• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

"Εθνικά πιάτα" χωρών

marian23

Member
Μηνύματα
63
Likes
762
Επόμενο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΜΑΙΑΜΙ
Ταξίδι-Όνειρο
ΒΙΕΤΝΑΜ
Η όψη του είναι επιεικώς άθλια ως τρομακτική όπως είναι νοστιμότατο. Έχει σφιχτό συμπαγές κρέας αλλά όχι στεγνό και στον φούρνο που τουλάχιστον εγώ το έφαγα καλυμμένο με φρέσκιες ντομάτες και κρεμμύδι έγινε λουκούμι!
Στον κόλπο της Ιερισσού το ψαρεύουμε κατά καιρούς το καλοκαίρι με συρτή αφρού.πολυ νόστιμο ψάρι,εμείς το κάνουμε γούνα στα κάρβουνα με λαδολεμονο..
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πραγματι συμπαγές, αλλά όχι στεγνό, και πολύ νόστιμο το δελφινόψαρο.


Ένα από τα ψάρια μεσαίου μεγέθους που βρίσκεις στο Μπαρμπέιντος είναι το μπαρακούντα.

Great_Barracuda_off_the_Netherland_Antilles.jpg


Τα μεγαλύτερα μπαρακούντα, πάνω από 1 μέτρο, δεν τρώγονται γιατί λέει συγκεντρώνουν μια τοξίνη. Όμως στην ψαραγορά έχει μικρότερα.

IMG_2753(1).JPG


Ζήτησα ένα να μου το κόψουν στην μέση για να χωράει στο ταψί και το έκανα με δεντρολόβανο και γλυκοπατάτες στον φούρνο.

IMG_1858(2).JPG


Άσπρο κρέας και ευχάριστη γέυση, λίγο προς το άγευστο. Το συνόδεψα με την εξαιρετική μπίρα Deputy, γιατί αν δεν είσαι ο σερίφης, τουλάχιστον να είσαι ο deputy. :)

IMG_2756(1).JPG


---


Μια άλλη μέρα πήγα στον φούρνο και ρώτησα για τις αλμυρές πίτες που κάνουν. Μου έκανε εντύπωση η salt fish pie και πήρα να δοκιμάσω:

IMG_2773(1).JPG


To salt fish είναι λευκό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρος, αλατισμένος και αποξηραμένος και ψιλοκομμένος. Παράξενη φάση η πίτα, συνηθίζεται μετα από λίγο, και η πικάντικη πιπεριά που έχει μέσα το κάνει πιο νόστιμο.

---

Για να σβήσουμε το πικάντικο θα φάμε και το πιο ωραίο φρούτο (προσωπική άποψη) του Μπαρμπέιντος που είναι η παπάγια (pawpaw το λένε οι ντόπιοι).

Το πήρα από υπέθριο πάγκο , όπου μου είπαν να το αφήσω ακριβώς 2 μέρες εκτός ψυγείου για να ωριμάσει. Οπότε, ενώ ήταν πράσινη, έγινε έτσι:

IMG_2747(1).JPG


Μετά να το κόψω στην μέση και να αφαιρέσω με κουτάλι τα σπόρια και τέλος να κόψω και να πετάξω την φλούδα.

IMG_2748(1).JPG


IMG_2749(1).JPG
 
Last edited:

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Πραγματι συμπαγές, αλλά όχι στεγνό, και πολύ νόστιμο το δελφινόψαρο.


Ένα από τα ψάρια μεσαίου μεγέθους που βρίσκεις στο Μπαρμπέιντος είναι το μπαρακούντα.

View attachment 341138

Τα μεγαλύτερα μπαρακούντα, πάνω από 1 μέτρο, δεν τρώγονται γιατί λέει συγκεντρώνουν μια τοξίνη. Όμως στην ψαραγορά έχει μικρότερα.

View attachment 341140

Ζήτησα ένα να μου το κόψουν στην μέση για να χωράει στο ταψί και το έκανα με δεντρολόβανο και γλυκοπατάτες στον φούρνο.

View attachment 341139

Άσπρο κρέας και ευχάριστη γέυση, λίγο προς το άγευστο. Το συνόδεψα με την εξαιρετική μπίρα Deputy, γιατί αν δεν είσαι ο σερίφης, τουλάχιστον να είσαι ο deputy. :)

View attachment 341141

---


Μια άλλη μέρα πήγα στον φούρνο και ρώτησα για τις αλμυρές πίτες που κάνουν. Μου έκανε εντύπωση η salt fish pie και πήρα να δοκιμάσω:

View attachment 341142

To salt fish είναι λευκό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρος, αλατισμένος και αποξηραμένος και ψιλοκομμένος. Παράξενη φάση η πίτα, συνηθίζεται μετα από λίγο, και η πικάντικη πιπεριά που έχει μέσα το κάνει πιο νόστιμο.
Μπαρακούντα δεν έχω φάει και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω και αν θα ήθελα.

Αυτή η πιτούλα όμως με τον μπακαλιάρο μοιάζει νοστιμότατη. Δεν ξέρω αν έχεις βρεθεί ποτέ Κεφαλλονιά αλλά ένα από τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού είναι και η μπακαλιαρόπιτα ή μπακαλεόπιτα όπως την λένε οι ντόπιοι.

df8b9b6ba0b1bbcdb84d0a15a93ba341_XL.jpg


Είναι μια πίτα που έφτιαχνε η νόνα μου παραδοσιακά του Άι Γιαννιού στις 7 Γενάρη αλλά που την τιμούσαμε και αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Αργότερα έμαθα να την φτιάχνω κι εγώ και όποτε αγοράσω μπακαλιάρο φτιάχνω κι ένα μικρό ταψάκι για συνοδευτικό.

Το ζυμάρι γίνεται με λάδι και κρασί φτιάχνοντας ένα φύλλο για κάτω και ένα για πάνω, και η υφή του είναι τριφτή περίπου σαν τάρτας αλλά πιο λιπαρή και τραγανή.
Στη γέμιση εκτός φυσικά από τον μπακαλιάρο που τον αχνίζουμε και τον ξεψαχνίζουμε μπαίνει φρέσκια ντομάτα και πελτές, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ρύζι καρολίνα για σώμα και για να τραβήξει τα υγρά και τα απαραίτητα αρωματικά που είναι ο μάραθος, ο μαϊντανός και το κυριότερο το σάψιχο κοινώς μαντζουράνα που εκτοξεύει τα αρώματα και τη γεύση αυτής της πίτας.
Αν ποτέ βρεθείς λοιπόν στην Κεφαλλονιά μην παραλείψεις να την δοκιμάσεις αν δεν το έχει ήδη κάνει.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Το "εθνικό" φαγητό των Μπαρμπαντιανών είναι το Cou-Cou.

Τι είναι το Cou-Cou; Γίνεται από καλαμποκάλευρο (cornmeal) και μπάμιες (okra). Βασικά σαν το δικό μας κατσαμάκι με αναμεμειγμένες κομμένες μπάμιες μέσα - και ενδεχομένως και άλλα λαχανικά.

Εδώ μια ενδεικτική συνταγή: Barbados Recipes: Cou Cou

Στο πρώτο ξενοδοχείο που έμεινα (Worthing Court Apartment Hotel) η μαγείρισα ήταν εξαιρετική. Το παρακάτω είναι Cou Cou με φέτα βασιλικό σκουμπρί και ψιλοκομμένο παστό μπακαλιάρο.

IMG_1387(2).JPG


Το βασιλικό σκουμπρί (βλ. φωτό κάτω) το δοκίμασα και μόνο του, αλλά δεν είναι τελικά του γούστου μου.

Scomberomorus_cavalla.png


Αντιθέτως έφαγα πολύ ξιφία, από τον οποίο "βρωμάει" το νησί.

---

Μια άλλη μέρα η ίδια μαγείρισσα ετοίμασε ένα επίσης πολύ παραδοσιακό φαγητό του Μπαρμπέιντος που λέγεται Souse (προφέρεται σάους)

IMG_1465 (Edited).JPG


Το Souse είναι χοιρινό ...τουρσί με συνοδεία μαύρη πικάντικη πουτίνγκα. Ενδιαφέρουσα αλλά έντονη εμπειρία αλλά δεν ξέρω αν θα ξαναέτρωγα.

Συνοδευτικό του souse ήταν το λεγόμενο breadfruit, ένα φρούτο με γεύση ψωμί που το φέραν από τον Ειρηνικό για να ταϊσουν φτηνά τους σκλάβους. Καλό για συνοδευτικό.

---

Αποκλειστικά για τους φίλους του ανανά. Μια πίτσα με ανανά, χυμό ανανά από την τοπική αλυσίδα fast food Chefette δίπλα στο κύμα. Και μετά φρεσκο ανανά από το ψυγείο κομμένο σε φέτες για επιδόρπιο.

IMG_1684(2).JPG


Αγαπάμε ανανά!
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Μπαρακούντα δεν έχω φάει και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω και αν θα ήθελα.

Αυτή η πιτούλα όμως με τον μπακαλιάρο μοιάζει νοστιμότατη. Δεν ξέρω αν έχεις βρεθεί ποτέ Κεφαλλονιά αλλά ένα από τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού είναι και η μπακαλιαρόπιτα ή μπακαλεόπιτα όπως την λένε οι ντόπιοι.

View attachment 341156

Είναι μια πίτα που έφτιαχνε η νόνα μου παραδοσιακά του Άι Γιαννιού στις 7 Γενάρη αλλά που την τιμούσαμε και αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Αργότερα έμαθα να την φτιάχνω κι εγώ και όποτε αγοράσω μπακαλιάρο φτιάχνω κι ένα μικρό ταψάκι για συνοδευτικό.

Το ζυμάρι γίνεται με λάδι και κρασί φτιάχνοντας ένα φύλλο για κάτω και ένα για πάνω, και η υφή του είναι τριφτή περίπου σαν τάρτας αλλά πιο λιπαρή και τραγανή.
Στη γέμιση εκτός φυσικά από τον μπακαλιάρο που τον αχνίζουμε και τον ξεψαχνίζουμε μπαίνει φρέσκια ντομάτα και πελτές, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ρύζι καρολίνα για σώμα και για να τραβήξει τα υγρά και τα απαραίτητα αρωματικά που είναι ο μάραθος, ο μαϊντανός και το κυριότερο το σάψιχο κοινώς μαντζουράνα που εκτοξεύει τα αρώματα και τη γεύση αυτής της πίτας.
Αν ποτέ βρεθείς λοιπόν στην Κεφαλλονιά μην παραλείψεις να την δοκιμάσεις αν δεν το έχει ήδη κάνει.
Έχω πάει Κεφαλλονιά, χωρίς να συναντήσω την συγκεκριμένη νοστιμιά, αλλά τώρα έχω ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναπάω!
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Έχω πάει Κεφαλλονιά, χωρίς να συναντήσω την συγκεκριμένη νοστιμιά, αλλά τώρα έχω ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναπάω!
Φυσικά και να ξαναπάς και όχι μόνο για την μπακαλιαρόπιτα. Η λατρεμένη μου Κεφαλλονιά έχει πολλά χαρίσματα εκτός από τις νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές της και το καλό κρασί!
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Το "εθνικό" φαγητό των Μπαρμπαντιανών είναι το Cou-Cou.

Τι είναι το Cou-Cou; Γίνεται από καλαμποκάλευρο (cornmeal) και μπάμιες (okra). Βασικά σαν το δικό μας κατσαμάκι με αναμεμειγμένες κομμένες μπάμιες μέσα - και ενδεχομένως και άλλα λαχανικά.

Εδώ μια ενδεικτική συνταγή: Barbados Recipes: Cou Cou

Στο πρώτο ξενοδοχείο που έμεινα (Worthing Court Apartment Hotel) η μαγείρισα ήταν εξαιρετική. Το παρακάτω είναι Cou Cou με φέτα βασιλικό σκουμπρί και ψιλοκομμένο παστό μπακαλιάρο.

View attachment 341181

Το βασιλικό σκουμπρί (βλ. φωτό κάτω) το δοκίμασα και μόνο του, αλλά δεν είναι τελικά του γούστου μου.

View attachment 341183

Αντιθέτως έφαγα πολύ ξιφία, από τον οποίο "βρωμάει" το νησί.

---

Μια άλλη μέρα η ίδια μαγείρισσα ετοίμασε ένα επίσης πολύ παραδοσιακό φαγητό του Μπαρμπέιντος που λέγεται Souse (προφέρεται σάους)

View attachment 341182

Το Souse είναι χοιρινό ...τουρσί με συνοδεία μαύρη πικάντικη πουτίνγκα. Ενδιαφέρουσα αλλά έντονη εμπειρία αλλά δεν ξέρω αν θα ξαναέτρωγα.

Συνοδευτικό του souse ήταν το λεγόμενο breadfruit, ένα φρούτο με γεύση ψωμί που το φέραν από τον Ειρηνικό για να ταϊσουν φτηνά τους σκλάβους. Καλό για συνοδευτικό.

---

Αποκλειστικά για τους φίλους του ανανά. Μια πίτσα με ανανά, χυμό ανανά από την τοπική αλυσίδα fast food Chefette δίπλα στο κύμα. Και μετά φρεσκο ανανά από το ψυγείο κομμένο σε φέτες για επιδόρπιο.

View attachment 341185

Αγαπάμε ανανά!
Απο τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δίνεις θα χαρακτήριζα την κουζίνα τους κυρίως κρεολική με έμφαση στο αύθονο ψάρι που λογικά διαθέτουν και συμπέρανα πως σίγουρα δεν θα έμενα νηστική αν πήγαινα κάποτε.
Αυτό το coucou θα το έτρωγα με περίσσια ευχαρίστηση εφόσον έχει και τόνο με μπακαλιάρο από πάνω .Διάβασα την συνταγή και δείχνει απλή. Ίσως και να πειραματιστώ να το φτιάξω.

Το Σάους με το παστό χοιρινό δεν μου έκανε κλικ αλλά είμαι περίεργη να δοκιμάσω το φρουτόψωμο. Πριν διαβάσω την περιγραφή και όταν είδα την φωτογραφία πίστεψα πως είναι κάποιο είδος ψωμιού μαγειρεμένου ίσως στον ατμό και κομμένο σε φέτες όπως τα τσέχικα κνεντλίκι που συνοδεύουν το γκούλας.

Η πανδεσία ανανά σε συνδυασμό με την ειδυλιακή παραλία σε φόντο με γονάτισε!
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.053
Likes
28.436
Τα μεγαλύτερα μπαρακούντα, πάνω από 1 μέτρο, δεν τρώγονται γιατί λέει συγκεντρώνουν μια τοξίνη. Όμως στην ψαραγορά έχει μικρότερα.
Την πρώτη φορά που είχαμε πάει στην Καραιβική, είχαμε κανονίσει να πάμε για ψάρεμα ξιφία.
Πρωινή αναχώρηση ,αλλά δυστυχώς είχε πολύ χάλια καιρό και τα παιδιά λίγο ανακατεύτηκαν.
Ο κάπτεν έριξε την ιδέα να πάμε από την άλλη μεριά που κατά την γνώμη του (είχε δίκιο)
θα είχε καλύτερο καιρό, αλλά θα ήταν μόνο μέρος για μπαρακούντα.
Όταν φτάσαμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έπιασα ένα πολύ μεγάλο.
Χαρά εγώ καμάρωνα σαν γύφτικο σκεπάρνι ,φωτογραφίες ,βίντεο κλπ
Έπαθα έμφραγμα όταν τον είδα να το πετάει πίσω στην θάλασσα.
Όλη η οικογένεια είχε πιάσει τουλάχιστον από ένα κι αυτός τον χαβά του μέσα στο νερό
τα ξαναέριχνε.
Ρε φίλε τι κάνεις ; Πας καλά; Και εκεί μου εξήγησε ότι τα πολύ μεγάλα δεν τρώγονται.
Και τα μικρά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Πάντως αν έπιανα κανένα μικρό, θα το έτρωγα ωμό.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Πρόσφατα φάγαμε Couscous bel Djej ,ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα και σήμα κατατεθέν της Μάγκρεμπ κουζίνας σε άπειρες παραλλαγές.


IMG_20210318_164503.jpg

To couscous όλοι το ξέρετε οπότε δεν χρειάζεται μετάφραση bel Djej σημαίνει με κοτόπουλο.
Είναι μια πολύ νόστιμη και ελαφριά εκδοχή τους δημοφιλούς παραδοσιακού πιάτου couscous που από ότι λέγεται μπορείτε να το βρείτε σε πάνω από 100 παραλλαγές και ένα από τα βασικά υλικά που έθρεψε και μεγάλωσε πολλές γενιές στην Β.Αφρική.

Το κουσκους μαγειρεύεται στον ατμό σε ειδικά διπλά σκεύη στα οποία στο κάτω μέρος μαγειρεύεται η σάλτσα με τα λαχανικά και το κρέας και στο πάνω που έχει διάτρητο πάτο ατμίζουμε το κουσκους που αποκτά αρώματα από τα υλικά που μαγειρεύουμε από κάτω.

Το κουσκους που βρίσκουμε συνήθως στην Ελλάδα είναι γαλλικής γνωστής αλυσίδας και όπως συστήνουν στη συσκευασία απλώς το μουλιάζεις και καυτό νερό μέχρι να φουσκώσει αλλά πιστέψτε με αυτός ο τρόπος μαγειρέματος αφαιρεί πολύ από την γεύση και την υφή που πρέπει κανονικά να έχει το κουσκους.
Εξαιτίας του ότι τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν κουσκουσιέρα (το ειδικό σκεύος που προανέφερα) οδήγησε σε αυτή τη λύση του προ μαγειρεμένου στην ουσία κουσκους που το ζωντανεύουμε με μούλιασμα.

Η σάλτσα στο συγκεκριμένο που φτιάξαμε είναι πολύ εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε άνετα στο σπίτι.
Το βασικό υλικό είναι το κοτόπουλο. μπούτια κατά προτίμηση αλλά μπορείτε και στήθος αρκεί να μην το παραβράσετε και στεγνώσει.
Σωτάρουμε το κρέας σε λίγο λάδι μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα απαραίτητα μπαχαρικά που είναι μαύρο πιπέρι, κουρκουμά, τζίντζερ, ξυλο κανέλας. δάφνη,ελάχιστη γλυκιά πάπρικα ή εναλλακτικά αν έχετε μείγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούντ που πλέον μπορείτε να το βρείτε και σε μεγάλα μπαχαράδικα.

Δουλεύουμε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι μουλιασμένα ρεβίθια, καρότα κομμένα κατά μήκος στη μέση και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και 15-20 λεπτά αργότερα προσθέτουμε μία ολόκληρη πράσινη καυτερή πιπεριά ,τα κολοκυθάκια και το ραπάνι κομμένο σε χοντρές ροδέλες. Μπορείτε να βάλετε και ρέβα αντί για το μακρύ λευκό ραπάνι που συνήθως χρησιμοποιούν.
Σε 10 λεπτά το πολύ είναι έτοιμο.
Παράλληλα έχει ετοιμάσει το κουσκους και το σερβίρετε σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα και γαρνίρετε με τα λαχανικά και τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε ένα ξεχωριστό μπολ σερβίρετε μια ποσότητα από την σάλτσα ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει πάνω στο κουσκούς και φυσικά την καυτερή πάστα χαρίσσα για όσους το θέλουν καυτερό.

IMG_20210318_164412.jpg


Παραδοσιακά η πιατέλα μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και τρώνε όλοι από το μέρος της πιατέλας που έχουν μπροστά τους. Μπορείτε όμως να το σερβίρετε και σε ατομικά πιάτα με τον ίδιο τρόπο σε μικρότερες μερίδες.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Την περασμένη εβδομάδα βρήκα ολοζώντανες σαρδέλες στην λαϊκή και αμέσως μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά της Μάγρεμπ κουζίνας.

Tajine de boulettes de sardines à la sauce tomate!

33260241_p.jpg


(μτφ) Ταζίν με κεφτεδάκια σαρδέλας σε σάλτσα ντομάτας.


Ένα πιάτο που είναι διαδεδομένο σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και διαφέρει ελάχιστα στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται και φυσικά μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις δικές σας προτιμήσεις.
Στην Τυνησία που ως γνωστόν αγαπάνε πολύ τη Χαρίσα το κάνουν μπαρούτι και παρόλο που αγαπώ τα καυτερά δεν μπόρεσα να το φάω. Η συνταγή που ακολούθησα είναι λιγότερο καυτερή αλλά πολύ αρωματική και γευστική με τα απαραίτητα μπαχαρικά που πρέπει να μπουν στη συνταγή.
Αν εξαιρέσουμε τον κόπο και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να φιλετάρετε και να ψιλοκόψετε τις σαρδέλες είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή. Προσωπικά όταν αποφασίζω να το φτιάξω κάνω πάντα μεγαλύτερη ποσότητα και καταψύχω αλευρωμένα τα κεφτεδάκια σαρδέλας για επόμενα μαγειρέματα όπου θα χρειαστεί να φτιάξω μόνο την σάλτσα για να τα ρίξω μέσα.
Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.

Απαραίτητα πρέπει να προμηθευτείτε πολύ φρέσκια σαρδέλα την οποία και θα φιλετάρετε αμέσως μετά την αγορά και πριν μαλακώσει.

IMG_20210404_110213.jpg


Με ένα καλό μαχαίρι θα την ψιλοκόψετε σε μικρά κομματάκια μεγέθους φουντουκιού, όχι πιο μικρά γιατί με το ζύμωμα θα σας γίνει λάσπη και την πασπαλίζετε με 5-6 σκελίδες περασμένο από πρέσα σκόρδο και την βάζετε στο ψυγείο.

IMG_20210404_111758.jpg


Όσο το μείγμα σαρδέλας περιμένει στο ψυγείο. σηκώνουμε μανίκια και ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά και τις πρασινάδες.
Η αναλογία που δίνω είναι για 2 κιλά σαρδέλες πριν το καθάρισμα οπότε προσαρμόστε ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο μάτσο μαιντανό, 6-7 πράσινα κρεμμυδάκια και μισό μάτσο φρέσκο κόλιανδρο ( μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με έξτρα μαιντανό αν δεν σας αρέσει).
Σε ένα πιάτο ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά που θα μπουν στο μείγμα της σαρδέλας.

IMG_20210404_112249.jpg


2 κ.γλ ή λιγότερο αν δεν αγαπάτε τα καυτερά, σκόνη Χαρίσα ή νιφάδες τσίλι
2 κ.γλ κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.γλ αλάτι
2 κ.γλ μαύρο πιπέρι
2 κ.γλ γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ κύμινο σκόνη
1 κ.γλ σκόνη σκόρδο
1 κ.γλ σκόνη κουρκουμά
1 κ.γλ σκόνη Τζίντζερ
1/2 κ. γλ κανέλα σκόνη
Μην σας φαίνονται πολλά. Αυτά είναι που θα δέσουν το μείγμα και θα δώσουν την χαρακτηριστική γεύση και άρωμα και μέσα στη σάλτσα.

IMG_20210404_112448.jpg


Βάζουμε το μείγμα της σαρδέλας που είχαμε αφήσει στο ψυγείο σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα μαιντανοκρέμμυδα, ένα αυγό, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και περίπου μισό φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ζωηρά με το χέρι για κανένα δεκάλεπτο μέχρι να φτάσουμε σε ένα μείγμα που θυμίζει το μείγμα για μπιφτέκια. Όχι πολύ νερουλό αλλά ούτε και σφιχτό. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε το ελάχιστο 2 ώρες στο ψυγείο. Μπορείτε να το φτιάξετε και από το προηγούμενο βράδυ και να το μαγειρέψετε την επόμενη μέρα ακόμα.
Σε κάποιες παραλλαγές του πιάτου βάζουν και μισοβρασμένο ρύζι όπως στα δικά μας γιουβαρλάκια για οικονομία και για να σφίξει το μείγμα αλλά εγώ δεν το προτείνω. Βάζουμε φρυγανιά μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

IMG_20210404_112758.jpg


Μετά απο τις 2 ώρες ή ολόκληρο το βράδυ πλάθουμε με βρεγμένα χέρια μικρά κεφτεδάκια που τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε μια φαρδιά πιατέλα.
Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να καταψύξετε σε ένα πλατύ σκεύος όσα θέλετε και εφόσον παγώσουν να τα φυλάξετε σε σακουλάκια στον καταψύκτη σας για επόμενα μαγειρέματα.
Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε χωρίς σάλτσα και απλά να τα τηγανίσετε σε ελαιόλαδο για να τα απολαύσετε ως σπέσιαλ πικάντικο μεζεδάκι με το ουζάκι, την μπύρα ή το κρασάκι σας.

Η σάλτσα είναι μια τυπική μεσογειακή σάλτσα ντομάτας με την προσθήκη σκόρδου,γλυκιάς πάπρικας,μαυροπίπερου, δάφνης, λίγης ρίγανης και έξτρα χαρίσα αν το θέλετε καυτερό. Δεν χρειάζονται άλλα μπαχαρικά γιατί έτσι και αλλιώς θα τραβήξει απο τα μπόλικα μπαχαρικά που είχαμε βάλει στα κεφτεδάκια.

Εφόσον ετοιμάσετε τη σάλτσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (σωτέζα) και πριν πήξει τελείως τακτοποιείτε τα αλευρωμένα σαρδελοκεφτεδάκια σας με απαλές κινήσεις μέχρι να καλυφθούν μέχρι τη μέση με την σχετικά νερουλή σάλτσα όπου και θα μαγειρευτούν.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά μαγειρεύετε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και καλή σας όρεξη!

Βρήκα κι ένα βίντεο στα γαλλικά για να δείτε τα στάδια της προετοιμασίας αν δεν σας έφτασε η περιγραφή.



Εμείς τα φτιάξαμε κοκκινιστά και τα συνοδεύσαμε με ένα λευκό αρωματικό ρύζι μπασμάτι πασπαλισμένα με φρέσκο μαϊντανό. Μπορείτε να τα φάτε και σκέτα με φρέσκο ψωμάκι για βούτες.

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να τα φτιάξουν!
 
Last edited:

panpan

Member
Μηνύματα
7.053
Likes
28.436
Σωτάρουμε το κρέας σε λίγο λάδι μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα απαραίτητα μπαχαρικά που είναι μαύρο πιπέρι, κουρκουμά, τζίντζερ, ξυλο κανέλας. δάφνη,ελάχιστη γλυκιά πάπρικα ή εναλλακτικά αν έχετε μείγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούντ που πλέον μπορείτε να το βρείτε και σε μεγάλα μπαχαράδικα.
Πριν λίγες ημέρες μας είχε καλεσμένους μια φίλη Μαροκάνα μ αυτό το φαγητό . Ξέροντας ότι μου αρέσει ο κουρκουμάς (τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά) είχε βάλει λίγο παραπάνω και δυο
ημέρες τα υγρά απόβλητα (sic) ήταν χρωματιστά.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ σερβίρετε μια ποσότητα από την σάλτσα ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει πάνω στο κουσκούς και φυσικά την καυτερή πάστα χαρίσσα για όσους το θέλουν καυτερό.
Μ αρέσει το καυτερό, αλλά το παράκανα και έκλαψα. Αναγκάστηκα να πιώ μερικές μπύρες να συνέλθω.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Πριν λίγες ημέρες μας είχε καλεσμένους μια φίλη Μαροκάνα μ αυτό το φαγητό . Ξέροντας ότι μου αρέσει ο κουρκουμάς (τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά) είχε βάλει λίγο παραπάνω και δυο ημέρες τα υγρά απόβλητα (sic) ήταν χρωματιστά.
Μ αρέσει το καυτερό, αλλά το παράκανα και έκλαψα. Αναγκάστηκα να πιώ μερικές μπύρες να συνέλθω.
Πολύ καλά κάνεις και χρησιμοποιείς τον κουρμουμά συχνά. Είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα της φύσης με πολλά οφέλη. Κι εμείς τον αγαπάμε ιδιαίτερα. Οι Μαροκινοί βέβαια μερικές φορές το παρακάνουν στις ποσότητες σε σημείο που πολλές φορές καλύπτει κάθε άλλη γεύση.
Όσο για τα καυτερά και ιδιαίτερα για την Χαρίσα που εμείς την τρώμε με τα κιλά θα σου πω ένα κόλπο αν το παρακάνεις. Δοκίμασε να πιείς μισό ποτήρι γάλα αντί για μπύρες νερά αναψυκτικά που κάνουν το κάψιμο χειρότερο ή ιδανικότερα φάε αμέσως 2-3 χουρμάδες και θα σου πάρουν όλη την κάψα! Δοκιμασμένο. ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.158
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom