• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Για ποιον/ποιους λόγους δεν είναι δημοφιλή κάποια νησιά;

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.614
Likes
22.499
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σαμοθράκη....
Ένα ορεινό νησί με πλούσια δάση, μοναδικής φυσικής ομορφιάς!!!!!!!!!!! Ένα νησί χωρίς παραλίες....αλλά το υγρό στοιχείο είναι τόσο έντονο και τόσο "αλλιώτικο" απο τα ελληνικά δεδομένα, που κάνει το νησί να μοιάζει με παράδεισο!!!!
Εκεί θα δει κανείς το υπέροχο Ιερό των Μεγάλων Θεών!.....ένα μεγάλο ιερό, το οποίο υπήρξε τόπος λατρείας αφιερωμένος στα Καβείρια Μυστήρια από τον 5ο αι.π.Χ μέχρι τον 4ο αι.μ.Χ. Ένα ιερό που κρατάει μία θέση κενή.....μία ελεύθερη θέση που ανήκει στη περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης!
Τουριστικό προορισμός;;;;.....ούτε καν.....
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.495
Likes
3.953
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Αν και στη Σάμο ειδικά δεν έχω πάει και δεν μπορώ απόλυτα να εκφέρω άποψή, πιστεύω πως το ότι κάποιοι τόποι δεν "ακούγονται" ή δεν είναι τόσο δημοφιλείς, οφείλεται σε μια συνάρτηση πολλών παραγόντων
1) Ενδιαφέρον του ντόπιου πληθυσμού για τον τουρισμό, και ύπαρξη στοχευμενων μαρκετινιστικων δράσεων. Εάν δεν ενδιαφέρεσαι σοβαρά, και δεν κάνεις σοβαρές ενέργειες στην αγορά, ο κόσμος δεν θα σε μάθει και δεν θα έρθει. Για παράδειγμα έχω βρεθεί στη Χίο και πραγματικά είδα ένα νησί όπου μάλλον λίγος κόσμος ενδιαφερόταν σοβαρά για τον τουρισμό: ας είναι καλά τα λεφτά από τη θάλασσα, η επιδότηση της μαστιχας, και- τα τελευταία χρόνια- τα λεφτά από παρελκομενες δραστηριότητες που σχετίζονται με το προσφυγικο.
2) Σχέση "ποιοτητας- τιμής" με την ευρύτερη έννοια. Ας μη γελιόμαστε, την τελευταία δεκαετία το πορτοφόλι του Έλληνα χτυπήθηκε ανελέητα. Ακόμα και "κλασικοί τουριστικοι" προορισμοι, όπως η Ρόδος και η Κως, στην πραγματικότητα έπαψαν να είναι τοσο δημοφιλείς στους Έλληνες, όσο ήταν στο παρελθόν. Και πώς να είναι, εάν συνειδητοποιήσει κανείς το δυσαναλογα υψηλό μεταφορικό κόστος από Αθήνα/Θεσσαλονίκη για αυτά τα νησιά μαζί με αυτοκίνητο (Η έστω και με ενοικίαση αυτοκινήτου), που είναι απαραίτητο ειδικά για μια οικογένεια. Καλύτερα λοιπόν και πιο safe - σκέφτονται κάποιοι- στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες ή στην Πελοπόννησο.
Πάντως να πω κάπου εδώ ότι στην πλειονότητα των ελληνικών νησιών βλέπεις να προωθούνται καποιες μορφές τουρισμού. Στην πράξη, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας (καλοκαίρια 2018, 2019) δεν υπήρχε ελληνικό νησί που να μην είχε- έστω και σε κάποιο βαθμό- κάποιου τύπου τουριστική κινηση
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.029
Likes
13.054
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Σαμοθράκη....
Ένα ορεινό νησί με πλούσια δάση, μοναδικής φυσικής ομορφιάς!!!!!!!!!!! Ένα νησί χωρίς παραλίες....αλλά το υγρό στοιχείο είναι τόσο έντονο και τόσο "αλλιώτικο" απο τα ελληνικά δεδομένα, που κάνει το νησί να μοιάζει με παράδεισο!!!!
Εκεί θα δει κανείς το υπέροχο Ιερό των Μεγάλων Θεών!.....ένα μεγάλο ιερό, το οποίο υπήρξε τόπος λατρείας αφιερωμένος στα Καβείρια Μυστήρια από τον 5ο αι.π.Χ μέχρι τον 4ο αι.μ.Χ. Ένα ιερό που κρατάει μία θέση κενή.....μία ελεύθερη θέση που ανήκει στη περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης!
Τουριστικό προορισμός;;;;.....ούτε καν.....
Οκ, αλλά η Σαμοθράκη δεν είναι στην κατηγορία Σάμου, καθώς είναι πολύ δημοφιλές νησί.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.614
Likes
22.499
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Οκ, αλλά η Σαμοθράκη δεν είναι στην κατηγορία Σάμου, καθώς είναι πολύ δημοφιλές νησί.
Είναι η Σαμοθράκη δημοφιλές νησί; :shock: για μη δημοφιλές το έγραψα, αλλά δεν θα επιμείνω γιατί δεν το κατέχω και πολύ με τα νησιά. Δεν είμαι από αυτούς που διαλέγουν ένα νησί για τις παραλίες και για να πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι η Σάμος είναι μη δημοφιλές νησί....
Δεν έχω πάει στη Σάμο, αλλά την έχω υπολογίσει για ένα γεμάτο 10 ήμερο μαζί με τις βόλτες απέναντι και είναι από τα νησιά που θέλω οπωσδήποτε να πάω!
 
Μηνύματα
258
Likes
2.836
Οι λόγοι που ορισμένα νησιά δεν είναι δημοφιλή στους Έλληνες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας συνδυασμός από τα εξής:
  • Προσβασιμότητα. Ή και εγγύτητα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η δυτική Ελλάδα έχει εύκολη διέξοδο στο Ιόνιο, η κεντρική Ελλάδα στις Βόρειες Σποράδες, η Αθήνα στις Κυκλάδες. Προφανώς και πιο απομακρυσμένα νησιά παραμένουν δημοφιλή (π.χ. Ρόδος ή Κρήτη, που βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση, κάτι σαν την Πελοπόννησο) αλλά εκεί υπάρχουν αεροδρόμια με φθηνότερες συγκριτικά πτήσεις. Το να χρειάζεται 10+ ώρες για να πας σε έναν προορισμό ή 150+ ευρώ αεροπορικά δεν είναι για όλους η ιδανική λύση, ιδίως αν οι μέρες που σκοπεύεις να αφιερώσεις στο ταξίδι είναι λίγες. Αν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν δυο ώρες από την Αθήνα θα ήταν κατά κανόνα πολύ τουριστικότερα.
  • Μια ιδιαιτερότητα για να ξεχωρίσει, κάτι που να κάνει τα μίλια μετακίνησης να αξίζουν. Αναφέρθηκε η Σαντορίνη, η πόλεις της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Ερμούπολης, της Κω ακόμη (αν και δεν πιστεύω ότι ως νησί είναι τόσο δημοφιλές σ’ εμάς, προσανατολισμένο σε ξένο τουρισμό το βρίσκω). Η Ικαρία, παρόλο που είναι δίπλα στη Σάμο, είναι πολύ πιο δημοφιλές για την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ως προς τη ζωή και τα πανηγύρια (πολύ ωραίο νησί, αλλά δίχως αυτά θα συγκέντρωνε υποπολλαπλάσιο τουρισμό), η Σαμοθράκη για τη φύση, τα Επτάνησα για τις θεαματικές παραλίες τους, η Πάτμος για το μοναστήρι. Οι Κυκλάδες από την άλλη, παρόλο που παρουσιάζουν μια ομοιογένεια, για πολλούς από εμάς είναι συνυφασμένες με το ελληνικό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα π.χ. για πολλούς Αθηναίους το ερώτημα «Σε ποιο νησί θα πάμε φέτος;» να είναι ταυτόσημο με το «Ποια Κυκλάδα θα επισκεφτούμε;». Κατά κανόνα είναι νησιά με γραφικούς οικισμούς, ικανοποιητικές έως εξαιρετικές παραλίες, ωραία ατμόσφαιρα το καλοκαίρι. Σαφώς και ορισμένα νησιά με «κράχτη» (βλ. Χίος με τα μαστιχοχώρια) δεν έχουν την ίδια επιτυχία γιατί δεν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια.
  • Το μέγεθος μετράει, οέο; Συνδυάζεται και με το πρώτο, αλλά μου είναι αρκετά συχνό στο παρελθόν να αποφασίζει η παρέα ότι μετρά. Αν πάμε 4-5 μέρες κάπου για ξεκούραση, δεν θέλουμε να μας φάνε οι δρόμοι, θέλουμε η ζωή να είναι σχετικά μαζεμένη κάπου, ώστε το βράδυ να μην χρειαζόμαστε αυτοκίνητο. Αν είναι τόσο μεγάλο που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί, γιατί δεν πας Πελοπόννησο, Πήλιο ή Χαλκιδική, που θα σου γλιτώσεις και τα ακτοπλοϊκά/αεροπορικά;
    Να επισημάνω ότι για μένα δεν παίζει τόσο ρόλο, μου αρέσει να έχεις πολλά πράγματα να κάνεις σε ένα νησί, αλλά τα τελευταία χρόνια προτείνω σθεναρά τη Χίο κάθε καλοκαίρι και δεν έχει καταφέρει ακόμη να προκριθεί.
  • Η φήμη που τα ακολουθεί, ότι είναι για οικογενειακές διακοπές, πιο ήρεμα, η εγγύτητά της με την Τουρκία (παρόλο που θα έπρεπε να είναι θετικό), η σύνδεση με τον στρατό (νησιά φαντάρων), το μεταναστευτικό, φήμες που ακολουθούν όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου πλην Ικαρίας και Σαμοθράκης. Αυτή η φήμη είναι συνυφασμένη και με την τουριστική πολιτική κάθε νησιού, τον κόσμο που προσπαθεί ή καταφέρνει θέλοντας και μη να μαζέψει (η Ρόδος άντρο πάρτι άνιμαλ, η Σαμοθράκη χίπηδες –ή και χίπστερ, πια– φυσιολάτρες, η Τήλος free camping friendly νησί, η Κάλυμνος αναρριχητικός προορισμός κ.ο.κ.) Προφανώς κα τα παραπάνω νησιά δεν είναι μόνο αυτό, αλλά στη συνείδηση του κόσμου πας στη Ζάκυνθο για να ξεσαλώσεις και στην Τήνο για να ανάψεις ένα κερί ίσα με το μπόι σου.
Για τη Σάμο, λοιπόν, πέρα από τα αρχαία και το πράσινό της, δεν είναι γνωστή για κάτι άλλο στον μέσο Έλληνα τουρίστα (και αν είναι γνωστή έστω και γι’ αυτά), κι αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποτελούν λόγο να την επισκεφτείς καλοκαιριάτικα. Και για να εφαρμόσω λίγο τα παραπάνω κριτήρια:

Στο Ανατολικό Αιγαίο δεν έχω πάει πουθενά πλην Ικαρίας μέχρι στιγμή. Αν αποφάσιζα να κάνω ένα εβδομαδιαίο ταξίδι προς τα εκεί, αγνοώντας το κριτήριο της προσβασιμότητας και τις φήμες, θα επέλεγα τη Χίο (αν και σε προσβασιμότητα είναι νομίζω η βολικότερη επιλογή), γιατί μου φαίνεται ότι συνταιριάζει καλύτερα τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν (οικισμοί, φύση, αξιόλογες παραλίες, ενδιαφέροντα κοντινά νησάκια, αξιομνημόνευτα σημεία ενδιαφέροντος). Σε επόμενο επίπεδο θα έμπαινε το δίλημμα για τη Λέσβο (απολιθωμένο δάσος, Μόλυβος, Μυτιλήνη) και τη Σάμο (αρχαία, παραλίες, μικρότερο μέγεθος άρα πιο διαχειρίσιμη σε λιγότερες μέρες), που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Από την άλλη, όπως ειπώθηκε, είναι καλό που ορισμένα νησιά έχουν την κατάρα να μην βουλιάζουν από τουρισμό. Δεν πειράζει, ας παραμείνουν ορισμένοι off the beaten path προορισμοί πράγματι καλά κρυμμένα μυστικά για να τους απολαμβάνουν οι τυχεροί που θα κάνουν το leap of faith και θα τους ανακαλύψουν.
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
716
Likes
2.906
Γενικα εχω σταματησει να πηγαινω σε ελληνικα νησια τα καλοκαιρια, ειναι ενα στυλ διακοπων που δεν μου ταιριαζει πλεον κ δεν με εκφραζει. Παω σπανια κ στοχευμενα μονο για συγκεκριμενα τρεκ ή καποια αναρριχηση (π.χ. Καλυμνος).

Ομως, για μενα η Σαμος ανηκει στο πανθεον των ελληνικων προορισμων. Πανε πολλα χρονια που πηγα τελευταια φορα αλλα ο,τι ειδα εκει ηταν ανεπαναληπτο κ ενω ξερω οτι αν ηταν πιο δημοφιλες νησι θα εννοουσε οικονομικα τους μονιμους κατοικους, δεν θα ηταν το ιδιο μοναδικο με πληθος τουριστων και ακομα χειροτερα, κακης ποιοτητας τουριστων.
 

James

Member
Μηνύματα
1.017
Likes
5.444
Επόμενο Ταξίδι
Ανατολική Κρήτη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Συγκλονιστική ανταπόκριση, πολύ χαίρομαι. Επίσης πολύ χαίρομαι που αρέσει σε αρκετούς η Σάμος.

Που υστερεί; Αρχικά θεωρώ ότι δε διαφημίζονται κατάλληλα όλα αυτά αν και δεν είμαι ειδικός στο πως θα γίνει κάτι τέτοιο προκειμένου να προσελκύσει κόσμο. Δε ξέρω τι παίζει με απευθείας συνδέσεις του εξωτερικού βέβαια.
Δεύτερον κι απορώ πως δε τέθηκε στη κουβέντα, είναι πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Αντε για τον Έλληνα δε λέει κάτι αυτό, λέει όμως για το τουρίστα, που θα βρει σε εξευτελιστικές τιμές πολύ ανώτερες παροχές, άσχετα αν οι περισσότεροι από μας απεχθανόμαστε αυτό το είδος διακοπών. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Πολύς κόσμος "χάνεται" λόγω χαμηλών τιμών στην απέναντι πλευρά. Το προτιμούν πολλοί ξένοι, αλλά πιστεύω και αρκετοί Έλληνες.
Όσον αφορά τις απευθείας συνδέσεις με εξωτερικό ήταν πάρα πολλές αυτά τα χρόνια. Μάντσεστερ, Βενετία, αρκετές γερμανικές πόλεις, Κύπρος, Αυστρία ήταν μερικά μέρη από τα οποία μπορούσες να έρθεις απευθείας Σάμο!

Τρίτον, πολύ παραμελημένες πόλεις. Εντάξει, καλούτσικο το Καρλόβασι, μετριότητα το Βαθύ αν εξαιρέσεις ένα μικρό κομμάτι, κάτω του μετρίου το Πυθαγόρειο, με τις μαξιλάρες, τις μπαμπου καρέκλες και τα κοκτειλ με τις ομπρελίτσες, λες και είμαστε στο 1991. Συνολική εικόνα κάτω του μετρίου, κάτι που επικρατεί γενικά στο νησί. Υπάρχουν όμορφα και γραφικά χωριά δε το συζητώ, φιλόξενα, με τα μεζεδοπωλεία τους, αλλά κανένα δε μπορώ να πω ότι μου έκανε εντύπωση. Πως να το θέσω, δεν υπάρχει για παράδειγμα Μόλυβος,Αγιάσος (Λέσβος), δεν υπάρχουν Μεστά, Πυργί (Χίος), δεν υπάρχει το σημείο αναφοράς με λίγα λόγια.
Και αυτό σωστό. Βέβαια ο πολύς κόσμος δεν ξέρει τι καρέκλες έχει το Πυθαγόρειο (απλά δεν έρχονται καν για να το ανακαλύψουν), αλλά όσον αφορά τα χωριά έλεγα ακριβώς αυτό στη σύζυγο το καλοκαίρι που μας πέρασε όταν ήμασταν Χίο. Στο Πυργί συγκεκριμένα. Εγώ προσωπικά δεν τρελάθηκα με το χωριό, μπορώ όμως να καταλάβω ότι άνθρωποι ξεκινάνε από διάφορα σημεία του πλανήτη για να δουν αυτό. Ε, εμείς τέτοιο δεν έχουμε, σίγουρα. Πόσο μάλλον αν πάμε σε Μεστά ή Ολύμπους (έπαθα πλάκα με το τελευταίο).

με εντυπωσίασε εκείνη η ΜΠΑΡΑΡΑ στο τέλος του πεζόδρομου, που αν ήταν σε κανένα Κουκάκι π.χ. θα μάζευε χρήμα με τη σέσουλα.
Χαχαχα και έλεγα δεν θα το πει? Ισχύει σαφώς. Πάντως να ξέρεις ότι οι τζίροι του Πυθαγορείου το καλοκαίρι ξεπερνούν ολόκληρου του νησιού!

Αληθεια για πες μας εχει γινει κατι απο τον Δημο και τοπικούς φορεις για το θεμα αυτό της προσελκυσης δηλαδη περισσότερων τουριστων ;; Η μηπως δεν το θεωρουν πολλοί πρώτη προτεραιότητα γιατί υπάρχουν και αλλες πηγες εσοδων και για τον λόγο αυτον δεν το εχουνε πάρει ζεστά..
Κατά καιρούς βγαίνουν κάτι διαφημίσεις στην τηλεόραση αλλά λίγα πράγματα θεωρώ. Τώρα για διαφήμιση στο εξωτερικό δε γνωρίζω. Οι διεθνείς αφίξεις είναι πολλές όμως, οπότε κάτι μου λέει ότι εκεί παίζουμε σχετικά καλή μπάλα.
Άλλες πηγές εσόδων, αν εξαιρέσεις το Καρλόβασι που είναι φοιτητούπολη και έχει ρίξει όλο το βάρος εκεί, δεν νομίζω ότι υπάρχουν ώστε να μην πέφτει η βαρύτητα στον τουρισμό.

@James σε πειράζει να τα πω ολίγον έξω από τα δόντια? Ότι μου πεις θα κάνω.:)
Ναι παιδί μου βάρα! Εγώ δεν φοβάμαι γιατί θα σου έκανα καλή εντύπωση! :haha:

@James για Σάμο πάντα, προφανώς "φταίνε" όσα λες, αλλά μήπως επίσης υπάρχει ένας προσανατολισμός στους ξένους τουρίστες και άρα ένας εφησυχασμος και μια αδιαφορία για προσέλκυση Αθηναίων κτλ.? Έχω έρθει 2 φορές στο νησί σου και χωρίς να θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το έχω εξαντλήσει - το αντίθετο- δεν είδα ένα νησί όπου ο τουρισμός δεν έχει φτάσει. Και όλα αυτά αρκετά χρόνια πριν - δεύτερη φορά Καρλόβασι ;)2001.
Ναι σαφώς το νησί έχει τουρισμό. Ακόμα και εγώ δεν το είχα αντιληφθεί μέχρι κάποιο σημείο. Είναι όμως κυρίως ξένος τουρισμός, και κατά πλειοψηφία άνω των 50. Τώρα, να προσανατολίζεται το νησί από μόνο του σε ξένο κόσμο, δεν το ξέρω. Ίσως επειδή δεν μπορεί να κοντράρει τις εγχώριες δυνάμεις? Και επειδή ίσως είναι πιο εύκολο να πείσει τον ξένο, που θέλει ελληνικό νησί, ότι είναι το ίδιο είτε πας Σάμο είτε πας Αμοργό για παράδειγμα.
20 χρόνια πέρασαν. Ντροπή σας που έχετε κάνει τόσο μεγάλο κενό. :p

προσφέροντας και κάτι διαφορετικό από τα παράλια της Τουρκίας (νησί, Ελλάδα, Πυθαγόρας κτλ.) δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να το εκμεταλευτεί κανείς τουριστικά;
Επίσης δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το τρίπτυχο "Πυθαγόρας - κρασιά - νησί" θα μπορούσαμε να το είχαμε απογειώσει. Θεωρώ είναι φοβερή πρώτη ύλη, και με την κατάλληλη εκμετάλλευση θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά. Σκέψου ότι υπάρχει κοντά στον Μαραθόκαμπο η "σπηλιά του Πυθαγόρα" που λέγεται ότι εκεί κατέφυγε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ε, ανάθεμα και αν το ξέρει κανείς άλλος. Σε άλλο νησί θα ήταν νούμερο ένα αξιοθέατο.
Δε ξέρω, ίσως και να θέλουμε την ηρεμία μας.

1) Ενδιαφέρον του ντόπιου πληθυσμού για τον τουρισμό, και ύπαρξη στοχευμενων μαρκετινιστικων δράσεων. Εάν δεν ενδιαφέρεσαι σοβαρά, και δεν κάνεις σοβαρές ενέργειες στην αγορά, ο κόσμος δεν θα σε μάθει και δεν θα έρθει. Για παράδειγμα έχω βρεθεί στη Χίο και πραγματικά είδα ένα νησί όπου μάλλον λίγος κόσμος ενδιαφερόταν σοβαρά για τον τουρισμό: ας είναι καλά τα λεφτά από τη θάλασσα, η επιδότηση της μαστιχας, και- τα τελευταία χρόνια- τα λεφτά από παρελκομενες δραστηριότητες που σχετίζονται με το προσφυγικο.
Για την Χίο θα συμφωνήσω σίγουρα. Για τη Σάμο δεν πιστεύω ότι τα άλλα έσοδα είναι τόσα πολλά, όπως στη Χίο, για να αγνοείς τον τουρισμό. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Θα συμφωνήσω και για το προσφυγικό, το οποίο είναι εντονότερο στη Σάμο από ότι στη Χίο. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ κόσμος έχει βγάλει λεφτά, και συνεχίζει και βγάζει (δεν λέω για τα παράνομα, άλλη κουβέντα), με δουλειές που περιστρέφονται γύρω από το προσφυγικό. Αυτό βέβαια είναι κάτι που επηρέασε πολλούς να στραφούν εκεί, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια.

Ξεκάθαρα ναι. Ειδικά για Ιόνιο και Κυκλάδες.
Μια ιδιαιτερότητα για να ξεχωρίσει, κάτι που να κάνει τα μίλια μετακίνησης να αξίζουν.
Αυτό αναφέρθηκε και πιο πάνω και όντως ισχύει. Η Σάμος έχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλά όχι κάποιον κράχτη. Μπορεί η Χίος όπως είπες να μην το πετυχαίνει (παρόλο τον κράχτη) αλλά είναι σίγουρο ότι αποφασίζεις να πας μόνο και μόνο για τα μαστιχοχώρια. Εμείς δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο.
δεν θέλουμε να μας φάνε οι δρόμοι, θέλουμε η ζωή να είναι σχετικά μαζεμένη κάπου, ώστε το βράδυ να μην χρειαζόμαστε αυτοκίνητο
Αυτό το βλέπω και πολλές φορές εδώ μέσα να αναφέρεται από άτομα που χρειάζονται συμβουλές για το πού θα πάνε. Πολλοί ψάχνουν μέρος χωρίς αυτοκίνητο (σίγουρα και για να πέσει το συνολικό κόστος). Ε αυτούς τους έχουμε χαμένους εξαρχής. Σάμος και χωρίς αυτοκίνητο δεν γίνεται.

Η φήμη που τα ακολουθεί, ότι είναι για οικογενειακές διακοπές, πιο ήρεμα, η εγγύτητά της με την Τουρκία (παρόλο που θα έπρεπε να είναι θετικό), η σύνδεση με τον στρατό (νησιά φαντάρων), το μεταναστευτικό, φήμες που ακολουθούν όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Σαφέστατα. Ξέχασα να το αναφέρω. Εννοείται πως πλανάται αυτή η φήμη. Μάλιστα κάποτε φοιτητές λέγανε μεταξύ τους ότι στη Σάμο βρίσκεις τα "3Φ" μόνο. Φαντάρους, φοιτητές, φαντάσματα!:haha: Οκ, υπάρχει μια δόση αλήθειας (βέβαια αυτοί μιλάγανε για χειμώνα) αλλά σίγουρα αυτά τα νησιά δεν είναι μόνο αυτό. Απλά, είναι γνωστό ότι η φήμη σου προηγείται....
Από την άλλη, όπως ειπώθηκε, είναι καλό που ορισμένα νησιά έχουν την κατάρα να μην βουλιάζουν από τουρισμό.
Εγώ το έχω πάρει απόφαση ότι κάπως έτσι θα είμαστε. Μπορεί πάντως, πέρα από την γκρίνια των ντόπιων, και οι ίδιοι να το προτιμούν κατά βάθος κάπως έτσι.

ξερω οτι αν ηταν πιο δημοφιλες νησι θα εννοουσε οικονομικα τους μονιμους κατοικους, δεν θα ηταν το ιδιο μοναδικο με πληθος τουριστων και ακομα χειροτερα, κακης ποιοτητας τουριστων.
Σίγουρα. Για αυτό είπα ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελα να γίνουμε Μύκονος. Οι γονείς της νύφης μου για παράδειγμα, που μένουν Χανιά και δεν έχουν κανένα όφελος από τον τουρισμό όντας δημόσιοι υπάλληλοι, αγανακτούν που για μεγάλη περίοδο δεν μπορούν να παρκάρουν, δεν μπορούν να πάνε στην παραλία που θέλουν, να κάτσουν στα μαγαζιά που τους αρέσουν, και πολλά άλλα.
Σίγουρα η τσέπη των περισσότερων θα γέμιζε, αλλά στο τέλος της ημέρας το νησί δεν θα ήταν το ίδιο...
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
569
Likes
4.259
Ναι παιδί μου βάρα!
Βαραω εγω πρωτος! Με χτυπημα κατω απο την ζωνη! Οι τουριστριες δεν θελουν πυθαγορεια, κρασια και αρχαια! Θελουν καμακι και ολοι ξερουν ποιο νησι ειναι γνωστο για τα καμακια του! Για να το κανω πιο λιανα και ακομα πιο εριστικο κατι παιζει με τον αντρισμο σας εκει περα και κατσε διαχειρισου το τωρα αυτο! :p
 

Despinadmk

Member
Μηνύματα
290
Likes
1.128
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα... <3
Ανοίγεις ένα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον θέμα. Δεν έχω καταλάβει αν εννοείς ότι η Σάμος δεν είναι δημοφιλής ως προορισμός για εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμο. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι φταίει το ελλιπες μάρκετινγκ και οι ελλιπείς προωθητικές ενέργειες που γίνονται από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους ξενοδόχους.

Η Ελλάδα αν και τόση δα στον χάρτη έχει αστείρευτη φυσική ομορφιά, πλούσιο πολιτισμο, ιστορία και απίστευτη ( για εμένα ) γαστρονομία. Δεν μπορώ λοιπόν να πιστέψω, ότι στην Σάμο ( λέμε τώρα την Σάμο ) δεν υπάρχουν μέρη/προϊόντα/δραστηριότητες ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Απλά δεν υπάρχει σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης από τους τοπικούς κρατικούς φορείς. Κρίμα, πάντως που δεν γίνονται τα απαραίτητα για την ανάδειξη περισσότερων προορισμων ή έστω αν γίνονται δεν εχουν αποτέλεσμα-αρα κάτι πρέπει να αλλάξουμε στην μέχρι τώρα προβολή έτσι ώστε να μοιραστεί κάπως η πίτα που λένε.
Συγκεκριμένα, γνωρίζω ότι τα Χανιά συμμετέχουν σε διεθνείς κ εθνικές εκθέσεις για την τουριστική προβολή του Νομού. Σε εκθέσεις που απαιτούν προετοιμασία μηνών, προωθητικό υλικό, χρήμα ( σίγουρα ). Φιλοξενούνται δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες, γίνεται διαφημιστική καταχωριση σε ξένα ΜΜΕ. Γενικά ακολουθούν μια καλά οργανωμένη επικοινωνιακή πολιτική για την ανάδειξη του νησιού και του Νομου. Οι ξενοδόχοι από την μεριά τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο με τα συμβόλαια που κλείνουν με τους tour operators. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι ένα καλό μάρκετινγκ για την τουριστική προβολή κάνει σίγουρα την διαφορά. Σαφώς, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες αλλά έχουν την μικρότερη σημασία. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι η απόσταση είναι σοβαρό θέμα. Εδώ μένει ο άλλος Κίσσαμο και πάει Σαντορίνη μονοήμερη. ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ.
Δεν γνωρίζω την τουριστική κίνηση του νησιού, αλλά η Σάμος που δεν θεωρείται από τους δημοφιλείς προορισμούς ίσως έχει πιο "υγιή" αν μπορώ να το πω έτσι τουρισμό. Που ναι μεν συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στην τοπική οικονομία αλλά δεν έχει τον υπερ-τουρισμο που ως αποτέλεσμα έχει να επηρεάζεται το φυσικό περιβάλλον απο τις αυθαιρεσίες των επιχειρηματιών και την μεγάλη επισκεψιμότητα ή να αλλοιώνεται η τοπική παράδοση, κουλτούρα νοοτροπία οπως μπορεί να συμβαίνει με τους " βετεράνους" της φιλοξενίας.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.826
Likes
18.206
Κοίτα να δεις τωρα.. αυτο το δίλλημα το εχουν αρκετες περιοχές με κάποιο τουρισμό .. Ήπιος τουρισμός και ησυχία ή φουλ και φασαρία;; that is the question..
Εφόσον τα πράγματα σε εναν τετοιο τοπο ειναι ασχημα εως τραγικά απο πλευρας βιοπορισμού τοτε μια μεριδα ανθρωπων σχετικών με το αντικείμενο πρεπει να τραβήξουν κουπί να μπουν μπροστάρηδες και να βρουν τρόπους, και με την βοήθεια της πολιτείας αν γίνεται, ώστε να αυξησουν την τουριστική κίνηση.. Μπορείς να πάρεις παραδείγματα απο άλλες αντίστοιχες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος που κατάφεραν κάτι τέτοιο..
Αν δεν υπάρχει attraction πρεπει να τη δημιουργησεις ..... events (κανας ταυρος. τυπου Παμπλόνα, να τρεχει, ντοματοπολεμος, αλευροπολεμος σκεφτηκαν κάποιοι) , festival ( εχετε καμια μεγάλη ανοικτη εκταση για μεγαλες συναυλιες χορους, θεατρικα κλ), sports( σε ερασιτεχνικη φάση ότι μπορεις να σκεφτεις), παράδοση(ε ολο και κατι θα υπάρχει)...

Το να προαγουμε τοπικά προιοντα (κρασια τυριά μέλια ποια περιοχή δεν έχει) αλλά και πιατα.. κλ

Πρεπει να δημιουργησεις τουλάχιστον ένα καλό ανταγωνιστικο πλεονέκτημα σε σχεση με τα γυρω ή αναλογα νησιά..

Μακρυα απο νοοτροπίες αρπαχτής ...

Αν φτασει ο κόμπος στο χτένι τότε θα βρεθούν και οι τρόποι.. Στη Σάμο μάλλον δεν εχει φτασει..


ΥΓ..πω πω τι γκολάρα εβαλε η Λίβερπουλ..
 

James

Member
Μηνύματα
1.017
Likes
5.444
Επόμενο Ταξίδι
Ανατολική Κρήτη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Οι τουριστριες δεν θελουν πυθαγορεια, κρασια και αρχαια! Θελουν καμακι και ολοι ξερουν ποιο νησι ειναι γνωστο για τα καμακια του!
Οκ ρε παιδί μου. Ας μην τα καταφέρνουμε ως καμάκια, να το δεχτώ. Οι γυναίκες μας? Και αυτές δεν μετράνε ώστε να προσελκύσουμε αντρικό πληθυσμό? Όλοι για πέταμα είμαστε? :haha:
'Η τέλοσπάντων, ας υποθέσουμε ότι δεν μετράμε, δεν κάνουμε σε κανέναν κούκου ρε παιδί μου. Υπάρχουν και οι δεσμευμένοι! Ούτε αυτούς πια??

Δεν έχω καταλάβει αν εννοείς ότι η Σάμος δεν είναι δημοφιλής ως προορισμός για εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμο.
Υπολογίζοντας τις διεθνείς αφίξεις, τα κρουαζιερόπλοια (έφτασαν πρόπερσι αν δεν άνω λάθος τα 91!), αλλά και τα μόνιμα δρομολόγια από Τουρκία που συνδέουν Καρλόβασι και Βαθύ με Σμύρνη και Κουσάντασι αντίστοιχα, καταλήγω ότι από ξένο τουρισμό δεν πάμε καθόλου άσχημα, μιλώντας βέβαια για μια κατηγορία πιο κάτω από Κρήτες, Σαντορίνες, Πάρους και τα σχετικά.
Όποτε καταλήγω ότι δεν είναι τόσο δημοφιλής στον Έλληνα.

Δεν μπορώ λοιπόν να πιστέψω, ότι στην Σάμο ( λέμε τώρα την Σάμο ) δεν υπάρχουν μέρη/προϊόντα/δραστηριότητες ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Απλά δεν υπάρχει σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης από τους τοπικούς κρατικούς φορείς.
Σαφώς και υπάρχουν, και υπάρχουν πολλά. Ανέφερα πριν τη σπηλιά του Πυθαγόρα, αλλά τώρα μου ήρθε ας πούμε ότι στη Σάμο υπάρχει ο ψηλότερος σωζόμενος Κούρος της Ελλάδας! Θα μου πεις "για αυτό θα έρθω μόνο?", όχι προφανώς αλλά αμφιβάλλω (τι αμφιβάλλω, σίγουρος είμαι) ότι το γνωρίζουν πολλοί. Είμαι 100% βέβαιος ότι αλλού, αυτά τα αξιοθέατα θα είχαν γίνει πόλος έλξης κόσμου από παντού. Και εσωτερικό και εξωτερικό.
Σίγουρα ο σχεδιασμός μας είναι πολύ πρόχειρος.

Αν δεν υπάρχει attraction πρεπει να τη δημιουργησεις ..... events (κανας ταυρος. τυπου Παμπλόνα, να τρεχει, ντοματοπολεμος, αλευροπολεμος σκεφτηκαν κάποιοι) , festival
Συμφωνώ. Είχαν ξεκινήσει κάποια πράγματα, είχε καλέσει το Καρλόβασι κάποιους γνωστούς street artists και γέμισαν ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης με γκράφιτι, δύο χρονιές διεξήχθη το "Open City" τύπου λευκής νύχτας) με παρουσιαστές την μία χρονιά τον Ουγγαρέζο και την επόμενη την Γαστεράτου (οι οποίοι μας κάνανε και την απαραίτητη διαφήμιση στα σόσιαλ), αλλά και αυτά σταμάτησαν με τον κόβιντ. Κάτι σταθερό όμως που να είναι γνωστό νομίζω πως δεν έχουμε.

Αν φτασει ο κόμπος στο χτένι τότε θα βρεθούν και οι τρόποι.. Στη Σάμο μάλλον δεν εχει φτασει..
Ναι, και εγώ δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο
 

alma

Member
Μηνύματα
4.102
Likes
17.515
Για μένα οι παράγοντες είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καθόλου πρωτογενή παραγωγή, ούτε πολλές επιλογές σε απασχόληση, το έδαφος δεν ευνοεί ιδιαιτέρως την καλλιέργεια και στρέφονται στον τουρισμό. Αν διαθέτουν και καλές παραλίες, γραφικά σοκάκια, όμορφη αρχιτεκτονική(όπως οι περισσότερες εκ των Κυκλάδων) και ταυτόχρονα πετύχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, τότε μπορεί και να υπερκορεστούν από τουρισμό.
Σαφώς και η μοναδικότητα παίζει ρόλο. Ναι η Σαντορίνη ξεχωρίζει, ναι είναι μοναδικό το τοπίο, ναι είναι η αρχιτεκτονική υπέροχη. Είναι όμως μόνο αυτά;
Για μένα όχι. Μιλώντας με ξένο τουριστικό πράκτορα που φέρνει κόσμο σε ελληνικά νησιά από αμερικάνικη ήπειρο και όχι μόνο, έλεγε πως οι πελάτες του(απευθύνεται κυρίως σε υψηλά εισοδήματα) δεν έχουν θέμα να πληρώσουν ακριβά αλλά θέλουν κορυφαίες παροχές όπως βρίσκουν σε Σαντορίνη και Μύκονο. Τους προτείνει συχνά και άλλα κυκλαδονήσια και απογοητεύονται που δεν έχουν τέτοιου επιπέδου παροχές όπως στη Σαντορίνη που πάνε σε ξενοδοχεία που θεωρούνται(κάποια από αυτά) από τα καλύτερα στον κόσμο και σε επίπεδο υπηρεσιών και σε επίπεδο διαμονής.
Αυτό φυσικά λειτουργεί και αντίστροφα. Όσο ακριβαίνει ένας τόπος σε τόσο λιγότερα πορτοφόλια απευθύνεται.

Υπάρχουν οι τουρίστες που δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τα αξιοθέατα. Με καλές παραλίες, άραγμα και κανένα μπαράκι είναι οκ. Προφανώς τα Κουφονήσια τους βολεύουν. Εμένα με χαλάει που πάνε να γίνουν μια μικρή Μύκονος, αλλά πολλοί τρελαίνονται που θα αράζουν στην παραλία και θα βλέπουν "διάσημους"από διάφορα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν νησάρες που ναι οι ντόπιοι δεν έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό. Πολλοί μου λένε διαμαρτυρόμενοι πως "οι Χιώτες δεν ενδιαφέρονται να προσελκύσουν τουρίστες". Είναι αλήθεια; Μέχρι ενός σημείου ναι. Οι περισσότεροι είναι ναυτικοί,καπεταναίοι κλπ. λατρεύουν τον τόπο αλλά δεν βιοπορίζονται από τον τουρισμό. Και δεν ασχολούνται μόνο με τη θάλασσα όλοι. Άλλοι απασχολούνται με την μοναδική στον κόσμο μαστίχα, άλλοι με την πρωτογενή παραγωγή και μάλιστα με επιτυχία αφού τα τελευταία χρόνια τα χιώτικα προϊόντα κερδίζουν έδαφος ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν πάει 1 ή και καμία φορά στο νησί. Από την φρέσκια Χιώτικη Μπύρα, τα τυριά ειδικά από το βόρειο κομμάτι του νησιού, μέχρι ζυμαρικά με μανταρίνι,μαστίχα,μελάνι σουπιάς κλπ. από το "Χιώτικο Κελλάρι"στα νότια, δέχομαι ερωτήσεις από γνωστούς που μπορούν να τα βρουν.
Σαφώς η Χίος θα μπορούσε να έχει τρελά περισσότερο τουρισμό. Έχει μοναδικά μεσαιωνικά χωριά, με απίστευτη ατμόσφαιρα, που νομίζεις που μεταφέρεσαι πολλούς αιώνες πριν και μάλιστα είναι υπέροχα όλες τις εποχές,ένα σωρό μνημεία όπως η Νέα Μονή που είναι και στον κατάλογο της Ουνέσκο(ελάχιστα ελληνικά νησιά έχουν αξιοθέατα που να είναι στον εν λόγω κατάλογο), ακτογραμμή 213 χλμ. και παραλίες πραγματικά για όλα τα γούστα με άμμο, πέτρες, δημοφιλείς, άγριες ή με ξαπλώστρες, μέχρι και με μαστίχες να βρίσκονται σχεδόν μέσα στην παραλία, πολλές επιλογές για φαγητό,φοβερά σκηνικά για τα οποία έρχονται από το εξωτερικό να γυρίσουν ταινίες(π.χ.οι Τούρκοι σίριαλ), ποικιλομορφία τοπίων και αρχιτεκτονικές, τον μοναδικό Κάμπο κλπ.

Ωστόσο ούτε καν οι Χιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό ΔΕΝ θα ήθελαν να γίνει σαν την Μύκονο. Το νησί έλκει συχνά πιο ψαγμένους τουρίστες από διάφορα μέρη . Π.χ. Γάλλους συναντάς πιο συχνά στα μεσαιωνικά χωριά. Τα θεωρούν τρομερά φθηνότερα από αντίστοιχα μέρη στην χώρα τους και σε άλλες χώρες και πολύ συμφέρουσα την σχέση ποιότητας-τιμής. Ειδικά Σεπτέμβρη απίστευτες τιμές σε μεσαιωνικά πέτρινα τύπου Κάστρα.

Για να πάω στον παράγοντα απόσταση....
Για μένα δεν παίζει τον πρώτο ρόλο. Για άλλους ναι. Η Λήμνος θεωρώ πως είναι πανέμορφη,γραφική, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους(Πολιόχνη,Ηφαιστεία, Καβείριο κλπ), αλλά για κάποιο λόγο πολλοί θεωρούν πως είναι υπερβολικά μακρυά για εμάς τους Αθηναίους. Θεσσαλονικιούς είδαμε πιο πολλούς. Προσωπικά το πολύωρο ταξίδι με το καράβι μπορώ να το θεωρήσω και μέρος του ταξιδιού, αν έχουμε μέρες να διαθέσουμε. Και τα νησιά που είναι μακρυά συχνά έχουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Το ίδιο και η Σάμος. Απίστευτες παραλίες, μπαράκια πάνω στο κύμα, ωραίο το σαμιώτικο κρασί. Δεν έχει-όπως σωστά αναφέρθηκε-κάτι μοναδικό όπως τα μεσαιωνικά χωριά στη Χίο αλλά προσφέρει ποιοτικές διακοπές.

Κάπου αναφέρθηκε ο θρησκευτικός τουρισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που πάνε κάθε χρόνο Λέσβο γιατί έχουν τάματα. Με την ευκαιρία κάνουν και τις διακοπές τους εκεί, οπότε το νησί τους κέρδισε.Ειδικά η Λέσβος έχει πολύ θρησκευτικό τουρισμό. Επίσης η Σύμη. Παλιότερα την είχα δει μόνο καλοκαίρι. Πήγα φθινόπωρο για προσκύνημα στον Ταξιάρχη και είχε περισσότερο κόσμο κι από το καλοκαίρι. Και δεν πήγα καν ούτε την ημέρα που γιόρταζε, ούτε την παραμονή αλλά πριν. Ο κόσμος κοιμόταν μέχρι στους διαδρόμους του μοναστηριού. Όλοι αυτοί κάπου θα φάνε,θα πιουν καφέ, σαφώς θα ενισχυθεί κι ο ντόπιος.


Άλλο θέμα το μέγεθος. Αν βαριέσαι εύκολα μπορεί να μην επιλέξεις ένα μικρό νησί γιατί κάθε μέρα θα βλέπεις τα ίδια. Αλλά για μένα και τα μικρά νησιά έχουν τη γοητεία τους. Άνετα ηρεμείς και αλλάζεις διάθεση με 2-3 μέρες σε Ψαρά ή Κίμωλο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.165
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom