Το κάστρο ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Μπρατισλάβα. Εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης του είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης για αιώνες. Ως διαχρονικό σύμβολο της Μπρατισλάβα, στέκεται περήφανα στον λόφο πάνω από τον ποταμό Δούναβη.
Το κάστρο περιλαμβάνει τέσσερις πύργους, έναν σε κάθε γωνία. Ο μεγαλύτερος και ψηλότερος είναι ο πύργος του Στέμματος, στη νοτιοδυτική γωνία, με ύψος 47 μέτρα. Ο πύργος χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και για περίπου 200 χρόνια, αρχίζοντας από τα μέσα του 16ου αιώνα, στέγαζε τα κοσμήματα του στέμματος της Ουγγαρίας.
Το κάστρο βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι των αρχαίων διαδρομών. Τα πρώτα ίχνη του οικισμού στον λόφο φτάνουν στην Εποχή του Λίθου και του Χαλκού. Ο τόπος είχε τη στρατηγική του γεωγραφική σημασία κατά την περίοδο της Μεγάλης Μοραβίας. Από το 1968, φιλοξενεί εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας.
Schloss Worlitz, Γερμανία
Πρόκειται για ένα παλάτι που κοσμεί τους ομώνυμους κήπους Worlitz, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ στη Γερμανία. Είναι δημιούργημα του Δούκα της Σαξονίας-Άνχαλτ Leopold III.
Το παλάτι αυτό αποτέλεσε ένα επαναστατικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα για την εποχή. Είχε καταφέρει να “ξεφύγει” από το μπαρόκ της εποχής, από τις πομπώδεις προσόψεις και την περίτεχνη γλυπτική. Ήταν το πρώτο νεοκλασικό που χτίστηκε στη Γερμανία (1769) και για αυτό το λόγο είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Γερμανική αρχιτεκτονική ιστορία.
Η ομοιότητα με τον Λευκό Οίκο της Ουάσιγκτον είναι ολοφάνερη. Είναι γιατί το παλάτι του Λεοπόλδου επηρέασε τον σχεδιασμό του Λευκού Οίκου, ο θεμέλιος λίθος του οποίου (Λ. Οίκου) μπήκε 20 χρόνια μετά.
Δίπλα στο παλάτι του Λεοπόλδου υπάρχει και ένα βοηθητικό "περίπτερο" που μπαροκ-ίζει λίγο ...
Γύρω από το παλάτι εκτείνονται οι κήποι Worlitz. Ο Δούκας επηρεασμένος από την Αγγλία και την Ιταλία, χώρες στις οποίες έζησε, δημιούργησε ένα Αγγλικό τοπίο με Ιταλικές πινελιές, σε μια ιδιοκτησία του 140τ.χλμ. πάνω σε ένα κανάλι του Έλβα ποταμού.
Το αποτέλεσμα είναι ένα καλά μελετημένο σύστημα μονοπατιών, καναλιών, λιμνών, κτιρίων, γλυπτών και άλσεων μέσα σε ένα φυσικό δασώδες σκηνικό εκπληκτικής ομορφιάς.
Λόγω αυτού του εξαιρετικού σχεδιασμού τοπίου το Worlitz Garden μαζί με το παλάτι, χαρακτηρίστηκαν μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Κάστρα Augustusburg, Brühl, Γερμανία
Η πόλη του Brühl βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Ρήνου 20κμ νότια της Κολωνίας. Αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των Επισκόπων της Κολωνίας. Γύρω στο 1728 o εκλέκτορας της Κολωνίας και αρχιεπίσκοπος Clemens August του Οίκου Wittelsbach (του ίδιου Οίκου με του Όθωνα) έχτισε ένα υπέροχο κάστρο με εκτεταμένους κήπους, το οποίο αποτέλεσε την αγαπημένη του κατοικία αλλά και τη θερινή κατοικία των μετέπειτα Επισκόπων.
Από το 1945 και μετά το κάστρο “Augustusburg” χρησιμοποιήθηκε από την Κυβέρνηση για τις επίσημες λειτουργίες της και από το 1990 και μετά δέχεται αρχηγούς ξένων κρατών, που επισκέπτονται τη Γερμανία.
Η Unesco τίμησε την ιστορία αλλά και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του γερμανικού ροκοκό, εγγράφοντας το παλάτι “Augustusburg” μαζί με το γειτονικό παλάτι (και πρώην κυνηγετικό καταφύγιο) “Falkenlust” και τους εκτεταμένους κήπους τους, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1984 (και μάλιστα πολύ πιο νωρίς από την εγγραφή του Καθεδρικού της Κολωνίας!)
Τα κάστρα είναι επισκέψιμα και εντός αλλά όχι μέσα στο καταχείμωνο που πήγα εγώ. Εγώ τα χάρηκα μόνο εξωτερικά, όπως βέβαια και τους κήπους, που συνήθως συνοδεύουν τέτοιου είδους κάστρα-παλάτια.
Παλάτι Wallenstein, Πράγα
Ένα από τα αξιοθέατα της Mala Strana στην Πράγα είναι οι κήποι και το παλάτι Wallenstein. Πρόκειται για ένα όμορφο μπαρόκ συγκρότημα παλατιών και πάρκων μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, που αρχικά ανήκε στους Τσέχους ευγενείς Wallenstein και σήμερα είναι η έδρα της Γερουσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Η αρχιτεκτονική του παλατιού είναι ένα μείγμα παλατιού πόλης με ιταλική βίλα. Το παλάτι αποτελείται από εκατοντάδες παράθυρα, δεκάδες πύλες, καθώς και διακοσμητικά στοιχεία με το οικόσημο του Wallenstein.
Tip: Οι κήποι αλλά και το παλάτι είναι και film location . Στην ταινία “Amadeus” του Milos Forman είναι ο υπαίθριος χώρος που ο Μότσαρτ έδωσε συναυλία για τον πάπα.
Και στην πραγματικότητα ομως πραγματοποιούνται στον κήπο Wallenstein (με φόντο το ίδιο το παλάτι αλλά και το κάστρο της Πράγας στο βάθος) μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Το κάστρο Lednice είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή κάστρα στην κεντρική Ευρώπη. Βρίσκεται στην πανέμορφη ύπαιθρο της νότιας Μοραβίας, στην Τσεχία. Για αιώνες κατοικούνταν από την ισχυρή δυναστεία των Λιχτενστάιν.
Προοριζόταν ως θερινή κατοικία για τον πρίγκιπα Αλόη Β’ του Λιχτενστάιν, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για να διασκεδάσει βασιλικούς και αριστοκράτες από όλη την Ευρώπη.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Johann Fischer von Erlach, ο οποίος ήταν Αυστριακός αρχιτέκτονας, γλύπτης, χαράκτης και ιστορικός αρχιτεκτονικής, που επηρέασε αρχιτεκτονικά τα γούστα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Έργα του ήταν η Αυστριακή βιβλιοθήκη της Βιέννης, η Karlkirche έως και το παλάτι Schonbrunn.
Το κάστρο Lednice χτίστηκε σύμφωνα με το γούστο του πρίγκιπα Αλόη του Β’, που ήθελε ένα κάστρο εμπνευσμένο από την Αγγλική γοτθική αναβίωση.
Ως και οι στάβλοι του παλατιού είναι εντυπωσιακοί, που αν δεν το ξέρεις ότι είναι στάβλοι ... εύκολα νομίζεις ότι είναι κάποια διαμερίσματα του παλατιού.
Οι Λιχτενστάιν χρησιμοποίησαν τη γη τους γύρω από το κάστρο για να δημιουργήσουν ένα πολύ μεγάλο πάρκο τοπίου, το οποίο εκτείνεται έως την πόλη Valtice και τα αυστριακά σύνορα. Όλη η περιοχή γύρω από το κάστρο μεταμορφώθηκε σταδιακά σε ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό τοπίο μεταξύ του 17ου και του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής τοπίου, πρωτοφανών διαστάσεων, που το καθιστούν το μεγαλύτερο τεχνητό τοπίο που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη (με έκταση που φτάνει σχεδόν τα 300 km2).
Το κάστρο παρέμεινε στα χέρια της δυναστείας των Λιχτενστάιν έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μετά τον οποίο κατασχέθηκε από το Τσεχοσλοβάκικο κράτος.
Το κάστρο και το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, εγγράφεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1996.
επειδή είμαι άσχετη στο να ανεβάζω φωτογραφίες, παρακαλώ κάποιο μέλος -αν γίνεται- να βάλει φωτογραφίες από το αγαπημένο μου κάστρο των Κυθήρων. Επίσης Κορώνη-Μεθώνη δεν είδα
Σε όποιον αρέσει η ιστορία, το κρασί και τα μυστήρια τους, η επίσκεψη στα κάστρα των Καθαρών είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Όλα τα κάστρα των Καθαρών βρίσκονται σε pog, δηλαδή σε κορυφές υψωμάτων.
1. Montségur
Στις αρχές του 13ου αιώνα οι Καθαροί αρχίζουν να κατοικούν στο pog του Μοντσεγκούρ. Η πορεία τους εδώ δεν ήταν μεγάλη, μόλις 40 χρόνια....
Το κάστρο του Μοντσεγκούρ ασκεί μία γοητεία για δύο λόγους:
α) Η τοποθεσία του υπήρξε στρατηγικής σημασίας για τους Καθαρούς, καθώς θεωρούνταν πολύ δύσκολα προσεγγίσιμη απο τους πολέμιους τους. Η πολιορκία του ξεκίνησε το 1243 και κράτησε ένα χρόνο! Θεωρούνταν απόρθητο καταφύγιο και ήταν. Λέγεται οτι οι Βάσκοι μισθοφόροι των ιεροεξεταστών όταν είδαν με το φως της μέρας (το φρούριο καταλήφθηκε βράδυ μετά απο προδοσία) το πέρασμα που έκαναν τη νύχτα για να μπουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φρουρίου και να ανοίξουν μετά τη κύρια πύλη, ανατρίχιασαν απο τρόμο! Δεν γνώριζαν τον κίνδυνο που διέτρεχαν και έλεγαν οτι αν το γνώριζαν δεν θα το έκαναν... Το ανατολικό κομμάτι του λόφου, απο το οποίο μπήκαν, όντως είναι γκρεμός!
β) Στις 16 Μαρτίου 1244, οι τελευταίοι 205 Καθαροί παραδίνονται στη πυρά των ιεροεξεταστών. Στο σημείο Prat del Cramats (Λιβάδι των Καμένων), όπου εικάζεται οτι στήθηκε η πυρά, υπάρχει σήμερα μνημείο. Μέσω αυτής της πυράς το Μοντσεγκούρ πέρασε στην ιστορία και στη σφαίρα του θρύλου! Ποια η διαφορά όμως μεταξύ ιστορίας και θρύλου;.......
Το σημερινό οχυρό που βλέπουμε δεν είναι το αρχικό κάστρο των Καθαρών.
Το Μοντσεγκούρ δεν ήταν το μοναδικό οχυρό των Καθαρών. Ανατολικά των Πυρηναίων, σε μία άνυδρη οροσειρά, στην γαλλική Καταλονία, βρίσκονται και άλλα κάστρα των Καθαρών. Στη περιοχή αυτή υπάρχουν απέραντοι αμπελώνες και οινοποιεία για όποιον θέλει να δοκιμάσει τα κρασιά της περιοχής!