• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Β.Εύβοια και ξερό ψωμί.. !!

GSF

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
παιδιά καλησπέρα.. αν και δεν είμαι πολύ ενεργό μέλος θαυμάζω πολύ το forum και που και που διαβάζω τι γίνεται.. ο τίτλος του ποστ είναι λίγο κωμικός γιατι δεν ήξερα τι να βάλω.. !! το θέμα είναι το εξής.. σκέφτομαι να φτιάξω ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Β.Εύβοια στο Πευκί.. έχω ένα οικόπεδο στα 20 μέτρα απο την θάλασσα και λόγω του οτι είμαι νέος ίσως καταφέρω να πάρω κάποια επιδότηση (μόλις και αν ανακοινωθούν) για να τα χτίσω.. δεν έχω κάποια χρήματα στην άκρη (εκτώς απο κάποιους φίλους που ίσως βοηθήσουν) και ότι άλλο χρειαστεί θα τα πάρω απο δάνειο.. το θέμα είναι οτι αν και θέλω να το κάνω και να περνάω το καλοκαίρι εκεί δουλεύοντας τα δωμάτια, δεν ξέρω αν υπάρχει τόσο ζήτηση πια και αν θα καταφέρω να ξεχρεώσω τα δάνεια που θα πάρω και σίγουρα γιατι όχι, να βγάλω και κέρδος..

εσείς τι λέτε? να το προσπαθήσω? θα πηγαίνατε ποτέ διακοπές εκεί η όχι?

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κοίτα στη θέση σου δε θα το ξεκινούσα στα βαθειά να μπλέξω με δάνεια και επιδοτήσεις και να περιμένω να μου εκταμιεύσουν και να περνανε χρόνια μήνες δωδεκα. Και μάλιστα χωρίς να ξέρω τη δουλειά. Άλλωστε απ' οτι φαίνεται θα μπούμε σε μια περίοδο ύφεσης, άρα θα είναι τα πράγματα πιο δύσκολα για τον Έλληνα παραθεριστή. Δεν νομίζω οτι η βόρεια Εύβοια έχει ξένο τουρισμό ώστε να έχεις βλέψεις στο συνάλλαγμα.
Θα ξεκινούσα κάτι πιο ήπιο και θα μάθαινα τον τόπο και τις τουριστικές δυνατότητες του πριν προβώ σε μια τέτοια επένδυση χρημάτων κόπου και χρόνου: Μια και το ακίνητό σου είναι στα 20 μέτρα από τη θάλασσα θα άνοιγα κατάρχήν ένα beach bar και με κάποια σνακ, το οποίο αν γίνει και μια σωστή μελέτη που θα τοποθετηθεί, δεν ακυρώνει και σε επόμενο στάδιο τη λειτουργία των δωματίων.
Έχω την αίσθηση οτι ο λόγος της επένδυσης προς τον αναμενόμενο τζίρο συμφέρει πολύ περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση, παρά στην πρώτη.

GSF

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση.. έχουμε σκεφτεί και την παρακάτω περίπτωση φυσικά σε συνδιασμό με τα δωμάτια αφου θα περνάμε όλο το καλοκαίρι εκεί.. δυστυχώς αν και είναι μπροστά στην θάλασσα ο χώρος είναι δύσκολο να πιάσει κάτι σχετικό .. είναι λίγο πιο μακριά απο εκεί που γίνεται ο "χαμός" τα απογεύματα .. οπότε σκέφτομαι οτι θα περιμένω δουλειά είτε απο οικογένειες ελλήνων είτε απο ξένους (και όμως έχει αρκετούς κάθε χρόνο) .. η αλήθεια είναι οτι πρέπει να το ψάξω τι γίνεται απο κίνηση κόσμου και ζήτηση.. γιαυτό έκανα και το ποστ εδώ μήπως γνωρίζει κάποιος.. πάντως μέχρι και πριν μερικά χρόνια είχε συγγενικό μου πρόσωπο ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα χρήματα που έβγαζε το καλοκαίρι έφταναν για όλο τον χειμώνα.. γιαυτό και το σκέφτομαι..

βέβαια δεν έχεις άδικο θα μπορούσα να φτιάξω και οτιδήποτε άλλο εκεί που δεν υπάρχει.. π.χ cinema.. :p

varsa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
far away
πρωτα απο ολα καλα εκανες και εγραψες μια και βλεπω εισαι...νεουδι...
θα σε απογοητευσω αλλα μην βασιζεσαι σε φιλους για δανικα και βοηθεια... ολοι στην αρχη ειναι μαζι σου οταν θα χρειαστεις το μεγαλο ποσο...δεν θα το βρισκεις...ειναι χρονοβορα διαδικασια εγκρισης και πρεπει να υπαρχει κεφαλαιο για να ξεκινησεις, αλλιως δεν θα ξεχρεωσεις ποτε... ξεκινα απο τις εγκρισεις του ΕΟΤ για αρχη, αν ειναι καταλλητο το οικοπεδο γι'αυτο που θες να κανεις και βλεπεις....(αν βεβαια δεν το εχεις ψαξει)
στο τουριστικο τωρα... εμεις απο την φθιώτιδα, την αγαπαμε την Βορεια Ευβοια και ειναι ευκολη ο προσβαση λογω Γλυφας. ειναι ενας "φτηνος προορισμος διακοπων, εννοωντας τα εξοδα μετακινησης. τα βρισκεις ολα οσα θες να κανεις ηρεμες διακοπες ή σ/κ ... και η θεσσαλια πιστευω οτι μπορει να φτασει ανετα. Με την καταλληλη προωθηση και με υπομονη θα πετυχεις :)

kalove

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
γιά να ξεκινήσεις μία επιχειρηματική δραστηριότητα, πρέπει να βασίζεσαι σ'αυτά πού έχεις, όχι σ'αυτά πού περιμένεις από δάνεια καί τρίτους καί όχι μόνο γιά να το στήσεις αλλά καί να μπορείς να το συντηρείς γιά αρκετό διάστημα μέχρι να μπεί το νερό στ'αυλάκι.
είναι μεγάλο ρίσκο να επενδύσεις σε κάτι χωρίς κεφάλαιο, ιδίως τέτοιες δύσκολες εποχές.
θέλει προσεκτική μελέτη, τόσο γιά το κόστος κατασκευής, όσο καί τα λειτουργικά του έξοδα.
οί υποχρεώσεις θα τρέχουν, εσύ θα είσαι χρεωμένος καί θα αγχώνεσαι.
γιά να μορφοποιήσεις μία οικονομική εικόνα, μίλησε με κάποιους ειδικούς πρώτα, πχ μηχανικό, λογιστή κτλ.
οί επιδοτήσεις βοηθούν βέβαια, αλλά έχουν καί δεσμεύσεις.
βάλτα κάτω με μολύβι καί χαρτί.
τί δυναμικότητας θά είναι? πόσα έσοδα υπολογίζεις ετησίως, δεδομένου ότι θα είναι εποχιακής κυρίως λειτουργίας, αλλά οί δαπάνες σου θα είναι γιά όλο τον χρόνο πχ δόσεις δανείων, ασφαλιστικά σου ταμεία, λειτουργικά έξοδα, κτλ
ότι καί αν αποφασίσεις, καλή επιτυχία να έχεις

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Καλή επιτυχία σ' ότι αποφασίσεις να κάνεις :) Δεν έχω ιδέα από επιχειρήσεις αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η Β.Εύβοια είναι πανέμορφη και ήρεμη και εύκολα προσβάσιμη.:clap:

GSF

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.. δεκτά όλα αυτά και τα έχω σκεφτεί..

πρέπει σιγα σιγά να ρωτάω απο εδώ και απο εκεί για να βρώ πόσα έξοδα θα έχω τελικά για όλα αυτά .. απλά ας πούμε οτι δεν ξέρω ακόμα που να κάνω τις ερωτήσεις αυτές και ποιοι να μην με πιάσουν μ****ακα με τις τιμές τους..

θέλω ότι το κάνω να το κάνω με τα λιγότερα δυνατά χρήματα. τα ασφαλιστικά ταμεία και λειτουργικά έξοδα που γράφεις φίλη kalove (άδειες κτλ) φοβάμαι, μην είναι υπερβολικά? υπολογίζω οτι αν ας πούμε χτίσω 20 δωμάτια και δουλεύουν το χειρότερο 1,5 μήνα το καλοκαίρι με 50 ευρώ την βραδιά, έχουμε 45*50*20=45000 ευρώ τον χρόνο.(πολύ αισιόδοξο? δν ξέρω). απο αυτά τα έξοδα δεν έχω ιδέα πόσο θα είναι. επίσης υπολογίζω οτι θα μπορέσω να πάρω 50.000 ευρώ σαν επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και αν αρχικά έχει εγκριθεί.

σκοπεύω (δεν ξέρω αν γίνεται να λείπω απο τα δωμάτια εφόσον είναι δικά μου) τον χειμώνα να βρίσκομαι στην αθήνα και να εργάζομαι σε εταιρία (όπου και εργαζόμουν μέχρι πρόσφατα οπου σταμάτησα διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τα αφεντικά) με έσοδα περίπου 1200 ευρω τον μήνα. απο αυτά θα χαλάω άντε τα 200 ευρώ τον μήνα. άρα ένα χιλιάρικο στο χέρι. και το καλοκαίρι θα πηγαίνω στα δωμάτια μου.. σε πόσο καιρό να ξεχρεώσω? αν δόξα τον θεό όλα πάνε τόσο καλά όσο τα σκέφτομαι?

υποχρεώσεις δεν έχω ακόμα μένω με τους γονείς μου προς το παρόν, δεν καπνίζω, δεν πίνω, δεν κάνω καταχρήσεις.. έχω αμάξι αλλα δεν φοβάμαι να πάρω το μετρό η το λεοφωρείο, ούτε να το πουλήσω αν χρειαστεί μέχρι να βγάλω τα έξοδα.. επίσης οι γονείς μου σύντομα θα πάρουν σύνταξη και ίσως θα μπορούν να βοηθούν σε ότι χρειάζεται..
επίσης υπάρχει μια περίπτωση στην αρχή να πάρω αρκετά χρήματα απο πολύ καλό μου φίλο (και να τα χρωστάω σε αυτόν) που τα έχει στην άκρη και ψαχνόμαστε να κάνουμε κάτι μαζί.. αλλα όπως είπατε δεν υπολογίζω σε αυτό ακόμα...

πώς σας φαίνεται η σκέψη? αισιόδοξη? άκυρη? ευχαριστώ ξανά για την βοήθεια σας.. :) :)

GSF

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
και μερικές φωτογραφίες απτον χώρο για όσους θέλουν να δούν.. ! τις τράβηξα το πάσχα..

aimg132.imageshack.us_img132_9395_travelstories1.th.jpg

aimg37.imageshack.us_img37_7044_travelstories2.th.jpg

aimg405.imageshack.us_img405_4386_travelstories6.th.jpg

και το οικόπεδο..

aimg682.imageshack.us_img682_62_travelstories3.th.jpg

varsa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
far away
μαλλον εισαι υπερβολικα αισιοδοξος, και συγνωμη που σου το χαλαω... σκεψου πρωτα τον μηχανικο, την κατασκευη, διαμορφωσεις κλπ που τα χρηματα ειναι πολλα στην αρχη και μαζεμενα, μεχρι να λειτουργησει η μοναδα και να αρχισει η αποσβεση... γιατι το να ζητησεις 50? την βραδια προυποθετει το κτιριο να ειναι οπως πρεπει να ειναι για να περασει και απο τις εγκρισεις του ΕΟΤ...

πολυ ωραιο μερος παντως.... :)

kalove

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
λυπάμαι πού θα σε προσγειώσω, αλλά κάνεις αντίστροφη πορεία.
αντί να υπολογήσεις πρώτα τα έξοδά σου, άρχισες κιόλας να μετράς τα έσοδα, τα μικτά καί όχι τα καθαρά. Υπολόγησες ότι μέσα σε αυτά πχ. περιλαμβάνεται καί ο φπα, πού άν δεν κάνω λάθος στην παροχή υπηρεσίας είναι 21 τοίς έκατό?
Αν υπολογίζεις γιά 20 δωμάτια, με 15 τετραγωνικά το κάθε ένα, μιλάς για 300 τετραγωνικά οφέλημο χώρο σύν τούς κοινόχρηστους, υπολόγιζε τουλάχιστον 400 τμ.
από όσο θεωρητικά γνωρίζω, το κόστος της οικοδομής είναι περί που 1200 ευρώ το τετραγωνικό, θα χρειαστείς λοιπόν μόνο γιά την οικοδομή τουλάχιστον 480.000 ευρώ.
βάλε καί τον εξοπλισμό, την άδεια, τις παροχές, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων (κήπο, πάρκινκ κτλ) το κοστολόγιο ανεβαίνει στα ύψη.
αν θέλεις να καλύψεις όλο αυτά με δάνειο, πού σημειωτέον είναι έντοκο, καταλαβαίνεις ότι θα σού στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.
η επιδότηση των 50.000 , αν δοθεί καί όταν δοθεί, είναι μηδαμινή.
πότε θα εξοφλήσεις? εξαρτάται τι διακανονισμό θα κάνεις με την τράπεζα. Κατ'αρχάς σού δίνει τόσο μεγάλο ποσόν? θέλει εγγυήσεις. μίλησε μαζί τους.
Δεν θέλω να σε μαυρίσω, αλλά επιμένω να απευθυνθείς σε μηχανικό καί λογιστή, πές τους ακριβώς τι θέλεις να κάνεις καί να σού βγάλουν κοστολόγιο.
δεν είμαι ειδική στο θέμα καί ότι σού λέω δεν είναι υπεύθυνη γνώμη.
καλή επιτυχία

McElk

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
πρέπει σιγα σιγά να ρωτάω απο εδώ και απο εκεί για να βρώ πόσα έξοδα θα έχω τελικά για όλα αυτά ..

Μπράβο κατ’ αρχήν που στην ηλικία σου έχεις τέτοιες επιχειρηματικές ανησυχίες. Επί του προκειμένου τώρα. Υποθέτω ότι θέλεις να κατασκευάσεις ένα διώροφο (υπερυψωμένο) κτίσμα με 10 δωμάτια στον όροφο εμβαδού 25 m2 το καθένα με πρόσβαση από υπαίθριους διαδρόμους – σκάλες (Μοτέλ Β΄ Κατηγορίας). Ήτοι 500 m2 συν 50 m2 για γραφείο-ρεσεψιόν συν 100 m2 ημιυπόγειο για βοηθητικές χρήσεις (αποθήκη – πλυντήρια). Το κόστος της οικοδομικής άδειας (αμοιβή μηχανικού για μελέτη – επίβλεψη = 26000 και ΦΠΑ – κρατήσεις = 8500) είναι περίπου 34.000 – 35.000 ευρώ. Βέβαια ο μηχανικός μπορεί να σου κάνει μια έκπτωση της τάξεως των 5-6000 ευρώ αλλά αυτό το ποσόν υπολόγιζε να το δώσεις σε κάποιο λογιστή για να παρακολουθεί λογιστικά την πορεία της επένδυσης (καταγραφή δαπανών – καταστάσεις τιμολογίων κλπ) για να μπορέσεις να πάρεις την επιδότηση. Άρα υπολόγιζε αρχικά έξοδα 35000 ευρώ. Η κατασκευή τώρα θα σου κοστίσει περί τα 650 ευρώ το m2 στους κυρίους χώρους και 250 στους βοηθητικούς ήτοι 382.500 ευρώ (μαζί με τον εξοπλισμό). Σούμα δηλαδή 417.000-420.000 ευρώ. Το παραπάνω κόστος με την προϋπόθεση της αυτεπιστασίας δηλαδή να βρίσκεις εσύ τους επί μέρους εργολάβους μπετατζή, κτίστη, σοβατζή , ηλεκτρολόγο κλπ να αγοράζεις τα υλικά, να συμφωνείς να παρακολουθείς και να πληρώνεις τον καθένα. Αν όμως αναθέσεις σε γενικό εργολάβο την όλη κατασκευή (παράδοση με το κλειδί στο χέρι που λένε) το συνολικό κόστος θα φτάσει τις 500.000 ευρώ. Αυτά εν ολίγοις για να πάρεις μια γενική ιδέα.

GSF

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Υποθέτω ότι θέλεις να κατασκευάσεις ένα διώροφο (υπερυψωμένο) κτίσμα με 10 δωμάτια στον όροφο εμβαδού 25 m2 το καθένα με πρόσβαση από υπαίθριους διαδρόμους – σκάλες (Μοτέλ Β΄ Κατηγορίας).....
ναι κάτι τέτοιο σκέφτομαι... αλλα δεν είναι και απόλυτο.. όπως είπες καλά που τα σκέφτομαι σε τέτοια ηλικία γιατι μπορεί η σκέψη σε λίγα χρόνια να γίνει πράξη.. θα ήθελα να το κάνω χωρίς εργολάβο αλλα κάτι μου λέει οτι δεν θα είναι και τόσο απλό.. το αφεντικό που είχα στην δουλειά μου είχε πει οτι κερδίζει 100-150.000 με αυτόν τον τρόπο.. αλλα έχει χτίσει και 7 μαγαζία :shock::shock:

με λίγα λόγια αν υποθέσουμε οτι θα είναι τα έξοδα 500.000 ευρώ και στην καλύτερη των περιπτώσεων κρατάω 8.000 ευρώ τον χρόνο απο την άλλη δουλειά και κερδίζω και απο τα δωμάτια περίπου 20.000 ευρώ τον χρόνο (πάλι πολλά λέω?) .. θα έχουμε ξεχρεώσει σε... 17 χρόνια.. !! και αυτό άν όλα πάνε καλά και είμαστε και ζωντανοί πάντα... :p

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom