taver
Member
- Μηνύματα
- 12.610
- Likes
- 29.891
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Σας έχει τύχει κι εσάς; Εμένα, κάποιες φορές, ένας προορισμός μου στοιχειώνεται στο μυαλό, και ότι ταξίδι και να ψάχνω, πάντα το ίδιο μέρος σκέφτομαι. Ε, το συγκεκριμένο ταξίδι, δεν τον σκεφτόμουνα απλώς, είχα φτάσει 2 φορές κοντά στο να πάω κιόλας. Τη μια φορά μάλιστα είχα κλείσει και τα διηπειρωτικά εισιτήρια, αλλά τελικά τα ακύρωσα. Ε, που θα μου πήγαινε; Τον Απρίλιο, λοιπόν, η Lufthansa έβγαλε μια προσφορά όπου τα award εισιτήρια για κάποια μέρη, για ταξίδι τον Αύγουστο, κόστιζαν μισά μίλια. Ήθελα να κλείσω κάτι για τον Αύγουστο, που η δουλειά στο γραφείο είναι λιγότερη, και οι άδειες πιο εύκολες. Κοίταξα όλους τους προορισμούς της προσφοράς καλά καλά. Όχι εκεί, έχει μουσώνες. Όχι εκεί, έχει φρικτή ζέστη. Όχι εκεί, θα είναι πανάκριβα. Σιγά σιγά απορρίφθηκαν οι περισσότεροι προορισμοί. Και έμενε ένα Πεκίνο. Ε, και το μυαλό μου έκανε αμέσως το συνειρμό. Καιρός να πάω επιτέλους στη Βόρεια Κορέα. Έστω κι αν φέτος δε θα έχουν Mass Games.
Βλέπετε, για να πας στη Βόρεια Κορέα, δεν εμφανίζεσαι μια μέρα στα σύνορα και λες γεια σας. Πρέπει να πας υποχρεωτικά με οργανωμένο πακέτο, που οργανώνει κατ’ αποκλειστικότητα ο Κρατικός Οργανισμός Τουρισμού της Β.Κ. (KITC), μια υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών τους (…). Όποιος και να είσαι, μόνος σου ή μεγάλο γκρουπ, δεν επιτρέπεται να κινηθείς ελεύθερα στη χώρα. Πρέπει σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου να συνοδεύεσαι από 2 ανθρώπους του KITC, οι οποίοι ακολουθούν πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (παρεκκλίσεις γίνονται, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής έγκρισης από τα κεντρικά…). Τα πακέτα αυτά τα μεταπωλούν (προσθέτοντας αεροπορικά/σιδηροδρομικά εισιτήρια, ευρωπαίους συνοδούς κλπ) διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία εκτός Β. Κορέας. Όλα – ή σχεδόν όλα – τα πακέτα αυτά, έχουν ως σημείο αναχώρησης το Πεκίνο, και το δρόμο ως εκεί πρέπει να τον βρεις μόνος σου. Εγώ επέλεξα ένα πακέτο 4 ημερών με γκρουπ, σε ημερομηνίες που συνέπιπταν με το «Liberation Day», όπου όλοι οι Κορεάτες, στο Βορρά και στο Νότο, εορτάζουν την απελευθέρωση της χώρας από τους Ιάπωνες μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρότι δεν ταξιδεύω ποτέ με γκρουπ, αυτή τη φορά σκέφτηκα ότι μόνος μου με 2 συνοδούς συνέχεια μαζί μου, να επιτηρούν την κάθε μου κίνηση, θα ήταν πολύ ασφυκτικά. Με γκρουπ, η αναλογία είναι σαφώς καλύτερη, και μπορείς που και που να ξεφύγεις από το άγρυπνο βλέμμα τους… Πρόσθεσα και μερικές μέρες στο Πεκίνο πιο πριν, και έτοιμο το πακετάκι.
Κατά τα άλλα, διαδικαστικά για τη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχουν. Τα φροντίζει όλα το πρακτορείο και ο KITC. Αρκεί μια ενυπόγραφη δήλωση ότι δεν είσαι δημοσιογράφος, και ότι θα κάνεις ότι σου λένε όσο είσαι εκεί, και αυτό είναι όλο. Αφού έστειλα τα στοιχεία μου και μια προκαταβολή στο Βρετανό ταξιδιωτικό πράκτορα που επέλεξα για το ταξίδι, όλα τα άλλα έγιναν μόνα τους. Η Βίζα (για την ακρίβεια, ένα μπλε χαρτάκι («tourist card») που το κρατάνε στην έξοδο από τη χώρα) και το εισιτήριο θα με περίμενε στο Πεκίνο, όπου θα εξοφλούσα και το ταξίδι. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω, είναι να διαβάσω μια σειρά από e-mails με λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία μου για το ταξίδι – από το dress code σε κάποια μνημεία, μέχρι τις επιτρεπόμενες ηλεκτρονικές συσκευές. Επόμενο βήμα, να εμφανιστώ στο σημείο της συνάντησης, στο Πεκίνο, μια μέρα πριν το ταξίδι.
Η μέρα πριν το ταξίδι λοιπόν ξημέρωσε, Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, και ξυπνώντας το πρωί στο ξενοδοχείο μου στο Πεκίνο, βλέπω ένα νέο mail από τους οργανωτές του ταξιδιού. Ο Αυστραλός συνοδός που θα συναντούσαμε το απόγευμα και θα ερχόταν μαζί μας στο ταξίδι είχε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, και δε μπορούσε να έρθει στην Κορέα πριν την Πέμπτη. Τόσο στη συνάντηση, όσο και τις πρώτες μέρες στη Β. Κορέα, θα μας καθοδηγήσουν εκπρόσωποι του KITC. Δεν ήταν η θετικότερη εξέλιξη, ομολογουμένως. Αρχίσανε να με ζώνουν τα φίδια, καθώς τον πράκτορα δεν τον είχα συναντήσει ποτέ, μόνο on-line είχαμε μιλήσει… Μήπως έπεσα σε καμιά απάτη;
Το απόγευμα έφτασε, και 18:00 ακριβώς ήμουν στο σημείο συνάντησης, που ήταν ένα Βορειοκορεάτικο εστιατόριο, λίγα μέτρα μόλις από την Πρεσβεία της ΒΚ, στο ανατολικό Πεκίνο. Το εστιατόριο φαινόταν ρημάδι απ’ έξω, αλλά μέσα ήταν σούπερ χλιδάτο, και έδειχνε και σχετικά γεμάτο (με δεδομένο πως η ώρα ήταν περίεργη). Εμφανίστηκα στην πόρτα, και χωρίς να πω τίποτα, η κοπέλα της υποδοχής με συνόδευσε ως ένα σεπαρέ, στο οποίο θα γινόταν η συνάντηση του γκρουπ. Ήμουν από τους πρώτους, αλλά σιγά σιγά κατέφθασαν και οι υπόλοιποι, και ο Βορειοκορεάτης οικοδεσπότης μας που θα μας κάνει το briefing για το ταξίδι, θα εισπράξει τα χρήματα, θα μας δώσει τις βίζες κλπ.
Ήμουν φοβισμένος για την πρώτη μου συνάντηση με Βορειοκορεάτες. Φοβόμουν ένα «στρατιωτικό» τρόπο αντιμετώπισης, με αυστηρότητα, εντολές, παρατηρήσεις κλπ. Αντίθετα, είδα ανθρώπους χαμογελαστούς, εύστροφους, συνεννοήσιμους (χίλιες φορές περισσότερο απ’ ότι με τους Κινέζους…), με αντίληψη, κατανόηση και αίσθηση του χιούμορ. Μετά από μερικές σερί μέρες ανάμεσα σε Κινέζους, μου φάνηκε σαν όαση… Την αίσθηση μου αυτή, για τους ΒορειοΚορεάτες, μου την ενίσχυσαν και όσοι γνώρισα στο ταξίδι, αν και, εφόσον δεν είχαμε τη δυνατότητα να κινούμαστε ελεύθερα, πιθανότατα δε γνώρισα και αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων.
Αφού λοιπόν παραλάβαμε τις βίζες και εξοφλήσαμε το ταξίδι, μας προσέφεραν ένα δείπνο γνωριμίας. Καθίσαμε όλοι γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου ένας δακτύλιος στο κέντρο του περιστρεφόταν μπροστά μας, γεμάτος πιάτα με Κορεατικά εδέσματα. Λειτουργούσε σα μπουφέ από τον οποίο σερβιριζόμασταν. Το δείπνο είχε και το σόου του, όπου βορειοκορεάτισες με παραδοσιακές ενδυμασίες μας τραγούδησαν… Υπήρχε κι άλλος κόσμος, στα διπλανά σεπαρέ, και το πρόγραμμα προχωρούσε με διαφορά φάσης. Ερχόταν μια κοπέλα σε μας, έλεγε ένα τραγούδι, μετά προχωρούσε στο διπλανό δωμάτιο, έλεγε κι εκεί το ίδιο τραγούδι, κ.ο.κ., ενώ σε μας ερχόταν η επόμενη κοπέλα, κλπ. Οργανωμένα πράγματα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η βραδιά τελείωσε, δώσαμε ραντεβού στο αεροδρόμιο, και αποσυρθήκαμε στα ξενοδοχεία μας (ή όπου έμενε ο καθένας).