Λοιπόν, αν και εμένα μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα το Πόρτο, σαν πόλη μου άρεσε. Βγάζει μια ωραία ατμόσφαιρα, αλλά αναδύει και μια εκτεταμένη αίσθηση παρακμής, ειδικά το κτίρια κοντά στη γέφυρα Dom Luís που είναι και προστατευμένα από την UNESCO αλλά φωνάζουν εγκατάλειψη. Βέβαια την πόλη την είδα με ηλιόλουστο καιρό, δεν ξέρω πως θα δείχνει με βροχή.-Γενικά δεν γυρνάω με καλές εντυπώσεις. Δεν έκανα καλό match με την πόλη, δεν μου φάνηκε ενδιαφέρουσα με τον τρόπο που περιμένω από μια μεγάλη πόλη, πολύ λίγα σημεία μου φάνηκαν όμορφα, συν ότι έβρεχε τις μέρες που έμεινα, συν ότι γίνονται έργα παντού κ υπάρχει ένα στυλ εργοταξίου σε πολλές τοποθεσίες, συν ότι είδα τουριστική ανοργανωσιά, γενικά απλώς δεν 'τα βρηκα' με την πόλη. Δεν σημαίνει ότι δεν πέρασα φοβερά, αυτό δεν έχει να κάνει με τον προορισμό και ακόμα και ένας προορισμός flop, έχει άπειρο ενδιαφέρον για τις διάφορες παρατηρήσεις κ σκέψεις που κάνει κανείς.
Συμφωνώ με το βιβλιοπωλείο, σιγά μην περιμένεις ουρές με τις ώρες και πληρώσεις είσοδο (που θεωρητικά σου επιστρέφεται, αν βρεις κάτι αξιόλογο να αγοράσεις) για να δεις μια σκάλα. Ο Sè δεν σε δελέαζε να μπεις, καθώς η περιοχή ήταν τίγκα στους άστεγους ή εν γένει ταλαιπωρημένους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο πέριξ του ναού. Ευτυχώς έργα υπήρχαν στο ένα κομμάτι του κέντρου, εμείς κινούμασταν στο υπόλοιπο, προς Santa Catarina.Το γεγονός ότι ένα βιβλιοπωλείο έχει γίνει νο1 τουριστική ατραξιόν με πλήθη και πελώριες ουρές ακόμα κ κάτω από τη βροχή, με ξεπερνάει. Για αυτό δεν ευθύνεται το Πόρτο, απλά σχολιάζω σε γενικότερο πλαίσιο. Αντίθετα, ο καθεδρικός του Πορτο (Sè) είχε ελάχιστο κόσμο, πράγμα πολύ θετικό για εμένα γιατί το απόλαυσα χωρίς πλήθη. Βέβαια από σήμανση κ επεξηγήσεις πάτος. Καμία τοποθέτηση πάνω στο ιστορικό πλαίσιο, τίποτα.
-Τα έργα. Όπως είπα και πριν γίνονται έργα παντού, φυσικά αυτό δεν μπορώ να το κραξω απλά σαν επισκέπτης του 4μερου, η ήδη αρνητική μου οπτική για την ομορφιά της πόλης ενισχύθηκε περισσότερο.
Σάββατο βράδυ να δεις τι γίνονταν, εμένα το κέντρο δεν μου θύμισε προορισμό που διασκεδάζουν οι ντόπιοι, αντίθετα θύμιζε περισσότερο καταστάσεις ελληνικών νησιών (τύπου Ορφανίδου ή Χερσονήσου).-Πολλη μπαφιλα στο κέντρο της πόλης, καλά φαντάζομαι σε προάστια θα πνίγονται κανονικά. Και για μένα που σιχαίνομαι όσο τίποτα αυτή τη μυρωδιά κ το lifestyle γύρω από τη χρήση, ήταν πολύ off-putting.
Πρώτη φορά τα διαβάζω από εσένα και, πίστεψέ με, έκανα εκτεταμένη έρευνα πριν πάω!MVSylvia said:+Το spiritus light show στο ναό του Clerigos, ενώ πήγα με προσδοκίες πως θα δω κάτι κιτσατο κ ραντομ (όχι πως θα είχα θέμα, το κιτς έχει κ αυτό τη θέση του), πραγματικά ήταν πολύ ωραία δουλειά.
+Το συγκρότημα WoW που για κάποιο λόγο δεν είχα βρει αναφορά σε κανέναν οδηγό.
Εντάξει, άλλη φάση το καλοκαίρι στο Ματοζίνιος, να βλέπεις τον κόσμο να περπατά ή να βουτά στον Ατλαντικό. Στο Φοζ βαρεθήκαμε να περπατήσουμε λόγω ζέστης, αλλά είχαμε πρώτα περπατήσει στο όμορφο δημοτικό πάρκο (Parque da Cidade do Porto), όπου, αν και περίεργο, δεν είδαμε τουρίστες.MVSylvia said:-Παραλιακος δρόμος, foz, matosinhos. Ίσως καλοκαίρι είναι ωραία να διασχίσει κανείς αυτό το σημείο με ποδήλατο ή bird αλλά τώρα το χειμώνα μου ήταν κάπως καταθλιπτική η εικόνα της ακτογραμμής. Επίσης σαν περιοχές εκτός παραλιακού δρόμου, δεν λένε τίποτα.
Από τα υπόλοιπα που γράφεις, χαίρομαι που δεν τα έσκασα στο Ίδρυμα Σεράλβες, αν και στόχευα στον κήπο και στην πλατφόρμα δεντροπεριπάτου. Δεν υπήρχε δωρεάν είσοδος (για μόνιμους κατοίκους μόνο, μια Κυριακή το μήνα), με 12€ έμπαινες, πολλά για έναν κήπο, 20€ το ενιαίο, δεν έπαιζε να δώσω τόσα για αμφιβόλου αξίας αξιοθέατα.
Την κάρτα την είχα δει, φώναζε απάτη, τελεφερίκ εμείς ακόμη χειρότερα Teleferico de Gaia 6€ λόγω κούρασης και απουσίας μέσων μαζικής μεταφοράς στη Cais de Gaia, ευτυχώς χωρίς ουρά.*Τι θα έκανα διαφορετικά: Σίγουρα θα πήγαινα κ σε άλλες πόλεις (κυρίως Coimbra που ήταν ο Δεν θα έβγαζα Porto Card (δεν είναι τόσο τα λεφτά, όσο σκάω για το γεγονός ότι φέρθηκα σαν αρχάρια). Δεν θα χρησιμοποιούσα το πανάκριβο τελεφερίκ για να με ανεβάσει ψηλά από τη Ribeira πίσω στο κέντρο (το έκανα μόνο μια φορά πάνω στην απόγνωση της κουρασης, 4€ για μισό λεπτό ανάβαση κ αναμονηηη, μεγάλη αναμονή κ είναι κλειστό κ τις Δευτέρες). Ουμπερακι με 3.5€ κ τέλος.
Δημοφιλή μαγαζιά σε πολύ τουριστικά σημεία να μην δέχονται κάρτα, επίσης μέγιστο φάουλ.
Κατά τη γνώμη μου, το Πόρτο συνδυάζεται οπωσδήποτε με Αβέιρο και παραλία Κόστα Νόβα. Αν έχεις πιο πολλές ημέρες, Γκιμαράες, ίσως Μπράγκα και φυσικά Κοΐμπρα, που είναι ξεχωριστός προορισμός.
Last edited: