• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Εκδρομή στο χωριό των...Καγιέν!

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Ένα άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη από το www.protagon.gr/
(Εκδρομή στο χωριό των? Καγιέν!)

07/06/2010

Το Κολλέγιο Αθηνών το έχω επισκεφθεί μια φορά. Ήταν πριν αρκετά χρόνια και με είχαν καλέσει μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου (των Ολυμπιακών αγώνων – απόφοιτο του Κολλεγίου) να επιλέξουμε τον καλύτερο μαθητή ενός ρητορικού διαγωνισμού. Ωραίοι κήποι, εντυπωσιακά γήπεδα, μεγάλο αμφιθέατρο αλλά από ρητορική δεινότητα οι μαθητές που είχαν προκρίνει οι καθηγητές δεν έλεγαν και πολλά πράγματα. Προβληματιζόμασταν λοιπόν με τον Παπαϊωάννου ποιον μονόφθαλμο θα επιλέξουμε, όταν παρουσιάστηκε ένας καθηγητής και μας συνέστησε να δώσουμε το βραβείο σε έναν μαθητή που ο μπαμπάς του ήταν υποψήφιος Βουλευτής! Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Όχι μόνο είχαν αποφασίσει πριν από εμάς για μας αλλά είχαν επιλέξει ό,τι πιο παλιομοδίτικο μπορεί να υπάρξει σε μαθητή. Κάτι σαν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο μαθητικό του. Γέλασα, θύμωσα και έφυγα από το Ψυχικό με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Πίνοντας τον καφέ μου την Κυριακή στο Χαλάνδρι (απέναντι από το Ψυχικό) με πλησίασαν δύο κυρίες οι οποίες μου συστήθηκαν ως «μανάδες Κολλεγίου» (πώς λέγαμε παλιότερα «μάνες ρέιβερ»?). Όλο ευγένεια οι κυρίες με ρώτησαν αν μπορούν να μου εμπιστευθούν την ανησυχία τους για το «πού πάει το Κολλέγιο».

Ο τίτλος ήταν βαρύγδουπος, εγώ δήλωσα αναρμόδιος αλλά παρ' όλα αυτά εκείνες … ξεκίνησαν. Τα παιδιά τους –μια κόρη και ένας γιος – είναι μαθητές της Έκτης Δημοτικού. Και αυτό το σαββατοκύριακο πήγαν εκδρομή με το Κολλέγιο στην Αράχωβα! Η επιλογή και μόνο του τόπου με έκανε να χαμογελάσω (σαν να τα πηγαίνουν στη Μύκονο τον Νοέμβριο, σκέφθηκα) αλλά το ωραιότερο ήταν άλλο. Ο κάθε μαθητής για να συμμετέχει στην εκδρομή έπρεπε να δώσει 300 ευρώ! Αφού βεβαιώθηκα ότι εννοούσαν πράγματι τριακόσια ευρώ ζήτησα λεπτομέρειες. Η εκδρομή διήρκεσε από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής και περιελάμβανε επίσκεψη στο μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας, ξενάγηση στους Δελφούς, βόλτα στην Αράχωβα (σικ) και μια διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Anemolia (τιμή δίκλινου αυτή την εποχή 70 ευρώ). Όσο και να τα φούσκωνα τα νούμερα δεν έβγαιναν. «Αυτό λέμε και εμείς», αναθάρρησαν οι «μητέρες Κολλεγίου». «Ωραία και γιατί δώσατε 300 ευρώ για μια εκδρομή που δεν κάνει πάνω από 100 ευρώ» τις ρώτησα. «Γιατί δεν μπορούσαμε να στερήσουμε τα παιδιά από την εκδρομή της αποφοίτησης και δεύτερον γιατί τα παιδιά που δεν θα πήγαιναν στην εκδρομή δεν θα συμμετέχουν πλήρως στον αποχαιρετισμό της έκτης που θα γίνει στο θέατρο του σχολείου και θα έχει ως θέμα την… εκδρομή»!

Η τελευταία πληροφορία με εκνεύρισε πραγματικά. Δεν υπερασπίζομαι τους γονείς του Κολλεγίου, υπερασπίζομαι τη κοινή λογική. Δεν μπορεί μια 30ωρη εκδρομή 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα, να στοιχίζει 300 ευρώ. Και δεν μπορούν οι οικογένειες που δεν θέλουν να δώσουν 300 ευρώ στο κράτος των μεσαζόντων, να υπογράφουν τον αποκλεισμό των παιδιών τους από την σχολική γιορτή της λήξης του έτους. Αυτό είναι εκβιασμός! Και να σας πω και κάτι ίσως πιο σημαντικό: Δεν μπορεί ένα σχολείο που θέλει να θεωρείται πρωτοποριακό να πηγαίνει τα παιδιά του τον Ιούνιο στην Αράχωβα και να μην τα έχουν πάει ούτε καν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τελικά αυτή η χώρα έχει και το Κολλέγιο που της αξίζει.

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Καλά αυτός ο άνθρωπος είναι φοβερός !:clap: (συνταξιδεύαμε για την Αίγυπτο και είχα την τιμή να τον γνωρίσω..... με εντυπωσίασε το χαμηλό προφίλ του...)

Αυτό σκεφθόμουν χθες βλέποντας την εκπομπή του, με θέμα τους μη βλέποντες.....
Εκπομπές που δεν είναι τυχαίο που προβάλλονται αργά στη τηλεόραση.... (για να μην αφυπνίζονται τα πνεύματα.... εξάλλου δεν πουλάνε....)

Τώρα, σχετικά με το συμβάν του Κολλέγιου Ψυχικού, κάτι παρόμοιο είχα ακούσει και εγώ για άλλο ιδιωτικό σχολείο που πήγε εκδρομή στο Κάιρο, για 6 μέρες με 1.500 ευρώ .... και τρελλάθηκα... :mad:

Ζούμε στην εποχή των ψεύτικων αξιών, των δήθεν σπουδαίων πραγμάτων και ανθρώπων..... και χορεύουμε το χορό των δαιμόνων.....

και δεν συνεχίζω, γιατί θα αγριέψω.....:mad:

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Οταν οι πολίτες, αντιγράφουν τους πολιτικούς τους.....

vagantos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Να πω οτι λυπάμαι τους γονεις ή εκνευρίζομαι από την συμπεριφορά του Κολεγίου, ψεματα θα πω.
Ευαισθητοποιούμαι μόνο απ την κατασταση της δημόσιας παιδείας

Traveller

Member
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τον σκοπό του άρθρου του συμπαθούς δημοσιογράφου... όλοι γνωρίζουμε ότι το κολλέγιο είναι ένα πανάκριβο σχολείο... επίσης όμως γνωρίζουμε οτι κανένας δεν στέλνει το παιδί του εκεί με το ζόρι...Παρακαλάνε και κυριολεκτώ σε αυτό, να δώσουν 12.000? τον χρόνο για να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τον κ.Θεοδωράκη εκολάπτει χαλβάδες... τα συμπεράσματα δικά σας...

Αυτά που λέει για την υποχρεωτική καταβολή των 300? για μια απλή εκδρομή είναι παραμύθια της χαλιμάς... αν θες τα δίνεις και πας αν όχι κάθεσαι στο σπίτι σου... σιγά μην δημιουργηθεί ψυχολογικό στα παιδιά αν δεν πάνε μια εκδρομή στην Αράχοβα... τα πάντα είναι θέμα σωστής διαπαιδαγώγισης... αν μάθω τα παιδιά μου να είναι προσγειωμένα στην πραγματικότητα θα γελάσουν και μόνο που θα ακούσουν το ποσό και θα κάνουν κομπλεξικά και κορόιδα τα υπόλοιπα που θα "αναγκαστούν" κατά τον κ.Θεοδωράκη, να το δώσουν...

Και δυο λογάκια για το κολλέγιο των Καγιέν που σκόπιμα αποκρίπτει ο έγκριτος δημοσιογράφος...

Σίγουρα στο κολλέγιο φοιτούν παιδιά βαθύπλουτων, εφοπλιστών , μεγιστάνων αλλά... γνωρίζετε ότι το 10% των μαθητών επιλέγετε μέσω εξετάσεων από όλη την Ελλάδα και φοιτά, στεγάζεται και σιτίζεται εντελώς δωρεάν μέσω υποτροφιών?

Αντί λοιπόν να πει πέντε πράγματα για το χάλι της "δωρεάν" ο Θεός να την κάνει δωρεάν, παιδεία της χώρας μας τα βάζει με το κολλέγιο... να υποθέσω ότι τα δικά του πανέξυπνα παιδάκια θα έφαγαν πόρτα γιατό και τόσο μένος...

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνει το κολλέγιο, απ' την τσέπη μου δεν βγαίνουν τα 12 χιλιάρικα, ως εκ τουτου δεν με απασχολεί. Το θέμα, όπως σωστά ειπώθηκε είναι η συνεχής υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας, αλλά

. τα πάντα είναι θέμα σωστής διαπαιδαγώγισης... αν μάθω τα παιδιά μου να είναι προσγειωμένα στην πραγματικότητα θα γελάσουν και μόνο που θα ακούσουν το ποσό
.
Αναρωτιέμαι τι ποσοστό των μαθητών του κολλεγίου έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα...

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Το θέμα αυτό μου θύμισε αμέσως ένα παλιότερο περιστατικό που το μοναστήρι του Τρικόρφου Φωκίδας χρέωνε τους πιστούς του το 2008 για οδική 6 ημερών Κωνσταντινούπολη 500 ευρώ, όταν γνωστά πρακτορεία χρέωναν το πολύ μέχρι 300 ευρώ... αισχρό νταβαντζιλίκι και τότε και σήμερα με τους κολλεγιόπαιδες:cool:

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνει το κολλέγιο, απ' την τσέπη μου δεν βγαίνουν τα 12 χιλιάρικα, ως εκ τουτου δεν με απασχολεί. Το θέμα, όπως σωστά ειπώθηκε είναι η συνεχής υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας, αλλά
Το πρόβλημα, έτσι όπως τίθεται, είναι στο τι θεωρεί "καλό" και "αξιοκρατικό" η Ελληνική κοινωνία, όπως αυτό προβάλλεται στην αξιολογική διαδικασία ενός σχολείου. Το αξιολογικό πρόβλημα δηλαδή είναι ευρύτερο από τα όρια ενός σχολείου.

Αναρωτιέμαι τι ποσοστό των μαθητών του κολλεγίου έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα...
Νομίζω ότι από όλους μας εσυ (που τους τρώς στη μάπα) έχεις την καλύτερη εικόνα...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καποτε το Κολλεγιο αναμφισβητητα υπηρξε το σχολειο της πνευματικης ελιτ, τοσο σε σχεση με τους διδασκοντες, ας μην ξεχναμε οτι και ο Καρολος Κουν υπηρξε καθηγητης και υπευθυνος του θεατρικου ομιλου του σχολειου, οσο και σε επιπεδο αποφοιτων. Ενδεικτικα αναφερω τον Κορνηλιο Καστοριαδη που φοιτησε στο σχολειο αυτο. Υπαρχουν και αλλα απειρα παραδειγματα, τα περισσοτερα θετικα και αλλα ομως αρνητικα, σε σχεση με τους αποφοιτους.
Προφανως ο δημοσιογραφος θελει να τονισει οτι και σε χωρους που καποτε λειτουργησαν καλα επιτελωντας τον σκοπο τους, πλεον και εκει επικρατει η ρεμουλα και η αρπαχτη, οπως αλλωστε σε πολυ μεγαλο μερος της κοινωνιας στην οποια ζουμε. Εγω ετσι εκλαμβανω το αρθρο αυτο: Ως αλλον εναν καθρεφτη, αλλη μια ενδειξη του ξεπεσμου στον οποιον βρισκομαστε. Αν μας αφορα; Ενδεχομενως οχι αμεσα, εφοσον δεν στελνουμε τα παιδια μας στο εν λογω σχολειο, αλλα εμμεσως ολα καπου μας αγγιζουν και μας προσπερνουν.
Αλλη εντελως κουβεντα ειναι το αν θα πρεπει να υπαρχουν σχολεια "ελιτ", αν θα πρεπει να ειναι δημοσια η ιδωτικα, με ποια κριτηρια θα πρεπει να επιλεγονται οι μαθητες τους και ποιος θα πρεπει να ειναι ο ρολος τους.

XRISTOS71

Member
Προφανως ο δημοσιογραφος θελει να τονισει οτι και σε χωρους που καποτε λειτουργησαν καλα επιτελωντας τον σκοπο τους, πλεον και εκει επικρατει η ρεμουλα και η αρπαχτη, οπως αλλωστε σε πολυ μεγαλο μερος της κοινωνιας στην οποια ζουμε. Εγω ετσι εκλαμβανω το αρθρο αυτο: Ως αλλον εναν καθρεφτη, αλλη μια ενδειξη του ξεπεσμου στον οποιον βρισκομαστε. Αν μας αφορα; Ενδεχομενως οχι αμεσα, εφοσον δεν στελνουμε τα παιδια μας στο εν λογω σχολειο, αλλα εμμεσως ολα καπου μας αγγιζουν και μας προσπερνουν.
Αλλη εντελως κουβεντα ειναι το αν θα πρεπει να υπαρχουν σχολεια "ελιτ", αν θα πρεπει να ειναι δημοσια η ιδωτικα, με ποια κριτηρια θα πρεπει να επιλεγονται οι μαθητες τους και ποιος θα πρεπει να ειναι ο ρολος τους.
συμφωνώ απολύτως με την Ερση , σίγουρα ο σκοπος του ηταν να καυτηριάσει το 300αρι της εκδρομής παρα να βγάλει χολή για το σχολείο
και δεν νομίζω οτι το εκανε επειδή ''εφαγε πόρτα '' για τα παιδιά του ( αν εχει κιόλας ο άνθρωπος) που δεν μπήκαν στο κολλέγιο .
για όποιον εχει ψαχτεί και ξέρει μπορεί να καταλάβει τι προοπτικές έχει ενας απόφοιτος κολλεγίου και τι ένας απόφοιτος του 1ου Λυκείου Ζεφυρίου μην τα ισοπεδωνουμε όλα....

εξάλου τα πράγματα ειναι τις περισσότερες φορές πολύ απλά
αυτος που εχει την οικονομική δυνατότητα να δινει τα χρηματα που ζηταει το κολλέγιο και το καθε ακριβό ιδιωτικό σχολειο να ειστε συγουροι οτι εχει και την οικονομική δυνατότητα να στείλει τα παιδιά τους σε ξένα κολλέγια στην Ελβετία και μετα να εργαστουν και στις οικογενειακές επιχειρήσεις των γονέων

το θεμα δωρεαν δημόσια παιδία η ακριβή ιδιωτική ειναι άλλο θεμα που μπορούμε να το συζητήσουμε σε άλλο topic

ΥΓ. πάντως η Ντόροθυ μπορεί να μας κατατοπίσει για τα περίεργα γούστα των μαθητών του κολλεγίου στον καφέ τουλάχιστον ???:haha::bleh:

ANEL

Member
Καποτε το Κολλεγιο αναμφισβητητα υπηρξε το σχολειο της πνευματικης ελιτ, τοσο σε σχεση με τους διδασκοντες, ας μην ξεχναμε οτι και ο Καρολος Κουν υπηρξε καθηγητης και υπευθυνος του θεατρικου ομιλου του σχολειου, οσο και σε επιπεδο αποφοιτων. Ενδεικτικα αναφερω τον Κορνηλιο Καστοριαδη που φοιτησε στο σχολειο αυτο. Υπαρχουν και αλλα απειρα παραδειγματα, τα περισσοτερα θετικα και αλλα ομως αρνητικα, σε σχεση με τους αποφοιτους.
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,εκτός από μια" πολύ μικρή" λεπτομέρεια.
εγώ νομίζω πως τελικά και αυτό μας αφορά άμεσα κι ας μη στέλνουμε εκεί τα παιδιά μας.και αυτό γιατί, ακόμα και ότι γίνεται σε ένα χώρο τόσο ξένο προς εμάς,αυτό αντανακλά την εικόνα της δικής μας κοινωνίας.(όπως έγραψες ι το γεγονός αυτό δείχνει τον ξεπεσμό στον οποίο βρισκόμαστε,σαν κοινωνία πάντα).:)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom