• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ελλάδα Παντού: Επιγραφές και οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα ανά τον κόσμο

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.826
Likes
18.206
Στην όπερα του Παρισιού σε έναν μεγάλο προθάλαμο υπάρχουν 4 κολόνες, αν θυμάμαι καλά, στην κορυφή των οποίων γράφει, σε κάθε μια απο αυτες, με κεφαλαία ελληνικά 4 χώρες ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ την άλλη δεν τη θυμάμαι .. τωρα όμως πρέπει να βρω τις φωτο..
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΛΩΖΑΝΗ – Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός Άγιος Γεράσιμος
Ο Γεράσιμος Βεργωτής στις αρχές του 20ου αιώνα αγόρασε στη Λωζάνη της Ελβετίας οικόπεδο με σκοπό να αναγείρει την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου. Δεν κατάφερε όμως να υλοποιήσει ο ίδιος το έργο του γιατί κατά την διάρκεια της κατασκευής του πέθανε το έτος 1921. Η σύζυγος και τα παιδιά του ανήγειραν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στη μνήμη του.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γερασίμου που ήταν ο πρώτος ορθόδοξος ναός στην Ελβετία, αποπερατώθηκε το 1925 και βρίσκεται στην Avenue Florimont 2 στη Λωζάνη. Η Ελληνική Ορθόδοξος Ενορία του Αγίου Γερασίμου Λωζάνης περιλαμβάνει τα Καντόνια Vaud, Valais καί Neuchâtel.

Κάθε χρόνο ο ναός πανηγυρίζει με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμο. Το 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 90 χρόνια λειτουργικής ζωής και διακονίας, έκφραση μνήμης και ευχαριστιών υπέρ των κτητόρων και ευεργετών του ναού.

IMG_20180407_223443.jpg
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
18.669
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Σε μια επίσκεψή μου στο Βατικανό,
χάρηκα πολύ που πέτυχα λειτουργία….
IMG_4748.JPG


Την ώρα της κατάνυξης και ενώ παρατηρούσα γύρω μου τα θηριώδη αγάλματα των παπών, το θόλο, το Μπαλτακίνο (το μπρούτζινο έργο του Bernini, που σηματοδοτεί τον τόπο του τάφου του αγίου Πέτρου), έπεσε το μάτι μου σε μια επιγραφή που … μπορούσα να διαβάσω!!! Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν αναγνώρισα ελληνικά γράμματα που ήταν γραμμένα στη μισή περίμετρο του κυκλικού πλαϊνού τρούλου. «Συ βόσκεις τα αρνία, Συ ποιμένεις τα προβάτια Χριστού».
Δεν ξέρω πότε γράφτηκαν και από ποιον, αλλά εγώ ένιωσα συγκίνηση, που είδα ελληνική γραφή στον τρούλο της μεγαλύτερης Βασιλικής του κόσμου.

IMG_4749.JPG
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (PLOVDIV) – Η οικία του Αργύρη Κουγιουμτζόγλου
Ο Αργύρης Κουγιουμτζόγλου ήταν ένας πλούσιος έμπορος, κάτοικος Φιλιππούπολης που διατηρούσε εμπορική επιχείρηση στην Βιέννη. Το οίκημα οικοδομήθηκε το 1847 ή από τον αρχιμάστορα Χατζή Δημήτρη- έναν φημισμένο μάστορα από την Κωνσταντινούπολη, ή σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, από τον Χατζή Γεώργη Στάνσοφσκι που καταγόταν από το χωριό Κόσοβο της Στενημάχου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα συμμετρικής οικίας με σαχνισιά και θεωρείται κορυφαίο δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής στη Βουλγαρία. Λόγω του μεγάλου του όγκου και της πολυτέλειας που διακρίνει την εσωτερική του διακόσμηση, ήταν γνωστό και σαν Βασιλικό Σπίτι, ενώ συγχρόνως εκπροσωπεί την ακμή της λεγόμενης “Περιόδου της Εθνικής Αναβίωσης” (National Revival Period) στη Βουλγαρία.

DSCN4448.JPG


Το κτήριο είναι διώροφο, με πολύ ευρύχωρα χαγιάτια που δεν στηρίζονται στην τοιχοποιία του προηγούμενου ορόφου, αλλά σε πέντε ξύλινες κολώνες. Στον όροφο υπάρχουν συστοιχίες παραθύρων, τρείς καμπυλωτές στέγες και ζωγραφική διακόσμηση σε όλη την πρόσοψη, που βλέπει σε μεγάλο κήπο με μαρμάρινο σιντριβάνι.

Καλύπτει 570 τ.μ. με 12 δωμάτια και το μεγάλο σαλόνι του ορόφου εντυπωσιάζει με την ξυλόγλυπτη οροφή και τις τοιχογραφίες με φυτικά μοτίβα διακόσμησης. Η ανατολική πλευρά του κτηρίου ταυτίζεται με μέρος του τείχους της παλιάς πόλης και βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την πύλη Χισάρ Κάπια.

Ο Κουγιουμτζόγλου είχε πάρει αυστηρά μέτρα προστασίας: παρατηρητήριο, δεξαμενή νερού στο υπόγειο, καθώς και μια κρυφή υπόγεια έξοδο που οδηγεί έξω από τα τείχη.

Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό το 1878, ο Αργύρης Κουγιουμτζόγλου έφυγε από τη Φιλιππούπολη και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των διώξεων που υπέστη το ελληνικό στοιχείο από Βουλγάρους εθνικιστές.

Με την ιδιοποίησή του από το βουλγαρικό κράτος, αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν Παρθεναγωγείο, μετά σαν στρατιωτικό εργαστήριο, σαν αποθήκη αλεύρων, σαν οινοποιείο, σαν καπνεργοστάσιο και το 1927 ανακηρύχτηκε εθνικό μνημείο.

Το 1943 στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου στεγάστηκε το Μουσείο της πόλης της Φιλιππούπολης και το 1952 μια μόνιμη εθνογραφική συλλογή. Το 1962 ανακαινίστηκε εκ βάθρων και έκτοτε φιλοξενεί συλλογή με εκθέματα από την πλούσια λαογραφική παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Είναι από τα πιο αξιόλογα μουσεία εθνογραφικής παράδοσης στη χώρα (με πάνω από 40.000 εκθέματα), με πλούσιες συλλογές παραδοσιακών ενδυμασιών, κεντημάτων, μουσικών οργάνων και χορού, καθώς και με εκθέματα που σηματοδοτούν την εξέλιξη της γεωργίας, της χειροτεχνίας και του εμπορίου στην περιοχή των βουνών της Ροδόπης.
ΠΗΓΗ: Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Αρχιτεκτονικά κοσμήματα Ελλήνων: οικία Αργύρη Κουγιουμτζόγλου, iπόρτα, 2014
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
18.669
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Κωνσταντινούπολη ....
Οι Ελληνικές επιγραφές στα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς ... κυριαρχούν!
IMG_0779.JPG


IMG_0781.JPG

Η επιγραφή που συνοδεύει τον Ιωάννη τον Β’ που εικονίζεται στα δεξιά της Παναγίας λέει: «Ιωάννης εν Χριστώ τω Θεώ πιστός Βασιλεύς Πορφυρογέννητος και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Κομνηνός»
Η αυτοκράτειρα «Ειρήνη η Ευσεβεστάτη Αυγούστα» στέκεται στα αριστερά της Παναγίας.


IMG_0783.JPG

Η επιγραφή πάνω από τον αυτοκράτορα γράφει: «Κωνσταντίνος εν Χριστώ τω Θεώ Αυτοκράτωρ πιστός Βασιλεύς των Ρωμαίων μονομάχος».
Η επιγραφή πάνω από την αυτοκράτειρα γράφει: «Ζωή η ευσεβεστάτη Αυγούστα»


IMG_0799.jpg

Στο παραπάνω πασίγνωστο ψηφιδωτό (και από τα μαθητικά μας χρόνια) παρουσιάζεται ένθρονη η Θεοτόκος με το θείο βρέφος στα γόνατά της.
Στα αριστερά της Παναγίας στέκεται ο Μέγας Κωνσταντίνος, που προσφέρει σε Αυτήν την Πόλη, ενώ τον συνοδεύει η επιγραφή «Κωνσταντίνος ο εν αγίοις Μέγας Βασιλεύς» και στα αριστερά της «ο αοίδιμος Βασιλεύς» Ιουστινιανός Α’ που Της προσφέρει την Αγιά Σοφιά.
Αριστερά και δεξιά από το πρόσωπο της Παναγίας τα μονογράμματα ΜΡ και ΘΥ αποτελούν συντομογραφία του ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ

...όπως κυριαρχούν και οι πάμπολλες επιγραφές και στα πάμπολλα ψηφιδωτά της Μονής Χώρας...
IMG_1002.JPG


IMG_1010.jpg


IMG_1012.JPG
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΠΟΖΝΑΝ
Κρήνη του Απόλλωνα
στην Πλατεία της παλιάς αγοράς (Stary Rynek) με θέα το Δημαρχείο. Ένα έργο του Marian Konieczny, που δημιουργήθηκε το 2002.

DSCN0011.JPG


Σιντριβάνι του Ποσειδώνα στην Πλατεία της παλιάς αγοράς. Η φιγούρα του Ποσειδώνα σχεδιάστηκε από τους Adam Piasek και Marcin Sobczak. Το σιντριβάνι δημιουργήθηκε το 2004.

16. DSCN9990.JPG


Σιντριβάνι του Άρη στην Πλατεία της παλιάς αγοράς. Το γλυπτό είναι έργο του Rafał Nowak. Το σιντριβάνι δημιουργήθηκε το 2005.

22. DSCN9997.JPG
 

fraulina

Member
Μηνύματα
218
Likes
402
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Φωτογραφία από το εσωτερικό του αυστριακού κοινοβουλίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Θεόφιλο Χάνσεν που σχεδίασε και την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα. (Στο εξωτερικό του κτιρίου υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και γενικά το όλο κτίσμα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι στην Αθήνα).
IMG_1888.JPG
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
18.669
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Τη Μεγάλη εβδομάδα του 2012 είχα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη βόλτα μου στην Istiklal σκέφτηκα να πάω να παρακολουθήσω λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος.
Αντί για λειτουργία όμως, βρήκα κλειστή την εκκλησία με το πρόγραμμα των λειτουργιών αναρτημένο:
IMG_1266.JPG


Όμως επειδή και οι ιερείς αλλά και οι πιστοί είναι πια λίγοι στην Πόλη οι λειτουργίες γίνονται εκ περιτροπής.
Έτσι, την επόμενη ημέρα το πρωί που θα λειτουργούσε, πήγα ξανά...
IMG_1308.JPG


IMG_1309.jpg


...άναψα το κεράκι μου ...
IMG_1310.JPG


και παρακολούθησα τη λειτουργία της Μ. Τρίτης στο ναό της Αγίας Τριάδας της Πόλης...
IMG_1312.JPG


IMG2_1317.JPG


Όταν ο παπάς έκανε το γύρω του εκκλησιάσματος για να ευλογήσει και να θυμιάσει, τρία άτομα είμαστε μέσα στην εκκλησία εκείνη τη στιγμή....
... μεγάλη στενοχώρια μου ήρθε.
Μια εκκλησία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και την Χριστιανικής γιορτής άδεια από κόσμο να θυμίζει την άλλοτε αίγλη του Βυζαντίου.

IMG_1317.jpg
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΜΟΝΑΧΟ – Königsplatz (Προπύλαια, Γλυπτοθήκη, Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων). Ένα κομμάτι του αρχαίου κόσμου, ακριβώς στην καρδιά του Μονάχου.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ ανέθεσε την κατασκευή της Königsplatz, η οποία διαμορφώθηκε μετά την Ακρόπολη στην Αθήνα.

Ο μονάρχης, ο οποίος είχε μεγάλο πάθος για την Αρχαία Ελλάδα, ήλπιζε ότι η υπέροχη πλατεία θα γίνει μια κύρια είσοδος στην πόλη από τη δύση, ενώ θα γίνει και κέντρο τέχνης. «Δεν θα ξεκουραστώ μέχρι το Μόναχο να μοιάζει με Αθήνα», ανακοίνωσε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το 1825. Το σύνολο των κλασικών κτιρίων στην Königsplatz διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο όνειρο του Λουδοβίκος Α΄ να μετατρέψει την πόλη στην Αθήνα του ποταμού Isar.

Η πλατεία στην περιοχή Maxvorstadt που σχεδιάστηκε από τον Karl von Fischer και ολοκληρώθηκε από τον Leo von Klenze, έγινε ένα νεοκλασικό έργο τέχνης που στεγάζει τρία λαμπρά κτίρια: το Propyläen (Προπύλαια), το Glyptothek (Γλυπτοθήκη) και ακριβώς απέναντι το Staatliche Antikensammlungen (Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων).

Το Propyläen αποτελεί το δυτικό άκρο της πλατείας Königplatz. Η έμπνευση του Leo von Klenze για τη σχεδίαση της πύλης ήταν τα Προπύλαια στην Ακρόπολη.

DSCN5395.JPG


Τα σχέδια για την κατασκευή του Propyläen καθυστέρησαν αρκετά χρόνια. Όταν η διαδικασία σχεδιασμού άρχισε για πρώτη φορά το 1817, η πύλη θα αποτελούσε τη δυτική πύλη στην πόλη του Μονάχου. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ παραιτήθηκε το 1848, το Μόναχο είχε ήδη αρχίσει να εκτείνεται πολύ πέρα από τη Königsplatz, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη μια δεύτερη πόρτα στην πόλης. Ωστόσο, ο Λουδοβίκος Α΄ έμεινε στα αρχικά του σχέδια και πλήρωσε το Propyläen από την τσέπη του. Εγκαινιάστηκε το 1862.

Τα Προπύλαια διακόσμησε εξωτερικά με ανάγλυφες παραστάσεις από την ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα από την επανάσταση του 1821, και εσωτερικά με την αναγραφή – σε ελληνική γλώσσα – των ονομάτων 29 ηρώων και αγωνιστών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και του εθνομάρτυρα Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄.

DSCN5396.JPG


Το όνομά της προέρχεται από τον ελληνικό όρο «Προπύλαια», που παραπέμπει στο κτίριο στην είσοδο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Σχετικά με τη Königsplatz, το Propyläen προοριζόταν να συμβολίζει τον δεσμό μεταξύ της Βαυαρίας και του νέου κράτους της Ελλάδας, του οποίου η μάχη για ανεξαρτησία έλαβε οικονομική υποστήριξη από τον Λουδοβίκος Α΄. Το νεοσύστατο κράτος της Ελλάδας κυβερνούσε ο γιος του Λουδοβίκος Α΄ Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Τα αγάλματα και οι ανάγλυφες εργασίες στους πύργους απεικονίζουν τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία από την οθωμανική αυτοκρατορία.

DSCN5397.JPG


Με τους κίονες δωρικού ρυθμού του, το Propyläen αποτελεί επίσης το αρχιτεκτονικό πάντρεμα μεταξύ των κιόνων ιωνικού ρυθμού του γειτονικού Μουσείου της Γλυπτοθήκης και των κιόνων κορινθιακού ρυθμού του Staatliche Antikensammlungen. Έτσι, ο Leo von Klenze κατάφερε να αντικατοπτρίζει και τα τρία ελληνικά αρχιτεκτονικά στυλ στα κτίρια της Königsplatz.

γλυπτοθηκη.JPG

Γλυπτοθήκη.
Εσωτερικά της Γλυπτοθήκης ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα βρίσκονται «Οι Αιγινήτες». Τα γλυπτά από τις μετόπες του ναού Αφαία της Αίγινας που αγόρασε ο Λουδοβίκος ο Α' μετά από πλειστηριασμό που έγινε το 1813 έναντι του ποσού των 100.000 φράγκων. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κλοπή των γλυπτών της Αφαίας μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο. http://www.visitaegina.com/?page_id=3773
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
18.669
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Μετά από τη λειτουργία της Κυριακής των Βαϊων στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι...
IMG_0958.jpg


...ο αυλόγυρος του οποίου είναι γεμάτος με ελληνικές (ή βυζαντινές) επιγραφές
IMG_0953.JPG


...πήγαμε ως την μεγάλη του Γένους Σχολή...
IMG_0968.JPG


...και στη συνέχεια προχωρήσαμε ως την Παναγία τη Μουχλιώτισσα
IMG_0981.JPG


IMG_0983.JPG


Όπου είδαμε...
την εκκλησία...
IMG_0988.JPG


και τις φωτογραφίες του Κεμάλ και του Πατριάρχη, που ήταν στον ίδιο τοίχο, δίπλα,δίπλα...
IMG_0986.JPG


... αλλά και το φιρμάνι του ίδιου του Σουλτάνου Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή, που επέτρεψε να παραμείνει εκκλησία και να μη γίνει τζαμί (για χάρη της μητέρας του, που ήταν Ελληνίδα), σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο νεοκόρος.
IMG_0987.JPG
 

alma

Member
Μηνύματα
4.102
Likes
17.514
Υπέροχο θέμα που μας κάνει να ταξιδέψουμε νοητά κάτι που το χρειαζόμασταν ειδικά τέτοιες δύσκολες μέρες. Όλες οι φωτογραφίες των μελών μου αρέσουν πολύ αλλά ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον @escursione που όχι μόνο σκέφτηκε να ανοίξει τέτοιο θέμα, αλλά και κάθεται και γράφει λεπτομέρειες για κάθε ορθόδοξη εκκλησία, επιγραφή, μνημείο κλπ.
Εκτός από τα like λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα!!!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom