• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Τουρκία Εντυπώσεις από Κωνσταντινούπολη

AlexFocus

Member
IMG_2340.jpeg
Σε μια στροφη σε ενα σοκακι επανω απο τη Μεγαλη του Γενους Σχολη, σε μια φοτο γεματη κοκκινο χρωμα,ισως και οχι τυχαια γιατι η Εκκλησια της Ιερας Παναγιας Μουχλιωτισσας, που διακρινεται το πισω μερος της στα δεξια και στα αριστερα η Σχολη του Γενους, ειναι γνωστη και
ως ματωμενη εκκλησια λογω των αιματηρων μαχων που ειχαν διεξαχθει εκει. Επισης η εν λογω εκκλησια ειναι η μονη που δεν εγινε τζαμι.

IMG_2344.jpeg
Μονη Μυραιλεου.

IMG_2345.jpeg IMG_2346.jpeg IMG_2347.jpeg
Misir Carsisi. Στη μεσαια εικονα βλεπουμε το σημειο στο οποιο διασταυρωνονταν οι δυο διαδρομοι της αγορας και οπου καθε πρωι, πριν την εναρξη της εργασιμης ημερας, οι πραγματευταδες συγκεντρωνονταν για να προσευχηθουν.

IMG_2349.jpeg IMG_2355.jpeg IMG_2356.jpeg
Απομειναρια των Θεοδοσιανων τειχων και λεπτομερεια απο το Ανακτορο του Πορφυρογεννητου.

IMG_2354.jpeg IMG_2352.jpeg IMG_2353.jpeg IMG_2351.jpeg IMG_2350.jpeg
Επιβλητικη και πανεμορφη Μονη της Χωρας. Μου εκανε πολυ εντυπωση η μη συμμετρια της και οι πολυ ομορφοι ογκοι απο τους οποιους αποτελειται.

IMG_2377.jpeg
Ο πολυφωτογραφημενος Γενοβεζικος Πυργος.

IMG_2381.jpeg
Το τουνελ για αυτους που δεν αγαπανε τις ανηφορες.

IMG_2382.jpeg
Βασιλικο Υδραγωγειο.

IMG_2384.jpeg
Μονη Αγιας Θεοδοσιας (Gul Camii) οπου ο μυθος λεει οτι εκει βρισκεται το ακεφαλο πτωμα του τελευταιου Αυτοκρατορα.

AlexFocus

Member
Topkapi επιβλητικο, με διαφορα εκθεματα γυρω απο την Οθωμανικη Περιοδο, τον Ισλαμισμο αλλα και την Παλαια Διαθηκη. Μου αρεσε το χαρεμι που ειναι λαβυρινθος και τραβηξα φοτο τη φορεσια του Σουλτανου Μαχμουτ Β’ που ηταν στο θρονο της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας επι της Ελληνικης Επαναστασης του ´21.
IMG_2391.jpeg IMG_2392.jpeg IMG_2390.jpeg IMG_2393.jpeg

Καφεδακι τουρκικο 3πλο (μονο και …. 2πλο μετα σκετο παντα), Katmer (φυλλο τραγανιστο με γεμιση φυστικιου Αιγινης ….. very delicious), Τaksim square, Taksim Camii και ολα αυτα υπο το καλεσμα του μουεζινη. Η μερα τελειωσε πανεμορφα.
- YouTube

AlexFocus

Member
Οι εντυπωσεις μου απο την Πολη ηταν καλυτερες απο τις αναμενομενες. Μια πανεμορφη και ιστορικη πολη με τα θαλασσια περασμα της και τις ομορφες γειτονιες της. Εχω αφησει εκκρεμοτητες και συντομα θα την ξαναεπισκεφτω.
Επισης συνισταται να διαβασει κανεις το βιβλιο που ποσταρε σε ανυποπτη στιγμη ο @fotast.

IMG_2414.jpeg
Τουρκία - Διαμονή στην Κωνσταντινούπολη

Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Καλησπερα σε ολους!!Μολις γυρισα χθες .Ερωτευτηκα την Πολη με την πρωτη ξαναπηγαινα ανετα πολυ συντομα και δευτερη και τριτη φορα.Θα σας γραψω και εγω την εμπειρια μου επειδη πολλα λεγονται και για τιμες ,φαγητα και ολα αυτα.
Οντως η istanbul card βοηθησε πολυ .Το τραμ πολυ βολικο για ολα τα αξιοθεατα.Ασφαλεια ενιωθα παντου ,ακομα και βραδυ,αστυνομια με αυτοματα παντου.Φαγητο εξαιρετικο ,γλυκα φοβερα.Οπωσδηποτε για γλυκα στα standarakia Hazif Mustafa ,αλλα και Gullyogloy για μπακλαβα.Κεμπαπ εφαγα στο Tomtom πολυ συμπαθητικο μαγαζι κοντα στην περιοχη Γαλατα με εξισου καλες τιμες.Eπισης στην περιοχη του Pera φαγαμε παρα πολυ καλα στο antakya kebap asmali,το κεμπαπ του λιγο μυριζει το αρνισιο ,αλλα το ali nazik πιατο με μοσχαρι και καπνιστη μελιτζανα πεντανοστιμο.Στην περιοχη του Sultanahmet μια ανασα απο Αγια Σοφια και Μπλε Τζαμι φαγαμε στο Turgut.Τουριστικο μαγαζι ,αλλα με πολυ καλο φαγητο ομως ,καλουτσικες τιμες λιγο πιο πανω αλλα φοβερη θεα στηνταρατσα ,απο την μια Βοσπορος απο την μια φατσα Μπλε Τζαμι.Δοκιμαστε οποσδηποτε το iskender του ειναι πεντανοστιμο αλλα βαρυ.Spice bazaar μου αρεσε πιο πολυ απο Κapali Τσαρσι.
Οι τιμες πλεον ακριβες δεν ειναι οικονομικη πολη ,τιμες Ελλαδας και ισως και παραπανω.Οχι υπερβολικες μεσες θα ελεγα ,αλλα μην νομιζετε θα την βγαλετε με ψιχουλα,οπως καποτε.
Τοπκαπι 50 € ,Αγια Σοφια 30 € ,Βασιλικη Κιστερνα στο 30 €.
Το adana κεμπαπ σε ενα μεσο μαγαζι εχει κανα 12 € .
Για 2 κουμπιρ δωσαμε 16 €,8 ευρω η πατατα δηλαδη.
Το μονο οικονομικο ειναι τα ΜΜΕ 0,70 λεπτα περιπου και τα ξενοδοχεια πιστευω ειναι καλα ,θα βρεις 5στερα 4στερα σε κανονικες τιμες ,οπου αλλου θα εβρισκες διπλασια και 3 πλασια αναλογα και την πολη και την χωρα παντα.
Οποτε το κυριο μεγαλο εξοδο ειναι οι αγορες,το φαγητο και τα αξιοθεατα οπου θα πονεσει η τσεπη.

Στο αεροδρομιο τεραστιοι ελεγχοι περνει 2 ωρες ,με τις αργες και μεγαλες ουρες ,περασαμε τουλαχιστον 3 ελεγχους πριν μπουμε στο αεροπλανο και 3 ωρες νωριτερα να πατε,δεν ειναι υπερβολη εμεις δεν προλαβαμε ουτε στα duty free να παμε.

.Ποτε ταξι καρακλεβουν και οδηγουν επικινδυνα.Καλυτερα μεσα ή ποδαρακια.Μεταφορα απο και προς αεροδρομιο η havaist πληρωνεις και με καρτα ,αλλιως κλειστε transfer istanbul shuttle port ,στα 26-30 € kai ειναι σαν βανακια -λιμουνιζιτσες ,Αυτα.

Last edited:

Alpha14

Member
Σκόρπια σχόλια, μιας και βρέθηκα τρεις-τέσσερις μέρες Τουρκία...

Μετακινήσεις: Είχα διαβάσει στο ίντερνετ ότι σε κάποιους σταθμούς αντί για Istanbulkart μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάρτα τράπεζας. Δοκίμασα στο αεροδρόμιο, απέτυχα, προσπάθησα να βγάλω Istanbulkart, απέτυχα επαναλαμβανόμενα στο πρώτο μηχάνημα, απέτυχα σε κάποιο άλλο στάδιο της διαδικασίας στο δεύτερο, στο τρίτο μηχάνημα όλα καλά.

Έκανα Κων/πολη-Αγκυρα με τραίνο και επιστροφή με λεωφορείο. Εισιτήρια τραίνου προσπαθούσα να κλείσω από Ελλάδα, αλλά προσωπικά δεν μπορούσα ούτε στο σάιτ ούτε στην εφαρμογή. Στην Τουρκία δεν είχα τα ίδια προβλήματα, αλλά για κάποιο λόγο δεν δεχόταν την πληρωμή.
Έβγαλα στο σιδηροδρομικό σταθμό κάποιες ώρες πριν (είναι στο Kadikoy, οπότε το συνδύασα με βόλτα στην ασιατική πλευρά).
Στο σταθμό γίνονται έργα, επικρατούσε χαοτική κατάσταση, δεν περιγράφω καν. (Η φωτογραφία είναι λάιτ, απλά δεν έβγαλα καμία στο χαμό που έπαιζε, ούτε μπορούν να περιγραφούν τα ανοιξε-κλεισε στορια...).
Πιθανώς βέβαια όταν το διαβάζει κάποιος και πάει, να λειτουργούν όλα μια χαρά.

IMG_20241210_224600.jpg

Το βραδινό τραίνο είναι πιο φθηνό (εκτός αν κλείσεις κρεβάτι ή κάτι αντίστοιχο που πρέπει να είχε), είναι επίσης πιο αργό από τα υπόλοιπα, βολεύει αν θες να γλυτώσεις μια διανυκτέρευση, απλά πχ το δικό μου καθυστέρησε μια ώρα να ξεκινήσει συν μία ή δύο ακόμα ώρες στο δρόμο.

Στην Άγκυρα ο σταθμός είναι μια χαρά και κεντρικός.
Τα λεωφορεία στην Άγκυρα είναι που βρίσκονται λίγο πιο έξω. Έχουν πάρα πολλά δρομολόγια και διαφορετικές τιμές, όπως και διαφορετικά γκισέ ανάλογα τις εταιρείες. Εγώ χρησιμοποίησα την εφαρμογή Obilet και με βοήθησε πολύ να βγάλω άκρη με τα δρομολόγια και τις τιμές την ώρα που με ενδιέφερε, και να κλείσω από εκεί.

Ίντερνετ: Δεν είχα φροντίσει για e-sim, και δεν ήθελα να δώσω 30€ για τρεις μέρες. Στην Κωνσταντινούπολη έβρισκα σχετικά εύκολα δημόσιο wifi στα τουριστικά σημεία και τους σταθμούς του μετρό (σχεδόν καθόλου όμως περπατώντας σε μη τουριστικές γειτονιές που γύρισα αρκετά), στην Άγκυρα δύσκολα. Θυμάμαι μόνο στο Gençlik Parkı (είναι κοντά στο σταθμό), στο Güvenpark, και πιθανώς και στο Kuğulu Park, αλλά δεν παίρνω όρκο.

Γενικά η Άγκυρα έχει μεν ζωή, φουλ μαγαζιά κτλ, αλλά όχι τόσο τουριστικό ενδιαφέρον. Προσωπικά με συγκίνησε ίσως μόνο το κάστρο, ιδίως ένα κομμάτι που έχει στο βάθος, που ήταν αρκετά υποβαθμισμένη γειτονιά, όπως και ένα μέρος που βρέθηκα που είχε κάτι σαν αγορά παλιατζήδων και λίγο μετά μία κλασική αγορά, καθόλου όμορφη, αλλά προφανώς γεμάτη ντόπιους. Αλλά εγώ είμαι και λίγο περίεργος ίσως...

IMG_20241211_153844.jpg

IMG_20241211_154710.jpg

IMG_20241211_144846.jpg

Για Κωνσταντινούπολη έχουν γραφτεί προφανώς παρά πολλά, δεν ξέρω τι έχω όντως να προσθέσω. Ακριβή ζωή συγκριτικά με τους μισθούς, δεν ξέρω πως τα βγάζουν πέρα οι ντόπιοι (έβλεπα τα φρούτα στα σούπερ μαρκετ σε τιμές Ελλάδας, αλλά και παιδάκι να βγαίνει από φούρνο με μισό καρβέλι ψωμί στο χέρι για να φάει εκείνη την ώρα, πιθανολογώ επειδή το ψωμί είναι αρκετά φθηνό). Τα αξιοθέατα ακριβά για τους ξένους, κάτι που δεν με πειράζει σαν νοοτροπία, το να παίζει άλλη τιμή για τους ντόπιους άλλη για τους τουρίστες, αλλά δεν θυμάμαι να έχω δει τέτοιες τιμές σε καμία άλλη χώρα που έχω βρεθεί, οπότε προτίμησα να μπω στα δωρεάν, Σέργιο και Βάκχο, Σοκολού Μεχμέτ Πασά Τζαμί, κτλ, που έχουν ξαναγραφτεί εδώ... (Παρεπιπτόντως δεν είμαι χριστιανός -δεν είμαι θρήσκος γενικά-, επισκέπτομαι θρησκευτικά μνημεία για λόγους αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής ή πνευματικότητας, αλλά το 25€ για να έχεις πρόσβαση σε ένα κομμάτι της Αγιάς Σοφιάς, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως τζαμί,ου φαίνεται καθαρή κοροϊδία).
Τείχη ωραίο περπάτημα από το σταθμό του μετρό μέχρι το Κάστρο του Πορφυρογέννητου (που δεν είχε κάτι τόσο ιδιαίτερο μέσα, αλλά ήταν από τα λίγα αξιοθέατα με φθηνή είσοδο), μετά μπλέκει λίγο ο δρόμος με τα σπίτια που είναι στα τείχη (τουλάχιστον από την μέσα πλευρά).

IMG_20241212_084516.jpg

IMG_20241212_091914.jpg

Γενικά στο περπάτημα θέλει επίσης προσοχή στα κομμάτια που είναι δίπλα στη θάλασσα, τσεκαρετε καλά τους χάρτες γιατί σε πάρα πολλά σημεία κόβεται η πρόσβαση στη θάλασσα από κτήρια, κτλ. Όπως προσοχή και αν φύγετε από το κέντρο μην βρεθείτε σε σημεία που παίζουν πολύ μεγάλοι δρόμοι. Κατά τα άλλα προσωπικά νομίζω πως σ'αυτή την πόλη θα μπορούσα να περπατάω μέρες σε γειτονιές εκτός του πολύ τουριστικού κομματιού...

IMG_20241213_155529_HDR.jpg

IMG_20241210_112118.jpg

IMG_20241212_192900.jpg

Φαγητό έβρισκα σχετικά εύκολα σε τέτοια μέρη, έβλεπα που "κιτρινίζει" το γκουγκλ μαπς (που νομίζω είναι οι δρόμοι που έχουν πιο πολλή ζωή), κι εκεί έβλεπα πού κάθεται κόσμος και μ'αρέσει. Ωραία τα μπουρέκια, είτε με γέμιση, είτε αυτό το σκέτο που βάζεις άχνη και είναι σαν μπουγάτσα. Έφαγα τρομερό και παμφθηνο σάντουιτς (dürüm, είμαι από Θεσσαλονίκη και τα λέω όλα σάντουιτς) με καβουρμά σε απίστευτο τύπο που δεν έπαιρνε κάρτα (από τους ελάχιστους), μου είχαν τελειώσει τα μετρητά και πήγε να μου το δώσει χωρίς να πάρει καν λεφτά (και το μέρος μια τρύπα, ο άνθρωπος παίζει να ήταν ο πιο φτωχός μαγαζατορας που είδα...). Στο σάντουιτς με κοκορέτσι που παίζει γενικά, το κοκορέτσι είναι λίγο διαφορετικό από το δικό μας, δεν θα το ήθελα τόσο ψιλοκομμένο, αλλά δεν κάνω κριτική για τον ταβερνοχωρο, οπότε όλα καλά. Το σάντουιτς με ψάρι εκεί στις βάρκες δίπλα γέφυρα μου φάνηκε πολύ τουριστική η όλη φάση και ο συνδυασμός συμπεριφοράς/νοοτροπίας-τιμής-αγκάθια μέσα, κτλ, δεν με τρέλανε, ίσως αν το έτρωγα αλλού... Έφαγα επίσης σε πατσατζιδικο κάνοντας όλες τις συνεννοήσεις στα τούρκικα -χωρίς να μιλάω τουρκικά-, γενικά από το φαΐ παράπονο δεν έχω.:lol: Απλά αν θέλετε φθηνά, ψαχτειτε λίγο να φύγετε από τα τουριστικά ή αλλιώς δείτε που τρώνε οι ντόπιοι.
Από γλυκά επειδή ήμουν μόνος, ντρεπόμουν (κακώς, αλλά τι να κάνω) να πηγαίνω σε ζαχαροπλαστεία και να παίρνω ένα-δυο σιροπιαστά κάθε φορά, γιατί σε λίγα έβλεπα τιμές ανά κομμάτι, κι όχι μόνο ανά κιλό. Έφαγα πάντως κι ωραία κουλουράκια από φούρνους, πτιφουρ με φυστίκι στην άκρη, κτλ...

Τέλος, για χρήματα είχα κάνει μετατροπή από τη ρεβολουτ σε λίρες (πιθανώς περιττό, απλά αγχωνομουν και λόγω έλλειψης ίντερνετ, λέω καλύτερα κάτι περιττ, παρά να έχω θέμα). Έβγαλα και κάποια λίγα από ATM της Ziraat χωρίς καμία χρέωση. Σχεδόν παντού δεχοντουσανυ κάρτα κανονικότατα, απλά σε κάποιες αγορές (εννοώ αγορές-markets, όχι αγορές που έκανα εγώ) έβλεπα ότι χρεώνουν έξτρα αν πας να πληρώσεις έτσι. Φθηνές τιμές για ψώνια είδα προς Καντίκιοϊ (και πολύ έξοδο για φαΐ από Τούρκους εκεί, τύπου Άθωνος/Λαδάδικα), ίσως αν θυμάμαι καλά και στις υπόγειες αγορές κάτω από τα τραίνα στην Κωνσταντινούπολη ή κάτω από ένα τζαμί στην Άγκυρα, και γενικά όπου το ταργκετ γκρουπ δεν είναι τουρίστες (πχ γύρω από την Αιγυπτιακή αγορά έβλεπα καλύτερες τιμές -και πολύ πιο χαλαρούς έως αδιάφορους πωλητές- όσο απομακρυνόμουν από το χαμό ή πχ αν πήγαινα λίγο πιο πέρα, στο Κιουτσούκ Παζάρ).

IMG_20241213_154722_HDR.jpg

Αυτά, δεν θυμάμαι αν ήθελα να γράψω κάτι άλλο. Πολύ όμορφη πόλη, τη μια στιγμή νιώθεις ότι είσαι στην ανατολή, και την άλλη βλέπεις τείχη και βυζαντινά μνημεία. Περπατάς στην Ιστικλάλ ανάμεσα σε κάποια πολύ όμορφα κτήρια, που δεν ξέρω πόσο τα προσέχουμε, κι αν φύγεις λίγο πιο πέρα κάνεις βόλτα σε μαχαλάδες...

Σίγουρα πολύς κόσμος έχει γυρίσει την πόλη παραπάνω, και έχει πιο πολλά να πει, απλά επειδή έχω πει (σε πιο μεγάλα ταξίδια) να γράψω ιστορία για να βοηθήσω τους επόμενους, κι όλο το ξεκινάω αλλά ποτέ δεν το ολοκληρώνω, είπα τώρα να αφήσω κάτι μικρό πίσω, μήπως φανεί χρήσιμο.

IMG_20241210_154120.jpg

Αναρωτιέμαι πάντως, πώς ζει κόσμος σε μέρη που δεν μπορεί να βλέπει κάθε μέρα τη θάλασσα, ή έστω ένα ποτάμι...
🤷‍♂️

Last edited:

pepakos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή 🇦🇷
Χριστούγεννα στην Πόλη, why not?
Αεροπορικά με sky express (1+1 vodafone cu) και διαμονή μας κόστισαν για δύο άτομα λιγότερα από ότι αν πηγαίναμε σε έναν χειμερινό προορισμό στην Ελλάδα συνυπολογίζοντας διόδια, καύσιμα κλπ.

Αν και βροχερή η Κωνσταντινούπολη παραμένει πανέμορφη.
Εχόντας πάει κι άλλες φορές στο παρελθόν κι έχοντας επισκεφτεί τα "ιστορικού ενδιαφέροντος αξιθέατα", αυτή την φορά το ταξίδι ήταν αποκλειστικά για βόλτες, και το απολαύσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Για διαμονή επιλέξαμε το Karakoy, και χωρίς υπερβολή κινούμασταν σχεδόν παντού με τα πόδια. Για μένα είναι η καλύτερη περιοχή για να μείνει κάποιος, έχει γραφτεί άλλωστε κι άλλες φορές εδώ μέσα. Πολλές επιλογές για πρωινό, για φαγητό αλλά και για ποτό το βράδυ. Σταση tram, η γέφυρα του γαλατά, ο Πύργος, αλλά και η αποβάθρα για τα ferry σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή.

Πολύ όμορφες γειτονιές επίσης για βόλτα με ωραία μαγαζιά είναι το Cihangir, αλλά και το Nisantasi λίγο πιο βόρεια. Πολύ όμορφοί δρόμοι, καθαροί, στολισμένοι με πολύ ωραία καφέ και εστιατόρια. Πρόσβαση έυκολη με το μετρό από Ταξίμ, στάση Osmanbay. Kadikoy πήγαμε για πρώτη φορά, επίσης πολύ όμορφη περιοχή, με πάρα πολλά καφέ και πολλές επιλογές για φαγητό. Πρόσβαση από το Karakoy πανεύκολη με το ferry σε 20' είσαι στην άλλη πλευρά με istanbul card.
Το Balat επίσης πανέμορφο με τα χρωματιστά σπίτια και τα ωραία μαγαζιά.

Οι τιμές έχουν ανέβει ναι, κυρίως στο φαγητό. Στην ασιατική πλευρά όμως οι τιμές στο φαγητό παραμένουν σχετικά χαμηλές. Θέλει ψάξιμο. Με ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο, λίγο street food μεσα στην ημέρα, και ένα γεύμα το βράδυ την βγάζει κάποιος πολύ καλά και οικονομικά.
Balik ekmek βρίσκει κανείς με 150 TRY στην ευρωπαική πλευρά και με 110 TRY στην ασιατική.

Η διαμονή παραμένει οικονομική και μάλιστα σε πολύ καλά ξενοδοχεία. Οι μετακινήσεις παραμένουν οικονομικές, 20 TRY οι διαδρομές με την istanbul card σε metro, tram, teleferik, και ελάχιστα παραπάνω κοστίζει η διαδρομή με το ferry για το Kardikoy.
Ταξί μόνο με uber και μόνο με κάρτα, και αυτό θέλει υπομονή γιατί πολλές διαδρομές δεν τις δέχονται. Και αν προκύψει "υπερχρέωση" απευθείας μήνυμα στην uber να σας επιστρέψουν πίσω την διαφορά. Εμάς μας έτυχε.

Γενικά οι εντυπώσεις μας πολύ καλές. Γράψαμε πολλά χιλιόμετρα περπατήματος παρά τη βροχή, και αυτή τη φορά χωρίς καθόλου άγχος μιας και δεν υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον για αξιοθέατα και ούτε αναμονές σε ουρές.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.768
Μέλη
39.502
Νεότερο μέλος
biology20071

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom