Sassenach77
Member
- Μηνύματα
- 7.737
- Likes
- 22.851
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Που και να μη σε κούραζαν οι ιστορικές αναφορές....Εμένα πάντως δεν με κούρασε καθόλου όλο αυτό το πολύ ενδιαφέρον ποστ που έγραψες!....Ωραία ιστορία - λιτή (όσο πρέπει - με χρήσιμες και όχι κουραστικές ιστορικές αναφορές)!
Αν μου επιτρέπεις, θα ήθελα να προσθέσω κάτι σχετικά με τον μέρος που παραθέτω (και μάλλον όχι τόσο λιτά όπως το έκανες εσύ, ελπίζω να μην κουράσει ).
Ο Αγίος Σάββας πεθαίνει στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας όπου ακόμα και σήμερα βρίσκεται και τιμάται ο πρώτος του τάφος.
(Άσχετο - εμένα το Β.Τάρνοβο μ'αρεσε πολύ σαν πόλη).
Όμως, ήδη από την επόμενη χρονιά του θανάτου του και λόγω του σημαντικού ρόλου που είχε, όχι μόνο όντας πρώτος Αρχιεπισκοπος της Σ.Ο.Εκκλησίας, αλλά και ως γιός ενός από τους μεγαλύτερους πατέρες του έθνους και μάλλον του πιο σημαντικού ηγεμόνα του μεσαιωνικού κράτους της Σερβίας, τα λείψανά του μεταφέρονται στο μοναστήρι Μιλέσεβα στη σημερινή νοτιοδυτική Σερβία.
Εκτός του ότι είναι ένα πανέμορφο κτίσμα και από την άποψη της ιστορίας της τέχνης το αγαπημένο μου μοναστήρι, βρίσκεται σε μια καταπληκτική περιοχή της χώρας που θα άρεζε σε πολλούς φυσιολάτρεις και απορώ πως ακόμα δεν ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες (κακό μάρκετινγκ σαφώς).
Μια από τις τοιχογραφίες που υπάρχουν εκεί είναι και εκείνη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο οποίος απεικονίζεται πάνω στον τάφο του Χριστού.
Αυτή η εικόνα ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε μέσω τηλεόρασης από την Ευρώπη στην Αμερική.
Τι σημβαίνει όμως με τα λείψανα του Α.Σάββα που ήταν εκεί;
Στα τέλη του 16ου αιώνα βόρεια του Δούναβη γίνεται μια εξέγερση Σέρβων κατά τον Οθωμανών που εύκολα, αλλά άγρια τελειώνει πολύ γρήγορα και ως εκδίκηση και για τον παραδειγματισμό ο Πασάς του Βελιγραδίου εκείνης της εποχής διατάζει να μεταφερθούν τα λείψανα του Αγίου Σάββα που απεικονιζόταν στις σημαίες των εξεγερμένων, για να τα κάψουν στο Βελιγράδι.
Η ακριβής τοποθεσία δεν είναι σίγουρη και μια από τις εκδοχές, που προσωπικά την βρίσκω πιο πιθανή, λέει ότι έγινε κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου που αναφέρεις σε κάποιο από τα σημεία (Μεγάλη η ιστορία όπου βασίζεται αυτό).
Όμως, όταν επρόκειτο να κτιστεί ο ναός, η επιτροπή αποφασίζει ότι το σημείο μάλλον ήταν εκεί που είναι ο ναός σήμερα.
Όσον για τον ναό όπως είναι σήμερα, προσωπικά δεν είμαι και μεγαλύτερη φαν και το βρισκώ υπερβολικό σε πολλά σημεία, αν και η κρύπτη διηγείται και την ιστορία της χώρας μέσω των τοιχογραφιών και το σώζει .