• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Αραβική μουσική

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Ας μου επιτρέψει ο φίλος galat να εγκαινιάσω εγώ το νέο γκρουπ... φευγοντας μακριά (η ίσως, όχι και τόσο μακριά) από τις μαύρες μουσικές και ανεβαίνοντας λίγο βορειότερα... στις απίθανες και ταξιδιάρες μουσικές του αραβικού κόσμου. Δεν θα φτάσουμε όμως ακόμα στην αραβική χερσόνησο, παρά θα μείνουμε λίγο ακόμα στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Om Kalthοum, Umm Kulthum η θεά, η ιέρεια της αραβικής μουσικής, που κάθε αιγύπτιος που σέβεται τον εαυτό του πίνει νερό στο όνομα της... και ξεκινώ με το αγαπημένο μου κομμάτι, ένα κομμάτι που ξεδιπλώνει ιδανικά τη φωνή της

 
Last edited by a moderator:

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
Δωροθεα να σ ευχαρστησω για το πολυ ωραιο θεμα που ανοιξες...ειναι το στοιχειο μου..
κ προσθετω τη μοναδικη Natascha Atlas απο Μαροκο
 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Στις 26/9/1998 οι τρεις λάμποντες "μουσικοί ήλιοι" της Αλγερίας τραγούδησαν μαζί σε μιά σπάνια συναυλία στο παλάτι των σπορ στο Bercy του Παρισιού. Η συναυλία, που ονομάστηκε "1,2,3 soleils" ( = 1,2,3 ήλιοι), παραφράζοντας το ομόνυμο παιδικό παιχνίδι (κάτι σαν το 1,2,3 βγαίνω), είχε τεράστια επιτυχία και οι μουσικές της συναυλίας κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τον ίδιο τίτλο.
Οι τρείς μεγάλοι Αλγερινοί μουσικοί, που κάνουν βέβαια κατά κύριο λόγο καριέρα στην Γαλλία, ήταν οι Khaled (που έκανε γνωστό το τραγούδι Aicha), Rahid Taha (γνωστός από το τραγούδι Ya Rayah, που έχει τραγουδήσει και ο πανταχού παρών και τα πάντα τραγουδών Νταλάρας) και ο νεώτερος Faudel.

Θα ακούσουμε δύο τραγούδια :

1. Το τραγούδι Abdel Kader, που αναφέρεται σε έναν εθνικό ήρωα της Αλγερίας. μακάρι να βρισκόταν κάποιος να μας πει τι λένε τα λόγια...


2. Το τραγούδι Ya Rayah, σε μιάν άλλη εκτέλεση, που τραγουδάει μόνος του ο Taha και την οποία θεωρώ καλύτερη.

 

Lachesis

Member
Μηνύματα
22
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Ζαγορά Πηλίου
Ταξίδι-Όνειρο
Τζαμάικα Κόστα Ρίκα Χαβάη
Το τραγούδι Ya Rayah μου αρέσει πιο πολύ από την εκτέλεση του Νταλάρα... χαχα πανταχού τραγουδών!!!:haha:

Ελένη, περιμένεις μωρό; Πότε; Συγχαρητήρια! Δεν είμαι πολύ ενεργή κατά διαστήματα και τώρα πρόσεξα την πληροφορία. Με το καλό! :clap:
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Θα μου πείτε : Καλά τι γυρεύει ένα καθαρά γαλλικό τραγούδι στην Αραβική μουσική; Και θάχετε δίκιο.

Όμως συγχωρέστε με, αλλά οι συνειρμοί είναι άτιμο πράγμα.
Ξαναακούγοντας το πολύ ωραίο τραγούδι της Natacha Atlas, που έβαλε παραπάνω η φίλη eleni70, οι συνειρμοί μου με οδήγησαν σε ένα πολύ γνωστό γαλλικό τραγούδι, που έκανε γνωστό η Francoise Hardy και το οποίο ερμήνευσε πριν μερικά χρόνια με πολύ ωραίο τρόπο και η Natacha Atlas.
Πρόκειται για το τραγούδι "Mon amie la rose". Παρακολουθείστε όμως πως μια διαφορετική ερμηνεία και μιά διαφορετική ενορχήστρωση, ειδικά όταν μετά το 3:15 μπαίνει η αραβική γλώσσα, μεταμορφώνει το τραγούδι σε ανατολίτικο. Γι'αυτή την ανατολίτικη διασκευή του τραγουδιού αυτού η Natacha Atlas πήρε το γαλλικό βραβείο μουσικής του 2000.

 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.963
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
όποιος έχει να βάλει κατι καλύτερο στο είδος του,τον προκαλώ να το κάνει τώρα!
enjoy!:cool:

 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Fairuz - Habaytak Bisayf

 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.900
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το 1932 έγινε στο Κάϊρο το 1ο συνέδριο Αραβικής Μουσικής. Πήραν μέρος πολλοί μεγάλοι μουσικοί και ερευνητές της εποχής εκείνης από Αραβικές αλλά και δυτικές χώρες, κυρίως τη Γαλλία, μιας και το συνέδριο έγινε από τον Γάλλο Βαρόνο Rodolphe d’ Erlanger και υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Βασιλιά. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο πολύ γνωστός Ούγγρος συνθέτης Μπέλα Μπάρτοκ με της ιδιότητά του του μουσικολόγου ερευνητή. Από εκείνο το συνέδριο ηχογραφήθηκαν 360 μη εμπορεύσιμοι δίσκοι 78 rpm . Κάποιοι καταστράφηκαν και υπάρχουν σήμερα 335. Το 1988 κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με κάποιες από αυτές τις ηχογραφήσεις και ένα ένθετο σε τρεις γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Αραβικά) άνω των 200 σελίδων. Αργότερα κυκλοφόρησαν μερικά ακόμα.
Ψάχνοντας βρήκα τα παρακάτω σάϊτ.
Cairo Congress of Arab Music - Wikipedia, the free encyclopedia
Le Congr?s du Caire de 1932 - Paperblog
Conference in Cairo 1932

και στο youtube τα παρακάτω
YouTube - congres du caire 1932

από τα οποία βάζω εδώ για να υπάρχει το 1ο

 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Δεν τραγουδά η Λιβανέζα ντίβα Φαϊρούζ, λόγω διαμάχης για πνευματικά δικαιώματα....

Διαβάζουμε από την σημερινή Ελευθεροτυπία και τον Γιώργο Καρουζάκη :

Εκατοντάδες θαυμαστές της διασημότερης τραγουδίστριας των Αράβων διαδήλωσαν με πλακάτ στους δρόμους, από τον Λίβανο μέχρι τις χώρες του Κόλπου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση δικαστηρίου της Βηρυτού που απαγορεύει στη Λιβανέζα ντίβα να τραγουδά ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της. Η οργή του αραβικού κόσμου ξέσπασε στα τέλη Ιουλίου, όταν λιβανέζικο δικαστήριο της απαγόρευσε να παρουσιάζει μια από τις κλασικές οπερέτες της, τη «Γιάις-Γιάις», ύστερα από την εκδίκαση υπόθεσης πνευματικών δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από μια διεκδίκηση. Αρκετά από τα τραγούδια της Φαϊρούζ τα συνυπογράφουν ο τελευταίος σύζυγός της, Ασι Αλ Ραχμπάνι, και ο αδελφός του, Μανσούρ. Οταν ο Μανσούρ πέθανε, τα παιδιά του έσπευσαν να μηνύσουν την τραγουδίστρια ζητώντας της να σταματήσει να παρουσιάζει δημόσια κάθε τραγούδι που έχει υπογράψει ή συνυπογράψει ο πατέρας τους.

Τελικά καμιά απόφαση δικαστηρίου που να περιορίζει τη φωνή της Φαϊρούζ δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη από τα εκατομμύρια των θαυμαστών της. Λάτρεις της φωνής της μαζεύτηκαν στα σκαλοπάτια του Μουσείου της Βηρυτού για να παίξουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες της και να εκφράσουν δημόσια την αλληλεγύη και τον θαυμασμό τους στο πρόσωπό της. «Η φωνή των αγγέλων αντιμέτωπη με την απληστία», έγραφε το πλακάτ ενός διαδηλωτή. Μια συναυλία διαμαρτυρίας οργανώθηκε για τον ίδιο λόγο στην Αίγυπτο, ενώ η εφημερίδα «Αλ-Ιτιχαντ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχολίασε στην πρώτη σελίδα της την ιστορία, με τη λέξη «Ντροπή».

«Η Φαϊρούζ δεν είναι μια συνηθισμένη τραγουδίστρια», δηλώνει στην «Γκάρντιαν» ο σταρ του αιγυπτιακού κινηματογράφου, Ιλχάμ Σαΐν. «Είναι μια σπουδαία προσωπικότητα του πολιτισμού μας, που ψυχαγωγεί εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε να της στερήσουμε τη φωνή με αυτό τον ταπεινωτικό τρόπο. Η Φαϊρούζ είναι πάνω από κάθε νόμο. Είναι όπως η μητέρα μας, η οποία ακόμη κι όταν κάνει λάθη οφείλουμε να τη συγχωρούμε».

Το 2007 είχαμε την τύχη να απολαύσουμε και στο Ηρώδειο, στο ελληνικό Φεστιβάλ, τη Φαϊρούζ (στα αραβικά το όνομά της σημαίνει τιρκουάζ). Η εξαίσια φωνή τής 75χρονης ντίβας και οι βαθιά συναισθηματικοί στίχοι των τραγουδιών της για την αγάπη, τη ζωή, τον Λίβανο και την Ιερουσαλήμ την ανέδειξαν μέσα στα χρόνια σε κορυφαία μορφή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη θρυλική Αιγύπτια τραγουδίστρια Ουμ Καλσούμ, της οποίας ο θάνατος τον Φεβρουάριο του 1975 βύθισε τον αραβικό κόσμο στο πένθος.

Υ.Γ. Σε πείσμα των απαγορεύσεων - και για οσο το youtube μας το επιτρέπει - ας ακούσουμε ένα ακόμα τραγούδι από την μεγάλη Λιβανέζα ντίβα.

 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μηνύματα
905.077
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom