• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Αυθαιρεσιες με τις αναρτημενες φωτογραφιες

pix_lax82

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βορειος Κορέα
Δεν γράφω συχνα αλλα διαβάζω καθημερινά σχεδόν ολα τα post.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν καταλαβαίνω γιατί επρεπε να ενημερωθεί ο καθε χρήστης μέσω pm επειδή χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία του ΕΝΤΟΣ του ιδιου site που την δημοσίευσε.

Μια αυτο δεν ειναι το νοημα του forum. Μεσω τον post μας και του υλικού που ανεβάζουμε να βοηθάμε ο ενας τον αλλο.

Με την ιδια λογικά θα επρεπε και εμεις να λέμε συνεχεια ευχαριστώ στον Δευκαλίωνα και στον καθε ενα admin ξεχωριστά που χρησιμοποιούμε την φορμα για να γράφουμε Post.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Από τους όρους χρήσης του travelstories (όρος 1):
Το περιεχόμενο του TravelStories.gr (Ταξιδιωτικές Ιστορίες, Άρθρα της Εγκυκλοπαίδειας και φωτογραφίες), είναι ιδιοκτησία των εκάστοτε δημιουργών. Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η αναπαραγωγή των άρθρων, μερική ή ολική, χωρίς την άδεια του εκάστοτε αρθρογράφου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση φωτογραφιών ή άρθρων χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη και την αναφορά της πηγής

Με βάση τα παραπάνω, ο Sokratis έχει απόλυτο δίκιο.
Το αν θα πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, είναι ένα άλλο θέμα - ο traveladdict σωστά θίγει το θέμα ότι το να έχει copyright ένα avatar είναι από μόνο του προβληματικό (όχι αξεπέραστο, βέβαια).
Αν ανοίξει δημόσια συζήτηση περί όρων, να το αναλύσουμε.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Τα προβλήματα αυτά που λες (με τα avatars ας πούμε) υπάρχουν σε όλα τα σάιτ του ίντερνετ σχετικά με τα copyrights. Εγώ πάντα θέλω να είμαστε τυπικοί και εντάξει απέναντι στον κόσμο που προσφέρει το χρόνο του στο σάιτ, επομένως δεν τίθεται θέμα συζήτησης το αν είναι σωστή η παρατήρηση του Σωκράτη ή όχι. Ήδη έγραψα ότι έχει δίκιο και είναι 100% δική μου παράλειψη, οπότε ας μην μπούμε σε συζητήσεις γύρω από το αν έχει δίκιο ή όχι, το απάντησα ήδη. :)

Μόλις βρεθεί μια τεχνική λύση για το πώς θα φαίνονται τα ονόματα των φωτογράφων στα άρθρα θα την ποστάρω εδώ ώστε να συμφωνήσουν/διαφωνήσουν όσοι έχουν φωτογραφίες, και μετά θα σταλούν pm στα μέλη σε περίπτωση που κάποια θέλουν να φύγουν οι φωτογραφίες τους από εκεί.

ΥΓ. Οι όροι χρήσης που παραθέτεις taver είναι προφανώς γραμμένοι για απόπειρες "κλοπών" σε άλλα σάιτ, ωστόσο ξαναλέω ότι δεν χρειάζεται καμία παράθεση όρων αφού από την αρχή εξήγησα ότι ο topic starter έχει δίκιο και το λάθος είναι καθαρά δικό μου. :)

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
δεν τίθεται θέμα συζήτησης το αν είναι σωστή η παρατήρηση του Σωκράτη ή όχι. Ήδη έγραψα ότι έχει δίκιο και είναι 100% δική μου παράλειψη, οπότε ας μην μπούμε σε συζητήσεις γύρω από το αν έχει δίκιο ή όχι, το απάντησα ήδη. :)
ωστόσο ξαναλέω ότι δεν χρειάζεται καμία παράθεση όρων αφού από την αρχή εξήγησα ότι ο topic starter έχει δίκιο και το λάθος είναι καθαρά δικό μου. :)
Καλά, εντάξει, ΟΚ, το καταλάβαμε. Δεν θέλεις να χαλάσεις τον θιγόμενο.
Αλλά από ότι είδα, οι φωτογραφίες που είναι ανεβασμένες έχουν όλες κοτσαρισμένο ένα ωραιότατο travelstories.gr πάνω.
Εκεί δεν είδα καμια διαμαρτυρία.
Και εφόσον κάποιος προσφέρει μια φωτογραφία στο travelstories και δεν αντιδρά με την προσθήκη του ονόματος του site επάνω, τότε ίσως πρέπει να δεχτεί ότι η φωτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το travelstories κατά το δοκούν.
Εγώ πάντως όταν βλέπω μια φωτό που γράφει travelstories, υποθέτω πως εκεί ανήκει.
Σίγουρα δεν υπάρχει δόλος, αλλά μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα.
Εντάξει δεν πάρθηκε η άδεια, και λοιπόν?
Και εγώ σε κάποια ποστ αναφέρω φράσεις από άλλα ποστ που έχουν γράψει συμφορουμίτες. Θα πρέπει κάθε φορά να ζητάω την άδεια???

Ότι υποστηρίζω πιο πάνω δεν αφορά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ φωτογραφίες, από ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ φωτογράφους βέβαια.

Ο επαγγελματίας όμως, που ζει από την φωτογραφία - και όχι που φαντασιώνεται ότι ζει από αυτήν, έχουμε αρκετούς τέτοιους στην Ελλάδα - θα είχε βρει τρόπο να προστατέψει το προϊόν της εργασίας του, είτε με μια προειδοποίηση, είτε με μια προσυνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του site, είτε με την αποφυγή ανεβάσματος φωτογραφιών, παραπέμποντας στο δικό του επαγγελματικό site.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Eγώ δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος αλλα εχω μεγάλο ψώνιο....
Αν οι συντελεστές του site γουστάρουν οποιαδήποτε φωτό μου ας την χρησιμοποιήσουν όπως νομίζουν..
Γενικα είμαι κατά της ιδιοκτησίας και χαλαρή με τους νόμους:D:D
εδώ ρε παιδιά γραφόμαστε στο face book,βαζομε την μούρη μας και όλο μας το σόι...για μιά παραλία θα τσιγκουνευτούμε...
Και να προσθέσω,μην βάζετε καθόλου by renata κλπ...I dont care!!:cool:

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
εδώ ρε παιδιά γραφόμαστε στο face book,βαζομε την μούρη μας και όλο μας το σόι...για μιά παραλία θα τσιγκουνευτούμε...
Aγαπητή renata, μπορώ να χρησιμοποιήσω την φράση:
"Γενικα είμαι κατά της ιδιοκτησίας και χαλαρή με τους νόμους"?????
Βέβαια το χαλαρή θα γίνει χαλαρός, για να μη πάθω καμιά ζημιά, έχω και το ειδύλλιο με τον traveller...:haha:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Yours sincerely
traveladdict

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Eγώ δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος αλλα εχω μεγάλο ψώνιο....
Αν οι συντελεστές του site γουστάρουν οποιαδήποτε φωτό μου ας την χρησιμοποιήσουν όπως νομίζουν..
Και να προσθέσω,μην βάζετε καθόλου by renata κλπ...I dont care!!:cool:
γεια σου Ρενατα με τα ωραια σου :clap:
φωτογραφιες δεν ανεβαζω γιατι δεν ξερω , αλλά εαν εβαζα σκασιλα μου αν τις εβλεπα σε καποιο αρθρο άλλουκαι ειδικα στο ίδιο φορουμ ...
χαλαρωστε παιδιά , πολυ σοβαρά παιρνετε ασημαντα πραγματα ...στα πραγματικά σοβαρά τι κανετε ; Χαρακίρι ή καλειτε δικηγορους ;

Manos

Member
Αγαπητοί φίλοι, επειδή παρατηρώ πως υπάρχει μεγάλη άγνοια σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και ο καθένας λέει ή υποθέτει διάφορα, θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε το πιο κάτω link

ΦΟΙΒΟΣ | Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων

Αν κάποιος έχει όρεξη, ας μελετήσει το νόμο Ν. 2121/93, ο οποίος εναρμόνισε τη νομοθεσία με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αντικατέστησε το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι τότε.

Δεν έχω χρόνο να σας τα αναλύσω καθώς φεύγω για ταξίδι, αλλά κάλο είναι να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται σοβαρά πλέον και στη χώρα μας.

(επίσης θα σας παρακαλούσα πολύ να μην «γυρίζετε» την κουβέντα πάντα επί προσωπικού. Ο Σωκράτης έθιξε ένα πρόβλημα και από τα μηνύματα που ακολούθησαν ο Δευκαλίωνας έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το travelstories.gr.
Τα υπόλοιπα (spam, γενικεύσεις, αφορισμοί και ειρωνείες) δεν βοηθούν κανέναν !)

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Μόνο που ο νόμος αυτός είναι τόσο ξεπερασμένος που θα έπρεπε να πάψει να ισχύει.
Τα γεγονότα και η τεχνολογία τρέχουν με τέτοιους γοργούς ρυθμούς που κανένας νόμος δεν μπορεί να τα προλάβει.

Ο νόμος για τα σημερινά δεδομένα μόνο αστείος μπορεί να χαρακτηριστεί και απόδειξη είναι η μαζική πειρατεία στο ιντερνετ - και όχι μόνο - που κανένας νόμος δεν μπορεί να περιορίσει.
Στο εξωτερικό έχουν κλείσει τα περισσότερα cdάδικα, εξαιτίας του ιντερνετ.
Κολοσσοί όπως το Virgin κλείνουν τα μαγαζιά τους σε όλο τον κόσμο.
( Σε 2 χρόνια έκλεισε και αυτό της Sunset Blvd του Λος Άντζελες και στην Times Square της Νέας Υόρκης και στο Picadilly του Λονδίνου
Οι εταιρείες έχουν βρει άλλους τρόπου προώθησης των προϊόντων τους και δεν μένουν αγκυλωμένες σε έναν αναχρονιστικό νόμο.

Και γιατί να μην ισχυριστεί κάποιος ότι ο περιβόητος αυτός νόμος έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη και πλουραλιστική κυκλοφορία ιδεών και πληροφοριών?
Ή ότι είναι εντελώς άδικος και αντισυνταγματικός, γιατί περιορίζει την ατομική ιδιοκτησία?

Όταν έχω αγοράσει νόμιμα κάτι, μπορώ να το ξαναπουλήσω, να το πετάξω, να το κάψω, να το χαρίσω, να το φάω, να το κάνω ότι θέλω.
Το πλήρωσα και μου ανήκει.
Είναι στη νόμιμη κατοχή μου, είναι δικό μου, πως να το κάνουμε?
Πως έρχεται λοιπόν ένας νόμος και μου επιβάλλει τι να κάνω με ένα δικό μου πράγμα που πλήρωσα και απέκτησα νόμιμα?

Το πως θα ζήσουν οι καλλιτένες, δημιουργοί κλπ κλπ ουδόλως με αφορά, είναι δικό τους πρόβλημα και ας το λύσουν.
Ας αλλάξουν επάγγελμα, ας κάνουν ότι θέλουν, εμένα μη ζητάνε να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά.
Εγώ δεν μπορώ να επέμβω στο σπίτι τους και να τους υποδείξω τι θα κάνουν.
Δεν μπορούν λοιπόν να κάνουν κουμάντο μέσα στο σπίτι μου, αν θα στείλω όπου γουστάρω μια φωτό που αγόρασα, αν θα την εκμεταλλευτώ - αφού την αγόρασα, μου ανήκει και την κάνω ότι θέλω - αν θα αντιγράψω ένα cd, ή αν θα το παίξω σε δημόσιο χώρο.

Η κουβέντα γίνεται αστεία όταν μιλάμε για οικειοθελή ανάρτηση φωτογραφιών σε ένα ανοιχτό φόρουμ, που μπορεί να μπει ο καθένας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Κούβα μέχρι την Κίνα.
Όταν ανεβάζει κάποιος φωτογραφίες - κείμενα ή οτιδήποτε άλλο στο ιντερνετ παίρνει και το ρίσκο της πράξης του.
Ο καθένας μπορεί να αντιγράψει ότι θέλει, από όποιο site θέλει και να τα μεταφέρει όπου θέλει, σε όποιο forum, ή blog θέλει.
Πιάσ'το αυγό και κούρευτο δηλαδή.

Zephyrous

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πάτμος & Αλικαρνασσός
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Υ - Σαν Φραν. με πατινι
Αγαπητε traveladdict, ειλικρινα δε μπορω να καταλαβω την επιμονη σου στο θεμα. Το οτι καποιος ανεβαζοντας κατι παιρνει ενα ρισκο δε συνεπαγεται και το οτι εκχωρει το δικαιωμα στους αλλους να χρησιμοποιησουν την πνευματικη του ιδιοκτησια. Εχει χαωδη αποσταση το ενα με το αλλο και απορω γιατι την αποσιωπας. Οντως, ο Σωκρατης (οπου Σωκρατης βαλε οποιοδηποτε μελος του travelstories, η αλλης κοινοτητας) ανεβασε μερικες ωραιες φωτο να μοιραστει μαζι μας. Δε μας τις χαρισε. Ξερει οτι μπορει αυτες να καταληξουν οπουδηποτε στο ιντερνετ κι αυτο δε μπορει να το ελεγξει. Ξερει, επισης, ομως, οτι περα απο τα νομικα κωλυματα που σου αρεσει να υπογραμμιζεις (πχ: πως να διεκδινησει πνευματικα δικαιωματα ενα αβαταρ?), υπαρχει ενα ηθος και μια δεοντολογια στην κοινοτητα μας.

Οχι δεν χανει κανενα μελος χρηματα, αν η φωτογραφια του χρησιμοποιηθει μεσα στο σαιτ για αλλο σκοπο, αλλα οπως πρωτος ο Δευκαλιωνας εσπευσε να επιβεβαιωσει, ειναι δικαιο και ηθικο το να ρωτηθει πρωτα το μελος. Και για να συμβει αυτο δε χρειαζεται η επικληση κανενος νομου περι πνευματικης ιδιοκτησιας, παρα μονο της κοινης λογικης και του αλληλοσεβασμου που διεπουν στο μεγιστο βαθμο την κοινοτητα μας.

Οσο για τη σταμπα travelstories επανω στις φωτο που δημοσιευουμε, αυτη απ' οσο αντιλαμβανομαι (κι αν κανω λαθος ας με διορθωσουν οι αρμοδιοι) δεν βρισκεται εκει για να δειξει οτι πλεον η φωτο ανηκει στο travelstories αλλα για να αποτρεψει αλλα sites απο το να τη χρησιμοποιησουν ως δικη τους, πραγμα τελειως διαφορετικο! Αυτο δε συνεπαγεται καμια εκχωρηση πνευματικων δικαιωματων στο travelstories, αφου οπως λενε και οι κανονες, τα δημοσιευματα αποτελουν σε καθε περιπτωση ιδιοκτησια του μελους που τα δημοσιευει, εκτος αν ειναι παρμενα απο αλλη πηγη.

Και επισης οσοι υποστηριζετε οτι δεν σας πειραζει καθολου, οτι κι αν γινουν οι φωτο σας, ή οτι θα ηταν μεγαλη σας τιμη να μπουν στην travelpedia η γνωμη σας ειναι σιγουρα σεβαστη, οπως σεβαστη ειναι και η γνωμη οσων επιθυμουν να ρωτηθουν πρωτα.

Δεν επιθυμω να παρατεινω τη διαφωνια, εξαλλου το ζητημα εχει ηδη διευθετηθει, απλως βρηκα ενδιαφερον στο θεμα και σε καποιες αποψεις και αποφασισα να πω τις δικες μου, χωρις να εχω καμια ειδικευση στα περι πνευματικων δικαιωματων.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Η επιμονή μου στο θέμα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σοβαρότητα που δόθηκε από την πρώτη στιγμή για κάτι που θεωρώ ασήμαντο. Γνώμη μου πάντα, έτσι?
Πολύς θόρυβος για το τίποτα.
Σαφώς και έπρεπε να ρωτηθεί ο φίλος.
Δεν ρωτήθηκε, τι να κάνουμε τώρα?
Δεν είναι κάτι σημαντικό για να υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Αναφορικά με το σχόλιο μου για το νόμο, πάντα τον θεωρούσα απαράδεκτο και την εύκολη λύση για όλους τους πνευματικούς δημιουργούς.
Αφορμή υπήρξε το γεγονός μιας εκδρομής στην Πελοπόννησο με σύλλογο.
Κάποια στιγμή ο οδηγός έβαλε ένα cd με μουσική.
Μεταξύ των εκδρομέων ήταν και ένας γνωστός έντεχνος τραγοουδιστής που σηκώθηκε με περισσή βιασύνη και έκανε την εξής παρατήρηση στον οδηγό:
"Έχεις πάρει άδεια να παίξεις αυτό το cd στο λεωφορείο"? "Το ξέρεις ότι απαγορεύεται"?
Κόκκαλο όλοι μας.
Αυτό με έκανε να ψάξω τον νόμο και είδα πόσο αυθαίρετος είναι.
Επειδή δεν μπορεί να προστατέψει 100% τα δικαιώματα των δημιουργών, καταπατά τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και κανένας νόμος δεν τις προστατεύει, ούτε αυτές ούτε τους εργαζόμενους τους.
Στην ελεύθερη οικονομία, καλώς ή κακώς, ο καθένας μπορεί να αντιγράφει όποιον θέλει.
Εστιατόρια βγάζουν μοναδικές συνταγές, πρακτορεία πρωτοποριακά ταξίδια, ταξιδιωτικοί οδηγοί ωραία μυστικά για επισκέψεις. Και όλα αντιγράφονται.
Μπορεί ο εστιάτορας, ή ο σεφ να καλυφθεί από το νόμο, γιατί ο απέναντι αντέγραψε τη συνταγή του? ΟΧΙ.
Μπορεί το πρακτορείο να προστατευτεί από τον ανταγωνιστή του, που του αντέγραψε το πρόγραμμα? ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.
Μπορεί ο ταξιδιωτικός οδηγός να αμυνθεί απέναντι στα κάθε είδους sites - και το παρόν δεν εξαιρείται βεβαίως - για όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, χωρίς οι εκδοτικές εταιρείες να παίρνουν το νόμιμο δικαίωμα τους? ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ.

Αν διαμαρτυρηθεί κανείς - κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν - η απάντηση είναι απλή: "Μα αυτό θα πει ελεύθερη αγορά, πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός".

Τότε? Πως οι καλλιτέχνες και δημιουργοί εξαιρούνται από τον γενικό κανόνα και είναι πιο προνομιούχοι από τους άλλους?

Θα πρέπει να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι ίσχυε το 80 δεν ισχύει σήμερα, όσο και αν ψηφίζονται αναχρονιστικοί νόμοι που μας κρατάνε πίσω.
Όλοι πλέον προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Κανένας σοβαρός επαγγελματίας φωτογράφος, ή σοβαρός ερασιτέχνης, που θέλει να προστατέψει τη δημιουργία του, δεν την αναρτά σε ένα site επισκέψιμο από τον καθένα.
Aν το κάνει, πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αντιγραφή και να βρει τη φωτό του σε ιστοσελίδες της Μαλαισίας, ή των νησιών Ζίου-Ζίτσου.
Δες το flick. Oι περισσότεροι αρχίζουν και μπάινουν στο νόημα και βάζουν προστατευτικά φίλτρα στις φωτό τους, έτσι ωστε να μην αντιγράφονται.

Για να μη μακρυγορούμε, τέλος καλό, όλα καλά, ο def ζήτησε συγνώμη και εμείς βρήκαμε μια αφορμή για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας.

Kingston

Member
Μα καλα ειναι δυνατον να υπαρχει αυτο το πραγμα?Συμφωνω με traveladdict,renata και kiki.Υπαρχουν σοβαροτερα πραγματα στη ζωη για να διαμαρτυρηθουμε,εδω μας κλεβουν την ιδια μας τη ζωη και λεμε και ευχαριστω!Ενα ταξιδακι στη Jamaica θα ηταν οτι πρεπει για καποιους μπας και χαλαρωσουν και δουν τα πραγματα αλλιως.Φιλικα τα λεω και καλοπροαιρετα,μην εχουμε κι αλλα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom