• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.151
Likes
10.970
Μεξικό: Οι Αζτέκοι ξανά στην επιφάνεια

[FONT=Georgia, Arial]

awww.in2life.gr_dm_pictures_aztec290_103429_tXP453.jpg


[FONT=Georgia, Arial]Η ηγεσία της αρχαιολογικής ομάδας που εξερευνούσε έναν χώρο στο Μεξικό που δημιουργήθηκε από σεισμό, ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει τον πρώτο τάφο ενός Αζτέκου ηγεμόνα. Αν οι ισχυρισμοί τους επαληθευτούν, τότε πιθανότατα μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αρχαιότητας. Εκείνους που και μόνο στην σκέψη τους, μαγευόμαστε και ταξιδεύουμε αιώνες πίσω σε μεγάλα βασίλεια και αρχαίους πολιτισμούς. Λέτε να έφτασε η ώρα για την ανακάλυψη του αιώνα;


Προς το παρόν, κανένα από τα ευρήματα δεν έχει εκτεθεί σε κοινή θέα, αν και η Μεγάλη Βρετανία σκοπεύει να το πράξει σύντομα. Δεκατέσσερα χρυσά αντικείμενα από τον χώρο των ανασκαφών θα παρουσιαστούν στο Βρετανικό Μουσείο στα πλαίσια της έκθεσης για τον Moctezumaτον δεύτερο, τελευταίο μεγάλο αυτοκράτορα των Αζτέκων. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα πιθανότατα να είναι τα πρώτα δείγματα μιας πολύ μεγαλύτερης ανακάλυψης. Ο επικεφαλής του Μουσείου, Colin McEwan,μιλάει για πιθανή "ανακάλυψη της γενιάς". Η ανασκαφή έγινε στο κέντρο της αρχαίας πόλης Tenochtitlan, κοντά στην Catedral Metropolitana de la Asunción de María, της εκκλησίας που χτίστηκε από τις πέτρες του ναού του Μοκτεζούμα, που καταστράφηκε από τους Ισπανούς το 1521. Τα ερείπια του ναού είχαν χαθεί σχεδόν για πέντε αιώνες και ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία το 1978. Τα οικοδομήματα που είχαν χτιστεί τριγύρω από την εκκλησία έκαναν ακόμα δυσκολότερη την ανεύρεση των ερειπίων, αλλά ο σεισμός του 1985 άνοιξε τον δρόμο για τις πρόσφατες ανασκαφές.

Τα καινούργια ευρήματα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, φαίνονται να είναι προσφορές έξω από την είσοδο ενός τάφου. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και ένα εντυπωσιακό πέτρινο γλυπτό της Tlaltecuhtli, θεάς της Γης. Ο δρ. Λορέντζο Λοπέζ που το ανακάλυψε, θεωρεί πως είναι διακοσμητική πέτρα (capstone) ενός θαλάμου ταφής. Όταν οι αρχαιολόγοι μετακίνησαν το γλυπτό το 2007, ανακάλυψαν 4 δοχεία γεμάτα με χιλιάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σκελετών από ζώα, ένα γλυπτό του θεού της Φωτιάς και ξύλινες μάσκες. Δίπλα σε αυτά εντόπισαν κάτι που μοιάζει με είσοδο. Ηλεκτρονικοί έλεγχοι που έγιναν, έδειξαν ανωμαλίές στο έδαφος από κάτω τους, γεγονός που κάνει τον δρ. Χουάν να μιλάει για την ύπαρξη ενός βασιλικού τάφου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αρκετές γύψινες σφραγίδες, πράγμα που σημαίνει πως ο χώρος δεν λεηλατήθηκε. Μεταξύ των σφραγίδων υπήρχαν αρκετές προσφορές που εμπόδιζαν την είσοδο, όπως ένας σκελετός σκύλου που σύμφωνα με την παράδοση του αρχαίου πολιτισμού οδηγούσε τους νεκρούς στον Κάτω Κόσμο. Το εύρημα αυτόοδήγησε δρ. Λοπέζ να μιλήσει για την ύπαρξη ενός υπόγειου βασιλικού τάφου.

Το κατά πόσο ισχύουν όλες οι παραπάνω εικασίες, θα καταστεί σαφές σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μπορεί και σε μήνες...

Σύγχρονη Ξ–Ο‰Ξ? | ΜΡξικό: Οι Α΢τέκοι ΞΎΞ±Ξ½Ξ¬ στην ΡπιφάνΡιαhttp://www.travelstories.gr/#bellow
 
Last edited by a moderator:

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Σταθερή αλληλεγγύη στην Κούβα
Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταγγελία της επιθετικής πολιτικής της, ενάντια στο Νησί της
Επανάστασης

Η αντιπροσωπεία που επέδωσε χτες το ψήφισμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_d39998accdf0f9dc2cc3320246307d59._.jpg

Διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα, πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Με το διάβημά τους, οι φορείς επισημαίνουν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός και απαιτούν:
  • Την άρση του οικονομικού αποκλεισμού,
  • Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών,
  • Την κατάργηση της Κοινής Θέσης των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία με τη φύση των θεμάτων που θέτει, αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση στην εσωτερική δικαιοδοσία της Δημοκρατίας της Κούβας, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, αποβλέπει στην ανατροπή του πολιτικού, σοσιαλιστικού της συστήματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, οργανώθηκε εκδήλωση, από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, την ΕΕΔΔΑ και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, όπου συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω θέματα. Εκεί, επαναβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καθώς επίσης καταδικάστηκε η πολιτική απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού που ασκούν διαχρονικά εδώ και πενήντα χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό.
Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, μιλώντας στον «Ρ», τόνισε: «Αυτά που ζητάμε, είναι τ' αυτονόητα. Για το θέμα του αποκλεισμού, δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση. Είναι πενήντα χρόνια σχεδόν που είναι αποκλεισμένη η Κούβα. Υφίσταται έναν βαρύτατο, στις συνέπειες του, εμπορικό αποκλεισμό, εκτός βέβαια και από τις διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, δολιοφθορές κ.λπ.».
Από την πλευρά της, η Μαρή Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, επισήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης «στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι φυλακισμένοι άδικα στις αμερικανικές φυλακές», αλλά και «για να αναδείξει το θέμα ότι η κοινή θέση - που αυτή τη στιγμή ισχύει στην ΕΕ - πρέπει επιτέλους να αρθεί». Και κατέληξε: «Παρ' όλο που και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, νομίζουμε ότι μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη της σε μια άλλη, επίσης μικρή και γενναία χώρα που αντιμάχεται τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό». Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν επίσης ο Κώστα Τουμασάτος, Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού και οι Αντρέας Φραγκέας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Μιχάλης Λεγάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Στη συζήτηση που έγινε χτες για την Κούβα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η αναπτυσσόμενη αυτή χώρα και σημείωσαν ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Η περιοδική Εκθεση για την Κούβα σημειώνει ότι όλα αυτά γίνονται παρόλο που είναι θύμα ενός άδικου αποκλεισμού και διατυπώνει το αίτημα για άμεση άρση του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ.
Στη σύνοδο του Συμβουλίου, συμμετέχουν πολλές διεθνείς οργανώσεις, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (εκπροσωπείται από τον Θανάση Παφίλη, Γενικό Γραμματέα του), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών και πολλές άλλες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΣταθΡρΞ? αλληλΡγγύη στην Κούβα
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΕΡΟΥ
Αγώνας ενάντια στη σφαγή και την αρπαγή
Νέα κινητοποίηση με απεργία στις 8 Ιούλη, ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση Γκαρσία - τσιράκι του ιμπεριαλισμού, που μακελεύει το λαό και θέλει να παραδώσει το φυσικό πλούτο στις πολυεθνικές​

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_4070f0dcf6d664323521b2832b96ca59._.jpg

Οι ιθαγενείς της Αμαζονίας του Περού έχουν ξεσηκωθεί

Ξημερώματα Παρασκευής, 5 Ιούνη... «Στις 2 π.μ., οι δυνάμεις του στρατού περικύκλωσαν τους περίπου 600 ιθαγενείς, που περιφρουρούσαν το μπλόκο στην οδική αρτηρία στην περιοχή Μπάγκουα. Στις 5 π.μ. άνοιξαν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές, που ήταν οικογένειες, γυναίκες, παιδιά. Τους χτυπούσαν με πυρά από το έδαφος και από ελικόπτερο»... Κ' Οριάνκα Κίλτσερ, ηθοποιός, βραβευμένη με Οσκαρ, σε συνέντευξή της προς την δημοσιογράφο Αμι Γκούντμαν στο DemocracyNow. Την ίδια στιγμή, βίντεο της περουβιανής τηλεόρασης έδειχνε ελεύθερους σκοπευτές, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, στις ταράτσες των δημόσιων κτιρίων στις πόλεις Μπάγκουα Γκράντε, Μπάγκουα Τσίκα και Ουτκουμπάμπα να στρέφουν τα πυρά τους κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αιματηρή καταστολή!
Θραύσματα. Αποκαλυπτικά μεν, αλλά μόνο θραύσματα, που δε δύνανται να αποτυπώσουν ούτε στο ελάχιστο τις διαστάσεις και το μέγεθος της αιματηρής καταστολής που διέταξε η κυβέρνηση του Προέδρου Αλαν Γκαρσία κατά χιλιάδων ιθαγενών μετά από 56 μέρες κινητοποιήσεων ενάντια στο «νόμο της ζούγκλας», όπως έχει χαρακτηριστεί η σειρά προεδρικών διαταγμάτων και νομοσχεδίων που στοχεύουν να εναρμονίσουν την ισχύουσα νομοθεσία στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και ανάλογες συμφωνίες με τη Χιλή και εσχάτως με την Κίνα. «Ο νόμος της ζούγκλας» στοχεύει στην παράδοση της πατρογονικής γης των ιθαγενών, που δεν είναι άλλη από δεκάδες χιλιάδες εκτάρια τροπικής ζούγκλας, στις πολυεθνικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της, είτε είναι πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο, είτε ορυκτά, είτε αγροτικά προϊόντα, είτε ακόμη και βιοκαύσιμα και φάρμακα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν, όταν ανακοινώθηκε ότι δόθηκε άδεια στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Perenco» να «επενδύσει» τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στη λεκάνη του ποταμού Μαρανόν, στο βορειοανατολικό Περού και δε σταμάτησαν ούτε όταν ο Πρόεδρος Γκαρσία κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχικά για 30 και κατόπιν για 60 μέρες, δίνοντας συνάμα εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις, στις 8 Μάη, να συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στην καταστολή των κινητοποιήσεων.
Προαναγγελθείσα σφαγή
Συνεπώς, το μακελειό ήταν θέμα χρόνου... Εντούτοις το μέγεθος της δολοφονικής καταστολής δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί σε όλο του το εύρος. Περισσότερο από μια βδομάδα μετά, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 32 ιθαγενείς και 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με περουβιανά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του Προέδρου Γκαρσία επισήμως δίνει ως αριθμό των νεκρών: 24 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και μόλις 9 ιθαγενείς. Επιμένει, παρά την ανακάλυψη 15 πτωμάτων στις όχθες ποταμού κοντά στη Στροφή του Διαβόλου, 4 μέρες μετά. «Είναι η χειρότερη σφαγή εδώ και μια 20ετία», δήλωσε ο ηγέτης των ιθαγενών, Αλμπέρτο Πισάνγκο, που διώκεται για στάση, ανταρσία και ανατροπή καθεστώτος και αναγκάστηκε να καταφύγει στην πρεσβεία της Νικαράγουας, όπου και τελικά του δόθηκε άσυλο...
«Οι νεκροί ιθαγενείς ενδέχεται να είναι περισσότεροι από 250», θα δηλώσει ο Μιγκέλ Παλασίν, επικεφαλής του Συντονιστικού των Ιθαγένικων Οργανώσεων του Ανδεων (CAOI), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ground report, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν 250 εξαφανισμένοι που δε βρίσκονται στον κατάλογο των νεκρών, των τραυματιών ή των συλληφθέντων. «Τους πήγαν σε ένα φαράγγι και μετά τους πέταξαν από ελικόπτερα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Υπάρχουν νεκροί στις όχθες του ποταμού. Πίσω από το λόφο υπάρχουν πολλοί, λες και είναι ένας τεράστιος τάφος»... Είναι μαρτυρίες ιθαγενών, που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την αιματηρή καταστολή και μπόρεσαν μετά από μέρες που κρύβονταν στο δάσος να επιστρέψουν στα χωριά τους, τα οποία έχουν αποκλειστεί και έχει επιβληθεί ουσιαστικά στρατιωτικός νόμος, αφού εκτός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 15.00 έως τις 06.00.
«Πυροβολούσαν παιδιά ακόμη και 4 ετών», θα καταγγείλουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως αναφέρει ο Γκεράρδο Ρένικε, στην έκθεσή του για την οργάνωση North American Congress on Latin America, για να συνεχίσει: «Οι νοσοκομειακές αρχές παρέδωσαν στις αρχές ασφαλείας δεκάδες πτώματα που πετάχτηκαν σε ποτάμια ή απροσπέλαστα φαράγγια ή τα έκαψαν ώστε να τα εξαφανίσουν»...
Πρακτική εξαιρετικά διαδεδομένη στο Περού, ειδικά κατά την περίοδο του βρώμικου πολέμου της δεκαετίας '80-'90. Η επιστροφή της δεν ξαφνιάζει, ειδικά υπό το πρίσμα ότι ο νυν Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία ήταν πρόεδρος από το 1985 έως το 1990 και σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών αρχών «είχε δώσει εντολές σε τάγματα θανάτου που είχαν οργανωθεί από το πολιτικό του κόμμα να προχωρήσουν σε δολοφονίες αγωνιστών. Η λίστα των θυμάτων περιλαμβάνει συνδικαλιστές, κομμουνιστές και ηγετικά στελέχη κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων» (Peru: US Gov't document links Garcia to 1980s death squads-IPS News).
Εκτός της πρακτικής των δολοφονιών, η κυβέρνηση Γκαρσία χρησιμοποίησε όλες τις γνωστές μεθόδους: Παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση, προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. «Πρόκειται για πολίτες δεύτερης κατηγορίας»... «Δε θα επιτρέψουμε τα συμφέροντα αυτών των ιθαγενών να μπουν πάνω από τα συμφέροντα των 28 εκατομμυρίων Περουβιανών». Πρόκειται για μια ακόμα έκφανση του ρατσισμού, που είναι διάχυτος στο Περού, και έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση Γκαρσία προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, καθώς βουλευτές του κόμματος APRA κατηγόρησαν τους ιθαγενείς για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με εξωτερική μάλιστα βοήθεια, δείχνοντας τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα και ξεχνώντας ότι πολύ πρόσφατα το Περού παρείχε αφειδώς άσυλο στον Μανουέλ Ροσάλες, πρώην δήμαρχο του Μαρακαΐμπο που διώκεται για διαφθορά και άλλους «διωκόμενους» της Βενεζουέλας, αλλά και στελέχη παρακρατικών οργανώσεων ή και της αποκαλούμενης κοινωνίας των πολιτών που ενέχονται σε διάφορες υπονομευτικές δραστηριότητες και σφαγές στη Βολιβία, όπως αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια των ερευνών για το δίκτυο που εξαρθρώθηκε πρόσφατα στη Σάντα Κρους.
Ο αγώνας συνεχίζεται
Φυσικά, κατά την κυβέρνηση, αποδεικτικό στοιχείο του «ξένου δάκτυλου» ήταν η 4η Σύνοδος της Ηπείρου των Ιθαγένικων Λαών και των Εθνοτήτων της Αμπια Γιάλα, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία βδομάδα του Μάη, στην πόλη Πούνο, στο νοτιοανατολικό Περού. Μία σύνοδος, που, κατά τον Περουβιανό καθηγητή Πανεπιστημίου Ανιμπαλ Κιχάνο, ήταν το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της χρονιάς μέχρι στιγμής για τη Λατινική Αμερική, καθώς αποφάσισε «να αμφισβητηθεί ανοικτά ο καπιταλισμός που αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα» και να γίνει αγώνας, ώστε να υιοθετηθούν άλλες πολιτικές, ενώ έγινε στον απόηχο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης των ιθαγενών στην Βάγιε ντελ Κάουκα στη νοτιοδυτική Κολομβία (Οκτώβρης - Νοέμβρης 2008) και στο φόντο των κινητοποιήσεων στο Περού.
Διαδηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά: Η ευρύτητα του φάσματος των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, που εκτείνονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Περουβιανής Αμαζονίας, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Τις προσπάθειες κινητοποίησης συντονίζει η Ενωση Διεθνικής Ανάπτυξης για τον Περουβιανό Αμαζόνιο (Aidesep), μια οργάνωση - ομπρέλα δεκάδων οργανώσεων. Η Aidesep, που ιδρύθηκε περίπου πριν από τρεις δεκαετίες με τη συνένωση περίπου 80 ομοσπονδιών και τοπικών οργανώσεων, έχει μεγάλο εκτόπισμα και ισχύ στις 1.350 κοινότητες που συνδέονται με αυτήν και εκπροσωπεί 65 διαφορετικούς λαούς του Αμαζονίου. Οπως ιστορικό προηγούμενο δεν έχει ούτε η βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης.
Διεθνής αλληλεγγύη
Η προσπάθεια της κυβέρνησης Γκαρσία να πνίξει στο αίμα και να κατατρομοκρατήσει το λαό του Περού έχει πέσει μέχρι στιγμής στο κενό. Καταρχήν υπήρξε η αλληλεγγύη και η άμεση αντίδραση των λαϊκών οργανώσεων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων όλης της Λατινικής Αμερικής και πολλών άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ. Οι δεκάδες διαδηλώσεις καταδίκης της κυβέρνησης Γκαρσία και αλληλεγγύης στους εξεγερμένους του Περού σε όλη την Λατινική Αμερική, σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ομως, η κυβέρνηση Γκαρσία το ισχυρότερο μήνυμα το έλαβε από τον ίδιο το λαό του Περού την Πέμπτη, όταν μυριάδες εργαζόμενοι, γυναίκες και παιδιά, φοιτητές απέργησαν και έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις, που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλο το Περού ενάντια στην καταστολή, που κάλεσε το πανεθνικό «Μέτωπο για τη Ζωή και την Κυριαρχία» το οποίο αποτελεί συσπείρωση δεκάδων συνδικαλιστικών, ιθαγένικων και λαϊκών οργανώσεων. Την κινητοποίηση στήριξαν μαχητικά και το Περουάνικο ΚΚ και το ΚΚ Περού «Κόκκινη Πατρίδα», ενώ στην πρωτεύουσα Λίμα δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αποτρέψουν την πορεία να φτάσει έως την έδρα της κυβέρνησης. Παρά την εμφανή προσπάθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ να αποκρύψουν το εύρος των κινητοποιήσεων και τον ελιγμό του Κογκρέσου που μερικές ώρες πριν τις πανεθνικές κινητοποιήσεις αποφάσισε την «αναστολή για 90 μέρες» της ισχύος των διαταγμάτων ώστε «να αποφευχθεί η συνέχιση της αιματοχυσίας και να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου», όπως ανέφερε το Τelesur. Οσο για τους εξεγερμένους, η απάντηση ήταν ρητή: «Η αναστολή δε μας καλύπτει... οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται».
Θα συνεχιστούν, ενώ νέο ραντεβού δίνουν όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο «Μέτωπο» για την 8η Ιούλη, καθώς καλούν το λαό να συμμετάσχει στην πανεθνική απεργία που κηρύχθηκε και στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : Ξ‘Ξ³ΟŽΞ½Ξ±Ο‚ Ρνάντια στη σφαγΞ ΞΊΞ±ΞΉ την αρπαγΞ
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΧΙΛΗ
«Εφυγε» η χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε​
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Την τελευταία της πνοή άφησε χτες κοντά στους οικείους της η Ορτένσια Μπούσι, χήρα του πρώην Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Αποφοίτησε ως καθηγήτρια Ιστορίας και Γεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο, ενώ η γνωριμία της με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε έγινε το 1939 σε έναν κινηματογράφο. Από εκείνη τη στιγμή ήταν στο πλάι του ως σύντροφος, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της προεδρίας του. Το πρωί της 11ης Σεπτέμβρη, η Τέντσα όπως την αποκαλούσε ο χιλιάνικος λαός, ήταν στην προεδρική κατοικία Τόμας Μόρο, η οποία βομβαρδίστηκε επίσης, μακριά ωστόσο από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, όπου ο Σαλβαδόρ Αλιέντε άφησε την τελευταία του πνοή. Μετά το αιματηρό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, η Μπούσι έζησε εξόριστη στο Μεξικό που συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της δικτατορίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων που συστηματικά και κατάφωρα παραβιάζονταν από τη δικτατορία. Για τους αγώνες είχε βραβευτεί το 1978 με το «βραβείο Λένιν για την Ειρήνη» και το «βραβείο Ανα Μπετανκούρτ», στην Κούβα. Επέστρεψε στην Χιλή 17 χρόνια μετά.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : «ΕφυγΡ» Ξ· Ο‡Ξ?ρα του Σαλβαδόρ ΑλιέντΡ
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.805
Likes
7.810
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη του Λοσάδα​
ΛΑ ΠΑΣ.--
Η δίκη του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα για «γενοκτονία» συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία του παρείχε άσυλο αμέσως μετά την άτακτη αναχώρησή του από τη Βολιβία κατόπιν της λαϊκής εξέγερσης που είναι πια γνωστή ως «πόλεμος του φυσικού αερίου» και κόστισε τη ζωή σε 68 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 600.
Ο εισαγγελέας της Βολιβίας Μάριο Ουρίμπε ανέλυσε το κατηγορητήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία ενώπιον του Δικαστηρίου εναντίον του Σάντσες ντε Λοσάδα, αλλά και πρώην υπουργών, όπως οι Κάρλος Σάντσες Μπερσέν - επίσης βρίσκεται στις ΗΠΑ - Χόρχε Μπεριντοάγκουε, Ούγκο Καρβαχάλ Δονόσο, Γκουίντο Ανιές Μοσκόσο, Ανταλμπέρτο Κουαχάρα, Ντάντε Πίντο και Ερικ Βίγια, καθώς και των Μίρτα Κεβέδο, Χόρχε Τόρρες και Χαβιέρ Τόρες, οι οποίοι βρίσκονται στο Περού, όπου τους έχει παρασχεθεί πολιτικό άσυλο.
Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη της δίκης υψηλή κυβερνητική αντιπροσωπεία από τη Βολιβία επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα έκδοσης που είχε υποβάλει τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση της Βολιβίας. Πρόκειται για αίτημα έκδοσης του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα και δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησής του.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΣυνΡχί΢Ρται Ξ· δίκη του Λοσάδα
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε η 6η Σύνοδος της ΑLBA​
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Ενισχυμένη με την είσοδο τριών νέων μελών και δύο παρατηρητών η 6η Σύνοδος της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA) στοχεύει να κάνει μεγαλύτερα και ταχύτερα βήματα όσον αφορά την προώθηση της συνεργασίας χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Το «παρών» στην 6η Σύνοδο δίνουν αντιπροσωπείες των χωρών μελών της ALBA, της Κούβας ο πρώτος αντιπρόεδρος Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, οι πρόεδροι της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και της Ντομίνικα Ρούζβελτ Σκέριτ, επίσης ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, οι πρωθυπουργοί του Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες Ραλφ Γκονσάλβες και της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπόλντουϊν Σπένσερ, χώρες που είναι τα 3 νέα μέλη. Τέλος, ως παρατηρητές παρευρίσκονται οι ηγέτες της Παραγουάης και της Γρενάδα, Φερνάντο Λούγκο και Τίλμαν Τόμας αντίστοιχα.
Οι εργασίες της 6ης Συνόδου άρχισαν χτες στην ιστορική περιοχή του Κάμπο Καραμπόμπο ανήμερα της 188ης επετείου από τη μάχη του 1821, μάχη που σηματοδότησε την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον αποικιακό ζυγό της Ισπανίας. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις των ηγετών των χωρών μελών της ALBA κατά την έναρξη των εργασιών ότι στόχος τους είναι «η ενίσχυση της ενότητας, της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης στο νέο αυτό οικονομικό, πολιτικό, εμπορικό χώρο και με αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αλληλοσυμπληρωματικότητα και πρωτίστως η αλληλεγγύη»...

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΑρχισΡ Ξ· 6Ξ· Σύνοδος της Ξ‘LBA
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ

Τα ξημερώματα Κυριακής, στρατιώτες συνέλαβαν τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ώρες αργότερα βρέθηκε στην Κόστα Ρίκα όπου έκανε έκλυση στο λαό να αντισταθεί. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Τσάβεζ (της Βενεζουέλας) που μάλιστα, αν κατάλαβα καλά, δήλωσε πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει το στρατό της χώρας του κατά των πραξικοπηματιών. Υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν στους δρόμους και σε περιπτώσεις πιάστηκαν στα χέρια με τους στρατιώτες, ενώ πίσω από το πραξικόπημα βλέπουν Αμερικάνικο δάκτυλο.

Πραξικόπημα στην Ονδούρα (από τα Νέα)
Ούγκο Τσάβες:«θα ανατρέψω όποιον αναλάβει στην Ονδούρα» (από τα Νέα)
 

taver

Member
Μηνύματα
12.612
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Βοηθήστε με να καταλάβω: Τον συνέλαβαν και μετά τους ξέφυγε και βρέθηκε στον Κόστα Ρίκα?
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Βοηθήστε με να καταλάβω: Τον συνέλαβαν και μετά τους ξέφυγε και βρέθηκε στον Κόστα Ρίκα?
Δεν είπε κανείς ότι τους ξέφυγε. Τον συνέλαβαν στο σπίτι του και τον έβαλαν σε ένα αεροπλάνο για την Κόστα Ρίκα, διώχνοντας τον έτσι από τη χώρα.

Honduran President Is Ousted in Coup (NY Times)
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom