• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Εκουαδορ σε κατασταση εκτατης αναγκης...

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.963
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
aassets.tanea.gr_files_2010_09_30_thumbs_Correarafael_232x.jpg
«Ούτε χάρη, ούτε συγχώρεση» για τους αστυνομικούς που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης, δηλώνει ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα μετά την κινηματογραφική διάσωσή του με επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο όπου είχε παραμείνει αποκλεισμένος για ώρες.

Ο Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος και η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην αναταραχή...

Μετά τη δραματική διάσωσή του, ο Ραφαέλ Κορέα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το προεδρικό μέγαρο, διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να συγχωρήσει και να ξεχάσει» και θα υπάρξει «βαθιά εκκαθάριση» στο σώμα των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων έχει ήδη παυθεί από τα καθήκοντά του.

Πάντως, η κατάσταση στον Ισημερινό εξακολουθεί να είναι έκρυθμη. Το τηλεοπτικό κανάλι ECTV ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί μπήκαν στις εγκαταστάσεις του και προσπάθησαν να διακόψουν τη μετάδοση, ωστόσο, το κανάλι συνέχισε να εκπέμπει κανονικά.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο ανοιξε ξανά, αφού είχε παραμείνει κλειστό λόγω των ταραχών που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ισημερινού.
Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Ισημερινού, στρατηγός Ερνέστο Γκονζάλες, διέταξε τους αστυνομικούς που έχουν εξεγερθεί κατά της κυβέρνησης να παραδοθούν, υποσχόμενος ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις «θα εξετάσουν την κατάσταση και δεδομένου ότι έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν είναι αναγκαίο να παρέμβουν θα το πράξουν», είπε ο στρατηγός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στον σοσιαλιστή πρόεδρο, Ραφαέλ Κορέα.
«Όμως πρώτα από όλα ζητώ κατηγορηματικά από τους συντρόφους της εθνικής αστυνομίας να αποκηρύξουν τη στάση τους. Να έχουν εμπιστοσύνη στην αστυνομική και στρατιωτική διοίκηση. Μπορούν να είναι σίγουροι ότι η κατάσταση θα επιλυθεί και κυρίως ότι τα δικαιώματά τους θα διασφαλιστούν», τόνισε.
Ο στρατηγός Γκονζάλες ζήτησε να αναθεωρηθεί ή να ανακληθεί ο νόμος για τον οποίο διαμαρτύρονται οι εξεγερμένοι, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη που παρέχει ο ίδιος στον Κορέα.
Κατηγόρησε επίσης ορισμένους απόστρατους στρατιωτικούς ότι σε συνεργασία με «πολιτικούς κύκλους» τους τελευταίους μήνες μοίραζαν φυλλάδια και έστελναν μηνύματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «εντός των στρατιωτικών μονάδων», με σκοπό να «παραπληροφορήσουν» για την πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν την «πλήρη υποστήριξή τους» στον πρόεδρο του Ισημερινού και ζήτησαν να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Ισημερινό. Από την πλευρά ου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, Μάικ Χάμερ, είπε ότι ο Λευκός Οίκος πιέζει όλες τις πλευρές «για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης, με σεβασμό στη νόμιμη τάξη».
Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στον Ισημερινό εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας ότι στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

tanea.gr
 

NATASA 09

Member
Μηνύματα
129
Likes
70
Ταξίδι-Όνειρο
Λαος Καμποτζη Βιετναμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Ισημερινό.
Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο!!!!!
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.595
Likes
8.124
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Ισημερινό.
Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο!!!!!
ακριβως ...και ειπα και εγω..τωρα ησυχασα!!!!!!!:cool:
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Ισημερινό.
Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο!!!!!
Το επικίνδυνο είναι πως το πραξικόπημα το αποκαλούν ''κρίση''...... όπως στην Ονδούρα!!!
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.055
Likes
20.462
Τελικά ήταν πραξικόπημα ή κάποιοι ένστολοι πήγαν απλά να τον κοκκινήσουν στις φάπες και να του ψιθυρίσουν δυο φωνήεντα επειδή τους έκοψε μισθούς?
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Τελικά ήταν πραξικόπημα ή κάποιοι ένστολοι πήγαν απλά να τον κοκκινήσουν στις φάπες και να του ψιθυρίσουν δυο φωνήεντα επειδή τους έκοψε μισθούς?

Τότε ο λαός του Εκουαδόρ γιατί φώναζε στους δρόμους ''εδώ δεν είναι Ονδούρα'' ?
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.055
Likes
20.462
Και εγώ απαντάω.....
Δεν απάντησες σε τίποτα...τελικά ήταν πραξικόπημα ή όχι? Και ήταν οι αμερικάνοι από πίσω?

Αντιγράφοντας από εδώ: BBC News - 'Coup' drama plunges Ecuador into uncertainty

"The lower ranks of both institutions rebelled, while the high commands came out to support the government - indicating there was no mastermind, but rather a spontaneous popular uprising."

"Over the past year, environmentalists, students, teachers, journalists and miners have protested against Mr Correa's policies. Even indigenous people, which make up a quarter of Ecuador's population and were initially in favour of Mr Correa, went to the streets against new laws regulating mining and water management."


"On Thursday, after police occupied their barracks nationwide, leaving the country in chaos, Mr Correa personally visited Quito's main barracks.
He tore at his shirt while he said: "If you want to kill the president, here he is. Kill him, if you want to. Kill him if you are brave enough."


Μήπως τελικά είναι κανάς γραφικός και τσάμπα μας ανησυχησε και την Ελευθερία μας που θα πάει εκεί ταξίδι? Λέω μήπως...
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.595
Likes
8.124
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
....απο την αρχη ετσι που μου λενε και εμενα απο εκει κατι δεν μου παει καλα σε ολη τη ιστορια...
 

NATASA 09

Member
Μηνύματα
129
Likes
70
Ταξίδι-Όνειρο
Λαος Καμποτζη Βιετναμ
Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Εκουαδόρ, καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης και μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, ήταν δραματικά. Περίπου 1.000 αστυνομικοί πρωτοστάτησαν σε στάση ενάντια στον Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα. Πρόσχημα, ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί ο λόγος της στάσης: Η αντίθεσή τους σε περικοπές προνομίων και επιδομάτων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και το οποίο, σημειωτέον, έχει «μπλοκαριστεί» από βουλευτές και του κυβερνώντος κόμματος Alianza Pais.

Δεν έχει καμία λογική συνέπεια η εξέλιξη μιας «διαμαρτυρίας ενστόλων με μισθολογικά αιτήματα» σε στάση και μάλιστα συντονισμένη. Από νωρίς είχαν αποκλειστεί κυβερνητικά κτίρια, το αεροδρόμιο του Κίτο, ενώ έγιναν απόπειρες για κατάληψη τηλεοπτικών δικτύων. Μετά από λίγο, τα επεισόδια και η στάση εξαπλώθηκαν στο Γκουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και άλλες. Ο Πρόεδρος Κορέα κρατήθηκε για ώρες όμηρος στο νοσοκομείο που διακομίσθηκε μετά τον τραυματισμό του από δακρυγόνα, που είχαν ρίξει «διαδηλωτές αστυνομικοί», μία πολιορκία που λύθηκε εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης και τελικά της αποφασιστικής παρέμβασης του στρατού, για να μιλήσει αργότερα σε ογκώδη λαϊκή συγκέντρωση, όπου υποσχέθηκε τιμωρία των στασιαστών.
Το μέτωπο κρούσης ήταν οι αστυνομικοί - στασιαστές βέβαια, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιος και σε ποιο βαθμό είχε άμεση ανάμειξη ή ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Αν και όλων των βλέμματα, όχι τυχαία, έχουν στραφεί στις ΗΠΑ. Εχει προηγηθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες το 2002, η ανατροπή του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ στην Αϊτή το 2004 και η επιβολή της κατοχής και φυσικά το πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, στις 29 Ιούνη 2009.
Το «μεμπτό» του Προέδρου Κορέα είναι οι μετριοπαθείς αστικοδημοκρατικές αλλαγές που προωθεί, όπως η προσπάθεια ελέγχου του φυσικού πλούτου και κυρίως η μη ανανέωση της συμφωνίας της στρατιωτικής βάσης της Μάντα από τις αμερικανικές δυνάμεις, που σήμανε την υποχρεωτική αποχώρησή τους το 2009. Επίσης, μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα, στις 26 Σεπτέμβρη, που πλειοψήφησαν οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Τσάβες, το Εκουαδόρ φαινόταν το πιο εύκολο θύμα.
Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα έχει καταγγείλει τις «ύποπτες κινήσεις» και τις υπονομευτικές ενέργειες, τόσο στο στρατό και κυρίως στην αστυνομία - με άμεση ανάμειξη και του πρώην Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες - αλλά και την ανάμειξη των ΗΠΑ. Ειδικά στην αστυνομία, όπου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν «εξάρτηση» από τις ΗΠΑ και τη CIA, όπως ανέφερε σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Ζαν Γκι Αγιάρντ, σημειώνοντας την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβρη του 2008 ο υπουργός Αμυνας Χαβιέ Πόνσε. Στην έκθεση αποκαλυπτόταν πως οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας επιδίδονταν συστηματικά σε «εξαγορά» μέσα στους κόλπους της αστυνομίας και ότι μεγάλο μέρος της Εθνικής Αστυνομίας «διατηρεί ανεπίσημη οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, για να πληρώνει πληροφοριοδότες, την εκπαίδευσή τους, τον εξοπλισμό τους αλλά και επιχειρήσεις».
Και εάν το 2008 φαντάζει μακρινό, η πρόσφατη παρέλαση των Αμερικανών αξιωματούχων, όπως της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και κυρίως οι συνεχείς επισκέψεις του Αρτούρο Βαλενσουέλα, υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου που συνοδευόταν από τον Τοντ Στερν, «απεσταλμένο για την κλιματική αλλαγή» και γνωστό για τις στενές σχέσεις με τη CIA, δύσκολα μπορεί να πείσουν ότι επιθυμούν «την εξομάλυνση και σύσφιξη των σχέσεων». Οι κινήσεις των ΗΠΑ, με τα πραξικοπήματα, αλλά και την περικύκλωση της περιοχής με βάσεις, μάλλον μας προδιαθέτουν για περισσότερες «απόπειρες πραξικοπήματος».
Ομως στο Εκουαδόρ, ο κύριος παράγοντας αποτροπής ήταν το λαϊκό κίνημα. Στο πλευρό του, από την πρώτη στιγμή, η σοσιαλιστική Κούβα, η Βενεζουέλα. Περιφερειακοί οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ενωση Χωρών του Νότου στήριξαν την κυβέρνηση Κορέα. Ακόμα και σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ (Κολομβία, Περού) υποκριτικά στάθηκαν υπέρ της «συνταγματικής νομιμότητας» , όπως και οι ίδιες οι ΗΠΑ, όταν είδαν προφανώς ότι η εξέλιξη δεν έπαιρνε την κατεύθυνση που ήθελαν.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μηνύματα
905.141
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom