Στο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Bodrum, το οποίο στεγάζεται στο κάστρο του Bodrum ...
... ανάμεσα στα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων συλλέχθηκαν από αρχαία ναυάγια της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν και κάποια ελληνικά.
Επεσήμανα μιαν άγκυρα και μια αρχαία πλάκα ...
Στην δε παραλία της πόλης ... συνάντησα και τον Ηρόδοτο...
στην επιγραφή του οποίου οι φίλοι μας οι Τούρκοι ξέχασαν να αναφέρουν ότι είναι Έλληνας ιστορικός.
ΛΩΖΑΝΗ - Ολυμπιακό Μουσείο
Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης φιλοξενεί μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα. Τα πάντα σε αυτό το Μουσείο θυμίζουν Ελλάδα, κατά την επίσκεψη αισθάνεσαι απίστευτη περηφάνια και αποτελεί μοναδική εμπειρία. Βρίσκεται στο Ouchy, ένα θέρετρο νότια από την πόλη της Λωζάνης, σε τέλεια τοποθεσία με εκπληκτική θέα την λίμνη Leman.
Με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, το μουσείο θεωρείται το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Λωζάνης, με περισσότερους από 250.000 επισκέπτες το χρόνο. Το Ολυμπιακό Μουσείο περιβάλλεται από ένα πάρκο που περιέχει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης σχετικά με τον αθλητισμό. Οι εξωτερικοί χώροι είναι πολύ ωραίοι με παραστάσεις αγαλμάτων να παριστάνουν ολυμπιακά αθλήματα.
Στα εκθέματα του Ολυμπιακού Μουσείου περιλαμβάνονται οι δάδες των Ολυμπιακών αγώνων μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η δάδα της Αθήνας 2004. Καθώς και οι αντίστοιχες μασκότ μεταξύ των οποίων ο Φοίβος και η Αθηνά.
Στο εσωτερικό, ένας εντυπωσιακός αριθμός οθονών και άλλου ψηφιακού εξοπλισμού, όχι μόνο βοηθά την καλύτερη κατανόηση των αθλητικών θεμάτων, αλλά προσελκύουν τους επισκέπτες με τις εικόνες και τους ήχους τους να βιώσουν μια πλήρη Ολυμπιακή εμπειρία μέσα από τις διαδραστικές λειτουργίες.
Μία από τις συλλογές που εκτίθενται στο μουσείο είναι η συλλογή γραμματοσήμων του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (Juan Antonio Samaranch) προέδρου της ΔΟΕ την περίοδο 1980-2001. Ο Σάμαρανκ άρχισε να συλλέγει γραμματόσημα στην παιδική του ηλικία και τα παρουσίασε στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Αθλητικού Γραμματοσήμου στη Ρώμη (1952). Ήταν τόσο γοητευμένος από το ρόλο των γραμματοσήμων ως αγγελιοφόροι των αξιών του Ολυμπισμού που τα συνέλεγε σε μπλοκ των τεσσάρων, έχοντας το αίσθημα ότι τέσσερις εικόνες μαζί θα μπορούσαν να κάνουν το περιεχόμενό τους πιο εντυπωσιακό και εκτιμηθεί καλύτερα. Το 1989 δώρισε συλλογές του στη ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας με τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπισμού, η οποία τώρα περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 κομμάτια και είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή των Ολυμπιακών γραμματοσήμων στον κόσμο.
Στον τελευταίο όροφο του Μουσείου λειτουργεί το TOM café που προσφέρει θέα στη λίμνη και στις Άλπεις. Μπορείς να το επισκεφτείς αφού ολοκληρώσεις την επίσκεψη στο μουσείο ή να μπεις κατευθείαν από τη βόρεια είσοδο.
Η Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου είναι γνωστή εκτός από τα περίφημα «ηλιοτρόπια» του Van Gogh και για τα πολλά έργα των Monet, Manet, Cezanne, Degas, Turner, Klimt κ.α. που διαθέτει.
Μεγάλο όμως κομμάτι της Πινακοθήκης είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα...
Εμένα με ξάφνιασε ευχάριστα και με εντυπωσίασε πολύ η εκτενέστατη αναφορά της Πινακοθήκης στην Ελλάδα. Υπήρχαν πολλοί πίνακες ζωγραφισμένοι από Γερμανούς ζωγράφους με θέμα Ελληνικά τοπία. Υπήρχαν ολόκληρες αίθουσες με πίνακες που απεικόνιζαν τη Νεμέα, την Κόρινθο, τις Μυκήνες, τη Δήλο, τη Σπάρτη, την Αθήνα και άλλα πολλά. Όλα ήταν τοπία των αρχών του 19ου αι. αλλά και σκηνές της Ελληνικής καθημερινότητας.
Πρωταγωνιστές πίνακες είναι τα έργα του Peter von Hess που δείχνουν τον Όθωνα, το Ναύπλιο και την Ακρόπολη.
Η είσοδος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδος στο Ναύπλιο...
Φράιμπουργκ – Όμηρος & Αριστοτέλης
Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της πόλης του Φράιμπουργκ και πηγή της άνθισης της είναι και το πανεπιστήμιο της, το οποίο ιδρύθηκε το 1457 από τους Αψβούργους και ονομάζεται Abert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau. Βρίσκεται σε κεντρική θέση, πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Σε αυτό διδάξαν φημισμένοι καθηγητές, όπως ο φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ. Τουλάχιστον 18 προσωπικότητες βραβευμένες με Νόμπελ διετέλεσαν καθηγητές ή φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Η κεντρική είσοδος της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου πλαισιώνεται από 2 μπρούντζινα αγάλματα. Αριστερά κάθεται ο Όμηρος και απέναντι του βρίσκεται καθιστός ο Αριστοτέλης κρατώντας έναν πάπυρο στο αριστερό του χέρι. Στη βάση του αναγράφεται μία φράση του σχετική με τη μόρφωση: «Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει». (Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν την γνώση). Τα δυο αγάλματα κατασκευάστηκαν από τον Cipri Adolf Bermann το 1915.
ΑΜΒΟΥΡΓΟ - Miniatur Wunderland
Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα μικρών και μεγάλων του Αμβούργου, αποτελεί το Μουσείο Μινιατούρων (Miniatur Wunderland). Μπορεί στις μακέτες με τις μινιατούρες να μην βρήκα κάτι που θα θυμίζει Ελλάδα αλλά στην είσοδο υπάρχει ένας ηλεκτρονικός πίνακας όπου φαίνονται αλφαβητικά οι χώρες και ο αριθμός των επισκεπτών που επισκέφτηκαν το μουσείο. Στη μεσαία στήλη του ηλεκτρονικού πίνακα φαίνονται οι 10.792 επισκέπτες από την Ελλάδα που επισκέφτηκαν το μουσείο.
Ρουμανία, περιοχή Ντομπροτσά - Αρχαία πόλη Ίστρια
Στις παρυφές του Δέλτα του Δούναβη βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ίστρια. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. απο Έλληνες της Μιλήτου και γρήγορα έγινε το μεγαλύτερο ελληνικό εμπορικό λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα.
Πρίν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένα μικρό μουσείο που στεγάζει μια συλλογή με ευρήματα της γύρω περιοχής (αρχαία νομίσματα, κεραμικά κτλ)