• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ιταλία Βενετία. Η Βασίλισσα της Αδριατικής

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Κρήτη- Βενετία

Η Βενετία είναι “γεμάτη” με την Ιστορία της Κρήτης​
Η Χρύσα Μαλτέζου, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου στην αναγεννησιακή πόλη, μιλά στην “Π”

awww.patris.gr_img_images_1255945883.jpg
Της Κατερίνας Μυλωνά

Η ιστορία δε γράφεται μονάχα από τους ηγέτες αλλά και από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους.. «Υπάρχει μια σιωπή της ιστορίας που δεν ξέρουμε αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν σιωπηρά κομμάτια της ιστορίας ανεξάρτητα αν δεν μπορούν να μας δώσουν τις πληροφορίες που θέλουμε να αντλήσουμε από αυτά», λέει, σε συνέντευξή της στην «Π», η διευθύντρια του ελληνικού ινστιτούτου βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας, κ. Χρύσα Μαλτέζου.

Όπως λέει, η Βενετία έχει δεχθεί επιρροές από την Κρήτη, «Η Βενετία είναι γεμάτη από στοιχεία της ιστορίας της Κρήτης. Υπάρχουν κρητικές εκφράσεις στη βενετική διάλεκτο μέχρι σήμερα. Η Κρήτη είναι παρούσα στη Βενετία», περιγράφει.

Η κ. Μαλτέζου μιλά για το επιστημονικό συνέδριο και την έκθεση με αντικείμενο τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Βενετίας που ανήκουν στην Κρήτη και είχαν μεταφερθεί στη Βενετία μετά την πτώση του Χάνδακα, που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου.

Ψηφίδες της ιστορίας, άγνωστες για τους περισσότερους Ηρακλειώτες, θα παρουσιαστούν στην πόλη μας την άνοιξη του 2011.

Η διευθύντρια του ινστιτούτου μιλάει με πίκρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από όπου, μετά την αποχώρησή της, σταμάτησαν οι μελέτες για την Ενετοκρατία και φοβάται πως θα υπάρξει μια οπισθοχώρηση στην έρευνα για την Κρήτη εκείνης της περιόδου.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Τι να περιμένουμε ότι θα δούμε στο Ηράκλειο;

«Το Ηράκλειο, δηλαδή ο παλιός Χάνδακας, ήταν η πρωτεύουσα της βενετοκρατούμενης Κρήτης, με άλλα λόγια μια πολιτεία συνδεδεμένη άμεσα με τη Βενετία. Όταν έφυγε ο Φραγκίσκος Μοροζίνη από την Κρήτη, όταν παραδόθηκε η Κρήτη στους Τούρκους, μετέφερε πάρα πολλά σκεύη, λείψανα, εικόνες, όλα τα έγραφα της βενετικής καγκελαρίας τα πήγε στη Βενετία, όπου και διασώζονται. Το σκεπτικό αυτής της έκθεσης, που λέμε και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί εδώ σε ενάμιση χρόνο περίπου, είναι να φέρουμε από τη Βενετία ορισμένα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται σήμερα είτε στο ινστιτούτο της Βενετίας είτε στα διάφορα μουσεία και βιβλιοθήκες και άλλα αντικείμενα, εικόνες και κειμήλια που βρίσκονται σπαρμένα στον ελληνικό χώρο. Ήδη, έχετε εσείς εδώ στο ιστορικό μουσείο την περίφημη εικόνα του Δ. Θεοτοκόπουλου, στο μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό. Τα σπαρμένα εδώ και κει πολιτιστικά αγαθά του βενετοκρατούμενου Χάνδακα να φιλοξενηθούν εδώ και φιλοδοξούμε στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης να διοργανώσουμε ένα συνέδριο για την ιστορία του βενετοκρατούμενου Χάνδακα- θα είναι το επιστημονικό μέρος η έκθεση θα είναι το εικαστικό και συγκινησιακό μέρος για τους Κρητικούς.»

Μέσα από τα αντικείμενα αυτά μαθαίνουμε κομμάτια της ιστορίας του Χάνδακα που μας ήταν άγνωστα;

«Η ιστορία πάντα διδάσκει. Ένα αντικείμενο που το βλέπεις σήμερα έτσι, αύριο το βλέπεις διαφορετικά. Κάποτε δε δίναμε σημασία παρά μόνο στα έγγραφα που είχαν φαρδιές πλατιές υπογραφές σπουδαίων προσώπων. Για τα νεότερα χρόνια, αν ήταν ένα έγγραφο με υπογραφή Βενιζέλου ή Όθωνα ήταν σπουδαίο για τον ιστορικό και όχι ένα χαρτί με την τιμή του κρασιού. Τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί, θεωρούμε ότι το χαρτάκι αυτό του ανορθόγραφου αγρότη ή του κρασέμπορα που λέει πόσο κάνει το βαρέλι το κρασί είναι πολύ σημαντικό γιατί μας λέει την τιμή του κρασιού την εποχή εκείνη, πώς κινείτο, τι ξέρανε, αν ήταν μορφωμένοι ή όχι, την παραγωγή, αποτελεί, δηλαδή, στοιχείο της οικονομικής ιστορίας. Με αυτή την έννοια, όλα τα αντικείμενα που θα έρθουν εδώ, καλλιτεχνικά και άλλα, αποτελούν ψηφίδες της γνώσης μας για την ιστορία του βενετοκρατούμενου Χάνδακα και γενικότερα της Κρήτης.»

Την ιστορία, δηλαδή, δεν την γράφουν μόνο οι ηγέτες αλλά και οι απλοί άνθρωποι.

«Φυσικά, η μόνη διαφορά είναι ότι οι απλοί άνθρωποι δεν αφήνουν συνήθως πολλά σημάδια. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τη σχέση που είχε με τη γη ένας αγρότης… Μια εξέχουσα προσωπικότητα αφήνει κάποια σημάδια είτε είναι γραπτές είτε καλλιτεχνικές μαρτυρίες. Έχει το παλάτι, το στολίζει, το ζωγραφίζει, το εικονογραφεί και άρα το έχουμε και το βλέπουμε ενώ ο απλός αμόρφωτος αγρότης έχει ένα σπιτάκι ούτε ξέρουμε πού.. Υπάρχει μια σιωπή της ιστορίας που δεν ξέρουμε αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν σιωπηρά κομμάτια της ιστορίας ανεξάρτητα αν δεν μπορούν να μας δώσουν τις πληροφορίες που θέλουμε να αντλήσουμε από αυτά».

Στο Ηράκλειο αισθανόμαστε πως ό,τι όμορφο σε σχέση με τα μνημεία το χρωστάμε στην περίοδο των Ενετών…

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα χρόνια της περιόδου της Ενετοκρατίας στο νησί γενικότερα στη μητρόπολη, δηλαδή, τη Βενετία υπάρχει μια έξαρση καλλιτεχνικής παραγωγής, «Αναγέννηση», άρα στην επαρχία, που ήταν η Κρήτη, έχει βέβαια την απήχησή της. Επομένως, ναι, κάποιος δε θα μπορούσε να κάνει κάτι άσχημο εδώ αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτά δεν είναι έργα μόνο των Βενετών, δε σημαίνει ότι ήρθαν εδώ γλύπτες Βενετοί που έκαναν την κρήνη Μοροζίνι … Ήταν ντόπιοι, οι οποίοι μάθαιναν πλάι στους Βενετούς, συνυπήρχαν, οι Βενετοί έπαιρναν στοιχεία του Κρητικού γλύπτη, ξυλογλύπτη, οικοδόμου, πετροκόμου. Είχαμε ένα πάντρεμα δύο παραδόσεων, ο ένας έπαιρνε από τον άλλο κι αυτό είναι πολιτισμός.»

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Βενετία, βλέπετε επιρροές από την Κρήτη;

«Η Βενετία είναι γεμάτη από στοιχεία της ιστορίας της Κρήτης. Η Βενετία είναι μια πόλη ιδιάζουσα, πάνω στη θάλασσα, τι να πάρει από την Κρήτη; Έχει πολλές επιρροές από το Βυζάντιο στα σπίτια, τα παλάτια της. Υπάρχουν κρητικές εκφράσεις στη βενετική διάλεκτο μέχρι σήμερα. Η Κρήτη είναι παρούσα στη Βενετία, αγάλματα που παριστάνουν την Κρήτη… Όλα παραπέμπουν στην Κρήτη.»

Τελικά, οι Έλληνες είμαστε περισσότερο Δυτικοί ή Ανατολίτες;

«Θα έλεγα ότι είμαστε στη μέση, νομίζω ότι είναι μια ψευδοερώτηση. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου παίρνεις στοιχεία και από την Ανατολή και τη Δύση και αυτό είναι το μεγαλείο του Έλληνα. Παίρνει επιρροές από δω και από κει, δεν είμαστε μόνο Δύση, μόνο Ανατολή. Ανάλογα με τις διαθέσεις μας στη διάρκεια της ιστορίας μας ενδιαφέρει άλλοτε να λέμε ότι ανήκουμε στη Δύση κι άλλοτε στην Ανατολή.

Το Ινστιτούτο αποτελεί και ένα φυτώριο για νέους επιστήμονες…

«Εκτός του ότι είχε δυο διαπρεπείς Κρητικούς διευθυντές προκατόχους μου, τους Μανούσο Μανούσακα και Νίκο Παναγιωτάκη, που τίμησαν με το έργο τους την Κρήτη, ήμουν και μαθήτρια του Μανούσακα, τον είχα καθηγητή όταν ήμουν υπότροφος, με το Νίκο Παναγιωτάκη ήμασταν συνάδελφοι και φίλοι… Εκτός του ότι οι δύο διευθυντές του ήταν Κρητικοί, υπήρχαν και πάρα πολλοί νέοι υπότροφοι Κρητικοί και έχουν θέσεις στα ερευνητικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια, μέση εκπαίδευση.

Είναι λυπηρό, το έχω τονίσει άπειρες φορές, μου προκαλεί πάντα μια θλίψη και πίκρα, θα έπρεπε οι Κρητικοί να διαμαρτυρηθείτε έντονα, δεν το έχετε κάνει τόσο καιρό, ότι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μετά που έφυγα (δίδασκα επί χρόνια την ιστορία της Βενετοκρατίας) έπαψε να έχει έδρα ή αυτή τη θέση με αποτέλεσμα να μην έχουμε Κρητικούς στη Βενετία. Αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, δεν υπάρχει κάποιος στο Πανεπιστήμια να κινήσει παιδιά να έρθουν στη Βενετία για την περίοδο που σας αφορά. Στη Βενετία υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών, ποιος θα ασχοληθεί με αυτόν αν δεν ασχοληθείτε εσείς. Είναι ντροπή να υπάρχει στην Αμερική θέση της βενετικής περιόδου στην Κρήτη και όχι εδώ. Είναι ντροπή. Το κενό το ξέρουμε το λέω χρόνια και πάντα με πίκρα. Έχω έξι υποτρόφους και κανείς δεν είναι Κρητικός άρα η Κρήτη δε μελετιέται. Σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα οπισθοχωρήσει και η έρευνα για την ιστορία της Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο όφειλε να προωθήσει το θέμα της Βενετοκρατίας. Τι κάνει το ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών;»

Το Ινστιτούτο συνεργάζεται με άλλους φορείς της Βενετίας και της Ελλάδας;

«Το ινστιτούτο έχει μια εξέχουσα θέση στα δρώμενα της Βενετίας, έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των βενετικών κατ εξοχήν φορέων. Είναι το μόνο επιστημονικό ίδρυμα που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει καλή δουλειά εδώ και πενήντα χρόνια. Αν η περίοδος της Βενετοκρατίας έγινε γνωστή, έγινε χάρη στις έρευνες που έκαναν και οι διευθυντές και υπότροφοι του ινστιτούτου.

Πριν από μερικές δεκαετίες δεν ξέραμε τίποτα για αυτά τα χρόνια, τώρα ξέρουμε πάρα πολλά. Έχετε και το προνόμιο να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας μέσα από τις εργασίες του Στυλιανού Αλεξίου που είναι από τους διαπρεπέστατους επιστήμονες που έχουμε.

εφημερίδα "Πατρίς"
 

piccolo_mondo

Member
Μηνύματα
879
Likes
914
Εσένα Πριγκίπισσα των υδάτων, μόνο ένας ποιητής, ένας καλλιτέχνης, ένας εξειδικευμένος στην τέχνη της ιστορίας μπορεί να σε περιγράψει.
......
Θέλει πολύ λεπτό χειρισμό αυτή η καλλονή αυτή η ομορφιά.
......
"
Μερες τωρα που "δεν ειμαι καλα", δεν εχω ηρεμια εσωτερικη..
Ενα το γιατρικο μου, σε σενα να ρθω, να σε δω λιγακι, να θυμηθω πως ειναι τα συναισθηματα, πως ειναι η συγκινηση..
Μ'εχεις μαγεψει..

Αυριο Βενετια, soudianos τα σεβη μου για την ιστορια σου, που μολις διαβασα..
 

rethimno

Member
Μηνύματα
1.770
Likes
1.054
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
Η Βενετία είναι “γεμάτη” με την Ιστορία της Κρήτης​
Η Χρύσα Μαλτέζου, διευθύντρια τουις γνώσεις σας μέσα από τις εργασίες του Στυλιανού Αλεξίου που είναι από τους διαπρεπέστατους επιστήμονες που έχουμε.

εφημερίδα "Πατρίς"


Kαταπληκτικη η ιστορια σου Αντωνη.....πραγματικα με ταξιδεψες στην αγαπημενη μου Βενετια.....
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ηράκλειο - Βενετία και η Κάρα του Αγ. Τίτου

Η ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου

Αυτές τις μέρες πανηγυρίζει και πάλιν η Κρήτη το γεγονός της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου και ημείς «ώσπερ παίδες ευγνώμονες» αποδίδομε στον πνευματικό μας πατέρα και προστάτη την οφειλομένη τιμή. Ενωμένοι μαζί του διά της πίστεως, καλούμεθα να ζήσουμε «σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς», όπως συμβουλεύει στην προς Τίτον Επιστολή του ο Απόστολος των Εθνών, ο Παύλος.
Η Κυριακή 15 Μαΐου 1966 υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης. Αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της ελληνικής κυβερνήσεως, της γραμματείας επί της χριστιανικής ενότητας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών, εκατοντάδες κληρικοί, μοναχοί, μοναχές, πλήθος λαού, υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα, με ευλάβεια και ιερές συγκινήσεις το τιμιότατο λείψανο του πρώτου Επισκόπου Κρήτης, Αγίου Αποστόλου Τίτου. Μαθήτριες των σχολείων της πόλεως Ηρακλείου έραιναν με ροδοπέταλα και άλλα λουλούδια της κρητικής γης την Τιμία Κάρα από το λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.
Οι καμπάνες, οι μουσικές του Δήμου και του Στρατού, οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν χαρμόσυνα. Ο αντιπρόσωπος του Πατριάρχου της Βενετίας, Επίσκοπος Ιωάννης Ολιβότι, παραδίδοντας την Τιμίαν Κάραν στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, στο λιμάνι του Ηρακλείου, με συγκίνηση έλεγε: «Αυτός ο λαμπρός εορτασμός του κρητικού λαού θα μετριάσει τη θλίψη των ενετών για τη στέρηση του τιμίου λειψάνου, το οποίο επί τρεις αιώνες ήτο αντικείμενο ευλαβούς αγάπης. Δε θα λησμονήσω ποτέ αυτές τις στιγμές της θριαμβευτικής επιστροφής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου, αγαπητού μαθητή του Αποστόλου Παύλου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης». Και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, στις πολλές προσπάθειες του οποίου οφείλεται η επιστροφή του ιερού λειψάνου στην Κρήτη, παραλαμβάνοντας την Τιμία Κάρα στο λιμάνι από τα χέρια του Ιωάννη Ολιβότι, είπε μεταξύ των άλλων: «Οποία χαρά σήμερον εν ουρανώ και επί γης. Οποία χαρά δια τας μακαρίας ψυχάς των αοιδίμων προκατόχων ημών, των άλλων αρχιερέων της Κρήτης και δι’ όλην την θριαμβεύουσαν Εκκλησίαν του Χριστού. Οποία χαρά και δι’ ημάς, οι οποίοι έχομεν το ιδιαίτερο προνόμιο και ευτύχημα να υποδεχώμεθα σήμερον το τιμιώτατον λείψανον του πρωτοθρόνου Επισκόπου ημών, επί παρουσία τόσων τιμίων εκπροσώπων των εκκλησιών ημών, ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών, και τοσαύτης συρροής κλήρου και λαού και να έχωμεν εις το εξής το τιμώτατο τούτο λείψανο εν μέσω ημών».
Ακόμη, με ιδιαίτερη συγκίνηση φέρει κανείς στη σκέψη του τους λόγους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου, όταν σε αληθινή πανήγυρη και ευλαβή συναγερμό των Αθηναίων υπεδέχετο τη σοφή και πνεύματος αγίου πλήρη Κάρα Τίτου του Περιφανούς Αποστόλου της πίστεως. Η Τιμία Κάρα από τη Βενετία έφτασε στην Αθήνα αεροπορικώς και προς τιμήν της εψάλη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
Πράγματι, ο Άγιος Τίτος έζησε μία περιπέτεια που ξεκινά από την Αντιόχεια και φτάνει στην Έφεσο, τη Μακεδονία, την Κόρινθο, τη Δαλματία, τη Μεγαλόνησό μας. Γίνεται μαθητής του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών, του Θείου Παύλου. Γίνεται συνοδός και συνοδοιπόρος του διδασκάλου του σε όλες τις ευαγγελικές περιοδείες και αποστολές. Στην Κόρινθο θαυμάζεται η τόλμη, η ευστροφία, το συμβιβαστικό πνεύμα, η ρητορική ικανότητα και ο φλογερός ζήλος του εναντίον των εχθρών της πίστεως. Η περιφανής επιτυχία του δίδει αφορμή στο διδάσκαλο να εγκωμιάσει τον μαθητή και γράφοντας προς τους Κορινθίους να τον καλέσει «κοινωνόν του και συνεργόν και απόστολον Χριστού και δόξαν των εκκλησιών».
Απ’ όλα αυτά διαφαίνεται η μεγίστη σημασία του γεγονότος της ανακτήσεως και πάλι της Τιμίας Κάρας του Αγίου μας και είναι το παλλάδιον της Εκκλησίας μας, «δοκιμώτερον υπέρ χρυσίον και τιμιώτερον λίθων πολυτελών». Για την Εκκλησία της Κρήτης δύο είναι οι μεγάλοι θησαυροί της. Η Τιμία Κάρα του Αγίου Τίτου και η Επιστολή του Παύλου προς Τίτον.

Εφ. "Νέα Κρήτη" 14-5-11

Το 1669 εγκαταλείποντας οι Βενετοί το Κάστρο στους Τούρκους, πήραν την Κάρα μαζί με άλλες εικόνες και σκεύη, μεταξύ τους και την εικόνα της Παναγίας της Μεσοποντίτισσας που βρίσκεται στην Santa Maria della Salute, όπως γράφω.
 

manosge

Member
Μηνύματα
5
Likes
6
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΣΡΑΗΛ
ερωτηση για βενετια

θελω το καλοκαιρι να κανω μια εκδρομη προς βενετια αλλα το καλο εισιτηριο που βρηκα με κραταει εκει μια εβδομαδα. εχει κανεις να δωσει καμια ιδεα για μονημερες εκδρομες-αποδρασεις απο την πολη σε γειτονικα μερη ου αξιζει το κοπο να δε κανεις; αν ειναι και οικονομικα θα ηταν το καλυτερο!:D:D:D
 

thespyros

Banned
Μηνύματα
391
Likes
32
Επόμενο Ταξίδι
ισπανια ΜΑΔΡΙΤΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
βολοτεα νεα ετΑΙρια απο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟς ΒΕΝΕΤΙΑ

Στις 2 Ιουνίου 2012 ξεκινούν οι πτήσεις από/προς Θεσσαλονίκη για τη Βενετία με την ισπανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Volotea (και όχι στις 24 Απριλίου 2012, όπως είχαμε γράψει, σύμφωνα με ενημέρωση της αεροπορικής εταιρίας) και θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Σάββατο) με αεροσκάφος τύπου Boeing 717, 125 θέσεων, σε διάταξη 3 - 2. Η τιμή εισιτηρίου για απλή διαδρομή ξεκινάει από 19 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων αεροδρομίων, ενώ πώληση γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της εταιρίας είτε από ταξιδιωτικά γραφεία. Το κόστος της αποσκευής κυμαίνεται στα 15 ευρώ για 23 κιλά.

Η σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας αρχικά έχει υπολογιστεί έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι να διατηρηθεί όλο το χρόνο, εφόσον η πληρότητα φτάνει περίπου στο 80%.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Alfons Claver είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη νέα αεροπορική εταιρία και τα πλεονεκτήματά της.

Σύμφωνα με τον κ. Claver, η Volotea μπορεί να είναι αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους, στις πτήσεις της όμως προσφέρει ποιότητα, ικανοποιητικό σέρβις, άνετο χώρο στα αεροσκάφη, έχει επιλέξει φιλικά προς τους ταξιδιώτες αεροδρόμια κ.ά.

Στόχος της Volotea, η οποία πετάει σε μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι να συνδέει στο μέλλον περισσότερα από 70 ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε 500 προορισμούς.:clap:
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
θελω το καλοκαιρι να κανω μια εκδρομη προς βενετια αλλα το καλο εισιτηριο που βρηκα με κραταει εκει μια εβδομαδα. εχει κανεις να δωσει καμια ιδεα για μονημερες εκδρομες-αποδρασεις απο την πολη σε γειτονικα μερη ου αξιζει το κοπο να δε κανεις; αν ειναι και οικονομικα θα ηταν το καλυτερο!:D:D:D
Mε το τραίνο από Βενετία στη Βερόνα (Ρωμαίος και Ιουλιέτα και πολλά άλλα αξιοθέατα)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.213
Likes
26.782
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Καπετάνιε, πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη ν πανέμορφη Βενετία, στην υπέροχη ιστορία σου.
Οι θαυμάσιες φωτογραφίες "στολίζουν" την καταπληκτική αφήγησή σου.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Στην #80 γράφω για το πάρκο i Papadopoli στην piatsale Roma στη Βενετία.
Οι Παπαδοπουλαίοι της Ιταλίας προέρχονται από το Ιωάννη (Τζουάνες) Παπαδόπουλο που γεννήθηκε το 1618 στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη στον Χάντακα (Ηράκλειο). Κρητικός ευγενής από τα 12 αρχοντόπουλα που έστειλε το βυζάντιο στην Κρήτη μετά την απελευθέρωση της από τους Άραβες. Ο Τζοάνες έζησε την πολιορκία του Χάντακα από τους Τούρκους και λίγο πριν την παράδοση της το 1669 έφυγε για τα Επτάνησα και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στην Πάδοβα. Ένας γιος του έγινε δικηγόρος και ο άλλος καθηγητής πανεπιστημίου. Στα 75 του χρόνια άρχισε να γράφει σε βιβλίο τις αναμνήσεις του από η πατρίδα τον Χάντακα. Το μοναδικό χειρόγραφο βρίσκεται στο μουσείο Κορρέρ της Βενετίας. Μόλις μετά το 1960 ανακαλύφτηκε η σπουδαιότητα του για την Κρήτη γιατί περιγράφει τις αναμνήσεις του και τη ζωή των κατοίκων την περίοδο εκείνη. έθιμα, φαγητά, προϊόντα κλπ κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου. Στα ελληνικά εκδόθηκε μόλις πέρυσι από της Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τον τίτλο: Στον καιρό της σχόλης. Νομίζω πως το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα Ηρακλειώτικο σπίτι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μηνύματα
905.223
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom