• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Κούβα ή Σρι Λάνκα?

Maria2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κούβα
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος - Βραζιλία
Καλησπέρα σε όλους!!!!...

Καλό & ταξιδιάρικο καλοκαίρι να έχουμε.....και απο Σεμπτέμβρη ας έχουμε επιτέλους και κανένα καλό νέο για την χώρα μας!!!!!!!!

...Έχω ένα δίλλημα...είμαι μεταξύ Κούβας και Σρί Λάνκα....ξέρω ότι είναι δύο τελείως αντίθετοι προορισμοί...αλλά θα ήθελα μια μικρή βοήθεια για να αποφασίσω.....:)

ANNA-PANOS

Member
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Kαλως ορισες Μαρια. Επειδη ειναι δυο ανομοιοι προορισμοι παρε πληροφοριες και κοιτα τι θελεις να δεις περισσοτερο απο αυτους. Τα υπερ και τα κατα.

Maria2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κούβα
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος - Βραζιλία
..καλησπέρα!

..Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση....απλά θέλω κάποιον που έχει την σύγκριση των δύο...για να μου πεί που θα ξαναγυρνούσε.....εχεις παει σε κάποιο απο τα δύο?

ANNA-PANOS

Member
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Δυστυχως οχι. Περιμενε ομως , σε λιγο καποιος θα βγει να σε βοηθησει.

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Μαρία2 καλώς ήρθες.
Το να έχει πάει κάποιος και στα 2, εσένα προσωπικά σου λέει κάτι?
Αυτ'ες είναι ξεκάθαρα υποκειμενικές επιλόγες. Αμα εγώ προτιμώ τα σκυλάδικα Γ εθνικής για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να σου αρέσουν κι εσένα?
Αρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας στην αναζήτηση, να ψαξεις πληροφορίες (υπάρχουν) και να αποφασίσεις μόνη σου. Καλό διάβασμα

Maria2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κούβα
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος - Βραζιλία
..Σαφώς & είναι υποκειμενικά.....Σύγκριση απο τον ίδιο άνθρωπο ήθελα.....πάντως τόσες ώρες διάβαζω στο φόρουμ.... μάλλον για Κούβα το βλέπω!!

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Εγώ πάλι λέω να πας καλύτερα στις Σευχέλες (αφού στο τέλος αλλού θα πας έτσι κι αλλιώς)...

kon_gav

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία!
Ταξίδι-Όνειρο
όλος ο πλανήτης ΓΗ !
Καλώς όρισες Μαρία! Χωρίς ννα έχω πάει έχω ακουσει πολύ ωραία πράγματα για την Κούβα...

kuduro

Member
Ταξίδι-Όνειρο
γαλλικη πολυνησια
αρχικα, καλως ορισες !
Μπορω να σου πω οτι χρειαστεις για Κουβα, αλλα δεν μπορω να συγκρινω με Σρι Λανκα , διοτι δεν εχω παει ....ακομα . Απο Κουβα , Αβανα + Βαραδερο , για 14 μερες με πολυ καλες εντυπωσεις . Λαβε υποψιν οτι απο Ιουλιο ξεκινουν οι βροχες με μικρη πιθανοτητα τυφωνων μεχρι το Σεπτεμβρη γενικοτερα στην Καραϊβικη. Αν αποφασισεις Κουβα , στη διαθεση σου για λεπτομερειες

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αν αποφασίσεις Κούβα και πας στο Βαραδέρο δεν θα σου απαντήσουμε οι υπόλοιποι βέβαια!

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εγώ που έχω πάει και στις δύο θα την κάνω τη σύγκριση με το γνωστό μπακαλίστικο, υποκειμενικό, αντεπιστημονικό τρόπο:

Αρχαία:
Κούβα: Ελάχιστα πράγματα από τους Ταϊνος, και τα μόνα δύο που αξίζουν της προσοχής σου είναι σε πολύ απομακρυσμένα σημεία και δε βγάζουν και μάτι. Της βάζω 1/10.
Σρι Λάνκα: Α! Όλα κι όλα, έχει πολύ πράγμα, και σε μερικά σημεία δένει και με φύση. Το Σιγκιρίγια ας πούμε, πηγαίνοντας και την κατάλληλη ώρα, είναι από τα διαμαντάκια της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι και το Περού, αλλά αρχαία έχει και εντυπωσιακά μάλιστα. 8/10

Αρχιτεκτονική:
Κούβα: Αν βρεις άλλη χώρα στη Λ.Αμερική να έχει τόσο όμορφες πόλεις (και με μια γερή δόση μελαγχολικής ντεκαντάνς, σοβιετικής αρλούμπας κι επαναστατικής προπαγάνδας στα κτίρια), πες το μου κι εμένα να μετακομίσω. Απίστευτα όμορφες πόλεις που σε πάνε σε άλλη εποχή, από το Καμαγουέι μέχρι το Ρεμέδιος. 9/10.
Σρι Λάνκα: Οι περισσότερες πόλεις είναι αρχιτεκτονικά αδιάφορες, οι ναοί ωραίοι είναι, αλλά ακόμη κι αν δεν έχεις ξαναδεί, ε κάπου φτάνει. Γεμικώς οι πόλεις της δεν είναι το φόρτε. 2/10

Φαγητό:

Κούβα: Πρέπει να τρως σε πολύ επιλεγμένα μέρη για να βρίσκεις κάτι σχετικώς καλό. Χωρίς επιλογές, μάλλον θα κινείσαι ανάμεσα στο μέτριο και το "αυτός επαγγέλεται μάγειρας;". Σαφώς καλύτερη η κατάσταση αν μένεις σε casas particulares, αλλά γαστρονομικός προορισμός δεν είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις (αν θες να τρως αστακό κάθε μέρα και σχεδόν τσάμπα, μαγειρεμένο με 5 διαφορετικούς τρόπους, καλά είναι). Ούτε τη βάση δεν πιάνει, ούτε μια σάλτσα δεν κάθονται να φτιάξουν κι έχουν τόσα φρούτα. 4/10
Σρι Λάνκα: Πρέπει να την αδικώ. Με όσους κι αν έχω μιλήσει, το φαγητό το βρήκαν από υποφερτό και πάνω. Δεν έφαγα ποτέ σε ξενοδοχείο βέβαια, αλλά η Σρι Λάνκα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχω ζήσει στην Ασία (μη σου πω η μοναδική). Τέτοια ήττα επί σειρά εβδομάδων δεν την περίμενα, ειδικά από την ώρα που τρώω τα πάντα, περίμενα κάτι σαν την ινδική (επική) κουζίνα και απογοητεύτηκα πλήρως. 2/10... maybe they were just having a bad month αλλά και οι άλλοι δύο που ταξίδευαν μαζί μου τα ίδια είχαν να πουν.

Φύση:
Κούβα: Αν τη γυρίσεις πραγματικά την Κούβα, θα βρεις και μερικά πολύ όμορφα μέρη, αλλά γενικώς από (ημι)τροπικό προορισμό θα περίμενε κανείς περισσότερα. 6/10 και είμαι και επιεικής.
Σρι Λάνκα: Καραγαμάουα. Ό,τι θες, σπηλιές, καταρράκτες, τεράστιες χελώνες που γεννάνε σε μαγικές παραλίες που κοιμάσαι μόνος σου, δάση, τρελό trekking, ανάβαση, εθνικά πάρκα, λόφοι με απέραντες εκτάσεις από τσάι, χαράδρες. Για τόσο μικρή χώρα, από φυσική ομορφιά σκίζει. 9/10

Κόσμος:
Κούβα: Για τους περισσότερους επισκέπτες και μάλιστα μη ισπανόφωνους, η Κούβα είναι μια χώρα από ενοχλητικούς ζήτουλες. Αν μιλάς τη γλώσσα ή κάνεις την παραμικρή προσπάθεια να ξεφύγεις από τα 3-4 τουριστικά μέρη της κάθε πόλης όπου συγκεντρώνεται το 2% του πληθυσμού (τόσοι είναι οι ενοχλητικοί), η Κούβα προσφέρει ένα απίθανο μωσαϊκό από καλλιεργημένους, γενναιόδωρους, χαρωπούς, σοφούς ανθρώπους που μας βάζουν τα γυαλιά σχεδόν σε όλα. Απίθανοι τύποι με φοβερές ιστορίες, φοβερά εξυπηρετικοί, σόου όταν χορεύουν, μιλάνε για πολιτική, φιλοσοφία, τέχνη, Μπακούνιν, σεξ, τσέχικο σινεμά. Επειδή δεν είμαι σίγουρος πως θα τους γνωρίσεις αυτούς και πως δε θα πέσεις στους πέφτουλες, 7/10.
Σρι Λάνκα: Καλά παιδιά, δεν με ενόχλησε κανείς, δεν τρελάθηκα κιόλας. 6/10 με την υποσημείωση πως δεν την μιλάω τη γλώσσα τους (φαντάζομαι ούτε κι εσύ τα παίζεις στα δάχτυλα τα σιγκαλέζικα), αλλά και ο κολλητός που έμεινε εκεί σε διάφορες επαγγελματικές φάσεις για μήνες δεν τρελάθηκε κιόλας. Είπαμε, 6/10.

Κόστος:
Κούβα: Η φρέσκια υποτίμηση την έκανε 10% φθηνότερη, είναι παρασάγγας ό,τι φθηνότερο θα βρεις σε νησί της Καραϊβικής, αλλά για τα λεφτά που πληρώνεις δεν είναι και καμιά τσαμπίλα. Κάποια πράγματα είναι παρανοϊκά φθηνά αν μάθεις τα 2-3 βασικά κολπάκια, κάποια άλλα είναι μουρλοειδώς ακριβά (υπάρχει εξήγηση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας), π.χ η πρόσβαση στο ίντερνετ, και χωρίς καμιά φοβερή ποιότητα. 6/10
Σρι Λάνκα: Γιατί έχεις το τσάμπα πλάι σου! 9/10 χωρίς άλλα σχόλια, πάμφθηνη.

Ποικιλία:
Κούβα: Από τη μια μεριά του νησιού μέχρι την άλλη, υπάρχει μια ομοιομορφία. Και παρότι η χώρα έχει ορισμένα φοβερά ατού, τα αξιοθέατά της δεν είναι ποικιλόμορφα. 5/10
Σρι Λάνκα: Μεγάλη διαφορά σε γλώσσες, θρησκείες, φύση, τρόπο ζωής, αξιοθέατα, εξαιρετική ποικιλία για τόσο μικρή χώρα. 8/10 και λίγα είναι.

Αυθεντικότητα:

Κούβα: Με την προϋπόθεση πως δε θα κλειστείς σε κανένα Βαραδέρο ή Κάγιο Λάργκο, η χώρα είναι πολύ αυθεντική. Καμία επαφή με το γενικό μοντερνισμό της παγκοσμιοποίησης, το τουριστικό κιτς είναι πολύ περιορισμένο (μισό τετράγωνο δίπλα από την τουριστικότερη πλατεία της χώρας κάποιοι παίζουν παράνομα τζόκερ ακούγοντας grudge χιπ χοπ από σοβιετικό ραδιόφωνο σε ημιγκρεμισμένο παράπηγμα του 19ου αιώνα) και γενικώς όρεξη να' χεις να παίρνεις φωτογραφίες, φοβερό υλικό. 8/10, χάνει 2 πόντους επειδή υπάρχει και τουριστική βιομηχανία που είναι απαραίτητη παραφωνία, αλλά την αποφεύγεις πάρα πολύ εύκολα.
Σρι Λάνκα: Δεν ξέρω πώς έγινε μετά το τσουνάμι, αλλά γενικώς στα χωριά που πήγαμε, στα σπίτια που μπήκαμε, στα βουνά που ανεβήκαμε, είδαμε παραδοσιακό τρόπο ζωής, ανθρώπους ανεπιτήδευτους, αν και δεν είχαν τη ζέση, το μπρίο και το ρομαντισμό της Κούβας. 7/10

Μοναδικότητα:
Κούβα: Το τρελό χωριό των Γαλατών είναι η παραφωνία της Καραϊβικής. Κομουνισμός α λα τροπικάλ, χώρα όπου απαγορεύεται η αγορά αυτοκινήτου, σάλσα και ιντελεκτουέλ ποιητικές βραδιές σε υγρές ταράτσες, το καλύτερο σινεμά του κόσμου χρηματοδοτείται από μια κυβέρνηση που δε βρίσκει χρήματα για να παραγγείλει κωλόχαρτα. Αυτά δε γίνονται πουθενά. Η χώρα είναι μοναδική, τελεία και παύλα. 10/10
Σρι Λάνκα: Λίγα πράγματα θα βρεις εδώ που δε θα βρεις π.χ. στην Ινδία. Ουσιαστικά είναι μια Ινδία λάιτ, με αρκετούς αστερίσκους (ειδικά στο βόρειο κομμάτι). 5/10 . Ωραία χώρα, ενδιαφέρουσα, αλλά μοναδική δεν τη λες.

Ασφάλεια:

Κούβα: Χώρα στη Λατινική Αμερική και μάλιστα δίπλα σε "σφαγεία" τύπου Μπαχάμες και Αϊτή με τόση ασφάλεια, είναι αξιοσημείωτη αν μη τι άλλο. Μακράν ό,τι ασφαλέστερο έχει η ήπειρος, με ελάχιστες προφυλάξεις θα περάσετε άψογα, ακόμη και περπατώντας βράδυ σε γειτονιές που σε άλλες χώρες ούτε από μακριά δε θα τις έβλεπες ζωντανός. Έχει και πονηρούς, αλλά πρέπει να είσαι πολύ θύμα και άξιος της τύχης σου για να την πατήσεις. 8/10
Σρι Λάνκα: Ασφαλέστατη. Αυτά με τις βόμβες, τις συγκρούσεις τραίνων κλπ είναι απίθανα, αν είναι γραφτό, έκατσε. 9/10

Σχεδόν ισοπαλία βγήκανε. Υποκειμενικές είναι οι κρίσεις και ειδικά στην περίπτωση της Σρι Λάνκα όπου πήγα μια φορά όλη κι όλη, είναι και ανεκδοτικά συμπεράσματα. Αλλά μια ιδέα δίνουν για το τι προσφέρει η κάθε μία.

Αλλά να πας στην Κούβα. Και άργησες κιόλας.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom