eleva
Member
- Μηνύματα
- 211
- Likes
- 417
- Επόμενο Ταξίδι
- μάλλον Μαγνησία ξανά
- Ταξίδι-Όνειρο
- 12/10/1944
ΜΑΓΝΗΣΙΑ.. “MON AMOUR” !!!
Σε αυτό το τόπικ ξεκινώ να παραθέτω ορισμένα highlights ‘n’ tipsγια τη μεγάλη μου αγάπη, την Μαγνησία, ως έναν από τους ομορφότερους νομούς της Χώρας από άποψη φυσικής ομορφιάς, ποιότητας ζωής και «ατμόσφαιρας»!! Η πόλη του Βόλου, το Βουνό των Κενταύρων, οι πανέμορφες Σποράδες, τα ενδιαφέροντα λοιπά χωριά του νομού… Ας προσθέσει όποιος επιθυμεί την πινελιά του σε αυτό τον μοναδικό πίνακα ζωγραφικής με τα αστείρευτα χρώματα που ονομάζεται Μαγνησία και ας συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην πλήρη κατάρτιση και ενημέρωση ημών των υπολοίπων συνταξιδιωτών….
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ (κ πέριξ!)
-Παραλία: Δεν νοείται να ταξιδέψετε στην πόλη του Βόλου και να μην βολτάρετε κατά την ώρα του δειλινού κατά μήκος της παραλίας… και δεν εννοώ απλώς το τμήμα όπου βρίσκονται οι καφετέριες… Ξεκινήστε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Αναύρου ή τις Πλάκες και περπατήστε όοοολη την παραλία, πίσω από το ξενοδοχείο «Ξενία», μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο και μέχρι το παλιό λιμάνι χαζεύοντας τα απίστευτα χρώματα του λυκόφωτος.. θα με θυμηθείτε!
-«Παλαιά»: Ιστορική περιοχή του Βόλου, για την οποία δυστυχώς δεν είμαι η πλέον αρμόδια να μιλήσω (ας βοηθήσουν εδώ οι φίλτατοι συμφορουμίτες!). Οι εμπειρίες μου αρχίζουν κ τελειώνουν σε ένα πολύ όμορφο χειμερινό μουσικό μεζεδοπωλείο με liveμουσική ονόματι «Λαϊκό Ταβερνείο» (ελπίζω να λειτουργεί ακόμη) καθώς κ στο ταβερνείο «Δυόσμος και κανέλα» με εκλεπτυσμένους μεζέδες σε πολύ νορμάλ τιμές, όπως τα ρεβύθια φούρνου με το ψητό λουκάνικο.. μιαμ μιαμμμ! Στην περιοχή υπάρχει πληθώρα alternativeμαγαζιών, μουσικών μεζεδοπωλείων, ρακομελάδικων, μπυραριών, νεανικών καφενείων κ «αφτεράδικων»… οι ειδήμονες ας δώσουν παρακαλώ τα φώτα τους!
-Τσιπουράδικα: Ή ο βολιώτικος «θεσμός»!!! Γνωρίζω ότι στο σάιτ υπάρχει κ ξεχωριστό τόπικ-αφιέρωμα. Γενικώς, αν αποφύγετε τα πολύ τουριστικά της παραλίας Βόλου είστε σε καλό δρόμο! Εκτός από τον κλασικό παραδοσιακό «Κάβουρα» που είναι ανοιχτός μόνο μεσημέρι, έχω να πω πολύ καλά λόγια για τα «Φιλαράκια» (χωρίς θέα θάλασσα όμως) και για το «Ακρωτήρι» στη Ν. Ιωνία (στην περιοχή αυτή βρίσκονται ορισμένα πολύ καλά κ γνήσια τσιπουράδικα), καθώς επίσης και για τον «Παπαδή» που βρίσκεται όμως στην παραλία της Αγριάς (κ όχι στην παραλία Βόλου)… Επίσης καλά λόγια για φαγητό μέχρι σκασμού άκουσα για την «Φυκιάδα» στην οδό Γιάννη Δήμου… Προς Ν.Ιωνία και η «Μαρίνα», λιγάκι «κρυμμένο» τσιπουράδικο, πιο παλιού στυλ, που επικεντρώνεται κυρίως στο ψάρι αλλά καλό και αρκετά παραδοσιακό. Για τους μη μυημένους να ενημερώσω ότι: α) τρώτε κ πιείτε άφοβα, στις πλείονες περιπτώσεις ΔΕΝ θα στοιχίσει ακριβά! β) σε γνήσιο τσιπουράδικο ΔΕΝ παραγγέλνουμε αλλά απλώς ενημερώνουμε εκ των προτέρων για τυχόν μεζέδες που δεν επιθυμούμε να.. τιμήσουμε (π.χ. ψάρι τηγανιτό, γυαλιστερές κτλ) κ εν συνέχεια ζητούμε να έρθουν στα τραπεζάκι μας τα «πρώτα» (τσίπουρα με μεζέδες), εν συνεχεία τα «δεύτερα» κ.ο.κ. μέχρι να γίνουμε…λιάρδα!
-Cultσκυλάδικα, onceforalifetime(!): Αυτό φυσικά ήταν χιουμοριστικό!! Ωστόσο, κι αν ακόμη δεν έχετε καμιά σχέση με το σπορ, κι αν ακόμη το ρεπετρόριό σας περιλαμβάνει ως επί το πλείστον έντεχνα και ροκ άσματα, κάντε μου τη χάρη να ΜΗΝ χάσετε αυτή την παρακμιακή και καλτ πλην ξεκαρδιστική εμπειρία ζωής! ΑΥΣΤΗΡΕΣ προϋποθέσεις: α) να διαθέτετε μια εξαιρετικά κεφάτη παρέα που να θέλει να το ρίξει έξω καθώς επίσης και ΜΠΟΛΙΚΗ αίσθηση του χιούμορ, β) να έχετε τσούξει πρώτα 2-3 τσιπουράκια (βλ. παραπάνω) για να ‘χετε έρθει στα «ίσια» σας κ να γελάτε περισσότερο αβίαστα με όλα τα ευτράπελα που θα δείτε… Για να μην παρεξηγηθούμε, ο Βόλος διαθέτει εκτός των άλλων και αξιόλογα ρεμπετάδικα (π.χ. «Νυχτωδία»), αλλά κ κλαμπάκια με ξένη μουσική (π.χ. «Ο μπαρ» στην περιοχή Τσιμέντα στην Αγριά, «Αmaze» και «Graceland» στις Αλυκές, «White» εντός της πόλης κ.α.) για τα οποία επίσης θα ήταν καλό να δώσουν τα φώτα τους οι… ειδήμονες. Προσωπικά (κ παρότι φέτος το χειμώνα δεν μάζευε κόσμο το μαγαζί όπου τραγούδαγε), θα σας πρότεινα να αναζητήσετε την κα Δήμητρα Σοροβόλα αν σας αρέσει το καλό λαϊκό κ (δευτερευόντως) έντεχνο τραγούδι..
-Παγωτό ή γλυκό σε «Μινέρβα» κ «Μπούκη»: Η πρώτη είναι κλασική αξία στην παραλία Βόλου. Αφού λοιπόν έχετε ξενυχτήσει σε κάποιο από τα προαναφερθέντα, είπατε να φάτε κ ένα παγωτό (μμμμμμμμμμιαμμμμμ) ή μια πάστα φούρνου (ξανά μιαμμμμ μιαμμμμμμμμμμμ) στις 5:00 (!) τα χαράματα σε διανυκτερεύουσα καφετέρια της παραλίας ρε αδερφέ! Μην το σκέφτεστε… «Μινέρβα» για σούπερ μόκα (η σπεσιαλιτέ της!), σικάγο, ανάμικτο ή πάστα φούρνου… θα με θυμηθείτε! Αν τώρα είστε προς Αγριά μεριά κ θέλετε κ μια άγρια δόση μερέντας γύρω απ’ το κυπελάκι ή χωνάκι σας για να (παρα)γλυκαθείτε… ο «Μπούκης» (ζαχαροπλαστείο-καφετέρια στην παραλία Αγριάς) να ‘ναι καλά!
-Σαντουιτσάδικο «ρέινμποου»: Άλλη μια κλασική αξία στην οδό Ιάσονος, κυριολεκτικά «ουράνιο τόξο» για τις μισοάδειες τσέπες κ τα πεινασμένα για τζανκ φουντ στόματα… δοκιμάστε σκεπαστό πέινιρλι ή σαντουιτσάκι όταν τα οικονομικά δεν..τσουλάνε για παραπέρα… Καλό κ οικονομικό επίσης κ το σαντουιτσάδικο «ανώτερο» που είναι αλυσίδα καταστημάτων… Για κρεπούλα «l’ autrecrepe” (πανδαισία γεύσεων) ή «framboise» (αν κ με την τελευταία προσωπικά δεν ξετρελάθηκα).
-Μπαράκια-καφετέριες πλάι στο κύμα ή πανοραμικές: Ένα μικροσκοπικό πανέμορφο καλοκαιρινό μπαράκι για να βρέξετε κυριολεκτικά τα πόδια σας στο κύμα είναι ο «Άνεμος» στην Αγριά. Για κάτι πιο κυριλέ κ επίσης πλάι στο κύμα, το «People» στην ίδια περιοχή (αν κ θα σας πρότεινα όχι κοκτέιλ, γιατί προσωπικά τα κοκτέιλ που δοκίμασα εκεί μου φάνηκαν υπερβολικά «σιροπιαστά» κ δεν μου άρεσαν..) Στο Βόλο, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Κων/νου, αμέσως μετά το «Ξενία» κ δίπλα στο εστιατόριο «Ενυδρείο» βρίσκεται ο «Ίσαλος», καφέ-μπαρ που ξανάνοιξε μετά από χρόνια, με τέλεια θέα, διακόσμηση κ ατμόσφαιρα… είναι πολυσύχναστος ωστόσο, κ μπορεί να μην βρείτε να κάτσετε.. επίσης στα μείον οι τιμούλες που για Βόλο είναι λιγάκι τσιμπημένες (π.χ. ποτό –όχι κοκτέιλ- στα 7 και 8 Ευρώ). Επίσης προς το τέλος της πόλης, πλάι στον Ναυτικό όμιλο, σε πανέμορφη τοποθεσία κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, κ με καλά ποτά κ τιμές το μπαρ «Ράντα». Στην παραλία Βόλου, καλές καφετέριες με ποικιλία ροφημάτων κ εδεσμάτων, το «Άρωμα» και το «GreenPark». Στο Σουτράλι επίσης, που βρίσκεται αμέσως μετά την Αγριά, υπάρχει για βραδινή διασκέδαση το μπαρ-εστιατόριο «Layal» με ατμοσφαιρική ανατολίτικη διακόσμηση κ αισθησιακή αύρα, από μουσική.. ανάλογα με τα κέφια του dj!! Επίσης στην περιοχή της Γατζέας (περί τα 16 χλμ από Βόλο), υπάρχει το «Rivera» που εκτός από μπιτσόμπαρο με ξαπλώστρες κάτω από τα δέντρα (αλλά υποτυπώδη παραλία με καθαρά ωστόσο νερά) εξ όσων θυμάμαι (έχω χρόνια να πάω) είναι κ ρομαντικό παραθαλάσσιο μπαράκι για βράδυ… αρκετά «νανουριστικό» βέβαια κ άρα μάλλον αυστηρά για ζευγαροκατάσταση.. Αν είστε Βόλο κ θέλετε πανοραμική θέα, το καφέ-μπαρ στο roofgardenτου ξενοδοχείου «Ξενία» είναι φοβερό, αν κ αρκετά κυριλέ μαζεύει πολύ κόσμο! Για ακόμη πιο εντυπωσιακή θέα, υπάρχει κ το roofgardenτου ξενοδοχείου «Κυψέλη» (είναι μικρότερο όμως κ μαζεύει –όπως άκουσα- κόσμο μεγαλύτερης ηλικίας).
- Καφεδάκι (ή ποτάκι) στο Κέντρο: Προσωπικά δεν το προτιμώ κ το θεωρώ mustμόνο για το χειμώνα. Αν επιμένετε ωστόσο, στο Κέντρο του Βόλου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπάρχει πληθώρα καφετεριών που σφύζουν από κόσμο (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, δεδομένης της πανέμορφης παραλίας κ των «Παλιών») που λειτουργούν ως αργά το βράδυ… Σε όσους αγαπούν την έντεχνη μουσική θα πρότεινα για καφεδάκι (ή νοστιμότατη ζεστή σοκολάτα) τον «Εξάντα», ένα όμορφο κ ιδιαίτερο καφέ, ή το «Grappa» για καλό, προσεγμένο κρασάκι. Από κει κ πέρα, όρεξη ( κ χρόνο) να ‘χετε να αράζετε! Για κυριλέ ποτό κ γκουρμέ φαγητό σε ανάλογες «κυριλέ» τιμές, οι ντόπιοι συστήνουν το «πλαγίως».
- Έθνικ κουζίνα κ μπυραρίες: Ούτε εδώ έχω μεγάλη εμπειρία. Θα πρότεινα ωστόσο το «Lamarimba» για νοστιμότατη μεξικάνικη κουζίνα, με ποικίλες γεύσεις, καλές τιμές (κ προσφορές) καθώς επίσης για τις φοβερές μαργαρίτας και τον πολύ περιποιημένο χώρο-αυλή με κήπο όπου στεγάζεται. Από μπυραρίες, καλή η «Valentin» και ακόμη καλύτερα λόγια άκουσα για το «Αββαείο» (χωρίς ωστόσο να προλάβω να τιμήσω το τελευταίο).
-Πιτσαρίες στην παραλία: «Πόρτο φίνο-πίτσα Βόλος» και «Τορόντο». Το πρώτο η ωραιότερη κ πιο τραγανή πίτσα που έχω φάει. Το δεύτερο πιο κυριλέ, επίσης πολύ ωραία κ για ζυμαρικά..
-Βραδάκι στην παραλία του Αναύρου για σουβλακοκατάσταση: Με τα σανδάλια να βουλιάζουν στην άμμο, τη θάλασσα στα πόδια σας, φαναράκια τριγύρω, συχνά ζωντανή μουσική, καλοκαιράκι κ καλές τιμές, τι άλλο να ζητήσει κανείς;;;
-Φαγητό-ποτό στους πρόποδες του Πηλίου: Μιας κ είναι μισό τσιγάρο δρόμος από το Κέντρο της πόλης τα εντάσσω εδώ κι αυτά. Για φαγητό υπάρχουν αρκετά κ δεν έχω μεγάλη εμπειρία η αλήθεια είναι. Ωστόσο, απ’ ό,τι δοκίμασα, για παραδοσιακή κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσεως είναι ο «Ηλίας» στην Άλλη Μεριά (πάρτε ζακέτα αν πάτε βράδυ, παραγγείλτε από τοπικές νοστιμιές/σπεσιαλιτέ μεταξύ άλλων μπουμπάρι – είναι πολύ βαρύ όμως, οπότε με ρέγουλα- και από ορεκτικά γαλοτύρι!). Για Ποτό στον Άγιο Ονούφριο ξεχώρισα το μπαράκι “Loco”. Ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στα δέντρα, πολυεπίπεδο, απολύτως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον με τριγύρω ρυάκια κ ξύλινα γεφυράκια, απαλά φωτισμένους γκρεμούς με ατμοσφαιρικό κρυφό φωτισμό, τέλεια ποτά κ μπυρίτσες, υπέροχη μουσική (κυρίως έντεχνη, ροκ, chillout κτλ)… με μια λέξη μαγεία… προσωπικά ξετρελάθηκα τόσο που φοβόμουν ότι από στιγμή σε στιγμή θα έβλεπα τον καταραμένο όφι να με διώχνει απ τον παράδεισο...
-Εκκλησίες: Μετά τον παράδεισο και την κόλαση, η μετάνοια. Εκτός από την καρτποσταλική κ διάσημη του Αγίου Κωνσταντίνου (σήμα κατατεθέν της παραλίας), αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία Τρύπα ή Γορίτσης που βρίσκεται στο τέρμα τις πόλης όπως πάμε για την παραλία Πλάκες και εν συνεχεία για Αγριά, δίπλα στον Ναυτικό όμιλο. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εκκλησία, ημιυπόγεια, χτισμένη μέσα σε σπήλαιο και συγχρόνως ακριβώς πάνω απ το κύμα, με στοές και πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα.
-Παραλίες Παγασητικού, πλησίον της πόλης: Η καλύτερη είναι και η πιο μακρινή, αυτή της Αφήσου. Προσωπικά προτιμώ την Καλλιφτέρη (που βρίσκεται πριν το χωριό της Αφήσσου) και συγκεκριμένα το σημείο όπου βρίσκεται το μπιτσομπαράκι «Mokou» (δεν ξέρω αν το γράφω σωστά!). Πολύ ωραίες μουσικές, αρκετά καλή εξυπηρέτηση και φοβερά ηλιοβασιλέματα. Μόνο μείον η έλλειψη τουαλέτας (θα πρέπει να πάτε στο vintagewcτου κοντινού παραθαλάσσιου ξενοδοχείου «6 Κλειδιά»). Η παραλία το καλοκαίρι είναι πολυσύχναστη, οπότε ίσως χρειαστεί ακόμη κ να περιμένετε λιγάκι αν επιθυμείτε ομπρέλα-ξαπλώστρα. [ΣΗΜ: Κάποια στιγμή θα θελα να παραθέσω ένα δείπνο (με ή χωρίς διανυκτέρευση) πάνω στην άμμο στα τραπεζάκια του πολυτελέστατου κ πολυβραβευμένου «6 Κλειδιά»… http://www.tripadvisor.com.gr/Hotel...-Afissos_Magnesia_Region_Thessaly.html#photos … for anyone who could afford it…] Πιο πέρα, στο κυρίως χωριό της Αφήσσου, υπάρχει η παραλία Αμποβός, με ακόμη περισσότερο κόσμο, αρκετά μπιτσόμπαρα, φασαρία κ θαλάσσια σπορ. Πολύ όμορφα ηλιοβασιλέματα κι εκεί. Μεταξύ Καλλιφτέρης και Αμποβού, το χαριτωμένο Λαγούδι. Μετά την Αμποβό, το Λεφόκαστρο είναι πάρα πολύ όμορφο με πεντακάθαρα νερά, αλλά ανοργάνωτη παραλία. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν 2 δρόμοι: ο 1ος που είναι κ ο πιο βατός, περνάει από τις Αφέτες (θα τον βρείτε πριν φτάσετε στην Άφησσο) και θα σας πάρει αρκετή ώρα ώσπου να σας βγάλει Λεφόκαστρο, καθώς θα ανεβοκατεβείτε σχεδόν ολόκληρο βουνό! Ο 2ος είναι κυριολεκτικά αμελητέα απόσταση και συνεχίζει μετά το κυρίως χωριό της Αφήσσου και την παραλία της Αμποβού πλην όμως είναι εξαιρετικά δύσκολος και στενός οπότε χρειάζεται υπέρμετρη υπομονή και δεν συνίσταται για μεγάλου κυβισμού αμάξια. Αν επιχειρήσετε να πάτε πιο μακριά, π.χ. Ποτιστικά, Χόρτο, Μηλίνα κτλ. καλύτερα να το κάνετε ημερήσια εκδρομή. Η Μπούφα (ή Κορωπή) που βρίσκεται πριν την Καλλιφτέρη έχει άμμο κ ωραία μπιτσόμπαρα με γκαζόν, πεντανόστιμες γρανίτες κτλ. πλην όμως είναι αρκετά οικογενειακά και η θάλασσα συχνά είναι κάπως θολή (όχι λόγω βρωμιάς, αλλά λόγω ανακατεμένης άμμου). Για Καλά Νερά δεν έχω ακούσει κ πολύ καλά λόγια. Για Γατζέα, στο «Rivera» όμορφο κ προσεγμένο μπιτσόμπαρο κάτω από δέντρα αλλά υποτυπώδης παραλία (βλ. κ παραπάνω στο «μπαράκια-καφετέριες πλάι στο κύμα»). Οι υπόλοιπες παραλίες όπως πλησιάζουμε προς Βόλο (π.χ. Πλατανίδια, Καρνάγιο, Σουτραλί, Πλάκες) απλώς υποφερτές. Τις Αλυκές απέναντι κ τον Άναυρο εντός της πόλης να τα αποφύγετε! Από την άλλη πλευρά, εκτός της πόλης, η παραλία της Χρυσής Ακτής (ή Καντήραγας) κοντά στη Ν. Αγχίαλο άλλοτε αρκετά ικανοποιητική κ άλλοτε ψιλοβρώμικη. Στην κυρίως παραλία της Αγχιάλου 1 φορά κολύμπησα προ 2 ετών και δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί είχε ξεβράσει η θάλασσα πολύ σκουπίδι. Ίσως να πέτυχα λάθος μέρα.
-Λόφος Γορίτσας:
Για αρχαιολάτρεις, φυσιολάτρεις, fitnessmaniacsαλλά κ λάτρεις του μεταφυσικού- συνωμοσιολόγους – «κυνηγούς..φαντασμάτων», ο λόφος της Γορίτσας βρίσκεται εκεί, στο τέρμα της πόλης και της συνοικίας της Ν.Δημηριάδας, γεμάτος προκλήσεις κ έτοιμος προς εξερεύνηση. Ένα απλό γκουγκλάρισμα θα σας πείσει για την τεράστια αρχαιολογική, γεωφυσική κ «ενεργειακή» σημασία του.
Φιλική συμβουλή: ΝΑΙ στο περπάτημα-σκαρφάλωμα με παρέα κατά τη διάρκεια της μέρας, αν θέλετε να ανακαλύψετε μονοπάτια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, να χαζέψετε τη θέα προς τη θάλασσα κ την πόλη ή να χάσατε κιλά. ΟΧΙ στο περπάτημα βράδυ ακόμη κι αν έχετε παρέα, ΟΧΙ στην αυτοκινητάδα βράδυ για ρομαντική ή χάρντκορ ζευγαροκατάσταση. Ακόμη κι αν δεν σας επηρεάζουν επ’ ουδενί τα προαναφερθέντα μεταφυσικά, στην 1η περίπτωση κινδυνεύετε (αν μη τι άλλο..) από άγριες αγέλες αδέσποτων κ στη 2η για προφανείς λόγους…
-Λοιπά σημεία ενδιαφέροντος: Το παλιό τρενάκι, ο «Μουτζούρης» που κάνει τη διαδρομή Λεχώνια-Μηλιές (ελπίζω να εκτελείται ακόμη το δρομολόγιο, ας με διαφωτίσει κάποιος). Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις μικροσκοπικές ράγες κοντά στην παραλία της πόλης σε αρκετά σημεία της κ ιδίως πριν την παραλία του Αναύρου όπου διασχίζουν μια μεγάλη κ επικίνδυνη γέφυρα. Επίσης τα πολλά γραφικά γεφυράκια στο εσωτερικό της πόλης πάνω από τον (πλέον ανύπαρκτο) ποταμό Άναυρο. Στην παραλία, το «Κορδόνι», χαρακτηριστικό γεφυράκι με μεγάλη, στενόμακρη προκυμαία για αρκετό περπάτημα μέχρι το σημείο που φτάνεις ακριβώς αντικρυστά της (απέναντι του Βόλου) περιοχής Πευκάκια κι έχεις μια αλησμόνητη εικόνα της παραλίας του Βόλου αλλά και ολόκληρου του δυτικού Πηλίου. Αρκετά κτίρια, όπως το Πανεπιστήμιο στην παραλία, τον κινηματογράφο Αχίλλειο, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Δείγματα προϊστορικών οικισμών της περιοχής, κοντά στο εστιατόριο «Ενυδρείο» και την καφετέρια «Ίσαλος». Και πολλά πολλά άλλα.
-Αρχαιολογικοί Χώροι και μουσεία: Χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αγχίαλο, το Σέσκλο και το Διμήνι (δεν έχω πάει δυστυχώς σε κανένα, οπότε οι γνώστες ας παραθέσουν παρακαλώ τις εμπειρίες τους…) Μουσεία (πολλά μάλιστα με ελεύθερη είσοδο) υπάρχουν επίσης αρκετά για το μέγεθος της πόλης (π.χ. αρχαιολογικό, σιδηροδρομικό, πινακοθήκη, ακόμη κ… μουσείο εντομολογίας!!), επειδή όμως δεν αξιώθηκα ως σήμερα να επισκεπτώ κανένα (ντροπή μου!!), θα ήθελα να έχω μια γνώμη για το ποια αξίζουν περισσότερο κ γιατί…