dimosf
Member
- Μηνύματα
- 2.302
- Likes
- 5.900
- Ταξίδι-Όνειρο
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
-Ώπα, ώπα, τι γίνεται εδώ; Το επίγραμμα αυτό γράφτηκε για τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα που έπεσαν στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. Τι σχέση έχει με τη Τζια; Στις Κυκλάδες δεν είναι η Τζια;
-Θα τα πούμε με τη σειρά τους όλα. Ας ξεκινήσουμε με ένα παραμυθάκι.
-Και γιατί παραμύθι;
-Μα δεν ξέρεις πως στην Κέα κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται η «Γιορτή Παραμυθιών»; Να μην μπούμε κι εμείς στο κλίμα;
-Καλά άντε, πες μας το παραμυθάκι σου!
-Μια φορά κι ένα καιρό, παλιά, πολύ παλιά, ήταν τέσσερις πόλεις σε ένα νησί. Και ήταν ισχυρές και οι τέσσερις. Οικονομικά και πολιτιστικά. Ήταν η Ιουλίδα, η Κορησσός, η Καρθαία και η Ποιήεσσα. Και το νησί εκείνο το λέγανε Κέα, όνομα που πήρε από τον ήρωα Κέω, πούχε πατέρα τον Απόλλωνα και μάνα του τη νύμφη Ροδόεσσα. Και ήρθε από μακριά. Από τη Ναύπακτο, πάνω από 3000 χρόνια πριν από τις μέρες μας μαζί με τους Λοκρούς του. Και πέρασαν χρόνοι πολλοί και ήρθαν στο νησί Αρκάδες, Πελασγοί, Κάρες, Φοίνικες και Ίωνες και καθένας τούδινε και άλλο όνομα. Την είπανε Υδρούσσα, Ευξάντη, Σειρίη και άλλα ακόμα. Ο επικεφαλής των Αρκάδων, ένας που τον λέγανε Αρισταίο, ήρθε για να σώσει το νησί από την ξηρασία (μάλλον αφορμή γύρευε). Έλα μου όμως, που από τότε φυσάνε τα Μελτέμια !! Και τους έμαθε να οργώνουν τη γη και να «ανασταίνουν» ζώα και μελίσσια! Και τα χρόνια τα Αρχαϊκά βρίσκουν το νησί μας με τις τέσσερις πόλεις που είπαμε παραπάνω. Η ακμή τους κράτησε μέχρι πούρθαν χρόνια δίσεκτα, τα χρόνια των Ρωμαίων. Ούτε και στα χρόνια των Βυζαντινών και των Φράγκων δεν είδε το νησί καμιά προκοπή. Το μόνο που κάμανε οι τελευταίοι ήταν να του αλλάξουν κι αυτοί το όνομα. Όχι πολύ, είναι η αλήθεια. Το είπανε Τζια και από τότε το ξέρουμε με τα δυο του ονόματα. Και ήρθαν και οι Τούρκοι και τα πράγματα δεν έλεγαν να καλυτερέψουν. Στα προεπαναστατικά χρόνια και στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, ένας καπετάνιος του Ρώσικου Ναυτικού, έκανε ορμητήριό του τη Τζια και έκανε δύσκολη τη ζωή των Τούρκων. Είχε τσαγανό εκείνος ο αξιωματικός. Τον έλεγαν Λάμπρο Κατσώνη και βέβαια ήταν Έλληνας. Όταν το 1789 οι Τούρκοι τον απέκλεισαν μέσα στο λιμάνι της Τζιας, αυτός με τη βοήθεια των ντόπιων, κατάφερε να περάσει πάνω από ένα χαμηλό σημείο στεριάς το καράβι του και να διαφύγει κάνοντας τους Τούρκους να σκυλιάσουν από το κακό τους και να ξεσπάσουν στα γυναικόπαιδα του νησιού και στα χωριά που τα έκαψαν. Στα 1830 το νησάκι μας, μαζί με τα άλλα Κυκλαδονήσια έγινε κομμάτι του νέου κράτους που το είπαμε Ελλάδα.
Η ιστορία μας μοιάζει με παραμύθι. Ένα παραμύθι που αν και έχει αίσιο τέλος δεν ξέρω αν μπορούμε να το τελειώσουμε με ένα «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!»
-Δεν μας είπες όμως ακόμα τίποτα για το επίγραμμα των Θερμοπυλών.
-Κάνε λίγο υπομονή! Στέγνωσε το στόμα μου! Είπαμε λοιπόν για τις τέσσερις εκείνες πόλεις. Ξέρεις άραγε πως οι τρεις από αυτές κατοικούνται ακόμα και σήμερα; Ναι! Μόνο η Καρθαία είναι πια ερειπωμένη τελείως. Στις άλλες τρεις δεν σταμάτησαν οι νεώτεροι να χτίζουν πάνω στα ερείπια των παλαιοτέρων. Είπαμε λοιπόν πως ήταν ισχυρές και οικονομικά και πολιτιστικά. Είχαν λοιπόν χρήμα και έφτιαξαν και τι δεν έφτιαξαν! Ναούς περίτεχνους, και αγάλματα για να τιμήσουν Θεούς και Ήρωες. Όπως τον υπέροχο Κούρο που θα δεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και που βρέθηκε στην Κορησσία. Για να τιμήσουν το λιοντάρι που έδιωξε τις νύμφες που σκότωναν τις γυναίκες του τόπου, στα 600 χρόνια πριν το Χριστό, του έφτιαξαν μνημείο, κοντά στην Ιουλίδα.
Το νησί όμως στα χρόνια εκείνα έβγαλε και μορφωμένους ανθρώπους που έκαναν την Κέα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Στα 556 π.Χ. γεννήθηκε ένας μεγάλος ποιητής, που έζησε για 88 χρόνια. Τον είπαν Σιμωνίδη. Σιμωνίδης ο Κείος.
-Για περίμενε. Αυτός δεν έγραψε το επίγραμμα των Θερμοπυλών;
-Ά, γεια σου! Να λοιπόν η σχέση της Τζιας με τις Θερμοπύλες!
-Και ήταν κι άλλοι σπουδαίοι από εκεί;
-Ο ανιψιός του Σιμωνίδη, ο Βακχυλίδης, ποιητής κι αυτός. Και ο Αριστείδης ο νομοθέτης. Αυτός έκανε ένα πολύ περίεργο νόμο που κράτησε μέχρι νάρθει ο Χριστιανισμός. Σύμφωνα με το νόμο εκείνο, κάθε ένας που γινόταν 60 χρονών έπρεπε να αυτοκτονήσει για να μην είναι πια βάρος στην οικογένειά του και την κοινωνία(!!!!). Όταν έφτανε η στιγμή ζητούσε την άδεια από τους προύχοντες, έκανε ένα γιορταστικό τραπέζι και εκεί έπινε κώνειο για να επιτελέσει το «χρέος» του. Τζιώτικο ήταν και το κώνειο που ήπιε ο Σωκράτης.
-Τι σκληρός νόμος!! Ανατρίχιασα!
-Έτσι είναι. Άλλα χρόνια άλλα έθιμα. Το νησί έβγαλε και άλλους σπουδαίους. Φιλόσοφους, σοφιστές, γιατρούς αλλά και σπουδαίους αθλητές.
(συνεχίζεται)
Attachments
-
80,8 KB Προβολές: 82
Last edited: