gkalla
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ????
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Ρε θηρίο, γνώμη είπαμε να δώσεις. Εσύ έκανες αναδρομή όλου του κουβανικού κινηματογράφου.Σάββατο, 11/9 Cuba Libre: Δεν το έχω δει, δεν έχω άποψη.
Κυριακή, 12/9 Soy Cuba: ξεκάθαρα προπαγανδιστική σοβιετική ταινία όπου οι Κουβανοί εμφανίζονται ως σκλάβοι των Αμερικανών που υποφέρουν κλπ κλπ. Ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία πάντως κι ενδιαφέρουσα άποψη περί (χοντροκομμένης) προπαγάνδας, ειδικά για την εποχή που γυρίστηκε (Ψυχρός Πόλεμος στα καλύτερά του). Ενδιαφέρουσα ταινία.
Δευτέρα, 13/9, Οι Δώδεκα καρέκλες: Δεν την έχω δει
Τρίτη, 14/9, Guantanamera: Ουσιαστικά πρόκειται για remake του επικού "ο θάνατος ενός γραφειοκράτη" με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο σύγχρονη, με λήψεις από διάφορα κομμάτια της χώρας, τσοντάρισε και το υπουργείο τουρισμού. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν το Γραφειοκράτη (πολύ υποδεέστερη) αλλά έχει αρκετό γέλιο και η κριτική στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά (σήμα κατατεθέν του Τομάς Γκουτιέρες Αλέα) είναι διακριτική αλλά αιχμηρή. Θα μπορούσαν να είχαν διαλέξει πολύ καλύτερη ταινία αυτού του είδους, αλλά κακή δεν είναι σε καμία περίπτωση.
Τετάρτη 15/9, Habanastation: Από τις καλές σύγχρονες ταινίες του κουβανικού κινηματογράφου, κωμωδία με έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική, ουσιαστικά καταδεικνύει τις αβυσσαλέες οικονομικές διαφορές. Εξαιρετικό το ένα παιδάκι, δύσκολες και ωραίες λήψεις από την πορεία της πρωτομαγιάς, ειδικά αν έχετε παιδί είναι ό,τι πρέπει κι ας απευθύνεται σε ενηλίκους κυρίως.
Πέμπτη 16/9, Clandestinos: Δεν την έχω δει, η κοπέλα μου την έχει στο τοπ-10 της όμως.
Παρασκευή 17/9, Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη: Ταινιάρα της εποχής της, ας αναλογιστεί κανείς πότε και με τι δυσκολίες γυρίστηκε, ξεκαρδιστική κριτική της γραφειοκρατίας στην Κούβα. Από τις πολύ κλασικές κουβανικές, η ΕΤ3 κάποτε την έπαιζε 2-3 φορές το χρόνο.
Σάββατο 18/9, Το πορτρέτο της Τερέσα: Δεν την έχω δει, από τις κλασικές που χτυπιέμαι που δεν έχω δει, αν είμαι σε κατάσταση να πάω θα πάω να τη δω, Pastor Vega είναι αυτός (γιος του Justo Vega για όσους ξέρουν από μουσική, ενώ η μυθική πρωταγωνίστρια της ταινίας Daisy Granados είναι η σύζυγός του), έχω δει όλες τις άγνωστές του κι έχω χάσει αυτήν που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στη χώρα που επενέβη ο Κάστρο και συζητιέται δεκαετίες αργότερα.
Κυριακή 19/9, Μνήμες Υπανάπτυξης: ΤΑΙΝΙΑΡΑ. Αν πάτε να δείτε μία, να είναι αυτή, κουβανικός κινηματογράφος στα καλύτερά του: ρεαλιστικός, επικριτικός, αν έχει μια ταινία επιπέδου "Πολίτη Κέιν" η Κούβα, αυτή είναι, τιμή και δόξα στον Γκουτιέρες Αλέα. Διαμάντι του παγκόσμιου κινηματογράφου. Απίστευτο το ότι γυρίστηκε το '68, μένεις Παυλόπουλος.
Εδώ οι συνόψεις:
Αφιέρωμα στον κουβανέζικο κινηματογράφο στο Open Air Cinema Festival της Νέας Σμύρνης - FLIX
Ευχαριστώ πολύ, πάντως.