underwater
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ανταρκτική
Ένα ταξίδι βγαλμένο από παραμύθι! Έτσι περίμενα το Ιράν!
Η γοητεία που μου ασκεί η Ανατολή είναι γνωστή και δεδομένη, οπότε υπήρχε εξαρχής ένας πολύ καλός λόγος να έχω υψηλές προσδοκίες! Οι εμπειρίες που μου είχαν διηγηθεί άνθρωποι που ξέρω κι εμπιστεύομαι δρούσαν αθροιστικά ως προς αυτό, ενώ τα όσα είχα διαβάσει με είχαν ήδη μεταφέρει νοερά στα μέρη εκείνα: επιβλητικά τζαμιά, δαιδαλώδεις αγορές, πόλεις χτισμένες στην έρημο, ζωροαστρικές κοινότητες, για να μη μιλήσω για το περίφημο Ισφαχάν, «το ήμιση του κόσμου», το οποίο είχε πάρει μέσα μου μυθικές διαστάσεις από την παιδική μου ακόμα ηλικία!
Τα παραπάνω έκανε να φαντάζουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα η ανεξάντλητη περιέργειά μου για την καθημερινότητα της χώρας, την εμποτισμένη με τους γραπτούς και άγραφους νόμους του καθεστώτος. Δεδομένα όπως το υποχρεωτικό hijab, οι αυστηρές ισλαμικές ποινές, η θρησκευτική αστυνομία, η λογοκρισία και ούτω καθεξής, σε συνδυασμό με την «άλλη», την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων πίσω από τους τοίχους των σπιτιών, με έκαναν να προσμένω να αντικρύσω κάτι πρωτόγνωρο.
Έτσι, όταν έκλεινα το αεροπορικό μου εισιτήριο τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο ενθουσιασμός μου ήταν απερίγραπτος! «Περσία, έρχομαι»! Όταν η αδερφή μου αποφάσισε να με ακολουθήσει, έγινε ακόμα μεγαλύτερος (ναι, το αρχικό μου πλάνο ήταν να πάω μόνη!). Όταν πάλι ανακάλυψα ότι το ταξίδι μας θα έπεφτε πάνω στην περίφημη ιρανική Πρωτοχρονιά, το Nowruz, άρχισα να περιμένω κάτι απίστευτα μοναδικό και ιδιαίτερο (άλλωστε το couchsurfing και κατά συνέπεια η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους θεωρούνταν εξαρχής επιβεβλημένα για αυτό το ταξίδι).
Ανταποκρίθηκε λοιπόν το Ιράν στις προσδοκίες μου; Και ναι και όχι.
Ναι, ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Ναι, έμαθα πολλά. Ναι, βίωσα κάποιες πολύ ιδιαίτερες εμπειρίες και έθιμα. Και ναι, κάποια μέρη που είδα με εντυπωσίασαν.
Όμως παράλληλα είχα ήδη ακούσει και διαβάσει τόσα, που τίποτα δεν με εξέπληξε. Ωραία αρχιτεκτονική, είχα όμως ήδη ταξιδέψει αρκετά στη Μ. Ανατολή για να ενθουσιαστώ. Ενδιαφέρουσα η Περσέπολη, πόσο όμως να συγκινηθώ όταν λίγους μήνες πριν ήμουν στην Πέτρα; Η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν όντως φιλόξενοι και καλοπροαίρετοι, βίωσα όμως και κάποιες πολύ άσχημες εμπειρίες. Και ναι, η κουλτούρα είναι διαφορετική από την αραβική, αλλά και πάλι δεν ένιωσα αυτό το τόσο αλλιώτικο, «μυστηριακό» που περίμενα.
Γενικά τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα, παρότι το πρόσημο παραμένει θετικό.
Ο λόγος που ξεκινώ λοιπόν αυτή την ιστορία, αν και έχουν ήδη γραφτεί τόσες για το Ιράν, είναι για να παρουσιάσω την δική μου οπτική. Επίσης για να δώσω τα «φώτα» μου σε όσες γυναίκες ταξιδέψουν μόνες ή με γυναικεία παρέα στα πλαίσια ανεξάρτητου ταξιδιού. Όσες μέρες έμεινα στη χώρα δεν είδα άλλες γυναίκες πέρα από εμένα και την αδερφή μου να ταξιδεύουν χωρίς αντρική συντροφιά. Ούτε μία! Παραξενεύτηκα, αλλά κατάλαβα ότι οι travel bloggers που έχουν πάει solo εκεί κι έχουν γράψει τις ιστορίες τους είναι μάλλον η εξαίρεση. Και σίγουρα το Ιράν είναι μια κατά γενική ομολογία ασφαλής χώρα, παρ’ όλα αυτά η πατριαρχία ζει και βασιλεύει, κάτι που κι εμείς βιώσαμε σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι λεπτομέρειες στη συνέχεια!
Last edited: