Vito
Member
Ιωάννα, γενικά τα νησιά δεν έχουν καλό δίκτυο λεωφορείων, κατι σαν τα δικά μας νησια. Βεβαια, τα δεδομένα μπορεί και να έχουν αλλάξει από το 2006 που επισκέφτηκα την χώρα.
Για Korcula έχω ίδια αντίληψη μόνο, και ναι είναι απαραίτητο.εξυπακούεται οτι η ενοικίαση του αυτοκινήτου hydronetta....αλλα το αυτοκίνητο ειναι απαραίτητο και για τα νησάκια?
Αν το επιτρέπουν οι όροι της ασφάλειας/εταιρίας ενοικίασης, ναι.απο την κροατία περνάς ευκολα με νοικιασμένο αυτοκίνητο στο Μαυροβούνιο?
Δες ανωτέρω. Οι έλεγχοι και στις 2 περιπτώσεις είναι απλοί. Για να πας από Dubrovnik προς την κυρίως Κροατία (Σπλιτ κλπ) πρέπει να περάσεις για λίγο μέσα από τη Βοσνία, έτσι κι αλλιώς.συγνώμη..και για mostar στην Βοσνία περνάς πάλι ευκολα?
για το Hvar σίγουρα υπάρχει ακτοπλοϊκή επικοινωνία από το Split και πιθανώς να μην απαιτείται αμάξι γιατί το υπόλοιπο νησί δεν έλεγε και πολλάεξυπακούεται οτι η ενοικίαση του αυτοκινήτου hydronetta....αλλα το αυτοκίνητο ειναι απαραίτητο και για τα νησάκια?
Σε ευχαριστώ πολύ Θανάση για την απάντηση.Θα τολμήσω να κλείσω τα εισιτήρια και ελπίζω να βγω οικονομικά εν τέλη. Αλήθεια για να κινηθείς μέσα στην Κροατία και για να περάσεις Μαυροβούνιο πχ έχει διόδια ή κατι τέτοιο;κοντά στα 10 με 11 κούνα (1 ευρώ 7 κούνα)
προπληρωμενη καρτα διοδου η βινιετα που ειστε υποχρεωμενοι να αγορασετε κατα την εισοδο σας στις χωρες Σλοβενια-Boυλγαρια-Ρουμανια-Ουγγαρια-Σλοβακια-Τσεχια-Αυστρια και Ελβετια.
Ειναι αυτοκολλητες καρτες που κολλαμε στο παρμπριζ του αυτοκινητου...προπληρωμενο διοδιο δηλαδη!!
Η διαρκεια τους μπορει να ειναι απο 4 μερες μεχρι 1 χρονο και οι τιμες τους ειναι απο 6-8 ευρω το 4ημερο η 7ημερο η 10ημερο αναλογα τη χωρα.
Εξαιρουνται η Σλοβενια που ξεκινησε με 55 ευρω για 1 χρονο και υστερα απο πολλες διαμαρτυριες "επεσε" στα 35 ευρω για 6 μηνες αλλα και η Ελβετια η οποια σε υποχρεωνει να αγορασεις ετησια βινιετα και ας μεινεις μονο μερικες ωρες στο εδαφος της(29 ευρω το 2006).
Το αρνητικο ομως σημειο της ιστοριας ειναι οτι αν σε πιασουν χωρις βινιετα,εισαι υποχρεωμενος να την πληρωσεις με προστιμο 20 φορες πανω απο την αξια της.
Εχει και στο τουνελ Tivat - KotorΣτην Κροατία έχει διόδια, στο Μαυροβούνιο διόδια έχει νομίζω μόνο ο δρόμος Μπαρ - Ποντγκόριτσα και στους υπολίπους δρόμους πληρώνεις βινιέτα
1. Η Κροατία θα μπεί στην Ευρωπαϊκή ένωση το καλοκαίρι. Για το ευρώ έχει ακόμα πολύ δρόμο (υπολογίζω καμιά δεκαετία).
2. Η είσοδος στην Ευρώ, όταν συμβεί, δε θα σημαίνει ότι όλα θα πάρουν την ανηφόρα. Αν καταφύγουν σε υπερδανεισμό, όπως κάναμε στην Ελλάδα, θα το σημαίνει, αλλά δε νομίζω να την πατήσουν κι άλλοι.
Και πριν την είσοδο στο Ευρώ, υψηλές ήταν.Πάντως και στην Εσθονία , που μπήκε στο ευρώ πριν ένα - δυο χρόνια, οι τιμές μου φάνηκαν πολύ υψηλές. Σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερες και από τις δικές μας.