• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ερωτηση σχετικα με το επαγγελμα του ξεναγου

deambulando

New Member
Καλησπερίζω ολα τα παιδιά του φορουμ. Παρακολουθώ φορουμ εδω και καιρό, ωστόσο μολις σήμερα έγινα μέλος και απο δω και στο εξης θα συμμετέχω και εγω ενεργά. Έχω ταξιδεψει αρκετά (όχι οσο θα ήθελα βέβαια) και έχω μείνει 4,5 χρόνια στην Ισπανία δε διάφορες περιοχές.

Το πάθος μου για τα ταξίδια και η επυθυμία μου να τα συνεχίσω, συνδυάζοντας την επαγγελματική ενασχόληση με το ταξίδι, με έχει φέρει στα 29 μου (ποτέ δεν είναι αργά) στο να αναθεωρήσω κάπως το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού μου, και να δώσω χώρο σε σπουδές (εκ νέου, κατατακτήριες) τουριστικού προσανατολισμού (ΤΕΙ Αθηνας) ή Μετάφρασης/Διερμηνείας (Ιόνιο Πανεπ.). Μιλάω τέλεια Ισπανικά, καλά Αγγλικά και Πορτογαλικά.

Θα με ενδιέφερε να εργαστώ ως ξεναγός-συνοδός γκρουπ. Γνωρίζετε τι προυποθέσεις απαιτούνται για να εργαστεί κάποιος σε αυτο τον τομέα? Εκτος απο τη σχολή ξεναγών (Ο.Τ.Ε.Κ) (τηλεφώνησα και οι διαγωνισμοι για νέους σπουδαστές θα προκηρυχθουν μεσα στο 2011), υπάρχει καποια άλλη σχολή-ΤΕΙ που να σου εξασφαλιζει επαγγελματικα το δικαιωμα να εργαστεις ως ξεναγος?

Υπάρχει πιθανότητα γνωρίζοντας τέλεια τα ισπανικά και πολύ καλα την ισπανική κουλτούρα/πόλεις/διαδρομές/μουσεία/σύγχρονη ιστορία κ.τ.λ να προσληφθώ απο κάποιο γραφείο που πραγματοποιεί ταξίδια στην Ισπανία χωρίς να έχω δίπλωμα ξεναγού, έχοντας εργαστει για 2 καλοκαίρια σε ξενοδοχειακή μονάδα και γνωρίζοντας αρκετά πράγματα?

Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι που έγραψα. Σας ευχαριστώ πολύ για οποιαδήποτε απάντηση λάβω. Τα λέμε και σε άλλα τόπικ του φόρουμ! Un abrazo!

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
σου γραφω βιαστικα γιατί ειμαι στη δουλεια ...
απο αυτά που ξερω ειναι ότι να εισαι ξεναγος δεν εχει καμμιά σχεση με το να εισαι συνοδος . Το μονο κοινο ειναι η παροχη υπηρεσιων σε τουριστες .
για ξεναγος πρεπει να σπουδασεις στη σχολή που αναφερεις στο κειμενο σου. Για συνοδος δεν χρειαζονται ειδικες σπουδες ,απλα τις
καταλληλες γνωριμιες (το κυκλωμα ειναι "κλειστο" και σε κρίση τα τελευταια χρονια ) σε καποιο τουριστικο πρακτορειο , γερα νευρα
και στομαχι να αντεχεις την κουραση που προυποθετει ενα ταξιδι
και δη με συμπατριωτες μας .
Για μένα μακράν απο τις πιο δυσκολες και κουραστικες δουλειες
και του ξεναγου και του συνοδού ...
μη ακους τη γνωστή καραμελα , αχ τι ωραια εσεις που ταξιδευετε
τζαμπα κτλ κτλ , πόσο ωραια μπορει να ειναι η τριακοστη φορά σε μια χώρα , εχοντας την ευθυνη για τόσα ατομα και τη σωματικη κουραση που προυποθετουν τα ταξιδια κομπακτ των πρακτορειων...

επειδη βλεπω οτι το κειμενο μου ειναι αποθαρυντικο , αν εσενα σου
αρεσει μη δωσεις σημασια στα γραφομενα μου:lol:
θεωρησε με επισης "καμμένη" μετά απο πολλά χρονια
σε παρομοια επαγγελματα :haha:

deambulando

New Member
καταρχην

σε ευχαριστώ πολύ ΚΙΚΙ για την απάντησή σου. Σίγουρα είναι κουραστικό, μιας και δούλευα σε ένα ξενοδοχείο στην Ισπανία για 2 καλοκαίρια και έβλεπα το τρέξιμο που είχαν (αν και δεν γνώριζα τη διαφορά ανάμεσα σε ξεναγό και συνοδό...φαντάζομαι ο συνοδός έχει να κάνει με τη συνοδεία του γκρουπ απο τη χώρα προέλευσης στον προορισμό αποκλειστικά?).

Οπότε στην περίπτωση αυτή τι μπορώ να κάνω. Απλά να πάρω σβάρνα τα τουριστικά γραφεία ένα προς ένα, να παρουσιάζομαι και να τους αφήνω βιογραφικά?

Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο που διάβασα σχετικά με κάτι οργανωμένα ταξιδια στην Ισπανία (ένα πρόγραμμα για ηλικίες άνω των 55 ετών, επιδοτούμενο απο το Ισπανικό κράτος για τα κράτη μέλη της Ε.Ε), όπου η Ελλάδα το περασμένο έτος κατέλαβε την πρωτη θέση ευρωπαικά στέλνοντας το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Το πρόγραμμα αυτο θα επαναληφθει φέτος με νέους προορισούς στην Ισπανια.

Σκεφτόμουν να παρουσιαστώ στο συγκεκριμένο γραφείο αυτοπροσώπος και να με "παρουσιάσω". Απλά, επειδή δεν έχω προηγούμενη εμπειρία στο θέμα, θέλησα να ρωτήσω αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να το κάνω. Να πάω να τους μιλήσω face to face?

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
σου εστειλα e-mail ....

athens city

New Member
καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω εκτός από τη σχολή ξεναγών υπάρχει κάτι παρεμφερές για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα;Κάποια ιδιωτική σχολή,κατατακτήριες στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων;

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Δε γνωρίζω το νομικό καθεστώς, αλλά υπάρχουν και οι representatives οι οποίοι (αν έχω καταλάβει σωστά) συνοδεύουν τουρίστες εκ μέρους ταξιδιωτικών γραφείων, δλδ όχι ξενάγηση αλλά βόλτα στο μέρος που επισκέπτονται, φαγητό, κλπ. Ένας φίλος που το κάνει δεν έχει σπουδάσει κάτι τουριστικό.

reisender

Member
ξεθάβω αυτό το παμπάλαιο θρεντ για να κάνω μια ερώτηση σχετική..

Στην Ελλάδα για να γίνει κανείς ξεναγός πρέπει να τελειώσει την αντίστοιχη σχολή με διετή φοίτηση.

Υπάρχει τρόπος να προσπεράσει κανείς αυτόν τον σκόπελο; Πχ μπορεί κάποιος να έχει σπουδάσει ιστορία ή να έχεις διαβάσει βιβλιοθήκες για την αρχαία ιστορία. Τι τον εμποδίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά;Μου φαίνεται λίγο αστείο το ότι απαιτείται πιστοποίηση..

Αναγνωρίζεται δηλαδή κάποιος άλλος τίτλος σπουδών; Ή τίτλο σπουδών από τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ενδεχομένως να είναι πιο ταχύρρθυμα τα όποια μαθήματα;

paefstra

Member

Στην Ελλάδα για να γίνει κανείς ξεναγός πρέπει να τελειώσει την αντίστοιχη σχολή με διετή φοίτηση.

Υπάρχει τρόπος να προσπεράσει κανείς αυτόν τον σκόπελο; Πχ μπορεί κάποιος να έχει σπουδάσει ιστορία ή να έχεις διαβάσει βιβλιοθήκες για την αρχαία ιστορία. Τι τον εμποδίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά;Μου φαίνεται λίγο αστείο το ότι απαιτείται πιστοποίηση..

Αναγνωρίζεται δηλαδή κάποιος άλλος τίτλος σπουδών; Ή τίτλο σπουδών από τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ενδεχομένως να είναι πιο ταχύρρθυμα τα όποια μαθήματα;
Πρεπει να ψαξεις την εννοια των επαγγελματικων δικαιωματων. Δεν δηλωνεις ο,τι νομιζεις γιατι οι πιστοποιημενοι θα σε καταγγειλουν.

japetus

Member
Πχ μπορεί κάποιος να έχει σπουδάσει ιστορία ή να έχεις διαβάσει βιβλιοθήκες για την αρχαία ιστορία. Τι τον εμποδίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά;Μου φαίνεται λίγο αστείο το ότι απαιτείται πιστοποίηση..

Αν έχεις σπουδάσει σε κάποιο από τα τμήματα Ιστορίας των ελληνικών πανεπιστημίων, μοριοδοτείσαι έναντι των άλλων συνυποψήφιων που εισάγονται με ποσόστωση σαν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κοινώς επειδή στη σχολή είναι αρκετά δύσκολο να μπεις μια που οι θέσεις είναι πολύ λίγες και οι αιτήσεις πάρα πολλές, αν έχεις σπουδάσει ιστορικό-αρχαιολογικό μπορείς πολύ πιο εύκολα να εξασφαλίσεις θέση φοίτησης.

harilander

Member
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ

;Μου φαίνεται λίγο αστείο το ότι απαιτείται πιστοποίηση..

τι ακριβώς σου φαίνεται αστείο;
στις περισσοτερες δουλειές στις μερες μας απαιτείται πιστοποίηση, δεν είσαι ότι δηλώσεις (οχι πάντα..)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.371
Νεότερο μέλος
ippolytostrk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom