• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Γενικά Η Βαλκανική ''Μάχη" των κεφτέδων

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96



Λάβετε θέσεις, πάρτε μαχαιροπίρουνα (οι ... καλοφαγάδες χρειάζονται μόνο χέρια) και εφορμήστε σ' ένα γαστριμαργικό ταξίδι βαλκανικών γεύσεων, πασπαλισμένων με αλατοπίπερο και άλλα μπαχαρικά και κοινό σημείο αναφοράς ... τον κεφτέ.
Οι κεφτέδες, σε όλες τους τις μορφές, cevapcici από τη Σερβία, cig kofte από την Τουρκία, κεμπάπ από τη Βουλγαρία, κεφτέδες από την Ελλάδα, είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους καλοφαγάδες των Βαλκανίων, καθώς, η παρασκευή τους, σε όλες τις παραπάνω χώρες, επιφυλάσσει ευχάριστες - για τους ουρανίσκους - εκπλήξεις, λόγω των συστατικών τους.
Μάλιστα, στην Τουρκία παρασκευάζονται περίπου 290 είδη κεφτέδων.
Οι πιο δημιουργικοί στην παρασκευή κεφτέδων φαίνεται να είναι οι 'Ελληνες και οι Τούρκοι, αλλά οι Σέρβοι είναι αυτοί που έχουν δώσει στον κεφτέ περίοπτη θέση στην εθνική κουζίνα, αφού καταλαμβάνει περίπου το 70% ενός μέσου μενού.
Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία βρίσκονται λίγο πιο... πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν κάτι να «πουν» σχετικά με τα κεφτεδάκια, επισημαίνεται σε σχετική έρευνα γευσιγνωστών, που ένωσαν τις δυνάμεις και τις ... ορέξεις τους και δημοσίευσαν το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής αναζήτησής τους στη διαδικτυακή πύλη balkantravellers.com.
Ελλάδα - Κεφτέδες, σουτζουκάκια και γιουβαρλάκια
Η κλασική συνταγή για τους κεφτέδες περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι, ψίχα ψωμιού, αυγά, μαϊντανό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μείγμα συνοδεύεται από κύμινο, λευκό κρασί ή μοσχοκάρυδο.
Άλλες «μορφές» των κεφτέδων είναι τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια. Τα πρώτα ετοιμάζονται με πολύ κύμινο, κρεμμύδι και ρίγανη, ορισμένες φορές μόνο με μοσχαρίσιο κρέας και ψητά. Τα γιουβαρλάκια είναι η ελληνική εκδοχή των κεφτέδων με… ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα είναι συγκεκριμένη - προετοιμάζεται με ελαιόλαδο και περιέχει δυόσμο.
Βουλγαρία - Με κάθε τρόπο αλλά πάντα με sharena sol
Πέραν του παραδοσιακού πιάτου, οι κεφτέδες στη Βουλγαρία συνοδεύονται συνήθως από τη sharena sol, ένα πικάντικο μείγμα αλατιού και βοτάνων. Οι παραδοσιακοί κεφτέδες παρασκευάζονται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, συνήθως σε αναλογία 60:40, γεγονός που τους δίνει μια ξεχωριστή γεύση.
Κεφτέδες και σουτζουκάκια στις χώρες της πρώην, ενιαίας, Γιουγκοσλαβίας
Στις χώρες που κάποτε αποτελούσαν «κομμάτια» της πρώην, ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, οι πολίτες δεν κρύβουν την αγάπη τους για τα σουτζουκάκια (cevapcici) και τα μπιφτέκια (pljeskavica).Τα σουτζουκάκια σερβίρονται, συνήθως, με γενναίες ποσότητες κρεμμυδιού, κόκκινης πιπεριάς και τομάτας.
Μάλιστα, ο Σέρβος συγγραφέας Μπράσινλαβ Νούσιτς (1864-1938), περιέγραψε τους κεφτέδες ως ένα πολύτιμο ορεκτικό για τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Σλοβένους.
Αλβανία-Ρουμανία- "περίεργες" προσθήκες
Στην Αλβανία, η συνταγή για την παρασκευή των κεφτέδων έχει στοιχεία από την ελληνική και τη τουρκική κουζίνα, αλλά και άρωμα δυόσμου. Ακόμη πιο "περίεργη" είναι η προσθήκη πουρέ βρασμένων φασολιών που κάνουν οι Ρουμάνοι.
Τουρκία - Από τα φαγάδικα της Αδριανούπολης στη Σμύρνη
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως μόνο στην Τουρκία προετοιμάζονται περισσότερα από 290 είδη κεφτέδων. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως δεν χρησιμοποιείται χοιρινό κρέας, αλλά κυρίως αρνίσιο και σε άλλες περιπτώσεις μοσχαρίσιο.«Πρωταγωνιστικό» ρόλο έχει το cig kofte που θα πει «ωμό κρέας», καθώς είναι πράγματι ένα μείγμα ωμού κιμά με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά. Συνήθως, σερβίρεται πάνω σε ένα κομμάτι μαρούλι και συνοδεύεται από κρύο αριάνι, που ... απαλύνει το κάψιμο στο στομάχι.
Από το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας μέχρι τα ανατολικά της σύνορα με τη Συρία, οι συνταγές ποικίλουν σημαντικά.


ANA-Walking_Greece
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Στη δουλειά εδώ στο Βερολίνο, πολύ συχνά κάνουν cevapcici. Και πάντα το προφέρω λάθος. Αν κάποιος ξέρει τη σωστή προφορά, ας μας δώσει τα φώτα του!

Η πλάκα είναι ότι όταν κάθε φορά στραμπουλώ τη γλώσσα μου για να το πω, μου απαντάνε: "καλα εμείς τόσο καιρό νομίζαμε ότι ήταν ελληνικό φαγητό!"
α ρε Βαλκάνια αθάνατα!!!
αχ, λιμπίστηκα κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια τώρα... Ποιός θα μου στείλει από την Ελλάδα;;;;
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.454
Likes
7.851
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
σαν να το έχω ακούσει ως τσεβαπτσιτσι!
;)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κανενα φεστιβαλ κεφτε προβλεπετε πουθενα στο αμεσο μελλον; Αλλιως τζαμπα μας ανοιξε την ορεξη...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.610
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Το καλύτερο πάντως ćevapi το σερβίρουν στο Σεράγεβο (Baščaršija):
 

Attachments

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
650
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Στη δουλειά εδώ στο Βερολίνο, πολύ συχνά κάνουν cevapcici. Και πάντα το προφέρω λάθος. Αν κάποιος ξέρει τη σωστή προφορά, ας μας δώσει τα φώτα του!

Η πλάκα είναι ότι όταν κάθε φορά στραμπουλώ τη γλώσσα μου για να το πω, μου απαντάνε: "καλα εμείς τόσο καιρό νομίζαμε ότι ήταν ελληνικό φαγητό!"
α ρε Βαλκάνια αθάνατα!!!
αχ, λιμπίστηκα κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια τώρα... Ποιός θα μου στείλει από την Ελλάδα;;;;
Κάτι αντίστοιχο(έτσι νομίζω) που έχω φάει στην Γουμένισσα του Κιλκίς λέγεται Τσιμπάπτσισι ,για δοκίμασε να το πείς έτσι και λέγε εντυπώσεις από αντιδράσεις.:bleh:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σας παρακαλω! Μπορουμε να εχουμε αλλη συζητηση; Μου τρεχουν τα σαλια!
ΥΓ. Παντως εξαιρετικα κεμπαμπ (ετσι λενε τους κεφτεδες σε σχημα σουτζουκακιου) εχω φαει στη Φλωρινα!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.963
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
ρε για σταματήστε πρωί πρωί...μην ακουσετε για φαί και στήνετε κατσαρόλες !!! για μαζευτείτε που έχετε χοντρύνει και κοντεύει η κοιλιά να φτάσει στο πάτωμα ...ακούς εκεί κεφτεδάκια...τουλάχιστον πείτε για παραλλαγές κορν φλέικς με γάλα..:bleh::bleh:
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Κάτι αντίστοιχο(έτσι νομίζω) που έχω φάει στην Γουμένισσα του Κιλκίς λέγεται Τσιμπάπτσισι ,για δοκίμασε να το πείς έτσι και λέγε εντυπώσεις από αντιδράσεις.:bleh:
Νομίζω ότι το λένε όπως το λέει ο thanosth με τον τόνο στο 1ο τσι. Θα ξαναρωτήσω πάντως. Εχουμε και μια Σερβίδα εδώ, οπότε θα πάω κατευθείαν στην πηγη;)
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.796
Likes
7.618
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
ρε για σταματήστε πρωί πρωί...μην ακουσετε για φαί και στήνετε κατσαρόλες !!! για μαζευτείτε που έχετε χοντρύνει και κοντεύει η κοιλιά να φτάσει στο πάτωμα ...ακούς εκεί κεφτεδάκια...τουλάχιστον πείτε για παραλλαγές κορν φλέικς με γάλα..:bleh::bleh:
Ωχ ,για μενα το λεει η Ρενατα :haha::haha:
 

japetus

Member
Μηνύματα
631
Likes
1.191
Η κεφτεδογνωσία ειναι ενα αγαπημενο μου χομπι... Ειτε προκειται για kebab ειτε για Кебабче ή Ćevapčići ή για κεφτέδες... Θα συμφωνήσω ότι στο Σεραγεβο εχουν δωσει τα αξιολογοτερα δειγματα, ισαξια σχεδον των τουρκικων... Εχοντας παει σε πολλες βαλκανικες χωρες και δοκιμασει τα προϊόντα τους παντα προσπαθουσα να βρω τί είναι αυτό που το κάνει πιο νόστιμο.. Τα μπαχαρικά, ο τύπος του κρέατος, η ανάμιξη διαφόρων κρεάτων στον κιμά; Η ερευνα ηταν μακροχρονια, αλλα η εκπληξη ήταν οτι εντελως τυχαια η απαντηση δοθηκε στην Ελλαδα και μαλιστα στην κεντρικη κρεαταγορα της Αθηνάς... Η μεχρι τωρα πορεια της ερευνας μου ειχε δειξει οτι πρεπει να υπαρχει μοσχαρισιο κρεας και σε ποσοστο 80-20 με αρνίσιο.... Ομως..
Γνωστή μου θέλοντας να αγοράσει κιμά, κατεβηκε στην κρεαταγορα οπου της πουλησαν το φτηνο κιμα που εχουν στους δισκους (ξεχαστε αυτο που λενε, ο κιμας κοπτεται παρουσια του πελατου). Ασφαλως, δυσανασχετησα με την επιλογη της, ομως το αποτελεσμα ηταν εκπληκτικο... Ο κιμας εκεινος περιεχει και αλλα κατωτερης αξιας προϊόντα όπως χονδρους και τένοντες καθώς και μεγάλο ποσοστο λίπους. Σε συνδυασμο με το γεγονος (το πιο σημαντικο κατα μενα) οτι περναει και αλεθεται μονο μια φορα (και διατηρει ετσι καποια μικρη συνοχη), τον κανει ασυναγωνιστο στο καρβουνο... Ουτε αρνισια προσθηκη θέλει (αν και η γευση του αρνισιου ξεροψημενου λιπους ποτε δεν εβλαψε), ουτε τίποτα... :)
Αν επισκεφτειτε την τουρκια να διαλεγετε κεφτεδες που αναφερεται οτι εχουν γίνει απο bıçak kıması, κιμα δηλαδή, ψιλοκομμένο με το μαχαίρι (το μυστικο που λεγαμε) και όχι με μηχανή...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Δεν παιζεστε! Συνεχιζεται το βασανιστηριο αυτο! Και που θα τα βρουμε αμεσα αυτα τα θεσπεσια προιοντα μου λετε; Και μη μου απαντησετε Σεραγιεβο, Αδανα κλπ. Καπου εδω στα περιξ παρακαλω!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.634
Μηνύματα
905.074
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom