Τουρκία Εντυπώσεις από Κωνσταντινούπολη

thessaris

Member
Μηνύματα
636
Likes
997
'9. Αυτό που γίνεται με τά ρέστα κ τίς πληρωμές ειναι στα όρια τού ανέκδοτου. Προσπαθεί το 30% όσων παίρνουν τα χρήματα σου για οποιοδήποτε λόγο να σέ κλέψει. Χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ ενώ έχεις συμφωνήσει αλλά , δίνει λάθος τά ρέστα (πάντα σέ όφελος τούς), βάζει μεγαλύτερο ποσό στο pos για να πληρώσεις, σου βάζει τά μισά κάστανα στο δρόμο σέ σχέση με τά γραμμάρια που λέει ότι παίρνεις κτλ κτλ κτλ . Κ βέβαια όταν το επισημάνεις, κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικα σάν νά σού λέει, είσαι τουρίστας δεν γίνεται να μην προσπαθήσω να σέ κλέψω. Τραγικό'

Γι'αυτό που περιγράφεις παραπάνω, για τα πολύ ακριβά αξιοθέατα καθώς και για τη γενικότερη ακρίβεια, ξενέρωσα πολύ στο πρόσφατο 1ο ταξίδι μου στην Πόλη.
Ωραία η Πόλη, ωραία η ατμόσφαιρά της αλλά πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου να μη σε 'ρίξουν' οι ντόποιοι μαγαζάτορες (& ταξιτζήδες)... :(
Φαντάσου πόσο ξενερώνουμε όσοι έχουμε δει την Πόλη με τιμές -ειδικά στο φαγητό - μισές από την Ελλάδα. Τελευταία φορά στο Ciya πριν από κανά εικοσαήμερο 35 ευρώ το άτομο για 2 μερίδες από το μαγειρίο, δυο ορεκτικά, δυο αϊράνια κι ένα κατμέρ (γλυκό) στη μέση. Πριν από 5 χρόνια αυτό ήταν 20 ευρώ., πριν από 10 βαριά 15.

Πάντως το πανάκριβο φαγητό δεν περιορίζεται μόνο στα τουριστικά μέρη της Πόλης, ντουρούμ με κοκορέτσι (με ποσότητα κρέατος πολύ συγκρατημένη) σε προάστιο της ασιατικής πλευράς που δεν έχει δει ποτέ τουρίστα κόστισε 220 λίρες, σχεδόν 6 ευρώ!!. Για τη σύγκριση να πω ότι πίτα με κοκορέτσι (όχι ψιλοκομμένο βέβαια σαν το τούρκικο) που έχει εδώ στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης η "Κορυφή", δίνεις 4,80 €
 

tatooine

Member
Μηνύματα
2.467
Likes
10.554
Τελευταία φορά στο Ciya πριν από κανά εικοσαήμερο 35 ευρώ το άτομο για 2 μερίδες από το μαγειρίο, δυο ορεκτικά, δυο αϊράνια κι ένα κατμέρ (γλυκό) στη μέση. Πριν από 5 χρόνια αυτό ήταν 20 ευρώ., πριν από 10 βαριά 15.
Και πριν 30 δεν είχαμε γεννηθεί.
Απολαύστε την πόλη. Για όλους/ες έχει ο μπαχτσές.
fdf.png
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
925
Likes
5.529
Επόμενο Ταξίδι
........
Από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη θα συμφωνήσω στο ότι οι τιμές γενικά έχουν αυξηθεί πολύ στα πάντα αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τους τουρίστες.

Κάθε φορά που διαπίστωνα πως ακόμα και το φαγητό του δρόμου είναι πλέον ακριβό για τον Έλληνα τουρίστα που είχε "κακομαθει" να τρώει αρχοντικά με ελάχιστα χρήματα, σκεφτόμουν και τον Τούρκο πολίτη που με το μέσο εισόδημα δεν θα μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στα βασικά του έξοδα .
Μάλιστα σε σχετική συζήτηση που είχα με τον νεαρό receptionist του καταλύματος μου ένα βράδυ που θέλησαμε να παραγγείλουμε στο δωμάτιο δύο durum το επιβεβαίωσα με πικρία.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον σύντομο μας διάλογο όταν κατέβηκα στην reception να ρωτήσω αν θα μπορούσε να μας παραγγείλει κάτι από την γύρω περιοχή και με ρώτησε από ποιο συγκεκριμένα θα ήθελα να παραγγείλω durum που είχαμε επιλέξει να φάμε.
Του απάντησα πως δεν γνωρίζω και του ζήτησα να διαλέξει αυτό που εκείνος προτιμά.
Η απάντηση του "δεν έχω ιδέα , δεν έχω δοκιμάσει πάνω από δύο χρόνια" ,με ξάφνιασε και αυθόρμητα τον ρώτησα με αφέλεια αν είναι vegetarian όπου και η δεύτερη απάντηση που έλαβα με πικρό μειδίαμα ήταν , " Όχι απλως είναι πλέον πολύ ακριβό για εμάς! Η μητέρα μου μαγειρεύει για οικογένεια 6 ατόμων με λιγότερα από όσα στοιχίζει σήμερα ένα durum!"

Αργότερα όταν περιηγήθηκα στις τοπικές αγορές και είδα με τα μάτια μου τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης μπόρεσα να δικαιολογήσω και την αύξηση των τιμών στους χώρους εστίασης καθώς και την μείωση παράλληλα της ποιότητας και της ποσότητας.
Και ναι συμφωνώ, πως στην Ελλάδα που το πίτογυρο πριν δύο χρόνια κόστιζε τα μισά είναι πλέον ακριβό και αρκετοί από εμάς μειώσαμε την κατανάλωση του αλλά σίγουρα ακόμα και ο χαμηλόμισθος δεν το έχει αποκλείσει εντελώς από την διατροφή του.

Το ζήτημα που αναφέρθηκε πιο πάνω με τα ρέστα δεν μου συνέβη ποτέ ίσως γιατί πλήρωνα περισσότερο με κάρτα. Ακόμα και στα ταξί που εδώ και χρόνια θεωρούνταν ένας τομέας που θέλει την προσοχή μας , δεν είχα κάποια δυσάρεστη εμπειρία . Πήρα ταξί από τον δρόμο αρκετές φορές για σύντομες διαδρομές και με το gps ανοιχτό στο κινητό για να τους δείξω που πάω, ούτε μια φορά δεν προσπάθησαν να με χρεώσουν παραπάνω. Ίσως να ήμουν τυχερή, ίσως τους ψαρωνε το ανοιχτό gps δεν ξέρω. Πάντως στο τελευταίο μου ταξίδι πριν 8 χρόνια είχα πολύ περισσότερα κρούσματα scamming από αυτήν την φορά.

Συνοψίζοντας για εμένα η Πόλη παραμένει μαγική και ένας ακριβότερος ,σε σχέση με το παρελθόν προορισμος ,αλλά ακόμα προσιτός με πολλές επιλογές για όλα τα βαλαντια!
 

alisaxni

Member
Μηνύματα
84
Likes
68
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Ωκεανία
Μερικές πληροφορίες για την Πόλη - Φεβρουάριος 2025

Επέστρεψα και εγώ από την Κωνσταντινούπολη χθες και είπα να μοιραστώ κάποιες πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες σε μελλοντικούς ταξιδιώτες. Από ό,τι αντιλήφθηκα, είναι σημαντικό να υπάρχουν τακτικά ενημερώσεις γιατί όλα αλλάζουν ραγδαία στην πόλη (τιμές κτλ).

Ο πιο οικονομικός και σχετικά γρήγορος τρόπος να φτάσεις στο κέντρο (πχ Ταξίμ) από το νέο αεροδρόμιο είναι τα λεωφορεία Havaist. Έχουν τακτικά δρομολόγια ανά μισάωρο και στοιχίζει 275 λίρες (αυτή τη στιγμή / παλαιότερα είχαν 200 - 230 και για το μέλλον δεν εγγυώμαι). Δεν δέχονται μετρητά, μόνο istanbulkart ή γενικά κάρτα.

Οι τιμές για να αγοράσεις sim από τους παράδρομους της istiklal είναι γύρω στις 750tl τα 25gb. Εγώ δεν αγόρασα τελικά, γιατί βολεύτηκα με τους offline χάρτες που κατέβασα από το google maps και φυσικά το wifi από τα καταστήματα και το ξενοδοχείο. Έχει και αναλυτικά δρομολόγια και εναλλακτικές για μετρό, λεωφορεία, καραβάκια, τραμ ανάλογα τον προορισμό σας.

Για την κρουαζιέρα στο Βόσπορο, έχει πολλές εναλλακτικές μέσω Get your Guide. Εμείς επειδή θέλαμε απογευματινή ώστε να μην πάει πολύ αργά λόγω του είχαμε κουραστεί, βρήκα μια με 7,90 το άτομο. Έφτασε μέχρι γέφυρα του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και στην επιστροφή έπλευσε κοντά στην ακτή για να δούμε τα τείχη του Τοπ Καπί από τη θάλασσα. Περιλάμβανε μόνο ένα welcome drink στην συγκεκριμένη τιμή.

Για την Πρίγκηπο αντί να κλείσω κάποια οργανωμένη κρουαζιέρα, κοιτώντας τον καιρό, πήραμε το απλό καραβάκι της γραμμής από Kabatas (Sehir Hatlari) που με κόστος 88 tl το άτομο για το πήγαινε και άλλα 88 tl για το έλα, έχεις δει και τα υπόλοιπα νησιά (από το λιμάνι οκ) και ανάλογα ποιο δρομολόγιο θα επιλέξεις για επιστροφή, μένεις στην Πρίγκηπο (Buyukada) όσο θες. Εμείς κάτσαμε 1,5 ώρα και τριγυρίσαμε αρκετά μέσα στον οικισμό με τα υπέροχα πάμφθηνα (not) κτίρια. Μια γραφική ησυχία υπήρχε για μέσα Φλεβάρη, φαντάζομαι από άνοιξη και μετά θα γίνεται ο χαμός.

Στο τζαμί του Ντολμαμπαχτσέ και στο Μπλε Τζαμί μπαίνεις δωρεάν αρκεί φυσικά να βγάλεις παπούτσια και οι γυναίκες να έχουν ένα σάλι ή μια πασμίνα να καλύψουν το κεφάλι. Ως προς την Αγία Σοφία, ειλικρινά θεωρώ μεγάλο το ποσό (30 ευρώ πάνω κάτω) που υπάρχει για να βρεθείς στον πάνω όροφο, αλλά δε θα έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς αλλιώς και να δεις όσες εικόνες έχουν μείνει και κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Σε επόμενη επίσκεψη θα προτιμήσω να μπω κάτω στον θρησκευτικό χώρο, που είναι δωρεάν. Την περασμένη Δευτέρα δεν υπήρχαν παραπάνω από 10 άτομα κάτω και πάνω ήμασταν μαζεμένοι πάνω από 100 :p. Κιστέρνα εντυπωσιακή, είσοδος επίσης 26-30 ευρώ περίπου. Πολύ σημαντικό μουσείο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης με θησαυρούς από τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Αιγαίου κοντά στην Τουρκία, καθώς και άλλες πόλεις της ανατολικής Τουρκίας ή Μέσης Ανατολής. Μου προξενεί τεράστια εντύπωση που δεν το επισκέπτονται Έλληνες, ούτε προτείνεται στους οδηγούς. Προσωπικά το είχα στις προτεραιότητες, από όταν το ταξίδι στην Κων/πολη ήταν απλή φιλοδοξία. Είσοδος 15 ευρώ (προσοχή: αναγράφουν στο ταμείο την τιμή σε ευρώ, αλλά δέχονται μόνο λίρες/κάρτα).

Εντυπωσιακά τα παζάρια αλλά στα μαγαζιά της διαδρομής που συνδέει τα δύο (Αιγυπτιακό και Καπαλι) τα ίδια προϊόντα έχουν τρομερή διαφορά τιμής.

Όλα τα εστιατόρια έχουν πάρει την ανηφόρα στις τιμές. Στο Balkan Lokantasi της Ιστικλάλ δεν έμεινα ικανοποιημένη από την ποιότητα. Δοκίμασα το kaymak honey στο Karakoy Muhallebicisi που προτείνατε εδώ και ήταν τίμιο. Το Balik Ekmek στο Karakoy το βρίσκεις σταθερά στις 180 λίρες, ενώ η πιο οικονομική, νόστιμη επιλογή ήταν στο Nevizade Kokorec με φοβερούς υπαλλήλους και ευγνωμονώ την/τον χρήστη που το ανέφερε εδώ! Στο συγκεκριμένο στενό θα βρείτε και φθηνά σουβενίρ και άλλες επιλογές για φαγητό που δεν δαγκώνουν την τσέπη.

Μπόνους: Τα περισσότερα ανταλλακτήρια ανοίγουν μετά τις 9 το πρωί, οπότε εάν θα χρειαστείτε χρήματα πολύ πρωί πχ για να φορτίσετε μια istanbulkart προνοείστε από την προηγούμενη για να μην τρέχετε πάνω-κάτω την Tαξίμ σαν τους μουρλούς 8 το πρωί όπως εγώ επειδή δεν δέχονταν κάρτα τα χαλασμένα μηχανήματα. ;p
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
925
Likes
5.529
Επόμενο Ταξίδι
........
Στο τζαμί του Ντολμαμπαχτσέ και στο Μπλε Τζαμί μπαίνεις δωρεάν αρκεί φυσικά να βγάλεις παπούτσια και οι γυναίκες να έχουν ένα σάλι ή μια πασμίνα να καλύψουν το κεφάλι. Ως προς την Αγία Σοφία, ειλικρινά θεωρώ μεγάλο το ποσό (30 ευρώ πάνω κάτω) που υπάρχει για να βρεθείς στον πάνω όροφο, αλλά δε θα έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς αλλιώς και να δεις όσες εικόνες έχουν μείνει και κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Σε επόμενη επίσκεψη θα προτιμήσω να μπω κάτω στον θρησκευτικό χώρο, που είναι δωρεάν. Την περασμένη Δευτέρα δεν υπήρχαν παραπάνω από 10 άτομα κάτω και πάνω ήμασταν μαζεμένοι πάνω από 100 :p.
Σε όλα τα τζαμιά είναι δωρεάν η είσοδος για επίσκεψη εκτός φυσικά των ωρών προσευχής.
Το παράδοξο είναι πως μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τζαμί πλέον, της Αγίας Σοφίας που δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κατω μέρος όχι μόνο σε τουρίστες αλλά και σε μη Τούρκους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι μουσουλμάνοι ή όχι όπως αναγράφεται άλλωστε ρητά στις πινακίδες.

Παρόλα αυτά διέκρινα μια ανοχή σε μουσουλμάνους επισκέπτες που τους επέτρεψαν να μπουν μέσα πριν την ώρα της προσευχής απλώς κάνοντας τους την ερώτηση αν θελουν να μπουν για προσευχη ή επίσκεψη. Αν απαντούσες για προσευχή σε άφηναν να περάσεις.
Πιθανόν, αν είχες αντιστοιχη περιβολή και δήλωνες μουσουλμάνα, στην επόμενη επισκεψη να σε άφηναν να περάσεις κατ' εξαίρεση, αλλά χωρίς αυτό να αποτελεί θέσφατο.
 

KOSTAS

Member
Μηνύματα
59
Likes
14
Επιστρέψαμε την Πέμπτη 20/2/25 από Κωνσταντινούπολη.

Για μετρητά κοιτάξαμε στο αεροδρόμιο σε δυο μηχανήματα τραπεζών να πάρουμε 2000 TL από την Revolut και η μια ήθελε προμήθεια 400 TL και η άλλη 10$. Τα ανταλλακτήρια στην Taksim έχουν καλή τιμή και καλύτερη ακόμη είδαμε μέσα στην σκεπαστή αγορά.

Τελικά αν δεν θέλεις να φας κάτι στο δρόμο μετρητά δεν σου χρειάζονται, παντού παίρνουν κάρτα ακόμα και στα πιο μικρά μαγαζιά.

Η IstanbulKart κοστίζει 130 TL και μπορείς να την πληρώσεις με κάρτα και η φόρτιση στα κίτρινα μηχανήματα παίρνει κάρτα. Από το αεροδρόμιο έως την πλατεία Taksim με το μετρό για 2 άτομα πρέπει να βάλεις στην αρχή 250 TL μαζί με την αξία της κάρτας. Στην αρχή με την γραμμή Μ11 για Gayrettepe που είναι και το τέλος της διαδρομής και μετά ακολουθείς τις ταμπέλες για Μ2 για Yenikapı και κατεβαίνεις στο Taksim. Εύκολο.

Από την γέφυρα Haliç Altın Boynuz έχει ωραία θέα στον Κεράτιο κόλπο. Έχει και στάση του μετρό Μ2 αν δεν περπατάτε, εμείς πήγαμε με τα πόδια μας.

Μείναμε στο ξενοδοχείο Li Hotel Pera για 3 βράδια 169 €

Για την αναχώρηση ως το αεροδρόμιο IST, γιατί ήταν νύχτα και χιόνιζε, πήραμε Ταξί που μας έκλεισε το ξενοδοχείο 1100 TL (29 €).
 
Last edited:

elias74gr

Member
Μηνύματα
61
Likes
92
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Καλημέρα σε όλους,

γυρίσαμε από την Πόλη, πρώτο ταξίδι των κοριτσιών (16, 15 ετών) στο εξωτερικό (πάθαν τη πλάκα τους).

1η μέρα πήγαμε στο ξενοδοχείο με δωρεάν μεταφορά από booking, γεύμα στο balkan lokantasi στην παλιά πόλη, ανεβήκαμε στην Ταξιμ, φαγητό στο πακιστανικό εστιατόριο (μια τρύπα αλλά οκ) Ali baba bufe κοντά στην πλατεία. Πολλή αστυνομία στην πλατεία, διαδηλώσεις καμία ευτυχώς.

2η μέρα με το καραβάκι της γραμμής (δε χρειάζεται να πληρώσεις για κρουαζιέρα και βλέπεις και περισσότερα) ανεβήκαμε προς Μαύρη Θάλασσα στο τελευταίο λιμανάκι Anadolu (στην ασιατική μεριά) φάγαμε ψαρικά σε λογικές τιμές στο lakerda balik ahmet και πεντανόστιμα και φθηνά μπακλαβαδάκια στο φούρνο baltaci ekmek firini.

3η μέρα στα Πριγκηποννήσια, φάγαμε πολύ καλό παγωτό και φτηνά στο mado (μόλις βγαίνεις από το λιμάνι αριστερά), ανεβήκαμε στον Άι Γιώργη και τέλος φάγαμε βιαστικά πριν πάρουμε το καράβι στο emek restorant. Στο καράβι της επιστροφής κάτσαμε με μία παρέα νεαρών τούρκων και αυτός που καθόταν δίπλα μου, μόλις κατάλαβε ότι είμασταν Έλληνες άρχισε να βγάζει φωτιές. Η ψυχραιμία μου απέτρεψε οιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν, σηκώθηκα να κάτσει μία κυρία με μωρό, κατέβηκαν και αυτοί στο Καντικου και αει σιχτιρ από δω.

Στο τέλος της μέρας, συνειδητά ότι θα μας τον πιάσουν, καταλήξαμε για χάρη των παιδιών για γλυκά σε Hazif. Πριν 2 χρόνια έτρωγα κάθε μέρα, 2 καζαν ντιπι σε Hazif, και τώρα πήγε το 1 σχεδόν 10 ευρω. Άντε γεια.

4η ημέρα βολτάραμε για ψώνια έξω από τα παζάρια μια και ήταν κλειστά μετα το τέλος του ραμαζανιού, αν και ήταν Δευτέρα. Φαγητό σε ταράτσα δίπλα από το ξενοδοχείο (best point hotel) και με βανάκι άψογο Mercedes με 40ευρώ ( istanbulairport24.com γυρίσαμε στο αεροδρόμιο.

Για μένα μετά από 3 φορές στην Πόλη αν και φυσικά έχω δει τα μόνο τα βασικά θα ρίξω μαύρη πέτρα και ο λόγος δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμών, αλλά όταν ξαναπάω τουρκία θα προτιμήσω καππαδοκία, μικρά ασία και πόντο.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.994
Μηνύματα
922.200
Μέλη
39.696
Νεότερο μέλος
efiele

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom