14-8-2007.Αβάνα.Πρωί στη Μαλεκόν και ψάχνουμε για ταξί. Που πάτε κοπελιές; Μας ρωτάει ένας κουβανός με μια παλιά σακαράκα δεκαετίας 50. Σαντα Μαρία του απαντάω. Σας πάω εγώ με 10 πέσος μας λεει. Κοιτάζω την Κατερίνα. Πάμε με αυτόν τι λες; Τα ίδια θα μας πάρει ας μην είναι oficial. (Ο ξεναγός μας μας είχε πει ότι αυτή είναι η ταρίφα για Σάντα Μαρία.) Άντε πάμε. Μπαίνουμε στα γρήγορα στο πίσω κάθισμα που ήταν άνετο παρότι το αμάξι παλιό. Στο δρόμο η γνωστή κουβέντα, πρώτη φορά στην Κούβα, σας αρέσει κλπ. Είχαμε ξεμακρύνει από την Αβάνα και πριν αρχίσω να αναρωτιέμαι αν κάναμε καλά που πήραμε ένα αυτοκίνητο που δεν ήταν δηλωμένο, ο τύπος λεει κατι για policia και στρίβει απότομα. Το δρομάκι οδηγούσε σε μια μικρή παραλία όπου λίγοι κουβανοί είχαν στήσει τις ομπρέλες τους και απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης. (Λες και δεν είναι πάντα μεσα στη χαλάρωση!) Αυτή είναι η Σαντα Μαρία; Ρώτα τον επίδοξο ταξιτζή. Si, si αυτή είναι και πριν προλάβω να ανοίξω το στόμα μου την κοπανάει. Γυρίζω στην Κατερίνα. Την πατήσαμε της λεω. Ο Δημήτρης δεν μας είχε πει ότι είχε ομπρέλες στη Σαντα Μαρια; Ναι μου απατάει , περιπέτειες δε θέλαμε; Ορίστε. Κι εκεί που τα είχα πάρει στο κρανίο κοιτώ έναν κουβανό που καθόταν σε μια πέτρα και κάπνιζε ήρεμα το πούρο του. Χαμογελάσει και μου λεει: Tranquila, tranquila, (ηρεμήστε) απλά βγείτε στη λεωφόρο και πάρτε ένα ταξί official. Και εκείνη την ώρα συνειδητοποίησα, σε εκείνη την παραλία που ούτε θυμάμαι το όνομα της, πόσες φορές είχα θυμώσει για πράγματα που δεν άξιζε τον κόπο, για πράγματα που μπορούσαν να διορθωθούν με μια κίνηση. Να ένας ακόμα λόγος να πάει κανείς στην Κουβα…Να δει αυτούς τους ανθρώπους που παρόλα τα προβλήματα τους είναι καλοσυνάτοι, χαλαροί, ευρηματικοί. Μπορεί να σου τη φέρουν κάποια στιγμή αλλά έχει κι αυτό τη χάρη του. Λίγη περιπέτεια δεν βλάπτει!
Attachments
-
35,4 KB Προβολές: 319