω για προσωπικό αποσκευών άς πούμε αλλά για check in, πληροφορίες, ανιχνευτές, σνακ μπαρ κλπ) τι πανικό εμείς οι ίδιοι θα είχαμε ξεσηκώσει πρίν ακόμη από τον ευρωπαικό κατακραγμό.
Έχω εστιατόριο σε κεντρικό τουριστικό σημείο της Αθήνας και έχοντας περάσει τέτοιου είδους εμπειρίες στο εξωτερικό αναρωτιέμαι γιατί εμείς εδώ είμαστε πάντα φιλόξενοι και πάντα εξυπηρετικοί με τα αγγλικά μας τα ισπανικά μας και άλλες πολλές ξένες γλώσσες? Η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα την επόμενη φορά που θα μου ζητούσε τουρίστας τη βοήθειά μου εδώ στην Αθήνα να του μιλούσα ελληνικά απλά και μόνο να δω την αντίδραση του. Αλλά πειτε το ελληνική φιλοξενία ή απλά εληνικό φιλότιμο δεν το έχω κάνει ποτέ. Απλά μένω με το "παράπονο" του γιατί ρε γαμώτο? Από μικρή ηλικία ωθούμε τα παιδιά μας σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών εκτός των άλλων. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που καυχιούνται τόσο πολύ πια για τις πατρίδες τους και για την παιδεία τους τί κάνουν άραγε?
Ίσως να σας κούρασα λιγάκι αλλά θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου με εσάς και παράλληλα να ακούσω και τις δικές σας...
Έχω εστιατόριο σε κεντρικό τουριστικό σημείο της Αθήνας και έχοντας περάσει τέτοιου είδους εμπειρίες στο εξωτερικό αναρωτιέμαι γιατί εμείς εδώ είμαστε πάντα φιλόξενοι και πάντα εξυπηρετικοί με τα αγγλικά μας τα ισπανικά μας και άλλες πολλές ξένες γλώσσες? Η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα την επόμενη φορά που θα μου ζητούσε τουρίστας τη βοήθειά μου εδώ στην Αθήνα να του μιλούσα ελληνικά απλά και μόνο να δω την αντίδραση του. Αλλά πειτε το ελληνική φιλοξενία ή απλά εληνικό φιλότιμο δεν το έχω κάνει ποτέ. Απλά μένω με το "παράπονο" του γιατί ρε γαμώτο? Από μικρή ηλικία ωθούμε τα παιδιά μας σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών εκτός των άλλων. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που καυχιούνται τόσο πολύ πια για τις πατρίδες τους και για την παιδεία τους τί κάνουν άραγε?
Ίσως να σας κούρασα λιγάκι αλλά θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου με εσάς και παράλληλα να ακούσω και τις δικές σας...