Τουρκία Κωνσταντινουπολη -Εκει που η Ευρωπη συναντα την Ανατολη

Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κωνσταντινουπολη...
Σταυροδρομι πολιτισμων.Βυζαντινη Αυτοκρατορια,Ρωμαιοι,Οθωμανικη Αυτοκρατορια.Ολοι αφησαν απο κατι .
Απο την μια τοσο Ευρωπη και απο την αλλη Ασια.Ισλαμ και τζαμια και ιμαμηδες να καλουν σε βραδινη προσευχη και στον παρακει πεζοδρομο τα μπαρακια να ετοιμαζονται για υποδεχτουν ντοπιους και τουριστες ,με το αλκοολ να ρεει αφθονο.
Απο την μια trendy cafe με λαχταριστα brunch και basque cheesecake και στο διπλα μαγαζι παραδοσιακο καφενειο με ταβλι και ναργιλε.Σταυροδρομι θρησκειων ιστορικα τζαμια αλλα και νεοτερα και το Ισλαμ να ειναι η κυρια θρησκεια και απο την αλλη εδρα της Ορθοδοξιας Πατριαρχειο,Φαναρι ,Αγια Σοφια και εκκλησιες που φερνουν αναμνησεις και νοσταλγια στους Ελληνες ,Ορθοδοξους και οχι μονο.
Την θεωρω τοσο Ευρωπαικη σε καποια σημεια που ξεχνας οτι εισαι σε χωρα της Ανατολης,αλλα οσο πρεπει ευρωπαικη ωστε να μην εχει αυτο αποστειρωμενο αλλων Ευρωπαικων πολεων .Θα ελεγα μια Ευρωπαικη πολη αλλα με την μυρωδιες μπαχαρικων,τσικνα απο doner ,οχλαχογια,πωλητες να φωναζουν ,κορναρισματα.
Την Πολη λενε ή την λατρευεις την μισεις ,εγω θελω να μαντεψετε σε ποια πλευρα ειμαι.
Eντονες γευσεις ,πεντανοστιμα μαγειρευτα ακομα πιο νοστιμα σιροπιαστα και το υδατινο στοιχειο του Βοσπορου να πρωταγωνιστει σε αυτο το σκηνικο Δυσης και Ανατολης.
Αμετρητα αξιοθεατα και ατελειωτα παζαρια να σκοτωσεις τον χρονο σου,για ποιο λογο η Πολη να μην ειναι ενας απο τους κορυφαιους προορισμους για εναν ταξιδιωτη?
Κωνσταντινουπολη ξερω την εχετε επισκεφτει οι περισσοτεροι απο εσας,δεν ξερω εαν θα μαθετε κατι καινουριο,καθως ειναι η πρωτη μου φορα στην Πολη και εμεινα μονο 3 μερες,αλλα θα καταθεσω πιο πολυ σκεψεις,εμπειριες,συναισθηματα αλλα και φρεσκα tips καθως επιστρεψαν πριν απο λιγους μηνες.

Το ταξιδι μου ξεκινησεε 25 Οκτωβρη σε μια περιοδο που η Μεση Ανατολη εβραζε,ο Ερντογαν απασχολουσε καθημερινα τα media,αλλα και ταξιδεψα 2 μερες μετα το τρομοκρατικο στην Αγκυρα ,κανοντας την Πολη και το αεροδρομιο να μοιαζει με αστακο.

Τιποτα ομως δεν πτοουσε εμενα και το ταξιδι μου που επιτελους εφτανε και μια γνωριζα μια απο τις πιο μαγικες πολεις που εχω επισκεφτει.

Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Η πολυποθητη μερα εφτασε ,η πτηση ξημερωματα και εγω επρεπε να σηκωθω ακομα πιο νωρις ωστε να ειμαστε στο Ελ.Βενιζελος 7 το πρωι .Τι να σηκωθω δηλαδη το ματι γαριδα χθες ζητημα αν κοιμηθηκα ενα 3 ωρο.Καφες απαραιτητη σταση πριν απο καθε ταξιδι στο Βενετη (no sponsored) ,ενα κουλουρι ισα ισα να γεμισει λιγο το στομαχι ,ετσι και αλλιως επρεπε να μεινει γεματο για ολες τις γευστικες εμπειριες που θα ανακαλυπτα σε λιγες ωρες.
Η πτηση στην ωρα της ,χωρις καμμια καθυστερηση ,το gate διπλα ,η πτηση πολυ ομαλη.Ακριβως διπλα μας καθοντουσαν ενα ζευγαρι συμπαθεστατων ηλικιωμενων ,οπου πηγαιναν στην Πολη ,γιατι θα βαφτιζοταν το εγγονακι τους στο Φαναρι.Γνωρισαμε στο πισω καθισμα και το ζευγαρι ,οπου ηταν η κορη τους και μας προσκαλεσαν στην βαφτιση.Απιστευτη εμπειρια που δυστυχως λογω ελλειψης χρονου δεν ζησαμε.Ενα μπραβο και στο ζευγαρι που με το παιδακι τους ακομα στο .μαρσιππο ,γυριζουν τον κοσμο μαζι,ενας ποντος να τους συμπαθησω ακομα περισσοτερο.

9 η ωρα ημασταν ηδη στο μεγαλειωδες νεο αεροδρομιο İstanbul Havalimanı ,χαοτικο ,τεραστιο αλλα λογω ωρας ευτυχως δεν ειχε μεγαλη ουρα στο immigration ,ουτε μας ταλαιπωρησαν ,μπηκαμε αμεσως ,μας δωσανε το απαραιτητο χαρτακι σφραγισμενο για την εισοδο μας,μιας και ταξιδευαμε με ταυτοτητα .οπου πρεπει να επιστρεφαμε την μερα που θα αναχωρουσαμε προς Αθηνα,οποτε μεγαλη προσοχη.

Η επιλογη μας για μεταφορα στο κεντρο ηταν λεωφορειο και ηταν της εταιρειας Ηavaist,οπου φευγει καθε περιπου μιση ωρα και μπορεις να πληρωσεις και με καρτα και δεν χρειαζεται ουτε να κανεις κρατηση απο πριν.Το ξενοδοχειο μας ηταν στην περιοχη του Γαλατα ,οποτε μας εξυπηρετουσε το λεωφορειο που πηγαινε direct στην Taksim.Κοσμο δεν ειχε πολυ εκεινη την ωρα ,οποτε σε ενα 10 λεπτακι ειμασταν ηδη στο συγχρονο κλιματιζομενο λεωφορειο,Γνωρισαμε και ενα backpacker που μολις ειχε ερθει απο Αυστραλια ,ηταν φουλ ζαβλακωμενος απο ταξιδι jet lag κλπ και μετα απο την Πολη θα πηγαινε στην Κρητη .
Η διαδρομη ειχε χαμοσπιτα ,local ντονερτζιδικα που οσο πλησιαζαμε προς το κεντρο το τοπιο αλλαζε με ουρανοξυστες στον οριζοντα .
1 ωρα κρατησε περιπου να παμε κεντρο μας αφησε στην Taksim ,αλλα εμεις μεναμε στην περιοχη Sishane ,οποτε μπηκαμε στο μετρο βγαλαμε την απαραιτη istanbul card και την φορτωσαμε με την καρτα μας μερικες λιρες για καμποσες διαδρομες.
Μια σταση μονο απεχει η Taksim απο το Sishane για να φτασουμε μερικα μετρα πιο κατω στο Radisson Blu Pera .Περιοχη που υπερπροτεινω αν θες να εισαι διπλα στην Istiklal,Πυργο Γαλατα ,Taksim αλλα και σε ενα πιο ευρωπαικο αερα.
Στο δρομο μας προς το Radisson βλεπαμε τις πρωτες εικονες της Πολης κορναρισματα,κινηση,σπρωξιματα ,νεους Τουρκους να πινουν τσαι σε trendy καφε και να συζητανε γιατι ειχε και τρομερη λιακαδα εκεινη την ημερα και στο διπλα στενο 4 μουσουλμανοι να εχουν ριξει το χαλακι κατω και να προσευχονται .Ηδη προσπαθουσα να μπω στον χαοτικο αχταρμα της Πολης που ηδη αν και 3 λεπτα περπατημα ,αρχιζε να μου αρεσει,αλλα κουβαλοντας βαλιτσες ,φουλ ιδρωμενος και ψαχνοντας με το gps στο ξενοδοχειο ,περιμενω να φτασω και να την απολαυσω οπως επρεπε,
Φτασαμε με τα πολλα στο Radisson ,ηταν ηδη νωρις για να μπουμε δωματιο,αφησαμε βαλιτσες ,ξενερωσα ολιγον με το 200 ευρω που μου ζητησε deposit και οτι θα μου τα επεστρεφε (προτιμησα μετρητα ωστε να μου τσ επιστρεψει αμεσα οταν φυγω με την αναχωρηση) και ετοιμαστηκαμε και για την πρωτη της πρωινη γνωριμια με την Πολη.

Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Λιγα μετρα μολις απο το ξενοδοχειο βρισκοταν ο ιστορικος πυργος του Γαλατα,οπου δεκαδες καφε στα στενα του ειχαν γεμισει με νεους Τουρκους αλλα και τουριστες .Την θεση του καφε βεβαια ειχε παρει το τσαι,καθοτι αρκετα πιο δημοφιλη σε σχεση με την αγαπημενη μας συνηθεια στην Ελλαδα.Πρωτη μας σταση το sirrin firin bakery με θεα τον Πυργο ,τσαγακι και εγω να τονωθω ,κουλουρακι απο τον κουλουρτζη απεναντι και δοκιμασα και ενα απο τα περιφημα cheesecake που ειχα δει τοσες φορες στο tik tok.Απογοητευση πληρης και ενας ακομα λογος που δειχνει την δυναμη των trends και των social media,επεσα και εγω στην παγιδα.Την διαθεση ομως δεν την πτοουσε τιποτα.Παραδιπλα ο παγωτατζης φωναζε κανοντας ενα σωρο κολπα και αρπαζοντας απο τα χερια των καημενων των τουριστων το παγωτακι τους.Αφου τελειωσαμε το τσαι μας ,λαχταρισαμε τους φρεσκοστυμενους χυμους ροδι ,που βρισκοταν σε αμετρητους παγκους και μαγαζια στην περιοχη.

Ακομα δεν μπορουσα να καταλαβω οτι βρισκομαι Τουρκια καθως η αρχιτεκτονικη και ο αερας μυριζε Ευρωπη παρα χωρα της Ανατολης.Τα υπεροχα νεοκλασσικα του Pera με μαγεψαν,η νοσταλγια ηταν απιστευτη οσο σκεφτομουν οτι καποτε εδω ηταν σπιτια προγονων μας .Η νοσταλγια ακομα μεγαλυτερη με ελληνικες ονομασιες μαγαζιων,παλαιοπωλειων ,κουρειων αλλα και με την πανεμορφη στοα Χατζοπουλου ,με το ιστορικο Ciceg Passagi .Μεζεδες,γενι ρακι ,τσιφτεντελια και ντεφια ηταν το κλιμα που επικρατουσε.Ειχαμε βγει οπως καταλαβα στην πασιγνωστη Ιστικλαλ ,την Ερμου της Κων/πολης ,αλλα 7 φορες μεγαλυτερη και λιγο ισως λεω.
Μαγαζια με ρουχα ,εστιατορια,ναργιλεδες αλλα και ζαχαροπλαστεια με τις μπακλαβαδες σε βιτρινες ,που μενω που εβλεπες τα σοροπια σου τρεχαν τα σαλια.Οι νεοι μοδατοι,οι γυναικες πανεμορφες και οι μαντιλες τουλαχιστον σε αυτην περιοχη ελαχιστες.Το ελληνικο προξενειο δεσποζε στη μεση της Ιστικλαλ ,με την ελληνικη σημαια να κυματιζει ,θυμιζοντας μας οτι καπου καποτε κατι εδω ελληνικο υπηρχε στην καρδια της οδου του Peran.
Μεσα στην πολυκοσμια ακουγοταν το χαρακτηριστικο κοκκινο τραμ οπου εκοβε βολτες περα δωθε και κανοντας παιχνιδι για τους πιτσιρικαδες τζαμπατζηδες που κρεμονταν απο πανω του.
Η φιλη μου με εσπρωχνε προς τα Zara εγω να θελω να μεινω στην Ιστικλαλ γιατι δεν χορταινα εικονες.Τελικα με καταφερε .Τιμες ιδιες ισως και υψηλοτερες.

Οι καλες εποχες της οικονομικης Πολης εχουν περασει πλεον οι τιμες ειναι σαν Ελλαδα και σε καποιες περιπτωσεις και υψηλοτερες.Οκ δεν λεω οτι ειναι Παρισι ,Λονδινο ή Ζυριχη και ειναι εκτος budget να πας ,αν την συγκρινουμε ειδικα με αλλες Ευρωπαικες πολεις ειναι νορμαλ ,αλλα για οποιον εχει να παει στην Πολη πριν απο 4 χρονια και πισω θα δει μια διαφορετικη πολη.Φανταζομαι ποσο δυσκολο για ενα μεσο Τουρκο να φαει στα εστιατορια που φαγαμε εμεις ή ακομα και να φαει ενα γλυκο στην Ιστικλαλ .
Το φαγητο θα ελεγα οτι ειναι το πιο μεγαλο εξοδο που θα εχεις στην Πολη ακομα και το street food εχει ανεβει,εμεις για 2 κουμπιρ πατατες πληρωσαμε 14 ευρω.7 ευρω η μια πατατα.Απιστευτο και ομως αληθινο και μιλαμε για street food.Σε ενα απλο εστιατοριο δεν πεφτεις κατω απο 30 ευρω το ατομο για κεμπαπ(νορμαλ για αλλου για Κων/πολη πιστευω ακριβα).Για γλυκα μην μιλησω καν ,για τα πασιγνωστα ζαχαροπλαστεια 40 ευρω για λιγους μπακλαβαδες στο Μουσταφα σε κουτι.Στα λιγοτερα γνωστα κατι γινεται.Οπως και οτι πλεον δεν βρισκεις ακομα και στα τοπικα παζαρια καλες τιμες,δεν μιλαω για grand bazaar και τετοια.Χαμαμ αστο απο 70-90 στα πιο ιστορικα χαμαμ.

Aυτο που παραμενει φτηνο θα ελεγα ειναι η διαμονη ,πιστευω θα βρεις αξιοπρεπη καταλυμμα σε 2 φορες κατω απο την Ελλαδα τιμες (αγκαθι πλεον για μας ειδικα στα νησια το καλοκαιρι),ακομα και για 5στερα,που μειναμε σχεδον τζαμπα στο Radisson.Eπισης η συγκοινωνια τζαμπα ,τιμες 2 φορες κατω απο Ελλαδα θυμιζοντας τιμες 20 χρονια πριν ,αλλα με οργανωση και συγκοινωνιες μακραν μπροστα απο εμας τουλαχιστον για Αθηνα που γνωριζω.

Ενα πραμα που μου εκανε εντυπωση ποσο καθαρη ειναι στο ιστορικο της κεντρο ,για μια τοσο μεγαλη πολη σε συγκριση παραδειγμα με την Αθηνα.Στην Αθηνα πας στο κεντρο και τα στενα στου Ψυρρη εχουν σκουπιδια ,πας στην Πατησιων και εχει σπασμενα πεζοδρομια Ανασφαλεια δεν ενιωσα ποτε και πουθενα και ειλικρινα δεν βρηκα τουλαχιστον εκει που κινηθηκα περιοχες τυπου Μεταξουργειο,Πλατεια Βαθης και Ομονοια .Υπεραγαπαω την Ελλαδα .η πολη μου ειναι η Αθηνα και γουσταρω να κανω ατελειωτες βολτες καθε Σαββατο στο κεντρο της στα ψαγμενα μπαρακια της.Αλλα η Πολη που ειδα ηταν παντου πεζοδρομημενη ,περπαταγες ατελειωτα χιλιομετρα,δεν ειχε πεζοδρομιακια μια σταλια και καθε λιγο και λιγακι stop και δρομος .Ηταν μια πολη που σεβονταν τους κατοικους .Σιγουρα εχει πολυκοσμια,κορναρισματα,κινηση με ολα τα δικα τους και τα στερεοτυπα σαν λαος,Αλλα σαν δομηση πολης παντα σε σχεση με μεγεθος ειναι πιο Ευρωπη απο οτι περιμενα.

Αφου ολες αυτες οι σκεψεις περασαν απο το μυαλο μου φτασαμε στην Taksim,οπου μας πηρε η μυρωδια απο τα διαφορα ντονερ που ψηνοντουσαν μες τον δρομο.Παρολα αυτα δεν φαγαμε εκει ,οι προταση που ειχαμε απο φιλους που ειχαν επισκεφτει την Πολη ηταν μια τρυπα κεμπαμπτζιδικο Tomtom kebap λεγεται και ειναι τοσο αγαπητο σε τουριστες αλλα και σε ντοπιους .Επισης στο συγκεριμενο μαγαζι ειδα πολλους νεους ανθρωπους ,φοιτητες μαλλον και κυριως Τουρκους οποτε σημαδι οτι θα τρωγαμε καλα.Το μαγαζι δεν γεμιζει το ματι ,αλλα η μυρωδια σου σπαει τη μυτη της ψησταριας.Επισης το σημειο ειναι σε μια πολυ αποτομη κατηφορα ή ανηφορα μετα αντιστροφα.Ο καταλογος λιτος,οι τιμες καλες ,το adana kebap που πηρα υπεροχο.Αλκοολ δεν σερβιρει μονο ayran και cola.

Κατακοποι λοιπον γυρισαμε στο ξενοδοχειο ενω μεχρι να φτασουμε θαυμασαμε τα υπεροχα κτιρια του Pera.Ποσο λατρευω αυτη την περιοχη με τα πανεμορφα στενα της,τα υπεροχα κτιρια αλλα και την νεανικη περιοχη του Sishane οπου την ωρα ηδη του ηλιοβασιλεματος ,παρεες αλλα και ζευγαρια αγκαζε,ατενιζαν τον ηλιο που επεφτε στον Κερατιο κολπο.Ολη αυτη η μαγεια κοπηκε με ενα καλο τρακο ,οπου ενα αμαξι αναποδογυρισε τουμπα στην λεωφορο ,δειγμα του ποσο σαν τρελοι τρεχουν σε αυτην την Πολη.Επισης εντυπωση μου εκανε οτι ακομα και με πρασινο τα αμαξια γκαζωνουν πιο πολυ κατα πανω σου ,αντι να κοβουν και περιεργως με μαεστρια κοβουν οταν πρεπει.Ενας λογος οπου δεν πηραμε ποτε μας ταξι ,με οσα αρνητικα ειχαμε ακουσει.

Πτωματα γυρισαμε δωματιο ,το κεμπαπ επεσε βαρυ και με τοσο φαγητο θελαμε νερο,
Καρτα ξενοδοχειου εγω παω στον απεναντι δρομο να παρω την κλασσικη 6αδα οπως κανω σε καθε ταξιδι.
Παω να παρω νερα σε ενα μικρο ψιλικατζιδικο,αλλα δυστυχως δεν ειχα προλαβει να κανω συναλλαγμα ,ειχα μονο λεφτα στη revolut.O τυπος επερνε μονο μετρητα.Παρολα αυτα το παιδι ηταν ευγενεστατο μου λεει παρε τα νερα σου και οταν αλλαξεις ελα να με πληρωσεις!!!Με συγκινησε το παιδι και ενα δειγμα του ποσο φιλικοι ειναι οι Τουρκοι σε σχεση με τα στερεοτυπα που ακουμε.Επεμενε να παρω τα νερα και εννοειται το βραδυ που του εδωσα τα χρηματα ψωνιζα σε αυτον καθημερινα οσες μερες ημουνα εκει.

Οταν πηγα να περασω τον απεναντι δρομο , φασαριες,ελικοπτερα απο πανω ,τροχονομοι με σφυρικτρες να κλεινουν το δρομο,μπατσικα παντου και εννοειται πολλα αμαξια συνοδεια και φυσικα 2-3 λιμουζινες με φιμε τζαμια να τρεχουν σφαιρα.Ρωταω ενα τυπο διπλα τι παιζει.Μου λεει '' ο μεγαλος προεδρος Ταγιπ Ερντογαν΄' ,αστο μην σχολιασω τιποτα καλυτερα ,βριζοντας απο μεσα μου ομως .Πρωτη μερα στην Πολη και πετυχα και Ερντογαν εχω μια ταση να συναντω προεδρους σε ταξιδια.

Αφου ξεκουραστηκαμε αποφασισαμε να κανουμε την πρωτη μας νυχτερινη βολτα.Οχι φυσικα για clubbing καθοτι πτωματα,αλλα να δουμε ολιγον την Πολη νυχτα και μιας και ξαναπεινασαμε μετα το κεμπαπ ,φαγαμε απο μια πατατα kumpir ,οπως ειπα πιο πανω 7 ευρω παρακαλω.Οχι ασχημη γευση ,αλλα για τα λεφτα δεν αξιζε
Ο πυργος Γαλατα ηταν μαγικα φωτισμενος ,οπως πανεμορφα το βραδυ τα σοκακια της περιοχης του Γαλατα.
Οι νεοι Τουρκοι ειχαν βεβαια πιο αγριες διαθεσεις απο εμας,εμεις χασμουριομασταν αλλα αυτοι μιας και Παρασκευη βραδυ αρχισαν ηδη εβλεπα απο το τζαμι τις χαρτοπετσετες και τα τσιφτεντελια στα τραπεζια.
Στο γυρισμο περασαμε και απο το μυθικο Pera Palace ,πασιγνωστοι θαμωνες εχουν μεινει στα δωματια του,με πιο γνωστη την Αγκαθα Κριστι ,οπου φημολογειται οτι εκει εγραψε το εγκλημα στο Oριαντ Εξπρες.Επισης υπαρχουν και θρυλοι ιστοριες για πυλες στο χρονο με πιο γνωστο την εξαφανιση της ιδιας της Αγκαθας για αρκετες μερες εντος του ξενοδοχειου.Οι τιμες τσουχτερες αλλα ενας καφες ,γλυκο μια φορα επιβαλλει την επισκεψη.

Χαζεψαμε κανα μισαωρο τουρκικη τηλεροαση,σαπουνοπερες,Τουρκικο ΄΄ποιος θελει να γινει εκατομμυριουχος'' αλλα και τουρκικα cartoon με μαντιλες,μουστακες και κλαρινα αλλα και τον tony montana να λεει ''say hello to my little friend '' στα τουρκικα τοο much culture shock και πεσαμε ξεροι.
Μια δοση οταν με πηρε λιγο ο υπνος,επηρρεασμενος με ειδησεις, ενοιωσα κουναγε,ημουνα 100 % οτι ειχε ενα μικροσεισμο ,αλλα τιποτα δεν με πτοησε γυρισα πλευρο ,καθως αυριο θα ηταν η πρωτη μεγαλη μερα σε αυτη την πολη.

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.949
Μέλη
39.654
Νεότερο μέλος