Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δυναστείες των Φαραώ
Για πρώτη φορά χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη επιστημονική ακρίβεια οι δυναστείες των Φαραώ της Αιγύπτου

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε για πρώτη φορά να ορίσει πιο ξεκάθαρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες χρονολογίες για τις δυναστείες των Φαραώ που κυβέρνησαν την Αίγυπτο επί χιλιάδες χρόνια. Αυτό κατέστη εφικτό με την ραδιο-χρονολόγηση υπολειμμάτων φυτών και άλλων οργανικών υλικών που βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους.

Τα αποτελέσματα θα αναγκάσουν τους ιστορικούς και αρχαιολόγους να κάνουν ορισμένες αλλαγές στις αποδεκτές μέχρι σήμερα χρονολογίες των Φαραώ, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως οι αλλαγές δεν θα είναι ανατρεπτικές, καθώς αποδεικνύεται πως η μέχρι τώρα χρονολόγηση ήταν λίγο-πολύ ακριβής.

Η χρονολόγηση, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Ράμσεϊ της σχολής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την οποία συνεργάστηκαν ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), την Αυστρία και το Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και το Nature.

Οι ερευνητές χρονολόγησαν με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα-14 και συνέκριναν τις ηλικίες 211 ταφικών αντικειμένων, μερικών παλαιότερων από 4.500 χρόνια, που βρέθηκαν σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία, όπως απομεινάρια σπόρων φυτών, φρούτων και υφασμάτων (μεταξύ αυτών χρησιμοποιήθηκαν και ευρήματα από τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών).

Δεν ήταν η πρώτη που έγινε ραδιοχρονολόγηση αιγυπτιακών ευρημάτων, αλλά αυτή την φορά χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική πιο εξελιγμένη από ποτέ, ενώ στο παρελθόν είχαν γίνει λάθη. «Για πρώτη φορά, η χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα έχει γίνει αρκετά ακριβής, ώστε να θέτει συγκεκριμένα όρια στις χρονολογίες της αρχαίας Αιγύπτου. Οι επιστήμονες και οι μελετητές θα χαρούν να ακούσουν ότι η μικρή ομάδα των ερευνητών μας επιβεβαίωσε ένα αιώνα μελετών μέσα σε μόλις τρία χρόνια», δήλωσε ο Ράμσεϊ.

Οι χρονολογίες για το Παλαιό, το Μέσο και το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου είχαν μέχρι σήμερα βασιστεί σε ιστορικά χειρόγραφα (όπως του ιστορικού του 3ου αι. π.Χ. Μανέθωνα) ή σε αρχαιολογικά ευρήματα (από τις πυραμίδες, το Καρνάκ κ.α.), όμως οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Φαραώ συχνά διέφεραν σημαντικά και οι διαμάχες μεταξύ των Αιγυπτιολόγων δεν ήσαν σπάνιες.

Τα νέα δεδομένα του ραδιοάνθρακα, που μελετήθηκαν με την χρήση νέων στατιστικών μεθόδων, δείχνουν ότι η βασιλεία του Φαραώ Ζοζέρ της Τρίτης Δυναστείας, που εγκαινίασε το Παλαιό Βασίλειο (έχτισε ως μελλοντικό τάφο του την πρώτη βαθμιδωτή πυραμίδα της Σακάρα), ξεκίνησε ανάμεσα στο 2691 και στο 2625 π.Χ., κάπου 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Η συνέχεια του άρθρου: kathimerini.gr | Χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δυναστείες των Φαραώ
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Νέες αποκαλύψεις σε Χάμα και Παλμύρα

Κτίριο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού Age (1550 – 1250 π.Χ.) αποκάλυψε η Καναδική Αρχαιολογική Αποστολή που εργάζεται στην περιοχή Tal al-Asharena στη Χάμα της Συρίας. Το κτίσμα είναι κατασκευασμένο με ωμόπλινθους και στο εσωτερικό του βρέθηκαν κεραμικά αγγεία αποθήκευσης, σε καλή κατάσταση. Η κατοίκηση στο χώρο φαίνεται να συνεχίστηκε καθώς σε άμεση γειτνίαση με το κτίριο βρέθηκε δάπεδο της Εποχής του Σιδήρου (1200-750 π.Χ.).

Πλούσια επίσης ήταν και τα ευρήματα της Συρο-Ελβετικής Αποστολής στην Παλμύρα, καθώς βρέθηκαν τμήματα επιτοίχιας γεωμετρικής και φυτικής διακόσμησης καθώς και παράσταση άνδρα με σπαθί και πτηνό στο χώρο του Ανατολικού Οχυρωμένου Ανακτόρου. Βόρεια του Μεγάλου Ανακτόρου επίσης βρέθηκαν πλίθινες οικίες, ενώ επεκτάθηκε η έρευνα του ισλαμικού τεμένους κοντά στο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Πηγή: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Νέες αποκαλύψεις σε Χάμα και Παλμύρα ,
Global Arab Network | Canadian Archaeologists: Jars Dating Back to the Bronze Age Unearthed in Syria | Culture
 

maris-lou

Member
Μηνύματα
134
Likes
46
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πάει «διακοπές» στην Κρήτη

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φιλοξενεί τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Από τις 19 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, πραγματοποιεί έκθεση με θέμα την ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που θεωρείται η πρώτη υπολογιστική μηχανή που κατασκεύασαν οι άνθρωποι.
as.enet.gr_resources_2010_07_6_6_thumb_medium.jpg Ο περίφημος αρχαίος υπολογιστής ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων από Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900 και έκτοτε φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί, για περισσότερο από έναν αιώνα δεκάδες ερευνητές εξέταζαν το ιδιαίτερο αυτό τεχνολογικό αντικείμενο του αρχαίου κόσμου χωρίς να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τις ακριβείς λειτουργίες του και τον σκοπό της κατασκευής του. Ηταν ένας αστρολάβος; Ηταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι, ένα περίπλοκο σύστημα πλοήγησης; Ολα αυτά μαζί ή κάτι άλλο; Σήμερα, χάρη στη στενή συνεργασία Ελλήνων και ξένων ερευνητών, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μελέτη των θραυσμάτων του Μηχανισμού, γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος. Πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.Χ. και παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης. Επίσης, προβλέπει τις ηλιακές και τις σεληνιακές εκλείψεις και, ενδεχομένως, τις θέσεις των πλανητών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο Μηχανισμός περιλάμβανε και έναν τετραετή δείκτη, τον δείκτη της Ολυμπιάδας, ο οποίος παρακολουθούσε τον κύκλο των Πανελλήνιων Αγώνων! (βλ. σχετικό άρθρο μας στην «Ε», 2/8/2008). Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τόσο την ιστορία όσο και τις λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και αυτό όχι μόνο μέσα από την παρουσίαση αρχαίων κειμένων και αρχειακού υλικού, αλλά και χάρη σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία της αρχαιότητας.
Info: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (κόλπος Δερματά - Λιμάνι Ηρακλείου), τηλ: 2810-282740. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00-16.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 17.00.
Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - ???se?? F?s???? ?st???a? ???t?? (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - OFFICIAL SITE (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), www.antikythera - mechanism.gr (Πρόγραμμα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων).
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ανακάλυψη βυζαντινού οικισμού στον Αλιάκμονα

Σημαντικά κτίρια της ελληνιστικής και βυζαντινής εποχής ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Τρία κτίρια σημαντικού μεγέθους, που μαρτυρούν την ύπαρξη ιδιαίτερα ανεπτυγμένου οικισμού, στις όχθες του Αλιάκμονα, κατά τα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος του χωριού Δήμητρα Γρεβενών.

Το χωριό Δήμητρα ανήκει στο Δήμο Χασίων Γρεβενών και βρίσκεται στα νότια και δεξιά του ρου του Αλιάκμονα. Οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, ξεκινούν χρονικά από την προϊστορική εποχή. Την προϊστορική χρήση του χώρου μαρτυρούν ορισμένα λίθινα εργαλεία, ενώ η επόμενη διαπιστωμένη κατοίκηση τοποθετείται χρονικά από τα ελληνιστικά χρόνια και μετά.

η συνέχεια του άρθρου kathimerini.gr - Ανακάλυψη βυζαντινού οικισμού στον Αλιάκμονα
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Νεκρόπολη 3.000 ετών ήρθε στο φως στη Ρουμανία

Μια νεκρόπολη 3.000 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χωριό Γκάρλα Μάρε στη Ρουμανία.

Οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Ντρόμπετα-Τούρνου Σεβερίν ανακάλυψαν μια σειρά από τάφους και κεραμικά στοιχεία που εικάζεται πως χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια ταφικών τελετών.

"Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική από ιστορική άποψη. Μαρτυρεί την ύπαρξη ζωής την Εποχή του Χαλκού γύρω από τον Δούναβη. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη και ευημερούσα", σημείωσε ο διευθυντής του μουσείου, Γκάμπριελ Κρακιουνέσκου.

Τα κεραμικά στοιχεία, τα οποία είναι διακοσμημένα με τρόπο που παραπέμπει στον πολιτισμό της Γκάρλα Μάρε σε πρώτη φάση θα καταγραφούν και ύστερα από την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου θα εκτίθενται για το κοινό.

Πηγή: Νεκρόπολη 3.000 ετών ήρθε στο φως στη Ρουμανία | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ιχνη από τη Λίθινη Εποχή στη Γερόνησο της Πάφου

Οι ανασκαφές που έγιναν στη Γερόνησο της Πάφου (η Γερόνησος είναι μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην επαρχία Πάφου) από 19μελή ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία για τη χαλκολιθική και την ελληνιστική περίοδο στην Κύπρο.


Βρέθηκε μια πολύ καλά διατηρημένη λίθινη σμίλη της χαλκολιθικής περιόδου, η οποία προστέθηκε στην γκάμα των εντυπωσιακών λίθινων εργαλείων που έχουν βρεθεί έως στιγμής στη Γερόνησο. Το αντικείμενο αυτό μαζί με κεραμική, που συλλέχθηκε σε άλλες ανασκαφικές περιόδους, καθώς και ένα ειδώλιο και περίαπτα υποδηλώνουν πως η χαλκολιθική κατοίκηση της Γερονήσου υπήρξε σημαντική.
Σ’ ό,τι αφορά την ελληνιστική περίοδο, οι φετινές έρευνες εμπλούτισαν τις γνώσεις για τα κτίρια που κάποτε υπήρχαν στο νησί. Ανασκάφηκε ένα μεγάλο τμήμα λίθινου γείσου σε οδοντωτή λαξευμένη κόσμηση.

Αίγλη
Το αρχιτεκτονικό αυτό μέλος αποτελεί ένδειξη για το μεγάλο μέγεθος και την αίγλη των κτιρίων του 1ου αιώνα π.Χ. Το εν λόγω αρχιτεκτονικό μέλος βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε, κατά την περσινή περίοδο, τμήμα λίθινης υδρορροής σε μορφή λεοντοκεφαλής.
Τα δύο αυτά αντικείμενα μας βοηθούν ν’ αντιληφθούμε πώς θα ήταν η διακόσμηση και το μέγεθος του εντυπωσιακού, προφανώς, κτιρίου, το οποίο πιθανώς κατέρρευσε στον σεισμό του 15 π.Χ.

Πηγή: v4.ethnos.gr - Ιχνη από τη Λίθινη Εποχή στη Γερόνησο της Πάφου - τεχνες , πολιτισμος
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αρχαϊκός τάφος βρέθηκε στη Λεμεσό

Αρχαίο τάφο της αρχαϊκής περιόδου έφεραν προ ημερών στην επιφάνεια οι μπουλντόζες, που ασχολούνται με το αποχετευτικό σύστημα της Λεμεσού. Ο τάφος εντοπίστηκε στη διάρκεια εκσκαφών στη λεωφόρο Μακαρίου Γ’, παρά τη διασταύρωση με την οδό Λεοντίου, όπου αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Από τον τάφο, που φαίνεται να μην είναι συλημένος παρελήφθησαν διάφοροι αμφορείς και άλλα πήλινα αγγεία, τα οποία σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, φαίνεται να ανάγονται στην αρχαϊκή περίοδο. Ο τάφος τέθηκε υπό φρούρηση, ενώ λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέλαβαν τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Τμήματος για καταγραφή και αξιολόγηση.

Πηγές: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Αρχαϊκός τάφος βρέθηκε στη Λεμεσό και Αρχαϊκό πολιτισμό κρύβει η λεωφόρος Μακαρίου Γ� Haravgi Newspaper, top cyprus newpaper, cyprus latest news and articles, cyprus newspaper.
 
Last edited by a moderator:

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε σπάνιο χρυσό νόμισα από το 191 π.χ.

Ένα σπάνιο, χρυσό νόμισμα από το 191 π.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ, όπως δήλωσε η ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων.

«Το νόμισμα, που ζυγίζει περίπου μία ουγγιά (27,71 γραμμάρια) και που είναι σε άψογη κατάσταση, είναι το πιο μεγάλο νόμισμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ανασκαφές στο Ισραήλ» δήλωσε ο υπεύθυνος νομισμάτων της υπηρεσίας αρχαιοτήτων Ντόναλντ Αριέλ.

Κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου του 5ου και φέρει το ομοίωμα ενός πορτραίτου της Αρσινόης, συζύγου του Πτολεμαίου του 2ου που είχε θεοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας, το νόμισμα αυτό ζυγίζει έξι φορές περισσότερο από τα κανονικά και πρόκειται για μενταγιόν που χρησιμοποιούνταν στη λατρεία της Αρσινόης.

Πηγή: Ισραήλ: βρέθηκε σπάνιο χρυσό νόμισμα - 11/8/2010 4:57:00 μμ
 
Last edited by a moderator:

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Βρέθηκαν ίχνη από τα αρχαιότερα πετρώματα

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στον αρκτικό Καναδά πετρώματα που είναι πιθανώς τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας και προέρχονται λίγο μετά από τη "γέννηση" της Γης, πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Με το πέρασμα των δισεκατομμυρίων ετών μέχρι σήμερα, τα γήινα πετρώματα έχουν υποστεί αλλεπάλληλες επεξεργασίες, όπως προσμίξεις και λιώσιμο, όμως τα βράχια που ανακαλύφθηκαν στην αρκτική νήσο Μπάφιν, φαίνεται να περιέχουν τις χημικές "υπογραφές" των αρχέγονων πετρωμάτων, που χρονολογούνται λίγο μετά το βίαιο σχηματισμό του πλανήτη μας.

Οι γεωχημικές "υπογραφές" στις αρκτικές λάβες είναι τουλάχιστον 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιές, ενώ η Γη έχει ηλικία 4,54 δισ. ετών. Οι λάβες που βρέθηκαν, προέρχονται από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από περίπου 60 εκατ. χρόνια, όμως περιέχουν μέσα τους τις χημικές "υπογραφές" από μια πολύ πιο αρχαία πηγή προέλευσης.

Η συνέχεια του άρθρου: Βρέθηκαν ίχνη από τα αρχαιότερα πετρώματα | Αθήνα 9.84
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης

Τμήμα ενός μοναστικού συμπλέγματος αποκάλυψε αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τηνAlessandra Ricci στον χώρο του Küçükyalı Arkeopark, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Τα εκτεταμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν περίτεχνα δάπεδα από μάρμαρο και μωσαϊκά με χρυσές ψηφίδες και ήταν ήδη γνωστά στους κατοίκους της περιοχής και σε περιηγητές και αρχαιολόγους του παρελθόντος. Οι προτάσεις όμως για την ταύτιση του χώρου διίσταντο - άλλοι διέκριναν τα ερείπια Βυζαντινού ανακτόρου με αραβικές επιρροές και άλλοι ισλαμικό μνημειακό σύμπλεγμα. Μετά από την έρευνά της όμως η Ricci δηλώνει ότι τίποτα το ισλαμικό δεν υπάρχει στη θέση. Αντίθετα, κατάφερε να διακρίνει στο αινιγματικό μνημείο τμήμα μοναστηριού που κτίστηκε μεταξύ του867 και του 877και περιλάμβανε την εκκλησία και τον τάφο του Πατριάρχη Ιγνατίου, μεγάλης μορφής της εποχής. Μέσα από την αποκάλυψη διαφαίνεται ότι ο χώρος αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Πόλης.


Η συνέχεια του άρθρου: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η Πέτρα έκρυβε ελληνιστικές ζωγραφιές

Σπουδαία ανακάλυψη στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία ανανεώνει το διεθνές ενδιαφέρον για μια περιοχή που δεν είναι απλώς από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO, αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους μεγάλους και διάσημους του πλανήτη.

as.enet.gr_resources_2010_08_17_8_thumb_medium.jpg
Ενα νεαρό αγόρι που παίζει αυλό είναι από τις ωραιότερες ζωγραφιές που αποκάλυψαν συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld του Λονδίνου Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», δύο κορυφαίοι Βρετανοί συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld στο Λονδίνο, που είχαν προσκληθεί επίσημα από τους Ιορδανούς, ολοκλήρωσαν ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια τη δουλειά τους σε σύμπλεγμα σπηλαίων στη «Μικρή Πέτρα», πέντε χιλιόμετρα απόσταση από τη μεγάλη, στο φαράγγι Σικ αλ-Μπαρίντ. Και έφεραν στο φως τοιχογραφίες ελληνιστικού ύφους ηλικίας 2 χιλιάδων χρόνων, εκπληκτικής τέχνης και ομορφιάς. Τις θεωρούν, μάλιστα, ανώτερες σε αξία και από τις περίφημες ρωμαϊκές ζωγραφιές στο Ερκολάνο (Herculaneum), μεταξύ Νεάπολης και Πομπηίας, που είναι επίσης εμπνευσμένες από την ελληνιστική τέχνη.

Οι ζωγραφιές αποκαλύφθηκαν κάτω από στρώματα κάπνας, λιπαρών ουσιών και γκράφιτι που είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα πολλών αιώνων. Αλλά θα «αφήσουν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό», όπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Παρκ, ειδικός σε τοιχογραφίες σπηλαίων, που τις τοποθετεί χρονολογικά γύρω στα 100 μ.Χ., ίσως και λίγο πιο πίσω. Αποκαλύφθηκαν σχέδια τριών διαφορετικών ειδών αμπέλου, κισσού και περικοκλάδας, φυτών που σχετίζονται με τη λατρεία του θεού Διόνυσου, αλλά και σχέδια πουλιών, τόσο ρεαλιστικά και με λεπτομέρειες ζωγραφισμένα που ταυτίστηκαν με συγκεκριμένα είδη. Οι σκηνές στους τοίχους της σπηλιάς είναι γεμάτες από μικρές ανθρώπινες φιγούρες, μία από αυτές, που δόθηκε στη δημοσιότητα, παριστάνει ένα αγόρι με φτερά που παίζει αυλό, ενώ γύρω του άλλα αγόρια μαζεύουν φρούτα και προσπαθούν να διώξουν τα πουλιά που τσιμπούν τα σταφύλια. Ολες οι ζωγραφιές είναι εντυπωσιακής εκζήτησης, με μεγάλη γκάμα χρωμάτων και πλούσια υλικά, ανάμεσά τους και φύλλα χρυσού.

η συνέχεια του άρθρου Η Πέτρα έκρυβε ελληνιστικές ζωγραφιές | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Μόλις γύρισες με τη σκαπάνη στα χέρια είσαι Pandora :clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.806
Μηνύματα
913.734
Μέλη
39.540
Νεότερο μέλος
vasoprk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom