poised
Member
Ισχύει ότι συχνά εξιδανικεύεις αυτό που δεν έχεις. Εγώ έβρισκα βαρετή την κεντρική και βόρεια ευρώπη, παρόλο που οι υποδομές και τάξη είναι εντυπωσιακές αλλά θεωρούσα ότι μάλλον είναι ιδανική για οικογένειες σε φάση που μεγαλώνουν παιδιά.Εγώ όταν μιλάω για αυτά τα θέματα, συχνά σκέφτομαι ότι αυτό που μας ελκύει εν τέλει στα ταξίδια του εξωτερικού, ειδικά εντός ευρώπης, δεν είναι τα καθαρά πάρκα και οι ποδηλατόδρομοι τους αλλά η ιδέα (ψευαίσθηση ) μιας λιγότερο περίπλοκής, περισσότερο γραμμικής ζωής με φαινομενικά περισσότερες επιλογές και λιγότερα κολλήματα.
Κάποτε είχα φιλοξενήσει έναν Ελβετό που πηγαίνοντας για καφέ περάσαμε το δρόμο με τα πόδια κάθετα εκτός διάβασης. Δε μπορούσε να το πιστέψει τι κάναμε και με ρώτησε τι θα γινόταν αν μας έβλεπαν αστυνομικοί ή κάμερες. Του είπα ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνανε τίποτα ακόμα και αν περνάγαμε μπροστά από το περιπολικό γιατί τα ξύνουν και δεν ασχολούνται με αυτά, εκτός αν πέσεις σε κανέναν που θέλει να βγάλει τα στραβά του πάνω σου. Πόσο μάλλον τότε που ήταν μεσημέρι, ο δρόμος ήταν άδειος και ήταν παράλογο να πηγαίναμε κύκλο από την διάβαση μόνο και μόνο γιατί έτσι ήταν νόμιμο. Είχε εκστασιαστεί ότι δεν ήταν ζωή αυτή που ζούσε μέσα στους κανόνες και ότι εμείς είχαμε ελευθερία.
Είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ ανελαστικών κανόνων που πολλές φορές δεν έχουν νόημα και γίνονται αιτία για απάνθρωπη συμπεριφορά αυτών που τους εφαρμόζουν και χάους όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει και δίκιο δε βρίσκει. Ανάλογα από που έρχεσαι το λίγο πιο σφιχτό ή χαλαρό μάλλον φαίνεται πιο ιδανικό.
Πολύ θεωρητική συζήτηση έχουμε πιάσει και ξεφύγαμε από την Μαδρίτη που είναι το βασικό θέμα, εγώ (όπως είχα ξαναγράψει πρόσφατα) είχα βρει ότι είχε μία ωραία ισορροπία. Όμως την έζησα σαν προσωρινός κάτοικος λίγων εβδομάδων, σαν μόνιμος έχεις άλλα προβλήματα και άλλη οπτική.