ThanasisU2
Member
- Μηνύματα
- 3.469
- Likes
- 3.438
- Επόμενο Ταξίδι
- Brno
- Ταξίδι-Όνειρο
- RTW
Μαγική Κρακοβία!
Ο μύθος του Κρακ και του Δράκου
Συμφώνα με το μύθο, μετά την συνάντηση των τεσσάρων βασιλιάδων του Lech, Krak, Popiel και Piast, ο Krak αποφάσισε να πάρει την περιοχή δίπλα στον Βιστούλα, και η πόλη ονομάστηκε Kraków (Κρακοβία). Ο Κρακ είχε 2 γιούς τον Κρακ Ι και τον Κρακ ΙΙ και μια κόρη την Wanda.
Στην εποχή κυριαρχίας του Κρακ, στο βράχο που βρίσκετε τώρα το κάστρο Wawel εμφανίστηκε ο δράκος του Wawel, ο οποίος τρόμαζε τον κόσμο, και επιθυμούσε κάθε μέρα να έχει μια για τροφή αγελάδες ή πρόβατα αλλιώς θα έτρωγε ανθρώπους. Ο βασιλιάς Κρακ έδωσε ένα γερό δώρο σε όποιον καταφέρει να σκοτώσει το δράκο. Πολλοί ιππότες προσπάθησαν άλλα μάταια. Μέχρι που παρουσιάστηκε ένας μικρός τσαγκάρης, ο Dratewka, και είπε πως έχει την λύση. Με το δέρμα ενός αρνιού έφτιαξε ένα ομοίωμα ενός αρνιού και το γέμισε με θειάφι. Ο δράκος με το που έφαγε, τον έπιασε δίψα, και ήπιε το μισό Βιστούλα, με συνέπεια να σκάσει από το πολύ νερό. Από τότε ο τσαγκάρης Dratewka έγινε επίτιμος πολίτης Κρακοβίας.
Ιστορία
Περίοδος πρώτων βασιλιάδων
Η Κρακοβία άρχισε να υπάρχει από το Χ αιώνα, από τότε που ο Mieszko I δημιούργησε το Κράτος της Πολωνίας γύρω στο 960 μΧ, με πρώτη πρωτεύουσα το Gniezno. O διάδοχος του, ο Bolesław Chrobry, ξεκίνησε την κατασκευή του καθεδρικού ναού του άγιου Stanisław και του αγίου Wacław πάνω στο βουνό Wawel, και το 1039 ο Kazimierz I Odnowiciel μετάφερε την πρωτεύουσα από το Gniezno στην Κρακοβία.
H Χρυσή Περίοδος του Kazimierz Wielki
To 1333 στο Wawel ο Kazimierz Wielki έγινε βασιλιάς της Πολωνίας. Το 1335 έδωσε το όνομα του σε μια άπο τις πιο διάσημες περιοχές την Κρακοβία, την Kazimierz. Η περιοχή τράβηξε πολλούς εβραίους, οι οποίοι με χαρά εγκαταστάθηκαν, μιας και η Κρακοβία ήταν άπο τις λιγοστές πόλεις στην Ευρώπη που τους δεχόταν. Χάρη στο εμπόριο που έκαναν οι Εβραίοι, η οικονομία της Κρακοβίας άνθησε, με συνέπεια με κατασκευαστούν πολλά σπουδαία πράγματα, όπως τα τείχη της Κρακοβίας, το κάστρο Wawel, υδραγωγεία, τα δύο δικαστήρια: το δικαστήριο των 6 πόλεων και το δικαστήριο του γερμανικού δικαίου, άλλα και το πιο διάσημο μνημείο, την Ακαδημία Κρακοβίας (μετέπειτα πανεπιστήμιο Jagielonski), το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο στην Ανατολική Ευρώπη μετά της Πράγας.
XVI – XIX αιώνες
Στην αρχή του XVI αιώνα η Κρακοβία, σε κομβικό σημείο για τους εμπόρους, ανθούσε και τα έργα στο Κάστρο προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς. Με την βοήθεια Ιταλών Αρχιτεκτόνων, κατασκευάστηκε ο ναός του Zygmunt με την διάσημη καμπάνα του Zygmunt, όλα αυτά το 1520.
Το 1609 ο Zygmunt III Waza μετάφερε την Πρωτεύουσα της Πολωνίας άπο την Κρακοβία στην Βαρσοβία, και αυτό ήταν το τέλος της ανάπτυξης της πόλης. Από τότε η Κρακοβία πέρασε επιδημία Ευλογίας, πλημμύρα και τον πόλεμο με τους Σουηδούς, οι οποίοι λεηλάτησαν την πόλη και κατέστρεψαν πολλά μνημεία. Μετέπειτα η Κρακοβία εισέρχεται στην Αυτοκρατορία των Αυστροούγγαρων.
ΧΧ – ΧΧΙ αιώνας
Το 1918 μετά τον ΑΠΠ η Πολώνια ξαναεμφανίζεται στο χαρτί μαζί με την Κρακοβία. Η Κρακοβία χαρακτηρίστηκε Πόλη της Κουλτούρας, και αυτό φάνηκε στις 6 Σεπτέμβρη του 39 (6 μέρες μετά την είσοδο των Γερμανών στην Πολώνια), όπου ο Hans Fank ανακήρυξε την Κρακοβία Πρωτεύουσα του Γενικού Κυβερνείου (Generalgouvernement) και ήθελε να την ξανακάνει πρωτεύουσα την Πολωνίας, λόγω του ότι ήταν μικρότερη σε έκταση άπο την Βαρσοβία, άλλα και ποιο κοντά στα σύνορα με την Γερμάνια.
Στης 17 του Γενάρη του 45, ο Σοβιετικός Στράτος, υπό την αρχηγία του Ivan Konev, είχε εντολή να μη καταστρέψει την πόλη (όπως έγινε στο Gdansk), άλλα μάλιστα βοήθησε τους Πολωνούς Αντάρτες ΑΚ (Armia Krajowa, μη κομουνιστικός στρατός) να βρουν όλες τις νάρκες που έκρυψαν οι Γερμανοί κάτω από όλη την πόλη.
Στις 3 Μαΐου 1946, Μάρτιος 1968 και στης 15 Μαΐου του 77, οι φοιτητές της Κρακοβίας ξεσηκώνονται ενάντια στον κομουνισμό, και άπο τότε δημιουργήθηκε και Φοιτητικό Κίνημα της Αλληλεγγύης (Studencki Komitet Solidarności)
Το 1978 η Κρακοβία εισέρχεται στην λίστα των μνημείων της Unesco και το ίδιο χρόνο, στης 16 Οκτωβρίου, ο τότε αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, Karol Woityla εκλέγεται πάπας της Καθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ.
Στον 21ο αιώνα, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, αναπτύσσεται με μεγάλα βήματα και άξια μπορεί να συγκριθεί με πόλεις όπως η Πράγα ή η Βουδαπέστη.