John Davilla
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Πολωνία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού

Εισαγωγή και λοιπές πληροφορίες
Ως νιόπαντροι και μετά από επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχα στην πόλη της Χαλκίδας κατά το Γενάρη, σκεφτόμασταν με τη γυναίκα να κάνουμε μια απόδραση προκειμένου να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί και να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα. Μετά από 3 μήνες διάβασμα και απαιτητικό πρόγραμμα στη δουλειά, μετά από τις γρήγορες αλλά σημαντικές ετοιμασίες του γάμου μας στην περίοδο των Χριστουγέννων, θέλαμε ένα διάλειμμα και μια ανταμοιβή των κόπων μας, λίγο ξεκούραση, καλοπέραση αλλά και εξερεύνηση νέων προορισμών.
Με το ξεκίνημα σχεδόν του νέου έτους αρχίσαμε δειλά δειλά την εξερεύνηση εισιτηρίων αλλά και προορισμού, το πιθανότερο κατά το μέσο του μηνός Φεβ 25. Οι προτάσεις που έπεφταν αφορούσαν την Ιταλία (Βενετία, Ρώμη), Γεωργία , Ζάγκρεμπ – Λιουμπλιάνα – Γκρατς, Στοκχόλμη – Γκντανσκ – Πόζναν, Χώρα τον Βάσκων, Ανδόρα, Βουδαπέστη – Μπέλφαστ κ.α. γιατί ως γνωστόν δεν μένω σε ένα σημείο και είμαι ανήσυχο πλάσμα.
Περνώντας οι εβδομάδες και ενώ τα περιθώρια για ένα καλό εισιτήριο στένευαν, εκεί που ψάχναμε για την κεντρική Ευρώπη και πτήση για Βιέννη με σκοπό να φτάσουμε στο Ζάγκρεμπ μέσω του Γκρατς, η αναποφάσιστη γυναίκα μου δεν έλεγε να αποφασίσει και μου είπε «δεν μπορώ άλλο να ψάχνω, θέλω το ένα θέλω και το άλλο, αποφάσισε εσύ» ή ειπώθηκε κάτι τέτοιο τέλος πάντων και είπα τη γνωστή ατάκα «δώσε μου λίγο χρόνο και θα ενημερωθείς (για το που θα πάμε)».
Χωρίς πολλά πολλά και αφού ήξερα ότι της άρεσε αρκετά η ιδέα του Γκντανσκ, και αφού τη ρώτησα αν θέλει κάπου 3-4 ή 5 μέρες για μια έκπληξη, προχώρησα στην κράτηση 3 πτήσεων με την επονομαζόμενη ιρλανδική εταιρεία και ως «ΚΤΕΛ των αιθέρων».
Τα δρομολόγια που θα κάναμε είχαν ως εξής: Θεσσαλονίκη – Κρακοβία αεροπορικώς, 102€ (2 εισιτήρια πάντα)
Κρακοβία – Γκντανσκ αεροπορικώς, 34€
Γκντανσκ – Πόζναν σιδηροδρομικώς, 28€
Πόζναν – Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, 84€.

Η διαμονή κλείστηκε ως εξής:
Δύο διανυκτερεύσεις στην Κρακοβία σε AirBNB στην περιοχή Kazimierz με 90€
Τρεις διανυκτερεύσεις στο Γκντανσκ σε Ξενοδοχείο του βόρειου τμήματος της παλιάς πόλης με 124€
Μία διανυκτέρευση στο Πόζναν σε Ξενοδοχείο 5΄ από την κεντρική πλατεία με 47€.
Το εισιτήριο του τραίνου το κλείσαμε με την εφαρμογή PolishTrains, από όπου το βρίσκαμε πιο φθηνά σε σχέση με άλλες εφαρμογές. Επιλέξαμε το γρήγορο το οποίο έκανε το Γκντανσκ – Πόζναν με κάποιες στάσεις, 2ω και 45 λεπτά. Άνετο και ασφαλές, προτιμήθηκε από το Flixbus διότι το ίδιο δρομολόγιο είχε σχεδόν την ίδια τιμή αλλά το έκανε σε 4,5 – 5 ώρες περίπου.
Για τα ΜΜΕ και για τη μετακίνησή με αυτά σε όλες τις πόλεις, χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Jakdojade. Η χρήση της είναι σχετικά εύκολη, φορτώνεις το λογαριασμό με χρήματα με ελάχιστα τα 10 ζλότι (αντιστοιχία με ευρώ), επιλέγεις τη διαδρομή που θέλεις να κάνεις πχ αεροδρόμιο με κέντρο Κρακοβίας, επιλέγεις μετά την γραμμή που θες πχ λεωφορείο 137 και τραμ 14 και πληρώνεις το αντίτιμο. Το κάθε εισιτήριο διαφέρει και έχει διάρκεια ανάλογα την πόλη, αλλά συνήθως πληρώναμε 4-8 ζλότι το πολύ (1-2€). Από τα πιο φθηνά εισιτήρια αεροδρομίου προς κέντρο πόλης και όχι τα νταβατζιλίκια που πληρώνουμε στην Αθήνα.
Για μένα ήταν η τρίτη φορά στη χώρα, καθώς είχα επισκεφθεί την πρώτη φορά τη Βαρσοβία και την Κρακοβία και τη δεύτερη φορά το Μπίντγκος, ενώ για τη γυναίκα μου θα ήταν η πρώτη επαφή με αυτή την ενδιαφέρουσα χώρα.
Αυτό που μας έμεινε είναι ότι, η Πολωνία έχει ξεπεράσει τη χώρα μας και βαδίζει στο μέλλον. Μας εντυπωσίασε το άψογο σέρβις σε όλα τα μαγαζιά, από εστιατόρια έως και καφέ, με τους σερβιτόρους να νοιάζονται και να έρχονται συνέχεια να μας ρωτούν ευγενικά αν είμαστε εντάξει, αν χρειαζόμαστε κάτι άλλο κ.λπ. Εντυπωσιακά και πολύχρωμα κτίρια, σεβασμός προς τον πεζό στους δρόμους, μια μίξη γαστρονομίας από το νότο ως το βορά αλλά και σχεδόν ανυπόφορο κρύο που μας ανάγκασε να περνάμε αρκετό χρόνο εντός μαγαζιών και δεν μας άφησε να εξερευνήσουμε περισσότερο τις πόλεις.
Αυτά τα γενικά λοιπόν, όσοι έχετε επισκεφθεί αυτή τη χώρα, ας θυμηθείτε τα παλιά, οι υπόλοιποι διαβάζοντας παρακάτω, ας εξερευνήσετε και πάρτε μια ιδέα από μια πανέμορφη χώρα, που οι περισσότεροι στην Ελλάδα την είχαν πολύ κάτω, ειδικά την περασμένη δεκαετία.
Last edited: