Λάβετε θέσεις, πάρτε μαχαιροπίρουνα (οι ... καλοφαγάδες χρειάζονται μόνο χέρια) και εφορμήστε σ' ένα γαστριμαργικό ταξίδι βαλκανικών γεύσεων, πασπαλισμένων με αλατοπίπερο και άλλα μπαχαρικά και κοινό σημείο αναφοράς ... τον κεφτέ.
Οι κεφτέδες, σε όλες τους τις μορφές, cevapcici από τη Σερβία, cig kofte από την Τουρκία, κεμπάπ από τη Βουλγαρία, κεφτέδες από την Ελλάδα, είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους καλοφαγάδες των Βαλκανίων, καθώς, η παρασκευή τους, σε όλες τις παραπάνω χώρες, επιφυλάσσει ευχάριστες - για τους ουρανίσκους - εκπλήξεις, λόγω των συστατικών τους.
Μάλιστα, στην Τουρκία παρασκευάζονται περίπου 290 είδη κεφτέδων.
Οι πιο δημιουργικοί στην παρασκευή κεφτέδων φαίνεται να είναι οι 'Ελληνες και οι Τούρκοι, αλλά οι Σέρβοι είναι αυτοί που έχουν δώσει στον κεφτέ περίοπτη θέση στην εθνική κουζίνα, αφού καταλαμβάνει περίπου το 70% ενός μέσου μενού.
Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία βρίσκονται λίγο πιο... πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν κάτι να «πουν» σχετικά με τα κεφτεδάκια, επισημαίνεται σε σχετική έρευνα γευσιγνωστών, που ένωσαν τις δυνάμεις και τις ... ορέξεις τους και δημοσίευσαν το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής αναζήτησής τους στη διαδικτυακή πύλη balkantravellers.com.
Ελλάδα - Κεφτέδες, σουτζουκάκια και γιουβαρλάκια
Η κλασική συνταγή για τους κεφτέδες περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι, ψίχα ψωμιού, αυγά, μαϊντανό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μείγμα συνοδεύεται από κύμινο, λευκό κρασί ή μοσχοκάρυδο.
Άλλες «μορφές» των κεφτέδων είναι τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια. Τα πρώτα ετοιμάζονται με πολύ κύμινο, κρεμμύδι και ρίγανη, ορισμένες φορές μόνο με μοσχαρίσιο κρέας και ψητά. Τα γιουβαρλάκια είναι η ελληνική εκδοχή των κεφτέδων με… ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα είναι συγκεκριμένη - προετοιμάζεται με ελαιόλαδο και περιέχει δυόσμο.
Βουλγαρία - Με κάθε τρόπο αλλά πάντα με sharena sol
Πέραν του παραδοσιακού πιάτου, οι κεφτέδες στη Βουλγαρία συνοδεύονται συνήθως από τη sharena sol, ένα πικάντικο μείγμα αλατιού και βοτάνων. Οι παραδοσιακοί κεφτέδες παρασκευάζονται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, συνήθως σε αναλογία 60:40, γεγονός που τους δίνει μια ξεχωριστή γεύση.
Κεφτέδες και σουτζουκάκια στις χώρες της πρώην, ενιαίας, Γιουγκοσλαβίας
Στις χώρες που κάποτε αποτελούσαν «κομμάτια» της πρώην, ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, οι πολίτες δεν κρύβουν την αγάπη τους για τα σουτζουκάκια (cevapcici) και τα μπιφτέκια (pljeskavica).Τα σουτζουκάκια σερβίρονται, συνήθως, με γενναίες ποσότητες κρεμμυδιού, κόκκινης πιπεριάς και τομάτας.
Μάλιστα, ο Σέρβος συγγραφέας Μπράσινλαβ Νούσιτς (1864-1938), περιέγραψε τους κεφτέδες ως ένα πολύτιμο ορεκτικό για τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Σλοβένους.
Αλβανία-Ρουμανία- "περίεργες" προσθήκες
Στην Αλβανία, η συνταγή για την παρασκευή των κεφτέδων έχει στοιχεία από την ελληνική και τη τουρκική κουζίνα, αλλά και άρωμα δυόσμου. Ακόμη πιο "περίεργη" είναι η προσθήκη πουρέ βρασμένων φασολιών που κάνουν οι Ρουμάνοι.
Τουρκία - Από τα φαγάδικα της Αδριανούπολης στη Σμύρνη
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως μόνο στην Τουρκία προετοιμάζονται περισσότερα από 290 είδη κεφτέδων. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως δεν χρησιμοποιείται χοιρινό κρέας, αλλά κυρίως αρνίσιο και σε άλλες περιπτώσεις μοσχαρίσιο.«Πρωταγωνιστικό» ρόλο έχει το cig kofte που θα πει «ωμό κρέας», καθώς είναι πράγματι ένα μείγμα ωμού κιμά με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά. Συνήθως, σερβίρεται πάνω σε ένα κομμάτι μαρούλι και συνοδεύεται από κρύο αριάνι, που ... απαλύνει το κάψιμο στο στομάχι.
Από το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας μέχρι τα ανατολικά της σύνορα με τη Συρία, οι συνταγές ποικίλουν σημαντικά.
ANA-Walking_Greece