• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Σερβία Ερωτήσεις για Σερβία

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
Η Εκκλησία του Αγ. Σάββα (Храм Светог Саве), Βελιγράδι.
Στα πρότυπα της Αγ. Σοφιάς.
Ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος Ορθόδοξος Ναός στα Βαλκάνια.
Ο μεγαλύτερος του πλούτος είναι τα ψηφιδωτά του, πιο πολύ απ' τον επίχρυσο και επάργυρο διάκοσμο.
Δέος απ' την μεγαλοπρέπεια του και την αγιογραφική τέχνη που τον στολίζει.

Attachments

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
Το ξενοδοχείο Moskva (1908) (Terazije 20, Belgrade), που μου προτεινε ο συνταξιώτης μας πριν φύγω, ακριβώς όπως το περιέγραψε:

Attachments

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
- To Λευκό Κάστρο = Beograd και κυρίως η θέα της πόλης, του Δούναβη και του Σάββα από ΄κει ψηλά.
- Δεξαμενή νερού (Roman well), 60m βάθους
- Το Πολεμικό μουσείο της Σερβίας (και εντός αλλά με εισιτήριο και ~2ώρες ξενάγηση, δεν πήγαμε, τώρα 'ντάξει, στολές και ξιφολόγχες, δεν χάσαμε και τίποτα, τα διαβάζουμε αν χρειαστεί, θα μας τα πει κι η κα Ευθυμίου στην τελική :haha:)
- Το κατανυκτικό Εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής ( Света Петка ) με τις υπέροχες αγιογραφίες
- Τοξοβολία πριν φύγουμε, από την Marta με τις καουμπόϋκες μπότες. Έχασα, σχεδόν τα μισά βέλη πήγαν στον γάμο του Καραγκιόζη, αλλά δεν με βόλευε όπως μου έλεγε, έχω άλλο στυλ και δεν έβλεπα καλά τον στόχο με το βέλος μπροστά στο μάτι ;). Κι ήμουν καλός στο σημάδι με φυσοκάλαμο, σφεντόνα, πως έγινε τώρα.. Θα ξαναρχίσω εξάσκηση! 💘😎

Attachments

Last edited:

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
Επανήλθαμαν.
- Το μουσείο Tesla απ' έξω. Μέσα ή και πιο κοντά, no photos please. Περίπου 1 ώρα (με το ρολόϊ) αναμονή στην ουρά. Όταν πήγαμε ~14:30 μας λέει ένας νεαρός υπάλληλος: "Δεν πάτε να φάτε ή κάνετε καμιά βόλτα οπότε και ξανα-έρχεστε στις 17:30 ή στις 18:30 που είναι και αγγλόφωνη η ξενάγηση;" "Τώρα από ΄δω που είστε θα μπείτε στην μεθεπόμενη (60 άτομα τη φορά) και θα περιμένετε σίγουρα 1,5 ώρα ή και παραπάνω"
Οπότε συσκεπτόμενοι εμείς η παρέα αποφανθήκαμε: "Ρε σεις, το παληκαράκι έχει μυαλό! Πως δεν μας έκοψε;" "Και που να το ξέρουμε, τώρα ήρθαμε" πετάχτηκε η άλλη, ενώ ο εξυπνάκιας της παρέας γνωμοδότησε αργά και στοχαστικά, επιλέγοντας τις λέξεις και το ειδικό βάρος τους: "Γι' αυτό δουλεύει στο Μουσείο Τέσλα!" Θα έπεφτε καρπαζιά πυραυλοκίνητη, αλλά πρόλαβε και απομακρύνθηκε..
Plan Your Visit – Nikola Tesla Museum

Το Μουσείο αξίζει με χίλια, δεν θα πω παραπάνω, προφανώς.. Και όποιου του βαστάει, ας κρατήσει την λάμπα ν' ανάψει από το χέρι του!.. 300,000 - 1,000,000 volts!! να σου σηκωθεί.. η τρίχα! Αλλά καλά γειωμένο το τεράστιο πηνίο. Όλες οι κατασκευές είναι οι γνήσιες.
Τον Τέσλα πρέπει να τον φάγαν τα κυκλώματα των "αδερφών" εταιριών, πάντως. Η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας σχεδόν τζάμπα δεν τους συνέφερε, τι θα γινόταν τόσο πετρέλαιο..

Εκείνη την ημέρα πρέπει να ΄ταν που φάγαμε στο Moskva και γυρίσαμε, με τα πόδια πάντα. Λεωφορεία δεν βολεύαν, δεν ξέραμε αλλά και θέλαμε να περπατήσουμε "γιατί μόνο έτσι γνωρίζεις μια πόλη". Το βράδυ τα πόδια μας είχαν γίνει νταούλια.

Δεν θέλει αυτοκίνητο, πάντως. 🙃 Με το εβδομαδιαίο εισιτήριο πάς παντού στο Βελιγράδι, αλλά με ρέγουλο γιατί όλα, όλα, όλα να τα δεις, θέλουν 4-5 μέρες μόνο Βελιγράδι, οι απόστάσεις δεν είναι μικρές και η κίνηση μποτιλιαρισμένη κάποιες φορές. Το νησάκι, το Ada Ciganlija και όλα τα καταστήματα υγεινονομικού ενδιαφέροντος ΒΔ του, δεν τα προλάβαμε. Και πρέπει να 'ναι ωραία, φαντάζομαι νέες εγκατάστασεις στον Σάβα, στο όμορφο, νέο Βελιγράδι, απέναντι. Δεν προλαβαίνεις, γιατί δεν είσαι group-ατος να σε κυνηγάει ο αρχηγός της εκδρομής και αν κάθεσαι στο Ζεμούν (βλ. προσεχώς) από το πρωί μέχρι τ' απόγευμα, εμ, δεν γίνεται να τα δεις όλα-όλα-όλα..
Εν τω μεταξύ νόμιζα ότι έχει και Μετρό.. Τεσπα..

Next photo-episode:
Земун

Attachments

Last edited:

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
@Teodoro τι θα έλεγες να κάναμε τα παραπάνω μηνύματά σου μια ωραία ιστορία;
Καλησπέρα.
Ναι, βεβαίως!
Είχα σκοπό να σας το ζητήσω κι εγώ στο τέλος των περιγραφών και διηγήσεων μου, επειδή δεν ξέρω πως γίνονται τα κεφάλαια, οι ενότητες κ.λ.π.
Έχω ακόμα δυο (2) μηνύματα που θέλω να στείλω, αλλά αυτό το σ/κ δεν θα μπορέσω. Θα γίνουν βεβιασμένα και δεν το θέλω. Θέλω να νιώσω πρώτα ότι πάω πίσω και ξαναζώ το ταξίδι με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο. Γι' αυτό όμως πιστεύω και οι ιστορίες πρέπει να λέγονται σχετικά σύντομα μετά απ' ένα ταξίδι, πριν κάποιες από τις εικόνες ή συμβάντα ξεθωριάσουν στον ορίζοντα των αναμνήσεων, όπως απομακρύνεται.
Μετά θα' θελα να ευχαριστήσω τους συνταξιδιώτες του forum που με βοήθησαν πριν το ταξίδι αλλά και με συντρόφεψαν πιο πάνω όσο διηγούμουνα τις εμπειρίες του ταξιδιού.
Μετά, ευχαρίστως, τα μηνύματα μου είναι στην διάθεση σας (ήδη είναι) και σας ευχαριστώ για την πρόταση. Νιώθω και κάπως περήφανος που ων νέο μέλος, αρέσουν οι διηγήσεις μου, ώστε να γίνουν μια ταξιδιωτική ιστορία.
Επανέρχομαι το συντομότερο με το τέλος της ιστορίας.
:)

cosafiv

Member
Καλησπέρα.
Ναι, βεβαίως!
Είχα σκοπό να σας το ζητήσω κι εγώ στο τέλος των περιγραφών και διηγήσεων μου, επειδή δεν ξέρω πως γίνονται τα κεφάλαια, οι ενότητες κ.λ.π.
Έχω ακόμα δυο (2) μηνύματα που θέλω να στείλω, αλλά αυτό το σ/κ δεν θα μπορέσω. Θα γίνουν βεβιασμένα και δεν το θέλω. Θέλω να νιώσω πρώτα ότι πάω πίσω και ξαναζώ το ταξίδι με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο. Γι' αυτό όμως πιστεύω και οι ιστορίες πρέπει να λέγονται σχετικά σύντομα μετά απ' ένα ταξίδι, πριν κάποιες από τις εικόνες ή συμβάντα ξεθωριάσουν στον ορίζοντα των αναμνήσεων, όπως απομακρύνεται.
Μετά θα' θελα να ευχαριστήσω τους συνταξιδιώτες του forum που με βοήθησαν πριν το ταξίδι αλλά και με συντρόφεψαν πιο πάνω όσο διηγούμουνα τις εμπειρίες του ταξιδιού.
Μετά, ευχαρίστως, τα μηνύματα μου είναι στην διάθεση σας (ήδη είναι) και σας ευχαριστώ για την πρόταση. Νιώθω και κάπως περήφανος που ων νέο μέλος, αρέσουν οι διηγήσεις μου, ώστε να γίνουν μια ταξιδιωτική ιστορία.
Επανέρχομαι το συντομότερο με το τέλος της ιστορίας.
:)
ωραια τα αφηγηθηκες, μια χαρα,
ειναι σιγουρο , οτι θα ξαναπας...
την αλλη φορα, θα σου γραψω λιστα με λεωφορεια και μερη που μου αρεσουν...
το Βελιγραδι θελει το αραγμα , που εκανες στο Ζεμουν...
θελει ανοιξη Απριλη - Μαιο, ενα μερος το πρωι για καφε και αραγμα και ενα μερος το απογευμα...
εχει στεκια στην πολη με αυλες και καλο φαγητο μεσα στα δενδρα, που πινεις τις μπυριτσες σου και πας μετα για ξεκουραση
πολλα απο τα λεωφορεια , που πας παντου κανουν σταση εξω απο το Μοσχα, οποτε ειναι ευκολο
εγω ειμαι μεγαλουτσικος στη ηλικια (68) και εχω ταξιδεψει αρκετα , πιο πολυ με μηχανη ,τωρα με ενδιαφερει να πηγαινω καπου και να αραζω... το Βελιγραδι ειναι ακομα φθηνο για μενα που εχω μαθει να κινουμαι και περναω καλα γιαυτο παω συχνα
Τα Βαλκανια , γενικα εχουν πολυ ωραια μερη, που δεν ειναι πια φθηνα, αλλα ειναι φθηνοτερα απο την Ευρωπη και αξιζει να τα γνωρισεις
καλα να εισαι και να ταξιδευεις και οτι πληροφοριες θελεις , ρωτα μας και αν ξερουμε ευχαριστως , να σου πουμε...
ειναι σαν να ταξιδευουμαι εμεις...

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
ωραια τα αφηγηθηκες, μια χαρα,
ειναι σιγουρο , οτι θα ξαναπας...
την αλλη φορα, θα σου γραψω λιστα με λεωφορεια και μερη που μου αρεσουν...
το Βελιγραδι θελει το αραγμα , που εκανες στο Ζεμουν...
θελει ανοιξη Απριλη - Μαιο, ενα μερος το πρωι για καφε και αραγμα και ενα μερος το απογευμα...
εχει στεκια στην πολη με αυλες και καλο φαγητο μεσα στα δενδρα, που πινεις τις μπυριτσες σου και πας μετα για ξεκουραση
πολλα απο τα λεωφορεια , που πας παντου κανουν σταση εξω απο το Μοσχα, οποτε ειναι ευκολο
εγω ειμαι μεγαλουτσικος στη ηλικια (68) και εχω ταξιδεψει αρκετα , πιο πολυ με μηχανη ,τωρα με ενδιαφερει να πηγαινω καπου και να αραζω... το Βελιγραδι ειναι ακομα φθηνο για μενα που εχω μαθει να κινουμαι και περναω καλα γιαυτο παω συχνα
Τα Βαλκανια , γενικα εχουν πολυ ωραια μερη, που δεν ειναι πια φθηνα, αλλα ειναι φθηνοτερα απο την Ευρωπη και αξιζει να τα γνωρισεις
καλα να εισαι και να ταξιδευεις και οτι πληροφοριες θελεις , ρωτα μας και αν ξερουμε ευχαριστως , να σου πουμε...
ειναι σαν να ταξιδευουμαι εμεις...
Α, ωραία, ευχαριστώ πολύ, @cosafiv!
Θα προσπαθήσω να πάω ξανά σίγουρα.. Όπως λέγεται, την 2η φορά καταλαβαίνεις που έχεις πάει. Αφού έχεις δει την ιστορία, μνημεία, μουσεία κ.λ.π., θα κατανείμεις τον χρόνο σου σε πιο σύγχρονα θέματα και θα ζήσεις το μέρος, όπως είναι τώρα. Να, τις ποταμό-βολτες στον Σάβα, στο Ada π.χ. θ' αξίζουν πολύ!
Και οι Σερβίδες δεν είναι άσχημες.. Για μας τους "ανήσυχους", πρώην οικογενειάρχες!.. ;).
Και νόμιζα ότι είναι μελαχροινές, ως επί το πλείστον.
Επλανήθημεν..
Ε, ναι με τα λεωφορεία πρέπει να τα μάθεις, 'ντάξει, λογικό.
Έκανε κρύο, εμείς φθινοπωρινά ντυμένοι, γι' αυτό και κοντέψαμε να την αρπάξουμε χοντρά, 2-2 τις κατεβάζαμε τις tantum verde, όντως Σερβία καλοκαίρι ή λίγο πριν θα ΄ναι καλύτερα.
Φθηνά δεν είναι, στις βιτρίνες στην Μιχαήλοβα, στα market/ψιλικά και στα φαρμακεία/καλλυντικά, οι τιμές λίγο χαμηλότερες από Ελλάδα. Το φαγητό φθηνότερο (π.χ. ~20€/person σε εστιατόρια στο Bohemian), με εξαίρεση το Moskva, που μεγαλοπιαστήκαμε. Αλλά είχαμε ξεκινήσει για ένα άλλο, με αστέρια στα reviews κ-δ-ξ-γ-τ. Και πάμε να το βρούμε, και που να το βρούμε.. Πουθενά! Τελικά το βρίσκουμε μέσα σ' ένα σκοτεινό τούνελ, πίσω από το Moskva. Άδειο και ελεεινό, τρισάθλιο! Μια μικρούλα σερβιτόρα μας ένευσε από πάνω "περάστε-περάστε". Καλά, για να περάσουμε ήταν ή να πεταχτούν τίποτε φρικιά από την γωνία να μας κυνηγούν με καμιά σύριγγα; :) Μεταβολή και βήμα ταχύ, πάμε στο Moskva να απολαύσουμε, στο κάτω-κάτω διακοπές είμαστε. Και, βέβαια, μπορεί ν' αστειεύομαι αλλά εγκληματικότητα ή αναστατώσεις/καυγάδες/φασαρίες/φωνές δεν είδαμε. Ήρεμα ήταν, γενικά.
Μόνο μια φορά η οδηγός του τραμ που είμαστε, μάλωσε με μια άλλη οδηγό, που πήγε ή έτυχε και σταμάτησε πάνω στις ράγες. Κάτι φωνάζανε, κάτι ειρωνεύονταν, δεν κατάλαβα καλά. Στο τέλος η οδηγός μας ξεκινάει και πήγαινε να την τρακάρει (εμείς είπαμε ετοιμάστε τα διαβατήρια και να πάμε με τα πόδια σε λίγο), μέχρι που τελευταία στιγμή η άλλη έκανε όπισθεν. Γυναίκες.. Αλλά ωραίες και οι δυο, στα 30-35, ξανθιά και μελαχρινή η δικιά μας, σώματα σπαθί (και "προικισμένο" στον 4ο ορ. , η άλλη όμως 😍) και νεύρο στον χαρακτήρα, όχι σα κάτι ψόφιες που ξέρω.. Αστέρια! Χαλί να γίνεις να σε πατήσουν!.. Δεν μπορώ ακόμα να πω ποια είχε δίκιο.. 🙃 . Αν και την οδηγό μας, λίγο μετά το συμβάν παραπάνω, όταν την ρώτησα στ' Αγγλικά χαμογελώντας "το περάσαμε το Galleria;", αν και εκνευρισμένη, γύρισε, με κοίταξε θυμωμένα πρώτα και μετά χαμογελαστά, και κλείνοντας το μάτι, μου λέει: "Galleria, ehh?", δείχνοντας πίσω και δεξιά.
I'm in love again! 🥰
Σε χαιρετώ, προχωράω παρακάτω, προς το τέλος τις ιστορίας "Μια φορά κι έναν καιρό στην βαλκανική γειτονιά μας (Βελιγράδι-Σερβία)"

Last edited:

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66
Καλησπέρα και πάλι!
Παρακάτω μια ολόκληρη σχεδόν μέρα στο Ζεμούν (Земун). Πρωί κατά τις 10:00 ξεκινήσαμε από Velizelosova, στην Behemian, από την Francuska, περάσαμε την γέφυρα Branko most προς το νέο Βελιγράδι. Με μεγάλους δρόμoυς, πλατείες και πάρκα με πολύ πράσινο (όπως και παντού έχει πολύ πράσινο) και πλατιά πεζοδρόμια. Και, βέβαια, οι 24όροφες, 24όροφες κι εδώ. Κατοικίες και εταιρίες.

Μέχρι να βρούμε να παρκάρουμε, αφού ξανά φύγαμε ΒΔ πιο πέρα προς την άκρη της πόλης και γυρίσαμε, ψηλά και μακριά από το ποτάμι, στην Garibaldijeva, την θυμάμαι για να θυμόμαστε που παρκάραμε.
Περιδιαβήκαμε τα στενά του Ζεμούν και τον κεντρικό δρόμο.

Eίχε ένα καφέ με 52 τόσα είδη καφέ και blend, που σου τους έκοβε εκείνη την ώρα. Αλλά άδεια καθίσματα δεν είχε, οπότε φύγαμε. Μην το χάσετε, αν πάτε!
Αυτό παρακάτω:
Kafeterija Mlin Zemun
Bežanijska 41, Beograd, Serbia
https://www.spottedbylocals.com/belgrade/kafeterija-mlin/

- Βόλτα δίπλα στον Δούναβη και καφέ, στο Milagro.
- Ο Πύργος Gardos, όπου και πήγανε και για φωτογράφιση κάτι νιόπαντρα πιτσουνάκια με την φωτογράφο τους. Εκεί γύρω έχει εστιατόρια και καφέ με θέα όλο το Βελιγράδι. Απ' τη άλλη είναι ο Αϊ Δημήτρης με τα μνήματα.. Ε, μην κοιτάτε απο 'κει άμα πάτε.. 🙂
- Γνωρίσαμε και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο μαγαζί τους με τ' αναμνηστικά που μπήκαμε, η κυρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο διαμέρισμα από πάνω, εκεί ζει μια ζωή.. Κάναν διακοπές παλιά στην Πιερία και τώρα στη Σιθωνία, στις ακτές του Τορωναίου. Ο γαμπρός της έχει ένα μεγάλο τζιπ Μερσέντες και τους πηγαίνει για μπάνιο σ' όλη την Χαλκιδική!..
- Ανεβαίνοντας έχει ένα παλιό χάνι, εγκαταλειμμένο από χρόνια, που όμως έχει φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος:
White Bear Tavern - Wikipedia

Δεν αναφέρω τα υπόλοιπα εστιατόρια και καφέ -πολύ όμορφα και γραφικά είν η αλήθεια- κάτω στο ποτάμι στο Ζεμούν, γιατί:
1ον θα πάει κάποιος και θα τα δει και μόνος του και
2ον δεν θέλω να παρασύρω κάποιον και να πάει να κολλήσει με τ' αυτοκίνητο σε ιδιωτικό parking με την λαϊκή δίπλα και να περιμένει 1/2 ώρα να ξαναφύγει. 🙃
Εμείς ήπιαμε καφέ εδώ:
Home – Restoran Milagro

Καλό απόγευμα, με την 1η ευκαιρία και με έμπνευση, επανέρχομαι.

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.371
Νεότερο μέλος