Ελλάδα Παντού: Επιγραφές και οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα ανά τον κόσμο

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - Ελληνορθόδοξος Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου & Άγαλμα Ρήγα Βελεστινλή - Φεραίου
Η εκκλησία του Ευαγγελισμού, είναι ένας εξαιρετικός ναός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μοναδικό και λαμπρό κτίσμα που συνδυάζει αρμονικά δύο παραδόσεις: τον αρχαίο Ελληνικό ρυθμό με ιωνικές κολόνες στο εξωτερικό του ναού, και, της Βυζαντινής Βασιλικής στο εσωτερικό του.

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού, δεν αποτελεί μόνο τον Φάρο της Ορθοδοξίας για την Ελληνική κοινότητα Βουκουρεστίου αλλά είναι πολύτιμο μνημείο της ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς του 19ου αιώνα. Π. Χαροκόπος, Κ. Ζάππας, Μ. Δραγούμης, Ν. Χαλεπάς, Γρ. Μαρασλής, Κ.Λιώκης – Λειβαδάς, Ν. Χρυσοβελόνης, Θ. Μ. Τόμπρος, είναι μερικοί από τους εξέχοντες Έλληνες, χωρίς τις προσπάθειες των οποίων, η εκκλησία δεν θα υπήρχε.

Η Ελληνική κοινότητα Βουκουρεστίου, αναγνωρίστηκε επισήμως το 1874 με την ονομασία “Ορφέας” θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα, την ίδρυση μιας Εκκλησίας όπου η λειτουργία θα τελούνταν στην Ελληνική γλώσσα, καλύπτοντας τις θρησκευτικές ανάγκες των μελών της. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 25 χρόνια, για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

Οι έλληνες παρακολουθούσαν τις θρησκευτηκές τελετές με την άδεια του μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας σε ορισμένες εκκλησίες του Βουκουρεστίου, όπως: του Αγίου Ιωάννου Ελληνικού, Σταυρουπόλεως, αγίου Γεωργίου του Νέου, Προφήτη Ηλία, Δομνίτσα Μπαλάσα, Ζλατάρι και στο μητροπολιτικό ναό.

Στις 15 Μαϊου του 1883, στο σπίτι του Έλληνα Πρέσβη Μάρκου Δραγούμη, μια Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρέσβη, ως πρόεδρο, τον Κωνσταντίνο Ζάππα, ως αντιπρόεδρο, τον Νικόλαο Χρυσοβελώνη, ως ταμία και ακόμα τέσσερα μέλη, αποφασίζει να συγκεντρώσει πόρους για την ανέγερση μιας Εκκλησίας.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση της ανέγερσης ενός Ελληνικού Ναού, αντιμετωπίσθηκαν πολλά και δύσκολα προβλήματα που αφορούσαν την συσπείρωση της Ελληνικής κοινότητας, την συγκέντρωση των αναγκαίων χρηματικών πόρων, την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου και την έκδοση κυβερνητικών αδειών. Δυστυχώς, δεκαέξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν χωρίς καμία σημαντική πρόοδο. Έτσι, το 1890 – 1891 κάποια μέλη της Ελληνικής κοινότητας ίδρυσαν τον σύλλογο «Ευαγγελισμό», για να υποστηρίξουν δυναμικά την υλοποίηση της απόφασης.

Το πρόβλημα της πολυετούς χρηματοδότησης λύθηκε τελικά, τον Ιανουάριο του 1898. Με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ανωνυμία του για τουλάχιστον ένα χρόνο, ένα εξέχον μέλος της κοινότητας, μετανάστης από το νησί της Κεφαλονιάς, υποσχέθηκε πλήρη οικονομική υποστήριξη, στον τότε υπεύθυνο της Ελληνικής Πρεσβείας.

25 Μαρτίου 1899: εθνική εορτή της Ελλάδος και ταυτόχρονα ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μετά την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Σταυροπόλεως, πλήθος Ελλήνων κατευθύνθηκαν προς την οδό PacheProtopopescu, για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό και την κατάθεση του Θεμελίου Λίθου της Ελληνικής Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη σημερινή της θέση.

Αρκετό καιρό πριν την θεμελίωση της εκκλησίας της Θεοτόκου, είχε δημοσιευθεί στον τύπο ότι η εκκλησία θα έμοιαζε με το ”Θησείο”, συμπεριλαμβανομένου ενός “περιστυλίου” από πεντελικό μάρμαρο. Αναλύοντας τα σχέδια του αρχιτέκτονα A. Lardel και του πραγματικού κτηρίου, είναι προφανές ότι η κατασκευή του ναού δεν αποκλίνει από το αρχικό σχέδιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ).JPG


Την 25η Μαρτίου του 1901, Εθνική εορτή της Ελλάδας και Κυριακή των Βαΐων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, με την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας Γεωργίου Α. Αργυροπούλου και πλήθος κόσμου.

Ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης συνεργάστηκε με τον αγιογράφο Σ. Αποστόλου και ολοκλήρωσαν τον εσωτερικό διάκοσμο στις 25 Δεκεμβρίου 1904.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.JPG


Ο Χαροκόπος προσέφερε επίσης και τα χρήματα για την κατασκευή του μαρμάρινου τέμπλου του ναού του Ευαγγελισμού που τοποτεθήτηκε στις 12 μαρτίου 1902 στη θέση του προσωρινού ξύλινου τέμπλου. Το μαρμάρινο τέμπλο σχεδιάστηκε από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά και κατασκευάστηκε από το μαραμαρογλύπτη Θεόδωρο Τομπρό.

Πρώτος ιερέας του ναού ήταν ο αρχιμανδρίτης Νικόδημο Οικονόμου (+1925) και ο δεύτερος ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ευαγγελινίδης (+1949). Ο πιο γνωστός όμως προϊστάμενος του ελληνικού ναού στο Βουκουρέστι ήταν ο πατήρ Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης ο οποίος εφημερίστηκε το χρονικό διάστημα 1931-1948 και λόγω του κομουνιστικού καθεστώτος έπρεπε να κλείσει την εκκλησία και να φύγει από τη Ρουμανία. Πέθανε το 1964 στη Νέα Υόρκη.

Λίγες φορές ο ναός άνοιξε τις πόρτες του για Λειτουργίες που είχαν κάνει μερικοί παπάδες από την Ελλάδα.

Ο σεισμός της 7ης Μαρτίου του 1977 προκάλεσε μεγάλες ζημιές, οι οποίες όμως από έλλειψη πόρων δεν επιδιορθώθηκαν.

Μετά από είκοσι χρόνια, στις αρχές Οκτωβρίου 1997, με δαπάνες και φροντίδα του ζεύγους Δημητρίου και Ελένης Γρηγοριάδη από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες για την αναστήλωση και αποκατάσταση των ζημιών και την εξολοκλήρου ανακαίνιση του ναού, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκε στην εκκλησία σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Το 1998 τοποθετήθηκε στην αυλή του ελληνικού ναού το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου (έργα του έλληνα γλύπτη Θανάση Φάμπα) σε ανάμνηση της συμπλήρωσης 200 ετών από το μαρτυρικό του θάνατο.

ΑΓΑΛΜΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ.JPG


Το 1999, οπότε συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ανέγερση του ναού και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, τοποθετήθηκε αριστερά από την πύλη της εκκλησίας, μαρμάρινη πλάκα που αναφέρεται τους ευσεβείς ανακαινιστές Δημήτρη και Ελένη Γρηγοριάδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 1.JPG

Ο ναός είναι διατηρητέο μνημείο και περιλαμβάνεται στο Κατάλογο της Εφορείας των Διατηρητέων Μνημείων του Βουκουρεστίου.
ΠΗΓΕΣ: Σύνδεσμος Φίλων της Ελληνικής Εκκλησίας Βουκουρεστίου https://friendshc.org/el/history/
Βικέντιος Κουρελάρου, Η ιστορία του ελληνικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Βουκουρέστι, Β΄έκδοση, University Studio Press, Thessaloniki, 2006.
 
Last edited:

Grerena

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
18.669
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas

Εγώ έχω ... περίπου την ίδια φωτογραφία.

Η μάχη της Ισσού του Μ. Αλεξάνδρου είναι ένα ψηφιδωτό με έγχρωμες ψηφίδες που κοσμεί το δάπεδο μιας ιδιωτικής έπαυλης κάποιας πλούσιας οικογένειας στην Πομπηία. Πρόκειται για την έπαυλη του Φαύνου.
Το πρωτότυπο ψηφιδωτό έχει μεταφερθεί στο αρχαιολογικό της Νάπολη.

Στη δική μου φωτό φαίνεται το αντίγραφο "της μάχης", αλλά και η αυθεντική τοποθεσία στην οποία βρέθηκε.
IMG_5671.JPG IMG_5672.JPG

IMG_5673.JPG
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.612
Likes
22.486
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Περού - Καθεδρικός Λίμα

Κάπου στη μέση, στα αριστερά διακρίνεται το όνομα Pedro de Candia.
Ο Πέτρος ο Κρητικός υπήρξε άριστος χειριστής πυροβόλων όπλων, βασικός συνεργάτης του Φρανσίσκο Πισάρο στην κατάκτηση του Περού και ο πρώτος δήμαρχος της πόλης που ίδρυσαν οι ισπανοί κατακτητές πάνω στην πρωτεύουσα των Ίνκας, το Κούσκο.
DSC04351.JPG
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
4.562
ΓΕΝΕΥΗ – εντοιχισμένη πλάκα με επιγραφή για τον Ιωάννη Καποδίστρια
Στη Γενεύη στο κτήριο της οδού Rue de l’ Hotel de Ville 10, σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο της πόλης, στον τοίχο στο ύψος του 1ου ορόφου βρίσκεται μία εντοιχισμένη πλάκα με επιγραφή που πληροφορεί τους επισκέπτες ότι «Εδώ κατοικούσε από το 1822 έως το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστριας από την Κέρκυρα, υπουργός του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, πολίτης της Γενεύης και της Λωζάνης».

DSCN0886.JPG


Από το 2007 στο κτήριο φιλοξενείται η Bailly Gallery που λειτουργεί στο Παρίσι από το 1977 και επικεντρώνεται στη σύγχρονη και μεταπολεμική τέχνη, προσφέροντας μια επιλεγμένη συλλογή έργων ζωγραφικής, γλυπτών και έργων σε χαρτί υψηλής ποιότητας. Το τεράστιο απόθεμα της γκαλερί αποτελείται από έργα τέχνης από καλλιτέχνες που χρονολογούνται από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, όπως οι Henri Matisse, Alexander Calder, Serge Poliakoff, Pablo Picasso, Sam Francis, Marc Chagall, Kees Van Dongen, Francis Picabia, Auguste Rodin, Pierre-Auguste Renoir, Μαρία Helena Vieira da Silva κ.α.

DSCN0885.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.118
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom